Dodaj do ulubionych

epilepsja a ciąża

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 19:45
Byłam dziś u ginekologa i okazało się, że jestem w ciąży. Bardzo się ucieszyłam, ale chyba za wcześnie. Choruję na epilepsję od 6 lat, biorę sporo tabletek. Wiem, że nie można przestać ich brać, a ilość ataków się zwiększa w ciąży. Dziecko może urodzić się zdeformowane... Biorę Gabitril i Trileptal.
Któraś z Was była w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • rosa_de_vratislavia Re: epilepsja a ciąża 24.11.08, 20:39
      Gość portalu: ja napisał(a):

> Byłam dziś u ginekologa i okazało się, że jestem w ciąży. Bardzo
      się ucieszyłam
      > , ale chyba za wcześnie. Choruję na epilepsję od 6 lat,

Nie Ty pierwsza, nie ostatnia.
      Skonsultuj się szybko z prowadzącym Cię neurologiem i zrób wywiad,
      który ginekolog w Twoim mieście ma największe doświadczeniez tego
      typu ciążami.
      Nie odstawiaj leków na własną rękę. Pewnie bęa "ustawione" inaczej.
      Gratulacje i powodzeniasmile
      • Gość: ja Re: epilepsja a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 21:33
        Ja wiem i dlatego pytam.
        Mam też przykre doświadczenia, jeśli chodzi o to, że się bardzo z czegoś cieszę, bo zawsze jest tak, że mam pecha.
        Jutro mam mieć USG i pogadam z tą lekarką. Wiem, że ona jest kompetentna.
        Dziękuję bardzo smile
    • szachula30 Re: epilepsja a ciąża 24.11.08, 21:44
      Musisz mieć dobrze prowadzoną ciążę, ginekolog musi współpracować z neurologiem
      - zorganizuj to. I nie przejmuj się. Moja mama ma ciężką epilepsję od 4 roku
      życia. Jestem zdrowa, nie zdeformowana, robię właśnie doktorat z astrofizyki,
      więc umysłowo tez ok smile Będzie dobrze smile
      • Gość: ja Re: epilepsja a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 17:56
        Dzięki Wam, dziewczyny smile
        Byłam dziś na USG i to jest 12- 13 tydzień. W poniedziałek jadę do Wrocławia na badania genetyczne.
        Moi rodzice są zaskoczeni i się boją. Chodzę jeszcze do szkoły, mam 19 lat, ale bardzo się cieszę, że noszę w sobie życie. Niczego nigdy nie żałuję.
        Pozdrawiam i dziękuję.
      • Gość: ja Re: epilepsja a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 17:57
        I przede wszystkim- gratuluję doktoratu z astrofizyki! smile
    • Gość: fonula Re: epilepsja a ciąża IP: 195.42.249.* 27.11.08, 15:10
      wejdź na forum 'epileptyczy łączmy się' na "zdrowiu" -fora prywatne.
      tam znajdziesz sporo dziewczyn w twojej sytuacji. Będzie dobrze,
      trzymaj się.
      • Gość: ja Re: epilepsja a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 18:57
        Dziękuję bardzo.
        Badanie mam jednak w sobotę o 16:30.
        Dziękuję raz jeszcze, pozdrawiam.
        • Gość: ja Re: epilepsja a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 20:32
          Witam!big_grin
          Jestem taka szczęśliwa, bo okazało się, że maleństwo jest całkowicie zdrowe! Rozwija, rusza się prawidłowo i ma już osiem cmsmile
          Miarowo bije mu serce, ma prawidłowy zarys czaszkismile W ogóle jest super! Tak się bałam...
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka