Dodaj do ulubionych

Przedwczesna menopauza

IP: *.chello.pl 18.01.02, 13:00
Mam 38 lat, od 7 miesięcy nie miesiączkuję. Myślałam że przyczyną mogą być
stresy w pracy .Teraz mam nową pracę , wszystko się w miarę ułożyło. Niestaty
nadal nie miesiączkuję.
Czy któraś z forumowiczek mogła by mi polecić w Warszawie jakiegoś sprawdzonego
ginekologa- endokrynologa.
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Elwira Re: Przedwczesna menopauza IP: 212.75.117.* 18.01.02, 13:52
      Niestety nic tu nie pomoze nawet najlepszy ginekolog endokrynolog chyba, ze
      chcesz rozpoczac hormonalna terapie zastepcza. Wiem to z wlasnego doswiadczenia
      a jestem niewiele starsza. Takie przypadki sie zdarzaja i dotycza zwlaszcza
      kobiet palacych i majacych stresujaca prace. Z czasem to przestanie bolec.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Ewa Re: Przedwczesna menopauza IP: *.chello.pl 18.01.02, 22:41
        Gość portalu: Elwira napisał(a):

> Niestety nic tu nie pomoze nawet najlepszy ginekolog endokrynolog chyba, ze
        > chcesz rozpoczac hormonalna terapie zastepcza. Wiem to z wlasnego doswiadczenia
        >
        > a jestem niewiele starsza. Takie przypadki sie zdarzaja i dotycza zwlaszcza
        > kobiet palacych i majacych stresujaca prace. Z czasem to przestanie bolec.
        > Pozdrawiam.
        Elwiro!
        Dziękuje że się odezwałaś.
        Chciałabym dodać że ja nie palę papierosów.
        Zrobiłam badanie chormonów tarczycy:
        T3-1,6
        T4-11,6
        TSH-0,09
        To nie są prawidłowe wyniki, może to jest przyczyną tego że przestałam
        miesiączkować.
        Będę wdzięczna za informacje.
        Ewa

• monika.antepowicz Re: Przedwczesna menopauza 20.01.02, 10:26
          Wydaje mi sie,że ma Pani subkliniczną nadczynność tarczycy- moze być ona
          przyczyna braku miesiacaki. Objawia sie ona nerwowością , drżeniem rak,
          chudnięciem. Niemniej moze być tez tak, że wystąpił zespół przedwczesnego
          wygasania czynności jajników, który jest uwarunkowany cze sto genetycznie.
          Proszę zgłosic się do Poradni Chorób TArczycy, a po uregulowaniu tych problemóe
          jeśli nie powrócą miesiaczki należy zbadać poziomy FSH w 3 dniu cyklu- jeżeli
          badanie potwierdzi przedwczesna menopauze to bardzo zachecam do hormonoterapii
          zastępczej , bo w obu przypadkach jest Pani zagrozona OSTEOPOROZĄ!MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka