bytom6 20.05.09, 07:41 Witam, emamy orientujecie sie, jakbym chciała szybko wykry, czy z moja tarczyca jest cos nie tak, jakie badania podstawowe powinnam zrobic? dzieki z góry za pomoc!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
di01 Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 07:48 na początek poproś lekarza rodzinnego o skierowanie na poziom TSH , jeśli wynik będzie niepokojący dostaniesz skierowanie do endokrynologa i tam będzie można zrobić pozostałe badania(FT3 I FT4 ,ew usg tarczycy)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agapk Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 07:53 jesli jestes faktycznie z bytomia (nick) to moge ci polecic dobrego endokrynologa - niestety przyjmuje prywatnie Odpowiedz Link Zgłoś
kawusia111 Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 08:04 tsh, a potem jak wynik nie będzie w normie to Ft4. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 10:42 USG , TSH FT3 Ft4 i przeciwciała u mojej córki na USG zmiany ,pierwsze TSH ok , ale pani dr kazala zrobic przeciwciala i tu dopiero wyszło Hashi z tą normą TSH to nei jest tak hop-siup , bo to ze wynik jest w granicach podanych nei oznacza ze jest dobry Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 08:24 Tarczycę sprawdza się pod względem racy hormonów - czyli to, co pisały dziewczyny krew na TSH. Natomiast do pełnej diagnozy należy wykonać jeszcze USG tarczycy i sprawdzić, czy nie ma na niej guzków. Gdyby były to następnym krokiem jest scyntygrafia, ale na takie badanie wyśle cię lekarz endokrynolog. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 08:29 Najpierw TSH, możesz iść bez skierowania, bo to płatne badanie, jeśli skierowanie nie jest od specjalisty. Nawet jak wyjdzie ok to do lekarza po skierowanie na usg. Odpowiedz Link Zgłoś
hedonistka Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 14:51 Samo TSH moze o niczym nie świadczyc, trzeba zrobic rownoczesnie ft4 i ft3. Mi np. TSH wyszlo w normie, a FT4 bardzo niskie, na poźniejszym usg okazało sie ze mam tarczyce jak u pięciolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
bytom6 Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 20:47 dzieki emamy zrobilam tsh, jutro wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 23:07 Ja też dzisiaj TSH. Wyniki w piątek. Okaże się czy jestem chora, czy po prostu żarłoczna i ospała. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 23:13 dziewczyny, TSH to nie wszystko uwierzcie ale życze zdrowia !! Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 Re: tarczyca - pytanie szybkie 20.05.09, 23:15 Ja robie TSH co miesiąc,jutro odbieram wyniki najnowszego pobranie krwi i biopsji dwóch najwiekszych guzków,a jest ich bardzo duzo. Trzymajcie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
ania_irlandia Re: tarczyca - pytanie szybkie 21.05.09, 22:03 Agapk, czy moglabys podac namiarki na tego endokrynologa z Bytomia? Bardzo prosze. Odpowiedz Link Zgłoś