Gość: S. IP: *.widzew.net / *.widzew.net 01.03.04, 20:58 Czy TSH- 0,21 mU/I oznacza już niedoczynność czy jeszcze nie.Z góry dziękuję,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Majka Re: Wynik TSH IP: *.wroclaw.mm.pl 01.03.04, 21:45 Ja miałam podobny wynik i skierowano mnie do endokrynologa. Tam zrobiłam poziom FT3 i FT4. Wyniki były w normie. Zrobiono mi przy okazji USG tarczycy i okazało się, że mam małe guzki na tarczycy. Obserwowałam je na kolejnych USG w odstępach półrocznych. Są bez zmian. A wynik TSH na granicy normy w moim przypadku określony został jako "subkliniczna postać n a d c z y n n o ś c i tarczycy". W momencie przemęczenia, stresu... poziom tego hormonu może wahać sie w granicach normy. Mam sie tym nie przejmować. Z TSH jest tak na odwrót. Jak jest poniżej normy to świadczy o nadczynności tarczycy. I analogicznie powyżej normy wskazuje na niedoczynność. Sam hormon TSH o ile dobrze kojarzę nie jest hormonem tarczycy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Wynik TSH IP: *.widzew.net / *.widzew.net 02.03.04, 15:51 Witaj Majka!Dziękuję za odpowiedź.Teraz zmieniłyśmy temat z migdałków na tarczycę:) Ja również niedawno miałam robione badania i są w porządku,natomiast to TSH dotyczy mojej znajomej,która miała usuniętą tarczycę(guzki).Dlatego teraz sprawdza co jakis czas TSH.Czyli za niski poziom świadczy o nadczynności? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misae Re: Wynik TSH 02.03.04, 16:52 A ta znajoma miala usunieta tarczyce calkowicie? Jesli tak to powinna przyjmowac hormony. TSH jest to hormon przysadkowy, ktory "kompensuje" prace tarczycy. Jesli jest nadczynnosc to TSH jest ponizej normy, a czasem nawet niemierzalne, w przypadku niedoczynnosci TSH jest powyzej normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Wynik TSH IP: *.widzew.net / *.widzew.net 02.03.04, 18:23 Dziękuję za wyjaśnienie.Tak ta osoba ma całkowicie usuniętą tarczycę i bierze hormony.Niestety po jej wycięciu jest różnie raz niedoczynność raz nadczynność,co jakis czas zmieniane są dawki leków.Lekarz powiedział,że własciwie juz samemu się powinno wiedziec jak regulowac te dawki po zrobieniu wyników(dosyc dawno temu miała ją wyciętą)ale czasami niezbyt dobrze się czuje,chciałam się upewnić czy ten wynik to nadczynność.Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Wynik TSH IP: *.biaman.pl 02.03.04, 20:10 Każdy organizm ma swój własny metabolizm i funkcjonuje przy wartościach hormonów tarczycy dla siebie odpowiednich (dlatego lekarz ma rację, że Twoja znajoma powinna już "instynktownie czuć" przy jakich wartościcach hormonów tarczycy czuje się dobrze). Po operacji usunięcia tarczycy brak jest naturanego barometru, który produkuje i wydziela hormony tarczycy, dlatego najczęściej zaleca się suplementację L-tyroksyną, która zastępuje naturalne hormony tarczycy. Dawka tego hormonu powinna byc dobrana indywidualnie, zalezy od wieku pacjenta, chorób towarzyszących (np. chorób serca, osteoporozy, chorób watroby) oraz stężenia TSH. Większość uważa obecnie, że trzeba "trzymać" pacjenta po opercaji na wartości TSH w okolicach 1,0, ale są też tacy, którzy uważają, że może ono być niższe (tak jak w przypadku Twojej znajomej). Uwaga, ważne jest z jakiego powodu usunięto tarczycę, jesli nowotwór to TSH blokuje się do wartości nieoznaczalnych. Ponieważ zaganienie jest jak widzać bardzo indywidualne, co często podkreślam na tym forum, bez znajmoności pacjenta, często nie można dobrze doradzić. Zawsze leczy sie chorego, a nie jego WYNIKI!!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Wynik TSH IP: *.widzew.net / *.widzew.net 02.03.04, 20:18 Bardzo dziękuję za dokładne wyjaśnienie.Tarczycę wycięto z powodu guzków(nie były złośliwe).Głównie chodziło mi czy wynik 0,21 to nadczynność.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Wynik TSH IP: *.biaman.pl 03.03.04, 15:55 Odpowiadam jeszcze raz. Na podstawie samego wyniku TSH nie można odpowiedzieć na Twoje pytanie!!! Do tego potrzebne jest przede wszystkim badanie lekarskie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś