mal-sia 07.05.09, 12:24 witajcie kobietki mam nietypowe pytanie.Czy moge kupić sobie sama spirale i poprosic ginekologa aby mi ją załozył? jakie bedą koszty?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 07.05.09, 13:39 możesz, a o koszty zapytaj w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 07.05.09, 13:41 Jak najbardziej możesz sobie kupić sama. Tylko czy wiesz jaką??? Najpierw udaj się do ginka, po badaniach dopasuje ci wkładkę i założy, pod warunkiem, że ginekologicznie jest wszystko oki. Koszty uzaleznione są od tego jaką wkładkę chcesz. Miedziana w granicach 70-200zł, mirena dużo drożej ( i tu z tego co wiem jest wymagana recepta na wkładkę). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamana Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.09, 18:21 Zalozenie wkladki jest refundowane . rozmiar i rodzaj wkladki dobiera lekarz. p. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 08.05.09, 08:45 dziękuje za wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.09, 10:59 tak, załozenie wkładki jest refundowane przez NFZ, ale konia z rzędem temu, kto znajdzie takiego lekarza... przeważnie nawet ci, co mają umowę z NFZ kasują sobie za to ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
somebody1234 Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 08.05.09, 13:22 No co wy założenie jest refundowane??? Pierwsze slysze?? A sama wkładka ??? Np taka mirenka? Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 08.05.09, 15:20 a ile płaciłyscie za załozenie? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 08.05.09, 15:31 Wkładka nie jest refundowana, ale jej założenie jak najbardziej tak!!! tylko o tym jest sza.... bo po co pacjentka ma wiedzieć skoro za założenie można ją zgolić ok 300zł??? Mnie jeden ginek powiedział, że zakłada tylko w swoim gabinecie (oczywiście prywatnie) bo w gabinecie gdzie przyjmował na fundusz nie ma sterylnych warunków .... o zgrozo!!! na pytanie czy to oznacza, że w gabinecie jest brudno pan doktor bardzo się zmieszał. Wkładkę zakładałam u innego lekarza, który mimo, iż zakładał mi na fundusz, sterylne warunki w gabinecie miał, wkładkę dobrał mi właściwą do wymiarów mojej macicy, kilka dni po jej założeniu zrobił mi badanie usg, by potwierdzić czy skrzydełka są prawidłowo rozłożone, a wkładka jest tam gdzie powinna. Koszt całkowity wyniósł mnie 70 zł ( mam miedzianą) Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 08.05.09, 15:50 wkładkę niehormonalna możesz kupić sama. ale skąd wiesz, czy dobrze wybierzesz (są przecież różne rodzaje, rozmiary) i czy lekarz zechce akutar taką wybraną wkładkę ci "zamontować"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawszezabulinka Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 16:10 albo czy autorka nie ma przeciwskazac. ja placilam 300 zl (cooper cos tam - miedziana) w gabinecie nfz, zapytalam o cene sciagniecia to 50 zl, w dniu sciagniecia naszczescie nic nie wziela- i tak bylam bardzo napieta $ Odpowiedz Link Zgłoś
iwona335 Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 08.05.09, 21:13 Mirenę mam od 4 miesięcy. Zakładana w prywtnym gabinecie cały koszt 1500 zł, w tym spirala, dwa USG dopochwowe przed i po założeniu + USG piersi, tak dodatkowo zrobione ze względu na rodzinne obciążenie rakiem piersi. Polecam, po przeliczeniu kosztów tabletek zwraca się po roku, a spiralka założona na 5 lat. Nie trzeba pamiętać o systematycznym zażywaniu pigułek, nie mam żadnych skutków ubocznych, nie przytyłam, okres to delikatne plamienie przez 2 dni. Osobiście polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: zakładanie spirali wewnatrzmacicznej 08.05.09, 23:14 1500?koszt spirali = koszt tabletek, po roku czasu? z cena 125 zl za tabsy/m-c to sie nie spotkalam, nawet plasterki kosztuja chyba 50 zl? zgodze sie na 5 lat to cena wynosi 25 zl - mnie by sie nie oplacalo, za kontracept(pigsy) place 17 zl. na 5 lat to mam 1020 zl a nie 1500. oplacalo by sie tym co placa za pigsy powyzej 25 zl Odpowiedz Link Zgłoś
somebody1234 zawszezabulinka 10.05.09, 22:09 No fakt według twojego przelicznika taniej ale za to komfort mireny z tabsami bez porównania no nie faszerujesz wątroby hormonami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bety Re: zawszezabulinka IP: *.radom.vectranet.pl 11.05.09, 09:55 ja 4 dni temu miałam założoną mirenę i zapłaciłam wraz z założeniem 1000 . 600 sama wkładka i 400 założenie. Moja lekarz ma dojście w do wkładek po takiej cenie. Na razie plamię, ale może to niebawem ustąpi, a samopoczucie jest ok,nie mam innych dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: zawszezabulinka 11.05.09, 14:07 SCHERING AG NOVA T Cu 200 Ag WKŁADKA czy ta spirala jest godna uwagi????? Odpowiedz Link Zgłoś