Dodaj do ulubionych

OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-(((

IP: *.icpnet.pl 12.02.04, 18:42
Jestem strasznie zmartwiona, dzisiaj lekarz stwierdził u mnie 30%
osteoporozę. Przyczyną jest prawdopodobnie tarczyca - będzie to jeszcze
badane.
Lekarz mnie uspokajał ale ja i tak wystraszyłam się tej diagnozy.
Czy jest ktoś, kto ma podobny problem ze zdrowiem?
C.
Obserwuj wątek
    • Gość: jaagna Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: *.bu.uni.wroc.pl 13.02.04, 11:20
      Witaj! Mam 33 lata i 32% ubytek kości (t-score i Z-score wynoszą -3,1). Tak
      więc nie jesteś sama.
      Moja tarczyca jest zdrowa (TSH, FT3, FT4 i hormon przytarczyc w normie), więc
      wobec mnie zastosowali inne leczenie, niz zapewne zastosują wobec Ciebie. Przez
      3 miesiace brałam Fossamax 10, teraz mam 3 miesiace przerwy, a potem znowu...
      Pod koniec roku zrobię następne badanie densytometryczne i zobaczymymy, czy
      kuracja podziałała. Acha! Biorę jeszcze wapno z muszli (nie pamietam w tej
      chwili nazwy).
      Trzymaj się!
      • Gość: hydrogen Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 18:18
        Przyczyną osteoporozy może być zabużenie przemiany mineralnej w organiźmie.
        Kolagen, białko z którego są zbudowane kości, nie jest wytwarzany gdy brakuje
        jednego z kilku niezbędnych do tego biopierwiastków. Dlatego najlepszą radą
        jest zrobienie badania włosów i ustalenie czy aby ten niedobór nie jest
        przyczyną osteoporozy. Jeśli tak to konieczna jest odpowiednio dobrana
        suplementacja mineralna.

Pozdro

• Gość: nitka Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: *.ssnet.pl / *.ssnet.pl 21.02.04, 22:48
          Witam. 33 lata to nic. U mnie postawiono taką diagnozę, gdy miałam 20.
          Densytometrię miałam robiona pare razy bo nikt mi nie wierzył i chciał sie
          przekonać na sprzęcie "u siebie". Biorę tabletki, ale czy pomogą okaże sie za
          miesiąc. Pozdrawiam. Pa
        • Gość: obserwayor Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: *.gdynia.mm.pl 21.02.04, 23:22
          A co w tym takiego dziwnego?? Wiesz ile dzieci choruje na osteoporozę.....
    • Gość: basia Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: *.icpnet.pl 13.02.04, 18:26
      Nie przejmuj się ja od 15 lat przyjmuję sterydy...
      Skutkiem ubocznym jest własnie osteoporoza, na razie to tylko osteopenia ale
      myślę że niedługo usłyszę że to już ona osteoporoza... Pozdrawiam
      Basia basbas7@o2.pl
      • Gość: banan Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 13.02.04, 22:54
        Od pietnastu lat sterydy, a po co? Co za problem?
        • Gość: Nowy tutaj Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: *.clubnet.pl 14.02.04, 18:51
          Dobre sposoby na osteroporoz? sa opisane w ksiazce Michala Tombaka "czy mozna zyc 150 lat". jednak z podana tam lecznicza kuracja cytrynami nalezy uwazac - jesli ktos mial wczesniej wrzody, to ona moze je znowu otworzyc.
        • justy1 Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( 14.02.04, 22:00
          Gość portalu: banan napisał(a):

> Od pietnastu lat sterydy, a po co? Co za problem?
          jest wiele chorób, które się tak leczy,np. autoimmunologiczne. reuamtoidalne
          zapalenie stawów, ciężka astma,.....
          • elzbietka73 Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( 18.02.04, 20:57
            Witam - mam 45 lat i od 7 lat mam stwierdzona osteoporozę . Jestem pod stałą
            opieką centrum d/s leczenia osteoporozy ,przyjmuje leki. Ale rewolucję w
            przebiegu mojej choroby wywołały specjalne ćwiczenia -chodze od roku na
            specjalna gimnastykę dla osób z osteoporozą i choroba tak nie postepuję jak
            przed cwiczeniami a nawt wg. opinii mojego lekarza proces sie
            zatrzymuje.Polecam wszystkim chorym na osteoporoze i osteopenię.
            • Gość: N.C. Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: *.wlb.vectranet.pl / 81.15.135.* 28.02.04, 09:14
              Elżbietko, cy możesz coś więcej napisać o tych ćwiczeńiach? W mojej przychodni
              można na takowe się zapisać, niestety, tylko w czasie gdy jestem w pracy, a cóż
              dziś są takie czasy, że nie zawsze można sobie pozwolić na nieprzyjście.
              Pozdrawiam
    • dinkaa Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( 25.02.04, 20:11
      Witam. Ja mam 30 lat i stwierdzoną osteoporozę, z tym , że u mnie
      prawdopodobną przyczyna było leczenie sterydami. Rozpoznano ją u mnie rok temu,
      po tym, jak przed dwoma laty złamałam krętarz większy kości udowej. Wszystko
      dobrze się zrosło :)Biorę ostenil, witm. D i wapno. Ja też na początku byłam
      ciężko przerażona, ale już mi przeszło :)Za miesiąc mam badania kontrolne.
    • dethy Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( 26.02.04, 08:14
      Przeczytalam wszystkie odpowiedzi tutaj i jestem przerazona.
      Tez mam 33 lata i chora tarczyce.W ub.roku mialam problem z biodrem
      (bol).Chodzilam na rehabilitacje,ale ani mnie,ani zadnemu lekarzowi nie
      przyszlo do glowy ,aby zrobic mi densytometrie.Niedawno przeczytalam,ze jestem
      w grupie ryzyka zachorowania na osteoporoze ze wzgledu na tarczyce.
      Powiedzcie mi,czy densytometria to jest podstawowe badanie w kierunku
      osteoporozy? Czy trzeba wykonac jeszcze jakies inne?
      • Gość: jaagna Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.04, 11:00
        Densytometria jest podstawowym badaniem przy osteoporozie: określa gęstość kości, czyli juz stan istniejący. A jakie sa przyczyny choroby: to już wyniki róznych badań krwi powinny pokazać. Acha, i zrób badanie densytometryczne kręgosłupa lub kości udowej, a nie nadgarstka czy pięty.
        • dethy Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT :-((( 27.02.04, 21:13
          Dziekuje Jagna!
          • Gość: N.C. Re: OSTEOPOROZA W WIEKU 33 LAT IP: *.wlb.vectranet.pl / 81.15.135.* 28.02.04, 09:11
            Witam, okazuje się że jest spory "klub" młodych kobiet, mających problemy z
            kośćmi. Mam 34 lata i od dawna ten problem, jeszcze w dzieciństwie łamałam po
            kilka razy w roku nadgarstki obu rąk. Nie dość, że bolało, to jeszcze koleżanki
            i koledzy śmiali się, ża taka "łamaga" ze mnie. Przed laty dentysometrii nie
            robiono, nazywano to schorzenie skąpokostem (przynajmniej ci lekarze, na
            których miałam wtedy szczęście trafić. Polecano mi jeść dużo nabiału.

Tarczycę mam zdrową, ale problemem jest nieprzyswajanie przez mój organizm
            wapna z pożywienia. Dlaczego? Nie wiem. Biorę tabletki, ćwiczę, chodzę na
            masaże (czasami, bo b. drogie, a państwowo rzadko się dostaje skierowanie), od
            roku czekam na sanatorium i pewnie iedługo pjadę (niedługo - to gdzieś tak ok.
            6-10 miesięcy). Może toi dobrze, że poczekam, bo niedługo mam operację na coś
            całkiem innego i mogłoby mi sanatorium przepaść :-)))

Densytometrię robię raz w roku, niestety często muszę za nią płacić (u nas 80
            zł - ta z kręgosłupa, bo na łokciową lekarze nawet nie patrzą). A płacić muszę,
            gdyż zdaniem naszego oddziału funduszu, w moim wieku to fanaberie,bo tylko
            kobietom p menopauzie jest potrzebna. A jak mam życzenie chorować na
            osteoporozę w dużo modszym wieku, to już na swój koszt (głupie tableteczki na
            wzrots tkanki kostnej - 240 zł miesięcznie, plus preparaty wapnia, wapno z D3,
            co ja Wam zresztą będę pisać...)

Może będziemy się wymieniać dodatkowymi radami, co robić, by nie skończyć jako
            kaleka w bardzo młodym wieku? Moja reumatolog poleciła mi między innymi kurację
            drożdżową, któraś z Was ją może też stosuje? Pozdrawiam Was - i NIE ŁAMCIE
            SIĘ!!! :-)))
    • Gość: Benedykt "Pij mleko, bedziesz kaleka" - IP: *.visp.energis.pl 01.03.04, 02:46
      Byl niedawno taki artykul. Mleko, ktore pijemy ma sporo wapnia, ale nie ma juz
      witaminy D i wapń sie nie wchlania. Jest pewnie wiecej powodow - to jeden z
      nich. Czytalem gdzies, ze Amerykanie na osteoporoze zjadaja
      poludniowoamerykanska MACE. Podobno rewelacja.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka