Gość: zocha 102 IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.08, 14:15 W czasie okresu przez 5 dni krwawie i 4 dni plamie.Kiedys plamilam 2 dni, teraz to sie wydłuzylo do 4 .Troche mnie to drazi ze ta dlugo to trwa.Jaka moze byc tego przyczyna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madzia Re: 5 dni krwawienia i 4 plamienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 14:17 Przyczyn może byc milion - polecam - ginekolog Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: 5 dni krwawienia i 4 plamienia 04.12.08, 14:23 Kierunek gonekolog i niech ci też da skierowanie na hormony tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_hera Re: 5 dni krwawienia i 4 plamienia 04.12.08, 14:53 niestraszcie mnie tarczyca wiedzialam musze zbadac jakies hormony ale czemu tarczyca. TSH w normie 1,33ulU/ml (norma 0,25 - 5) i USG nie wykazalo zadnych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_hera Re: 5 dni krwawienia i 4 plamienia 04.12.08, 14:54 zalogowalam sie (zocha) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: 5 dni krwawienia i 4 plamienia 04.12.08, 15:42 Jakie straszenie. Samo TSH to za mało, zrób jeszcze FT3 i FT4 i TSH, wszystko musi być w jednej próbki krwi. Jedną z przyczyn nadmiernie długich i obfitych okresów może być niedoczynność (przy ładnym USG, wystarczy brać codziennie syntetyczny zamiennik hormonu, którego ci brakuje i co jakiś czas zrobić badanie krwi), ale u ciebie może to być coś innego. Na pewno nie możesz się dać zbyć hasłem "taka pani uroda", bo 5K+4PL to jest patologia, a nie uroda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha 102 Re: 5 dni krwawienia i 4 plamienia IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.08, 18:29 chyba zrobie , to raczej nadczynnosc a niedoczynnosc bo nie spie prawie wcale i nie jestem senna ...;/anty Po i anty TG tez robic? Dodam ze mam troche podwyzszona prolaktyne to moze od tego ... taka prawda ze ginekolodzy olewaja sprawy hormonalne bo poprostu sie na tym nie znaja. Odpowiedz Link Zgłoś
nebs Re: 5 dni krwawienia i 4 plamienia 05.12.08, 07:53 Hej, ja mam 6-7 dni plamienia, potem 6-8 dni krwawienia! Tak mam od pierwszej miesiączki po porodzie. Dodam, że krwawienia są bardzo obfite (2 dni najlepiej, żebym nie wychodziła z domu). Byłam u 2 ginekologów. Żaden nie zlecił zrobić żadnych badań na poziom hormonów! Pierwszy z nich dał mi jakieś plastry dla kobiet z menopauzą (tłumaczył, że to z powodu zbyt cienkiej śluzówki, a jak poprzyklejam sobie te plastry przez 1-2 cykle, to powinno się wyrównać). Drugi przepisał 2 opakowania tabletek antykoncepcyjnych i odradził przyklejanie plastrów - bo mogą podziałać w 2 strony: mogą mi się zwiększyć lub zmniejszyć te krwawienia i plamienia! Wspaniali lekarze!? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 do nebs 05.12.08, 09:43 Plastry, czyli hormony? Nie chodź więcej do tych konowałów! Ile jesteś po porodzie, ile było już cykli? Wysypiasz się? Masz wagę w normie? Teraz te cuda, mogą być po rozstrojeniu Twojej gospodarki hormonalnej "leczeniem". Plamienia przed okresem prawdopodobnie wynikają z tego, że ciałko żółte jest za słabe, a to może być wynik i za wysokiej prolaktyny (karmisz jeszcze piersią?), i innych czynników - kierunek endokrynolog i badania! Taka obfitość okresu (6-8 dni) to też patologia. Tu na początek warto zrobić badania tarczycy. Na logikę, to ci endometrium (śluzówka macicy) aż za dobrze rośnie, skoro aż tyle dni ci się potem złuszcza! Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 do zocha/ciocia_hera 05.12.08, 09:37 Jeśli to w ogóle tarczyca, to lepiej pójść do edno, nie musi być jednoczesnie ginem. Poza tym nasuwa mi się pytanie. Uwaga - miesiączkę ma się jak się nie bierze hormonów, jak się bierze to jest to tylko krwawienie z odstawienia! Czy brałaś kiedyś antykoncepcję hormonalną? Jeśli tak, to przed nią jakie miałaś miesiączki, a jakie po odstawieniu tabsów/plastrów? - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha 102 Re: do zocha/ciocia_hera IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.08, 14:44 nigdy nie bralam tabletek anty.Nie rodzilam .Mam 23 lata. Jest tak od okolo roku.Dodam ze mam sklonnosci do torbieli.Niedawno zaleczylam torbiel wielkosci 5 cm.(danazolem) Jak na moj przypadek to potrzeba bardzo madrego lekarza, bo te plamienia to moge miec od wszystkiego.(tarczyca, torbiele,prolaktyna ...?) Odpowiedz Link Zgłoś