Dodaj do ulubionych

PHILIPPOS BEACH (****) - CHALKIDIKI - ATHOS

07.06.05, 13:22
Wczoraj własnie wróciłam z tego hotelu :)))
Opiszę w punktach co najważniejsze:
1. nazwa hotelu - nie wiem dlaczego, ale biura podają błędną nazwę -
prawidłowa to PHILIPPOS BEACH - zwróćcie uwagę na pisownie Philippos :)))
2. Hotel przepiękny, żadne zdjęcia nie oddają jego uroku, jest naprawdę
rewelacyjny, nazwaliśmy go "białym domem" bo faktycznie trochę go przypomina
3. Ogód i basen hotelowy równiez imponujące, dużo zieleni, ładnie
zagospodarowane, nad basenem bar oraz wystarczająca ilośc leżaków dla
wszystkich gości, dodatkowo można schowac się przed słońcem jeśli nie pod
parasolem, to pod palmami... nawet pospac można :))) Szczerze mówiąc osoby
będące w pobliżu naszego hotelu (czyli Akti Ouranapoli, Mount Athos,
Theoxenia) widząc nasz hotel z zadrością wydawały z siebie okrzyki:
jaaaaaa!!! wow!!!!! :)))) także naprawdę rewelacyjny hotel :)))
4. jedzenie - przepyszene, można sporo kilo przybrac na wadze... pory
posiłków: śniadanie 7:00-9:30, obiadokolacje 19:30-21:30 (do obiadokolacji
napoje dodatkowo płate, np. piwo 0,5l- 2,70 euro, woda mineralna 0,75l- 2,80
euro, butelka lepszego wina 10 euro)
Obsługa - wszyscy mówią po niemiecku (w hotelu 90% zajmuje niemiecki TUI)
oraz 90% po angielski, przy naszym wyjeździe już trochę chwytali po
polsku :)))
5. okolica hotelu, plaża taka sobie, są leżaki, parasole, ale plaża nie z
tych naszych polskich, piach jest inny, zresztą wszedzie taka plaża jest...
morze przepiękne, krystalicznie czyste. Ok. 100m wypożyczalnia motorówek
(polecam!!! 35 euto+ koszt paliwa 15-25 euro), ok 200m od hotelu przystań
promowa - promy płynące na wyspę Amouliani - bardzo ładna, sporo tawern...
koszt 0,65 euro.
6. Najbliższe miasteczko Ouranoapoli - 6 km, jezdzi "pks" za 1 euro, piechotą
zdecydowanie za daleko. Minusy - rzadko jeźdżą, plusy - jak zasiedzicie się w
tawernie to własciciel może was podrzucić do hotelu za friko. Można też
zabrac się busikiem z sąsiedniego hotelu równiez za 1 euro :))
7. Wycieczki fakultatywne - polecam Saloniki oraz Meterory - koniecznie!
Pozostałe darowałabym sobie.... lepiej własnie wypozyczyc motorówkę i samemu
coś zobaczyć.

Ogólnie - hotel + jedzenie na pozomie rewelacyjnym
Okolica - ok, do miasta daleko
Obserwuj wątek
    • daria.1 Re: PHILIPPOS BEACH (****) - CHALKIDIKI - ATHOS 21.07.05, 23:05
      Mam kilka pytań. Jak warunki dla małego dziecka? Brodzik przy basenie, zejście do plaży. Czy w pokojach jest kilma, lodówka, czajnik? No i transfer z lotniska. Gdzie ladowaliście i ile trwał dojazd do hotelu? Jakbyś mogła podaj mi jeszcze godz lotu.
      Chcieliśmy lecieć na Kretę, ale poleciła nam pani ten hotel w biurze.
      • gosiareczka Re: PHILIPPOS BEACH (****) - CHALKIDIKI - ATHOS 22.07.05, 12:48
        Warunki dla małego dziecka... jest tylko jedna albo dwie huśtawki, brodzik jest
        bo basen składa się z 3 kół... jedno koło jest dla dzieci własnie, dziecko jest
        bezpieczne, nie ma szans wypłynięcie na głębsze rejony.
        Na dole w hotelu jest bilard, gry komputerowe, darty, internet, ping-pong - no
        ale to raczej dla starszych dzieciaków.
        Zejście do plaży... dwa wyjścia z hotelu... przejście przez ulice i już jest
        plaża.... jakies 30 m... na drodze trzeba uważać, ale ruch jest niewielki.
        w pokojach klima i lodówka to standard - nie płatne dodatkowo. Czajnika nie ma,
        jest suszarka.
        Lądowaliśmy w Kavalii, ale jest mniej więcej taka sama odległośc co z Salonik,
        z obydwu lotnisk jedzie się autkarem ok. 2 godz. moze ciut więcej (proponuje
        wziąć aviomarin, bo dzieci ciężko przeżywały podróż autokarem po tak krętych
        greckich drogach)
        Wylatywaliśmy z W-wy o 06:30 (pierwotnie miało być 06:00), a powrót... wylot o
        10:35 (a wyjazd z hotelu juz o 5:45). Lot trwa ok 2 godzin (zmiana czasu jest
        godzina do przodu w Grecji)
        • daria.1 Re: PHILIPPOS BEACH (****) - CHALKIDIKI - ATHOS 22.07.05, 20:49
          O rany, Aviomarin to raczej dla mnie. Trochę mnie przeraża tak długi transfer z lotniska. Nasza dzidzia będzie miała 1,3 m-ce.
          Napisz mi jeszcze proszę czy plaża jest piaszczysta i czy są tam jakieś sklepy tawerny w obrębie hotelu.
          Chcieliśmy lecieć na Kretę, ale ta oferta jest zachęcająca.
          • gosiareczka Re: PHILIPPOS BEACH (****) - CHALKIDIKI - ATHOS 23.07.05, 19:28
            tak byliśmy z Itaki.
            Hotel robi niesamowite wrażenie (pełen wypas serio!), ale jednak okolica nie
            jest zbyt rozrywkowa.
            Najbliższa tawerna jest w mieście (czyli 6km od hotelu), jeżdża autobusy za 1
            euro ale niezbyt często, co godzinę chyba.... no i wieczorem cięzko wrócić,
            albo tez na wyspie (na przeciwko hotelu -wyspa Amouliani, przystań promowa
            ok.200m)
            Plaża... jak w całej Grecji... niezbyt piękna... nie umywa się do polskich
            plaż....
            na Krecie nie byłam, więc nie wiem czy warto...
            wiecej można poczytać na forum... tam szczegółowo opisałam co można tam robić...
            link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=24187127&a=24874739
            • vicky97 Re: PHILIPPOS BEACH (****) - CHALKIDIKI - ATHOS 08.09.05, 13:33
              cześć!!! wróciłam właśnie z hotelu Akti Ooranopoli i 2 razy wypożyczaliśmy
              motorówkę więc chętnie opowiem jak to jest. Kosztuje 45 euro na cały dzień co
              oznacza powrót około 17-18. Potem patrzą ile spaliłaś paliwa i doliczają 1 euro
              za 1 litr. raz zapłaciliśmy w sumie 55 euro a za drugim razem 60 euro. Ale
              naprawdę warto. Super przeżycie. Pływasz sobie cały dzień wokół wysp i
              wybierasz plażę gdzie chcesz się pokąpać i poopalać. jak Ci się znudzi to
              płyniesz na inną. Ja polecam taką małą wysepkę z wysp Drenia, która jest na
              przeciwko wyspy z parasolami, leżakami i tawerną. Super woda i co najważniejsze
              wysepka mała więc tylko jedna motorówka tam zaparkuje.......
              Obsługa motorówki naprawdę banalna..... jak masz więcej pytań to pisz.
              Pozdrawiam

• neronka philippos 24.02.06, 17:38
                cytat:

• Chalkidiki-hotel Philippos
                gosk1 02.08.05, 00:02 + odpowiedz

Dziś wróciliśmy, byliśmy na Athos w hotelu Philippos.
                Wyrażam tu tylko swoje zdanie i nie mam zamiaru nikogo krytykować, bo
                wszystko jest sprawą gustu, ale...
                ten hotel wybraliśmy bo super wyglądał na zdjęciach, ma tu bardzo dobre
                opinie itp ale jak się okazuje trzeba pojechać i sprawdzić na własnej skórze.
                Hotel z zewnątrz faktycznie ładny, zadbany ogród, świetny basen z dużą
                wydzieloną częścią dla dzieci.Ale... co do innych kwestii, to: wg mnie i
                innych osób,które były tam, niczym w standardzie nie przypomina on hotelu 4-
                gwiazdkowego. Nie było źle ale skoro człowiek płaci za hotel tej "klasy" to
                powinien oczekiwać warunków adekwatnych do ceny i ilości gwiazdek.Jak się
                przekonałam biura podróży koloryzują a "zagospodarowana, piaszczysta plaża"
                to wieeeeelka niestety przesada.Nie spodziewałam się piasku takiego jak nad
                Bałtykiem, bo zdaję sobie sprawę,że mało gdzie jest takowy a w Grecji tojuż
                wogóle nie ma się co spodziewać super plaż.Jednak nie spodziewaliśmy się
                czegoś tak raczej niezagospodarowanego, bałaganu.Wg nas i nie tylko plaża to
                porażka.Za to woda w morzu przepiękna, prawdziwe cudo!!!
                Co do jedzenia - była opinia na tym forum, że "przepyszne i można przytyć" i
                tu nastąpiło kolejne rozczarowanie.Mało urozmaicone, jednostajne (nie chodzi
                mi o śniadania bo zdaję sobie sprawę,że wszędzie codziennie jest to samo)i
                dziękowaliśmy, że już wracamy bo 2tygodnie trudno byłoby wytrzymać na tym
                jedzonku.Poza tym troche denerwujące było to, że na stołówce brak klimy,
                gorąco,a że drzwi otwarte to pełno much i innych stworzeń latających
                towarzyszyło nam przy posiłkach.
                Co do leżaków przy basenie, których podobno miało starczać dla wszystkich
                gości, to ta osoba chyba była przed sezonem... leżaków około 35-40 a osób w
                hotelu pewnie ponad 100, więc o 8rano większość była już zajęta.
                Fakt, basen świetny, ładny ogród ale hotel zdaniem wielu będących tam osób
                nie zasługuje na 4 gwiazdki.
                Aha jeszcze jedno-kilka razy nie było prądu, wody...
                Mimo to bardzo odpoczęliśmy, z okien piękny widok na morze i Amouliani.Jednak
                mimo że Chalkidiki jest piękne nie wróciłabym już na Athos.

• neronka Re: philippos 24.02.06, 17:39
                  cytat:

• Re: Chalkidiki-hotel Philippos
                  vicky97 02.08.05, 11:29 + odpowiedz

czesc!!! mam pare pytan, wybieram sie tam pod koniec sierpnia. czy bylas z
                  Itaki??? jak wyglądały pokoje? czy wszystkie sa z widokiem na morze? czy bylaś
                  może na wyspie Amouliani bo slyszalam ze sa tam ładne plaze i ze plywaja tam
                  czesto łódki.
                  czy moglabys przeslać mi pare zdjęc z hotelu i plaży? bylabym Ci bardzo
                  wdzieczna.
                  vicky97@gazeta.pl
                  Pozdrawiam

• neronka Re: philippos 24.02.06, 17:39

• Re: Chalkidiki-hotel Philippos
                    el_la 04.08.05, 00:44 + odpowiedz

Pokoje generalnie mają albo widok na morze (balkony), albo na ogród hotelowy
                    (partery), ale też ładnie. Pokoje są takie sobie tzn czyste, robactwo nie łazi,
                    klima działa, i chyba njsłabsze są łazienki - wyglądają, jakby podcza
                    planowania hotelu tu zabrakło im na arcitekta i w hiperze kupili resztki
                    kafelków jakie tam zastały. Ja np. miałam brodzik z drobnych zielonkawych
                    płytek - ładnych, a ściany z białych 15X15 najprostszych, ułożonych byle jak.
                    Oczywiście w żaden sposób nie wpłynęło to na mój poby, taka tylko ciekawostka.
                    Istnieje jeden (?) pokój nie wychodzący na morze, ale jest chyba "awaryjny" i
                    ludzie, którzy go dostali, mieli po 2 dniach wymiankę na normalny pokój.
                    www.philipposbeach.gr - to strona hotelu - troszkę nieczytelna, ale jak
                    człowiek cierpliwie popyka, to znajdzie zdjęcia hotelu.
                    Na sąsiednią wyspę - Amuliani pływają promy (przystań ok. 1 km od hotelu) a le
                    dużo fajniej jest wynająć sobie motorówkę u Kostasa. My pływając spotkaliśmy 4
                    delfinki !!

• ines2110 Re: philippos 07.09.06, 10:27
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21755&w=14499018&a=48197878
                      • el_la Re: philippos 04.11.06, 22:40
                        Zły link - do hotelu PHILLIPION BEACH a nie PHILLIPOS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka