biel33 30.12.03, 23:01 Bardzo proszę ekspertów oraz kobiety , które miały doświadczenia z hormonalna wkładką "Mirena" ow yrażenie swojej opinii na temat jej stosowania. Będę wdzieczna za każdą wypowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fonka Re: Wkładka "Mirena" 31.12.03, 13:22 Mam zalozona Mirene ponad 4 lata - niedlugo czeka mnie wymiana i tez zdecyduje sie na Mirene. Plusy - antykoncepcja i brak ubocznych dzialan tabletek to oczywiste, ale dodatkowo Mirena zmniejsza krawienia - praktycznie nie ma miesiaczek - mnie to odpowiada, ale wiem, ze sa kobiety, ktore tego nie lubia. Nie mialam zadnych dolegliwosci, chcociaz przez 2-3 miesiace po zalozeniu mialam nieregularne plamienia, ale szybko minelo. Minusy - jak to ze spiralami - boli przy zakladaniu mimo znieczulenia miejscowego, trzeba kontrolowac, czy nic zlego sie nie dzieje, cena - jesli dobrze pamietam okolo 700 zl, no i patrz plusy - prawie nie krwawisz. I jak to ze wszystkimi spiralami - lepiej je zakladac kobietom, ktore juz rodzily i nie chca miec wiecej dzieci - jezeli jestes mloda, to pewnie lekarz Ci doradzi inna metode. Odpowiedz Link Zgłoś
biel33 Re: Wkładka "Mirena" 02.01.04, 21:28 Dziekuje za odpowiedz. Cena mnie nie przeraza, rodzilam juz i raczej wiecej dzieci miec nie chce, mam 34 lata. Moje watpliwosci i obawe budzi natomiast to w jaki sposob ja sprawdze czy spirala sie nie przesunela? A na dodatek jesli przestane miesiaczkowac to jak odkryje ewentulana niezaplanowana ciaze, ktora np. powstanie z powodu przesuniecia sie wkladki?Takich sutuacji sie obawiam. Niestety musze przestac brac tabletki z powodu wysokiego poziomu prolaktyny, ale teraz to przynajmniej wiem ze kiedy zapomnialam tabletki to musze sie dodatkowo zabezpieczyc. W przypadku Mireny o jej przesunieciu moge sie dowiedziec tylko jak juz bede w ciazy. I to mi spedza sen z powiek i utrudnia podjac decyzje.No i sam wplyw wkaldki na ewentulne dziecko. Czy tez masz takie dylematy? bede wdzieczna za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Wkładka "Mirena" 04.01.04, 15:45 Uwazam,że to bardzo dobra forma antykoncepcji- bardzo skuteczna, nieiwlki poziom hormonów jest uwalniany do krwi, czasem niestety u kobiet mogą pojawiać sie torbiele.Niekiedy nieregularne plamienia niekiedy brak miesiaczek. Dla mnei srodek antykoncepcyjny na miare 21 wieku! Odpowiedz Link Zgłoś