Dodaj do ulubionych

Wkładka "Mirena"

30.12.03, 23:01
Bardzo proszę ekspertów oraz kobiety , które miały doświadczenia z
hormonalna wkładką "Mirena" ow yrażenie swojej opinii na temat jej
stosowania. Będę wdzieczna za każdą wypowiedż.
Obserwuj wątek
    • fonka Re: Wkładka "Mirena" 31.12.03, 13:22
      Mam zalozona Mirene ponad 4 lata - niedlugo czeka mnie wymiana i tez zdecyduje
      sie na Mirene. Plusy - antykoncepcja i brak ubocznych dzialan tabletek to
      oczywiste, ale dodatkowo Mirena zmniejsza krawienia - praktycznie nie ma
      miesiaczek - mnie to odpowiada, ale wiem, ze sa kobiety, ktore tego nie lubia.
      Nie mialam zadnych dolegliwosci, chcociaz przez 2-3 miesiace po zalozeniu
      mialam nieregularne plamienia, ale szybko minelo. Minusy - jak to ze spiralami -
      boli przy zakladaniu mimo znieczulenia miejscowego, trzeba kontrolowac, czy nic
      zlego sie nie dzieje, cena - jesli dobrze pamietam okolo 700 zl, no i patrz
      plusy - prawie nie krwawisz. I jak to ze wszystkimi spiralami - lepiej je
      zakladac kobietom, ktore juz rodzily i nie chca miec wiecej dzieci - jezeli
      jestes mloda, to pewnie lekarz Ci doradzi inna metode.
      • biel33 Re: Wkładka "Mirena" 02.01.04, 21:28
        Dziekuje za odpowiedz. Cena mnie nie przeraza, rodzilam juz i raczej wiecej
        dzieci miec nie chce, mam 34 lata.
        Moje watpliwosci i obawe budzi natomiast to w jaki sposob ja sprawdze czy
        spirala sie nie przesunela? A na dodatek jesli przestane miesiaczkowac to jak
        odkryje ewentulana niezaplanowana ciaze, ktora np. powstanie z powodu
        przesuniecia sie wkladki?Takich sutuacji sie obawiam. Niestety musze przestac
        brac tabletki z powodu wysokiego poziomu prolaktyny, ale teraz to przynajmniej
        wiem ze kiedy zapomnialam tabletki to musze sie dodatkowo zabezpieczyc. W
        przypadku Mireny o jej przesunieciu moge sie dowiedziec tylko jak juz bede w
        ciazy. I to mi spedza sen z powiek i utrudnia podjac decyzje.No i sam wplyw
        wkaldki na ewentulne dziecko. Czy tez masz takie dylematy? bede wdzieczna za
        odpowiedz.
    • monika.antepowicz Re: Wkładka "Mirena" 04.01.04, 15:45
      Uwazam,że to bardzo dobra forma antykoncepcji- bardzo skuteczna, nieiwlki
      poziom hormonów jest uwalniany do krwi, czasem niestety u kobiet mogą pojawiać
      sie torbiele.Niekiedy nieregularne plamienia niekiedy brak miesiaczek. Dla mnei
      srodek antykoncepcyjny na miare 21 wieku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka