ada-33 26.12.09, 23:00 Wypadniety dysk - dół kregosłupa . Wszyscy mówią o ćwiczeniach ale może ktos mi powie jakie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
labadine Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 27.12.09, 09:58 Wejdz na google.pl rzuc haslo:"bole kregoslupa cwiczenia" Tam znajdziesz rysunki,filmy i objasnienia jak np na e-masaze.pl/cwiczenia.html Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 27.12.09, 16:21 ada-33 napisała: > Wypadniety dysk - dół kregosłupa . Wszyscy mówią o ćwiczeniach ale > może ktos mi powie jakie pozdrawiam Jak by Ci "wypadł" dysk (przepuklina), leżałabyś jak sztywne zombie. Masz wynik MRI? To wypuklina? Przepuklina? Pokaż neurologowi,a potem fizjoterapeucie, który dobierze ćwiczenia. Inaczej możesz sobie zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 27.12.09, 17:44 Popieram!!! Jakby wypadl ci dysk, to lezalabys jak kloda... Najpierw idz do neurologa i ortopedy, a nie szukaj cwiczen w inetrnecie... Tutaj masz info/objawy wypadniecia dysku: "Silny ból promieniuje do jednej lub obu nóg i uniemożliwia poruszanie się. Ostry ból promieniuje również do pośladka, biodra, tylnej powierzchni uda, stawu kolanowego i łydki. Należy wówczas leżeć w łóżku przez około 3 tygodnie, przyjmować pozycje przeciwbólowe, które rozluźniają mięśnie. Zazwyczaj najmniej bólu sprawia leżenie z uniesionymi nogami, tak aby biodra i kolana tworzyły ze sobą kąt prosty, a podudzia były oparte na poduszce. Stosuje się leki przeciwbólowe, przeciwzapalne, maści, żele oraz leki rozluźniające mięśnie prążkowane. Można przykładać ciepłe okłady z borowin (torfu leczniczego, który również kupuje się w sklepie w postaci specjalnych plastrów) lub iłów pochodzenia wulkanicznego (tzw. fango) przy ułożeniu odciążającym. Po tej fazie następuje leczenie fizykoterapią i kinezyterapią. Dobre efekty przynosi specjalistyczny masaż stosowany przez dłuższy okres." www.twojkregoslup.pl/dysk.html Odpowiedz Link Zgłoś
ada-33 Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 28.12.09, 11:45 rosa_de_vratislavia napisała: > ada-33 napisała: > > > Wypadniety dysk - dół kregosłupa . Wszyscy mówią o ćwiczeniach ale > > może ktos mi powie jakie pozdrawiam > > Jak by Ci "wypadł" dysk (przepuklina), leżałabyś jak sztywne zombie. > Masz wynik MRI? To wypuklina? Przepuklina? > Pokaż neurologowi,a potem fizjoterapeucie, który dobierze ćwiczenia. > Inaczej możesz sobie zaszkodzić. > > Raczej do zoombi podobna nie jestem ale kto wie !! A mam i wypuklinę i przepuklinę i chodzę Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 28.12.09, 15:12 > Raczej do zoombi podobna nie jestem ale kto wie !! A mam i wypuklinę > i przepuklinę i chodzę Najpierw to trzeba wiedzieć o czym się mówi. Trudno mieć pretensje do laików, kiedy niektórzy lekarze hojnie używają nic nie znaczących pojęć typu dyskopatia czy też wypadnięty dysk. "Sztywny zombi" jest wtedy gdy mamy do czynienia ze stanem ostrym związanym z tzw. konfliktem aktywnym dysku i korzenia nerwowego. Przepukliny i wypukliny (widziane na badaniach obrazowych) można mieć nie mając jednocześnie żadnych dolegliwości. Dawno już udowodniono, że obraz rezonansu czy tomografii ze statystycznego punktu widzenia ma niewielki związek z dolegliwościami kregosłupa. Niestety skoro to nie dotarło nawet do wszystkich osób z dyplomami zajmującymi się kręgosłupami, to trudno mieć pretensje do całego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 30.12.09, 18:09 wiele osob zyje z tzw. prolapsem i nie maja zadnych objawow. czasem faza przedwstepna - protruzja- moze przyniesc wiecej bolu niz rwspomniane wypadniecie dysku. jest mnostwo objawow/schorzen zwiazanych z bolem odcinka ledzwiowego- ale jedno jest pewne: gimnastyka i to codzienna bedzie najlepsza na ustabilizowanie i wzmocnienie autochtonowych miesni plecow oraz ich antagonistow- bo te, jak i miesnie brzucha trzymaja nasz kregoslup. poszukaj w internecie lub zacznij chodzic na pilates- jest najlepszy. pozdrawiam i zycze szybkiego uporania sie z bolem, m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa.w.miescie Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 28.12.09, 11:06 Kiedyś miałam podobnie, i neurolog KAZAŁ mi ćwiczyć ... Z tego co pamiętam: - leżysz na plecach, kolana masz ugiętę, całe stopy oparte na łóżku. W takiej pozycji podnosisz miednicę, ale nie tak jak na lekcjach WF ;) Hmm ... jakby ci ktoś położył rękę na brzuchu - to on ma leżeć, a podnosisz mikroskopijnie ogon ;) I wytrzymujesz 5 sek, i na dół. I znów zawijasz ogonem do góry ;) - leżąc na plecach, obie nogi wyprostowane. Podciągasz 1 nogę do klatki piersiowej, chwytasz obiema rękami za kolano i tak trzymasz parę sek. Potem ją prostujesz, i dopiero wtedy podciągasz 2 nogę. Mając nogę przy klatce nie musisz jej bardzo orzyciskać do siebie. Może to być na wyciągnięcie ramion. - leżąc na plecach, kolana zgiętę, stopy całe na łóżku. Swobodnie "puszczasz" obie nogi - w takiej pozycji - na lewo, a potem na prawo. Po parę sek. na stronę. - pozycja psa / na czworaka/ Cały kręgosłup "spuszczasz" w dół, jak najbardziejto możliwe. I z takiej dolnej pozycji leciutko podnosisz je do góry - ale nadal de facto jest w dole /podnosiz je o jakieś parę cm; ale nadal pozycja ciała jest poniżej ramion/tyłka/. I tak trzymasz parę sek i znów w dół spuszczasz. I ileś tam powtórzeń. - siedzisz prosto, kąt prosty m.kolanem a udem, całe stopy na ziemi. Podnosisz ręcę - jak w amerykańskich filmach ;))) - jakby ktoś do Ciebie strzelał. Czyt. ramiona na wysokości barków, w łokciach zgiętę. W takiej pozycji przekręcasz ciało na boki - tylko tłów ;) ma się rozumieć. Dalej nie pamiętam ;))) I nie słuchaj takich co mówią, że nie wolno ćwiczyć. Ja dzięki ćwiczeniom i nastawianiu kręgosłupa, uniknęłam operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ada-33 Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 28.12.09, 11:49 nowa.w.miescie napisała: > Kiedyś miałam podobnie, i neurolog KAZAŁ mi ćwiczyć ... > > Z tego co pamiętam: .................... > > Dalej nie pamiętam ;))) > I nie słuchaj takich co mówią, że nie wolno ćwiczyć. > Ja dzięki ćwiczeniom i nastawianiu kręgosłupa, uniknęłam operacji. Bardzo dziękuję, bo tu ktoś wyżej to mnie już by unieruchomił na ileś tam tygodni! Ćwiczenia to podstawa Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Wlasnie 28.12.09, 15:19 Wlasnie - neurolog, a nie ludziska z forum! Kazdy przypadek jest inny. Ja chodzilam doslownie po scianie do kibelka i to z przyspieszeniem najwolniejszego slimaka, bo kazdy ruch powodowal przeokropny bol - wiec cwiczyc to moglam sobie jedynie w marzeniach... ;) Jak juz bylam w stanie troche sie poruszac, to chodzilam na fizykoterapie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nowa.w.miescie Re: Wlasnie 28.12.09, 17:13 Hmm ... a ja spałam jedynie 30 min na dobę ... Nie potrafiłam siedzieć, leżeć, chodzić ... dosłownie nic. I lekarz - neurolog - w takim stanie kazał mi ćwiczyć. Jak widać, wiedział co mówi ;))) Pzdr ! Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Wlasnie 02.01.10, 21:01 dla mnie najlepsza jest metoda Mc Kenziego. Szkoda, że zamiast wszystkich tabletek, zastrzyków i maści nie dostałam od razu skierowania na zabiegi, wtedy trwałoby leczenie 3- 4 miesięcy, a nie prawie 10. Odpowiedz Link Zgłoś
mania333 Re: Wlasnie 06.01.10, 22:08 Ale co dkładnie robisz? McKenzi raczej zapobiega dolegliwością, a co robić jak aktualnie boli??? Najpierw bolało w krzyżu, po kilku tygodniach boli udo, i pośladek. Chwilami bardzo:( Odpowiedz Link Zgłoś
majcka1977 po operacji 08.01.10, 04:53 Mojemu mezowi nie udalo sie. Nie pomogly cwiczenia ani rehabilitacja ze spacjalista. Mial bole kregoslupa (odcinek ledzwiowy) od czasu do czasu. Przez dwa lata chodzil do masazystki. Zawsze pomagala. W ktorym momencie po wizytach bylo jeszcze gorzej. Poszedl do kregarza, ktory kazal mu zrobic rezonans. Lekarz od razu stwierdzil, ze jest to przypadek bardzo trudny i proponuje operacje. Probowalismy jeszcze 3 miesiace rehabilitacji. Od operacji minal rok. Szukalam w internecie zestawu cwiczen dla osob po operacji i nie znalazlam. W zasadzie nie znalazlam, zadnych wpisow od osob po operacji. Co robili, jak sie teraz czuja. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwigaka Re: po operacji 10.02.10, 20:42 Witam ja jestem rok po operacji i czuje sie dobrze ale nie ma juz zycia bez bolu w kregosłupie Uwazam bardzo wróciłam do pracy i wykonuje taki mniej wiecej ćwiczenia jak na rehabilitacji z piłka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: Wlasnie 08.01.10, 16:47 Jezeli boli cie udo i posladek, to masz raczej rwe kulszowa - czyli zapalenie miesnia kulszowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno291 Re: Wlasnie 10.02.10, 22:19 > miesnia kulszowego. slyszalem o nerwie/ach kulszowym ale o miesniu- hmmmmm.A lecze sie od 2003! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla.pl Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 08.01.10, 17:21 dobre są masaże lecznicze Odpowiedz Link Zgłoś
asunna Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 14.02.10, 18:34 Te masaze lecznicze, to jakis specjalny rodzaj masazy ? Kazdy fizjoterapeuta to robi ? Mam za soba z powodu slynnych wypuklin L345 i S1 dwa tygodnie na zastrzykach, dwa tygodnie fizjoterapii (krio, laser, magneto) Pozniej terapia McKenzi, 4 spotkania. Niestety jest nawrot bolu, znow jestem na zwolnieniu. Bol poszedl po nodze, zaczely mi dretwiec palce, najgorzej bylo w nocy. Mam jakies przeciwazpalne, ale az strach to brac, po tym, jak zastrzyki zrujnowaly mi zoldek. Teraz cwicze tylko to, co mialam zalecone w terapii McKenzi, bol sie utrzymuje zaczynam sie czuc coraz bardziej, jak w potrzasku. Neurolog powiedzial mi, ze jesli boli, aby nie cwiczyc. Rehabilitantka, ze mozna znieczulic i cwiczyc. Kazdy taki epizod usztwnia mnie i powrot do normalnego zycia jest coraz trudniejszy. Do operacji oczywiscie to sie nie nadaje. Przedluzajaca sie absencja w pracy doluje mnie. Czy ktos ma doswiadczenia z cwiczeniem z bolem (oczywiscie bolem do zniesienia) Moze robie jakis blad. Czy ktos z Was cwiczyl na przyrzadach, jest taka oferta w creatorze i moze cos wie na temat skutecznosci. Czuje sie coraz bardziej, jak w potrzasku i ten kolejny nawrot po minimalnej poprawie, kiedy wrocilam do pracy ostatecznie mnie doluje. Odpowiedz Link Zgłoś
asunna Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 14.02.10, 18:41 A jeszcze do ady, bo to przeciez Twoj watek. Mysle, ze przy wypadnieciu dysku rady, aby cwiczenia byly z fizjoterapeuta a nie z internetu sa jak najbardziej zasadne. W takim przypadku mozna sobie zrobic gorsza krzywde cwiczac zle, bo tu kazde ulozenie stopy, lub sposob oddychania ma znaczenie. Z mojego doswiadczenia wiem, ze warto zainwestowac w choc kilka takich spotkan. Moje cwiczenia sa z terapii Ackermanna, korzystalam z pomocy osteopaty w zeszlym roku, niestety poprawa spowodowala, ze odpuscilam sobie codzinna gimnastyke - o ja glupia :)) ps. Z 10 dyskopatow po epizodzie wypadniecia dysku 9 ma nawrot po roku, jesli nic nie robia w kierunku rehabilitacji. Tyle statystyki - ja sie w nich niechlubnie mieszcze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
labadine Re: Wypadniety dysk dół kregosłupa - jakie ćwicz 14.02.10, 19:08 Gimnastyka jest codziennym lekarstwem na cale zycie i nawet wtedy kiedy bole zanikly i niestety ludzie o tym nie chca nic wiedziec i o tym slyszec. Odpowiedz Link Zgłoś