Gość: limfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 13:35 Moi rodzice oboje mają grupę krwi ARh+ natomiast ja ARh- Dlaczego Czy nie powinnam mieć takiej samej krwi Od czego to zależy? Czy ktoś ma tak samo Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.11-200-80.adsl.skynet.be 29.01.04, 14:12 To mozliwe, oboje Twoi rodzice sa heterozygotami w genie Rh. Mialas 25% szans na bycie Rh(-) i z tej szansy skorzystalas. Inna mozliwosc to ta, ze jedno z Twoich rodzicow nie jest rodzicem biologicznym. To zdarza sie dosc czesto. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? 10.04.13, 12:03 > Inna mozliwosc to ta, ze jedno z Twoich rodzicow nie jest rodzicem biologicznym > To zdarza sie dosc czesto. :-) Zwłaszcza jeśli o matkę chodzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: 217.153.133.* 29.01.04, 14:16 no wlasnie, gdzies w zakamarkach pamieci mi sie kolacze, ze krew dziedziczymy po ojcu, ale nie pamietam zrodla tej "wiedzy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felczer Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 14:42 W/g mojego rozumowania i wiadomosci ktore posiadam to masz innego ojca biologicznego.Ala to jest tylko moja sugestia.Niewazne kto cie zrobil a wazne kto wychowuje. cze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limfa Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 14:50 Proszę przypomnij sobie gdzie o tym czytałeś! Moi krewni uważają, że jestem podobna do siostry ojca chociaż ja specjalnie aż tego nie zauważam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.11-200-80.adsl.skynet.be 29.01.04, 14:55 Grupy krwi nie dziedziczymy wylacznie po ojcu, tylko, jak prawie wszystko, po obojgu rodzicach. Z tym innym rodzicem biologicznym to jest teoretyczna mozliwosc, ale absolutnie NIE JEST WYKLUCZONE, zeby po rodzicach Rh(+) miec grupe Rh(-). Entuzjasta, ktoremu chce sie robic cale wyliczenie na podstawie prawa Hardy- Weinberga: wystap! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 15:05 Radze ci szczeze porozmawiac z matka,ona i tylko ona najlepiej wie kto cie zrobil.A ojciec jest przeciez nic nie winien,moze wmawiaja ci ze jestes podobna do ojca siostry zebys byla spokojna.Dlatego tylko matka prawde ci powie. zycze szczerej rozmowy z matka. papapki. Odpowiedz Link Zgłoś
puchoczub Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? 29.01.04, 16:35 Mama's baby, daddy's .... maybe, hehehe. Powyzsze tylko zartem. Jest mozliwym miec Rh factor inny od rodzicieli... Doki dobrze prawi w tej materii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 17:16 Podejrzewac zawsze mozesz. W Wielkiej Brytanii kiedys, na marginesie innych badan porownywano cechy genetyczne potomstwa do ich rodzicow i wyszlo na jaw, ze jakis strasznie wysoki procent dzieci chyba ok 30 czy 40% mial innego biologicznie ojca niz sie nalezalo. Prace w koncu utajniono ze wzgledow etycznych. Ale na tym przykladzie widac, ze kobiety dosc czesto wybieraja sobie jednego samczyka do zarabiania pieniedzy i opiekowania sie potomstwem a zupelnie innego na dawce genow. Taka jest przyroda! Ale w Polsce jest na pewno duzo lepiej pod tym wzgledem w koncu religia katolicka tez ma swoje znaczenie a przynajmniej kiedys 90% ludzi chodzilo do kosciola. I tak jak pisze Doki jest to zupelnie mozliwe i prawdopodobne, ze twoi rodzice sa twoimi biologicznymi rodzicami. Choc zawsze mozesz przeprowadzic dokladniejsze testy... i wtedy kto wie co sie okaze. Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Wiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 17:53 Ja mam inną grupę krwi niż moi rodzice: moja mama ma A rh-, tata B rh+ a ja mam 0 rh-. To dlatego, że najwięcej cech dziedziczymy wbrew pozorom nie po rodzicach lecz po dziadkach. Więc nie słuchaj uwag pseudoekspertów na temat ewentualnego ojcostwa kogoś innego, prawdopodobnie brak czynnika rh odziedziczyłaś po którymś z dziadków lub babć. Pozdrawiam, ja też mam rh - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Wiem IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 17:57 W sumie nie ma jak domowe badania medyczne, Haniu. Ja sam kiedys jak mialem 6 latek wymyslilem lekarstwo na kurzajki uzywajac zfermentowanego papieru, soli i cukru. W dodatku te kurzajki mi naprawde zniknely po leczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: Wiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 17:59 zajmij się już lepiej kontynuacją badań domowych niż poradami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Wiem IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 18:02 Te domowe to robilem w wieku przedszkolnym a teraz robie prawdziwe. A ty ciagle na etapie domowych. A do szkoly bylo pod gorke??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Wiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 18:07 twój styl wypowiedzi (samczyk, etc.)świadczy o czymś wręcz przeciwnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Wiem IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 18:13 Haniu, nie ma sie co denerwowac na pewno sa tez rzeczy ktore ty wiesz a ja nie. Moze przypomne ci po prostu takie doswiadczenia Grzegorza Mendla na kwiatkach groszku, ktore ja przerabialem w szkole podstawowej w 7-dmej czy 8-klasie. Pamietasz jakie rosliny dzieci moga miec tata bialy groszek i groszek czerwony? Z grupami krwi jest tak samo. Ale kto wie, teraz program nauczania jest inny i moze juz tego w szkole nie ucza. I co zlego jest w slowie "samczyk"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Wiem IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 18:41 Samczyk to przeciez mlody samiec. Naprawde nie ma sie o co obrazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puszysta Re: Rh(-) IP: *.chello.pl 29.01.04, 18:08 Mam grupę A Rh(+), mój mąż AB Rh (+) a moje dziecko B Rh (-). Wszyscy dziadkowie Rh (+). Pozdrawiam. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Rh(-) IP: 217.153.182.* 29.01.04, 18:49 Gość portalu: Puszysta napisał(a): > Mam grupę A Rh(+), mój mąż AB Rh (+) a moje dziecko B Rh (-). > Wszyscy dziadkowie Rh (+). > Pozdrawiam. > P. I co w tym dziwnego? Dziadkowie to heterozygoty jesli chodzi o Rh, Ty i maz rownierz. Ty jestes heterozygota jesli chodzi o grupe krwi (oznacza sie to Ai). Skrzyzowanie Ai z AB daje: 25% AA (homozygoty dominujace z grupa A), 25% AB (grupa AB), 25% Ai (heterozygota z grupa A) i 25% Bi (heterozygota z grupa B). O krzyzowkach z Rh pisalem w innym poscie w tym watku. Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Wiem IP: *.11-200-80.adsl.skynet.be 29.01.04, 17:59 Gość portalu: Hania napisał(a): > To dlatego, że najwięcej cech dziedziczymy wbrew pozorom nie po > rodzicach lecz po dziadkach. To nieprawda, przynajmniej czesciowo. Od kazdego z rodzicow mamy po 50% materialu genetycznego (nie liczac DNA mitochondrialnego, ale to inna historia), od kazdego z dziadkow: po 25%. "Cechy" sa warunkowane roznie, rzadko kiedy dzidziczy sie to, co rozumiemy jako "ceche" tak prosto, jakby sie dziedziczylo dom. Twoja grupa krwi tez daje sie latwo wytlumaczyc heterozygotycznoscia Twoich rodzicow. Podobnie i Twoi dziadkowie mogli byc heterozygotami, a mogli moec grupe 0, jak Ty. To tylko kwestia prawdopodobienstw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 18:25 czy na prawdę nikt z tego forum nie chodził do tzw szkoły średniej i nie słyszał o prawach Mendla, cechach dominujących i recesywnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Wiem IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 18:28 Pisalem wyzej, ze ja to robilem w podstwowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 29.01.04, 18:15 To w takim razie zapytam jaką grupę może mieć dziecko jeżeli oboje rodzice mają ARh+,ja sądziłam,że tylko ARh+ lub ORh+(no i tu się pewnie mylę :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 18:18 Bedziesz mial lekki klopot jak dziecko urodzi sie z grupa krwi B. Ale wiele mozna wytlumaczyc zapatrzeniem i mutacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 18:19 Przepraszam, nie zauwazylem na czas plci; mialo byc bedziesz miala lekki klopot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 29.01.04, 18:23 A raczej miała nie "miał" ale nie mam kłopotu :),pytałam z ciekawości czy jest możliwe Rh- pomijając oczywiście te mutacje i zapatrzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 18:27 Widzisz, przeprosilem zanim klientka zlozyla reklamacje. Dobra firma, nie? Tak, mozliwe jest Rh- bez zapatrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 29.01.04, 18:51 Pewnie,że porządna firma,nigdy w to nie wątpiłam :) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: 217.153.182.* 29.01.04, 18:37 Gość portalu: S. napisał(a): > A raczej miała nie "miał" ale nie mam kłopotu :),pytałam z ciekawości czy jest > możliwe Rh- pomijając oczywiście te mutacje i zapatrzenia ;) Jasne, ze jest to mozliwe. Jezeli rodzice sa heterozygotami, to: - 50% ich dzieci bedzie heterozygotami pod wzgledem czynnika Rh i bedzie mialo Rh+ - 25% to homozygoty dominujace z Rh+ - 25% to homozygoty recesywne z Rh- Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 29.01.04, 18:56 Dziękuję za wyjaśnienie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limfa Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 07:19 dziękuje wszystkim ekspertom i nieekspertom , będe wierzyć w te "heterozygoty" :D Mam 26 lat więc nie ma sensu dręczyć mamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.sdh.sk.ca 30.01.04, 15:36 Uwierz tez, ze sama jestes homozygota recesywna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalara Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 16:37 Ja w twoim wieku bedac dowiedzialam sie ze mam / mialam juz nie zyje/ innego ojca t.j biologicznego. Teraz nawet zaluje ze go nie znalam,ale teraz przynajmnie chodze na jego grob. A to ze piszesz ze masz 26 lat to napewno matka mama ma okolo 50 i moim zdaniem nie jest to zadna przeszkoda zeby z nia porozmawiac jak kobieta z kobieta. Moze mama miala jakis wybryk mlodosci i czemu ty masz btc oszukana. Ale ty zrobisz jak bedziesz chciala.Ale ja bym chciala wiedziec kto jest moim ojcem.Teraz mam 40 lat i wszystko matce wybaczylam.A tylko dlatego ze powiedziala mi prawde./mialam wtedy 25 lat/ pozdrawiam cie.Do odwaznych swiat nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Adam1972 Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.01.04, 20:57 Postaram sie wyjasnic wam o co chodzi z tymi hetero i homozygotami dominujacymi i recesywnymi. Otoz, jak wiecie kazdy z nas ma material genetyczny od rodzicow- po polowie. Nasz kazda komorka ciala ma w swoim jadrze 46 chromosomow- a chromosmy to nic innego jak splatana nic DNA. Mamy 23 chromosomy od mamy z komorki jajowej i 23 chromosomy od taty z plemnika. Kazdy chromosom ma wiec jak gdyby swojego blizniaka- jeden od taty, drugi od mamy. Jedynym wyjatkiem sa chromosomy plciowe- i tak dziewczyny maja chromosom X od mamy i chromosom X od taty- wiec XX, a chlopcy maja chromosom X od mamy (identycznie jak dziewczeta), ale od ojca chromosom Y- wiec sa XY. Z tego widzicie- ze plec zalezy od ojca- bo od tego, czy w plemniku jest chromosom plciowy X czy Y, zalezy plec dziecka, ale to taka dygresja. Inna dygresja- ze moga byc nieprawidlowosci w liczbie chromosomow- i tak dodatkowy, trzeci chromosom powoduje u dziecka znany wszystkim zespol Downa. Jesli chodzi o geny kodujace nasza grupe krwi - to tez sa podwojne. A co to jest w ogole grupa krwi? To zespol antygenow na powierzchni krwinek czerownych, ktore np. w cudzym organizmie powoduja odpowiedz immunologiczna. Wyobrazcie sobie, ze grup krwi tak naprawde jest wiele- ale poniewaz w transfuzjach krwi najwieksze znaczenie maja antygeny A, B i D (odpowiedzialny za czynnik Rh)- tylko one sa uzywane w tardycyjnym oznaczaniu grupy krwi. Umowmy sie, ze jest jeszcze antygen 0= ale tak naprawde to zaden antygen- bo antygen 0 oznacza po prostu brak antygenu. Mozliwe kombinacje kazdego z nas to: AO- grupa A, B0= grupa B, AB- grupa AB, 00- grupa 0. Od takich kombinacji mozemy dostac albo jeden, albo drugi- tak wiec jesli ktos ma mame A0- czyli grupe A, a tate B0 czyli grupe B - to moze miec zarowno grupe A, B , AB jak i zero. Jesli chodzi o czynnik Rh, to jest tzw. antygen D ( a brak antygenu oznaczamy jak d male). Jesli jest male d od jednego z rodzicow i duze D od drugiego, to zawsze bedzie Rh plus- bo duze D zawsze sie ujawni, stad mowimy, ze jest dominujace. Nawet jesli obydwoje rodzice sa Rh plus, to moze byc tak, ze maja wzor Dd. Wtedy z praw matematycznych, a scisle praw genetycznych Mendla wynika, ze 50 % ich dzieci bedzie Dd- czyli beda to heterozygoty dominujace 25 % dzieci bedzie DD- i sa to homozygoty dominujace 25 beddzie dd- sa to homozygoty recesywne- tak wiec beda to dzieci Rh minus. Mam nadzieje, ze jakos udalo mi sie wam wyjasnic dlaczego obydowje rodzice Rh plus moga miec dziecko Rh minus..... prosciej juz nie potrafilem, wybaczcie.... ale chyba juz wiecie, na czym polega 6 lat studiow medycznych, skoro najbardziej lopatologicznie wyjasniony problem wciaz nie wydaje sie latwy, jesli sie jest laikiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: 217.153.133.* 30.01.04, 21:13 a moglbys nam jeszcze wyjasnic lopatologicznie na czym polega ustalenie ojcostwa? no bo chyba nie o antygeny tu chodzi? Prosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Adam1972 Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.01.04, 21:22 Mala errata- oprocztypow A0, AB, B0 i AB moze byc jeszcze AA- grupa A, i BB- grupa B. A zespol Downa to trisomia chromosmu 21. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Lekarz 1972 Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.01.04, 22:06 Kiedy ni ebylo testow DNA, ojcostwa sie NIE POTWIERDZALO- mozna je bylo co najwyzej WYKLUCZYC> A wiec mozna bylo tylko stwierdzic, ze ktos NIE JEST ojcem, natomiast nie mozna bylo stwierdzic, ze JEST. A polegalo to wlasnie na oznaczaniu tych antygenow. Bo np. jesli dziecko mialo grupe krwi 0- a wiec dwa antygeny 0- wzor 00- a ojciec wzor AA lub BB lub AB, to na 100 % mozna bylo stwierdzic, ze nie jest jego ojcem. Bo od matki dostalo na pewno 0, a od ojca moglo dostac albo A albo B- mialo by grupe albo A, albo B, ale na pewno nie 0. Jesli natomiast ni emozna bylo wykluczyc ojcostwa na podstawie antygenow A, B, 0, D, badano jeszcze inne antygeny, ktorych jak juz wczesniej pisalem jest cale mnostwo. Obecnie, gdy sa badania pozwalajace odtworzyc dokladnie wzor DNA , mozna ojcostwo POTWIERDZIC. A wiec...drzyjcie panie i uwazajcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? 31.01.04, 23:22 moi rodzice maja 0Rh plus, a ja mam 0Rh minus. No i sa moimi biologicznymi rodzicami Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? 31.01.04, 23:25 i jeszcze link www.zdrowie.med.pl/krew/grupy.php Odpowiedz Link Zgłoś
poszkodowana5 Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? 10.04.13, 11:30 moi rodzice oboje mają grupe krwi 0 a mi jak urodziłam dzieci wpisali Arh+ z tego co mi wiadomo jest to niemozliwe ja rownież powinnam mieć grupę krwi 0 nie chcę sie ich pytać i robić przykrośći ale wciąż o tym myślę . Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 tylko czasolot 10.04.13, 11:57 limfa napisał(a): > Moi rodzice oboje mają grupę krwi ARh+ natomiast ja ARh- Dlaczego Czy nie > powinnam mieć takiej samej krwi Od czego to zależy? Od tego czy chrapalo sie na lekcjach biologi/genetyki glosniej od susla. Jesli polaczysz to z zespolem niezdolnosci klikniecia w wikipedie to dostajesz limfe. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Mam inną krew niż rodzice Dlaczego? 10.04.13, 18:02 jesteś adoptowana :D:D:D ! Odpowiedz Link Zgłoś