Dodaj do ulubionych

Oliwa z oliwek czyli...

IP: *.icpnet.pl 24.02.04, 00:48
co się dzieje z moim żołądkiem? A dokładniej mam pytanie: jak oliwa z oliwek
wpływa na ten jakże ważny (podobnie zresztą jak inne równie ważne) narząd?
Czy przyjmując codziennie na czczo stołową łyżkę oliwy mogę mieć jakieś
problemy natury gastrycznej. Gdyby ktoś wiedział i odpowiedział - byłbym
dźwięczny. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Oliwa z oliwek czyli... IP: *.client.comcast.net 24.02.04, 05:27
      Czy moglbys wyjasnic w jakim celu przyjmujesz codziennie na czczo
      lyzke stolowa oliwy?
      Dzieki.
      • Gość: Jasio Aby nie zardzewiec od srodka! IP: *.ipt.aol.com 24.02.04, 05:53
    • Gość: Ewa Pozostan "dzwieczny" IP: 80.120.177.* 24.02.04, 07:01
      Przyjmuj dalej lyzke oliwy rano, ale uwazaj, aby ta oliwa byla z tzw. zimnego
      wyciskania, a nie ekstrahowana. Lyzka oliwy rano moze najwyzej nieco ulatwic
      trawienie (przeczyscic) na zasadzie wylozenia scianki jelit tluszczem (jak w
      starej metodzie lykania plynnej parafiny, branej w celach odchudzania). Oliwa
      posiada wysoki potencjal antyoksydacyjny, kwasy 6-omega, sporo wtornych
      zwiazkow roslinnych. Polecalabym ja jednak nie na czczo, ale jako dodatek do
      salat. Nieco szkoda do obrobki termicznej, choc ja oliwe z mielonym czosnkiem
      jako podklad do ryb bardzo lubie.
      Polecam tez olej z orzechow wloskich. Ten zawiera kwasy 3-omega, czyli takie,
      jakie sa w rybach. Nie kazdy lubi ryby, a tych kwasow nalezy brac co najmniej
      1/6 ilosci tych typowych roslinnych kwasow omega 6. Wiec jezeli, to radze
      wlasnie tamten olej (nie jest tani) jako lekarstwo, a oliwe jako przyprawe.
      • Gość: dmyki Re: Pozostan "dzwieczny" IP: *.icpnet.pl 24.02.04, 18:27
        ...bo wymysliłem sobie tak: jeżeli zmiksuję rozgotowaną cebulę, zmieszam ją z
        oliwą z oliwek i bede jadl codzienie rano i wieczorem po łyżce takiej mikstury,
        to pozbędę się objawów alergii sezonowej. Co o tym myślisz?
        • Gość: KK Re: Pozostan "dzwieczny" IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.02.04, 18:30
          >>Polecam tez olej z orzechow wloskich. Ten zawiera kwasy 3-omega,

a czy same orzechy włoskie też je zawierają?
          • Gość: Ewa Orzechy, oliwki IP: *.cc.univie.ac.at 24.02.04, 21:22
            Oczywiscie, orzechy zawieraja bardzo duzo tluszczow i ten tluszcz ma te kwasy.
            Ja tez wole skubac orzechy, niz doprawiac sobie salate tym olejem. Nalezy
            jednak uwazac, aby orzechy byly pierwszej jakosci.

Natomiast czy oliwka z cebula wyleczy alergie? Ja watpie, nigdy o tym nie
            slyszalam, ale zdrowe to na pewno bedzie. Tylko co na to otoczenie?
    • uve Re: Oliwa z oliwek czyli... 24.02.04, 21:31
      Gość portalu: dymek napisał(a):

> co się dzieje z moim żołądkiem? A dokładniej mam pytanie: jak oliwa z oliwek
      > wpływa na ten jakże ważny (podobnie zresztą jak inne równie ważne) narząd?
      > Czy przyjmując codziennie na czczo stołową łyżkę oliwy mogę mieć jakieś
      > problemy natury gastrycznej. Gdyby ktoś wiedział i odpowiedział - byłbym
      > dźwięczny. Pozdrawiam.

Coooo, obawiasz sie jednej lyzki oliwy? Naodwrot, to ci pomoze, szczegolnie na
      wotrobe. Skutek uboczny, (jezeli to tak mozna nazwac) luzny stolec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka