zona_jarka 19.09.09, 08:39 Jestem po artroskopii kolana odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.ka.n Re: artroskopia 19.09.09, 14:11 Mnie to tez prawdopodobnie czeka.Mozesz napisac jak to technicznie wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś
izaw121 Re: artroskopia 19.09.09, 22:55 Mniej więcej tak: www.youtube.com/watch?v=i8EpT3uCVWU Odpowiedz Link Zgłoś
izaw121 Re: artroskopia 19.09.09, 23:01 Warto dodać, że jest to zależne od uszkodzenia, a to jest tylko przedstawienie jak najbardziej poglądowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: artroskopia 20.09.09, 09:10 Wygląda to mniej więcej tak jak na filmiku z tą róznica że ja miałem zneczulenie w kęgosłup, poczym na nogą założono opaskę uciskową (zero kwawienia), zabieg kompletnie bezbolesny, miałem mozliwośc ogladania na monitorze. Jedyny dyskomfort to prawie 5 godzin utrzymujace się znieczulenie w tym czasie podano mi 5 kroplówek co spowodowało bardzo silny ból pęcherza ponieważ oddanie moczu było niemożliwe (jednak lekarz powiedział że moga mocz usunąc jak ból bedzie nie do wytrzymania ja jakoś wytrzymałem). Po zabiego leżenie dobę prawie nieruchomo (pierwsza noc silny ból ale zastrzyk pomógł). Pierwsze kroki juz po 2 dobach po zabiegu, na 4 dzień wypisano mnie ze szpitala i już w domu radziłem sobie nie źle (prawie nie było bólu). Przez cały okres pbytu w szpitalu (4 dni) dostawałem co wieczór zastrzk w brzuch (na rozrzedzenie krwi). Odpowiedz Link Zgłoś
zene-sepa artroskopia kolana 19.02.10, 22:28 Witam, 4 kwietnia mam mieć artroskopię kolana w celu stwierdzenia co mi jest, gdyż usg i rentgen nic nie pokazały i nie wiadomo dlaczego kolano boli. Chciałabym wiedzieć czy kolano boli po zabiegu? Jak długo chodzi się o kulach? Czy będę mogła trenować taniec towarzyski? I najważniejsze - w maju mam maturę. Czy mam przełożyć zabieg na wakacje? Z jednej strony wolałabym jak najszybciej wiedzieć co mi jest i zacząć to leczyć no i w wakacje chciałam pracować, ale z drugiej - nie może mnie boleć w trakcie pisania matury, w trakcie ustnej nie chciałabym chodzić o kulach... Czy może mi ktoś pomóc i odp na te pytania? w szpitalu nie usłyszałam zbyt wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: artroskopia kolana 19.02.10, 23:05 mialam 21 stycznia w znieczuleniu ogolnym(nie zgodzilam sie w kregoslup).Wyczyszczono usunieto 1/3 lakotki itp.Bol taki sobie ,zastrzyki w brzuch przez 10 dni i leki przeciwbolowe.Potem po 2 tyg kontrola zdejmuja szwy (przez te dwa tygodnie chodzilam o 2 kulach ) zapisana krioterapia(1,5 min) i gimnastyka z odciazeniem przy ktorej mialam straszny bol calej nogi(nie kolana).Zobaczymy bo to dzisiaj byl pierwszy raz.W domu chodze bez kuli ,wychodzac na miasto nie da rady ,bol nogi straszny.Nie przekladaj ,bo pozniej niewiadomo jaki termin .Niestety kolano mi "ucieka" w bok ,nie wiem czy to tak ma byc ,ale przy nastepnej wizycie zapytam.Oczywiscie tez cwicze w domu tak jak kazal dr....Nkit tak Tobie nie doradzi ,bo niewiadomo jaka przyczyna bolu kolana ,a artroskopia jest najlepsa i najdokladniesza.... Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: artroskopia kolana 19.02.10, 23:07 Jeszcze jedno,po znieczuleniu w kregoslup trzeba lezec 12 godzin ,to uciazliwe jest. Odpowiedz Link Zgłoś
simax50 Re: artroskopia kolana 20.02.10, 10:19 A ja nie chodziłem o kulach, po 2 dniach po zabiegu sam dreptałem. Odpowiedz Link Zgłoś
labadine Re: artroskopia kolana 20.02.10, 10:56 Mialem 2 lata temu i potwierdzilo artroze prawego kolana,wyciagneli mi rowniez fragmenty lekotki ktore mi wczesniej blokowaly kolano. Znieczulenie w kregoslup i potem problemy z pecherzem,dostalem voltaren-resinat i kule do chodzenia i do domu tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
marekp Re: artroskopia kolana 14.03.10, 15:45 zależy z jakiego powodu masz mieć zabieg. Jeżeli masz problemy z pełnym ruchem i podejrzenie uszkodzenia łąkotki - czekać nie powinnaś. Postawienie pełnego rozpoznania z możliwością jednoczesnego leczenia jest ważne. Pytaj się swojego lekarza - dokładnie. nasilenie bólu po zabiegu to 2 aspekty: co było zrobione przy zabiegu i jaka jest Twoja osobnicza wrażliwości na ból. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś