Dodaj do ulubionych

Świadczenie

14.05.10, 16:23
Czy będąc po wypadku w wieku 28 lat i wyczerpaniu świadczenia
rehabilitacyjnego mam prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy?
Obserwuj wątek
    • mi.ka.n Re: Świadczenie 14.05.10, 16:40
      O tym decyduje komisja lekarska.Jesli istnieje powód to pewnie ,ze masz.
      • cccykoria Re: Świadczenie 14.05.10, 17:02
        mi.ka.n napisała:

> O tym decyduje komisja lekarska.Jesli istnieje powód to pewnie ,ze
        masz.

Zgadzam się z tym ,z małym zastrzeżeniem , jednym z
        warunków otrzymania renty ,jeżeli komisja orzeknie,że jesteś
        dalej niezdolny do pracy jest-

w ostatnim 10-leciu 5 lat pracy itd (poczytaj sobie na ten
        temat).Jeżeli tego nie masz nie dostaniesz ani grosza...
      • darekocur Re: Świadczenie 14.05.10, 17:06
        powód istnieje bo do końca tego roku nie moge wócić do pracy czeka mnie kilka
        miesięcy rehabilitacji i nie wiem czy kolejnej operacji nie będę miał, a teraz
        zbyt wcześnie po drugiej operacji aby cokolwiek powiedzieć.
        Tylko ZUS ma swoje przepisy dziwne zresztą i mogą powiedzieć "że pan za młody" i
        to jest zatrważające uzależniać od stażu okresów składkowych a nie od stanu zdrowia.
        • snajper55 Re: Świadczenie 15.05.10, 14:00
          darekocur napisał:

> to jest zatrważające uzależniać od stażu okresów składkowych a nie od stanu zdr
          > owia.

To jest jak najbardziej normalne. Na zwykłą rentę trzeba sobie zapracować.

S.
    • snajper55 Re: Świadczenie 14.05.10, 16:56
      darekocur napisał:

> Czy będąc po wypadku w wieku 28 lat i wyczerpaniu świadczenia
      > rehabilitacyjnego mam prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy?

To zależy, ile czasu pracowałeś, jakie masz okresy składkowe i bez składkowe.

Więcej:
      praca.gazetaprawna.pl/artykuly/6562,kto_i_kiedy_moze_nabyc_prawo_do_renty_w_2007_roku.html

S.
      • darekocur Re: Świadczenie 14.05.10, 17:11
        w różnych firmach pracowałem na różne umowy, często zmieniałem prace (nie z
        mojej winy), co to są okresy bezskładkowe?
        Czy umowa zlecenie i okres gdy pozostawałem bez pracy a byłem zarejestrowany w
        Urzędzie Pracy też wlicza się do tych okresów?
        • kol.3 Re: Świadczenie 14.05.10, 18:53
          Okresy nieskładkowe to np. studia.
          • darekocur Re: Świadczenie 14.05.10, 18:58
            A jakie jeszcze inne okresy są nieskładkowe, chyba nie tylko studia?
            • cccykoria Re: Świadczenie 14.05.10, 19:32
              Nie chce Cię wprowadzic w błąd ,najlepiej zadzwoń do ZUS
              i poproś z informacją o przyznawaniu rent..
              Czy byłeś w wojsku ? chyba to jest okres
              składkowy ,zapytaj tam też.

Czy mogę wiedzieć jaki to był wypadek?
              • darekocur Re: Świadczenie 14.05.10, 21:17
                W wojsku byłem w roku 2004 pobór wiosenny ale długo tam nie pobyłem jakieś
                półtora miesiąca...
                Wypadek miałem komunikacyjny, w czasie jazdy rowerem potrącił mnie pirat drogowy
                który skręcając wymusił pierwszeństwo i mnie potrącił (uderzył w lewy staw
                kolanowy).
                Wypadek miałem w sierpniu 2008, drugie pół roku korzystania ze świadczenia
                rehabilitacyjnego skończy się w lipcu, wszystko tak długo trwa z powodu złego
                zdiagnozowania urazu, potem trafienie na właściwego fachowca - ortopede prywatne
                wizyty, rehabilitacje bo w przychodniach normalnych nie potrafią tego robić,
                okres oczekiwania na badanie rezonansem magnetycznym i operacje wszystko wydłużył.
                Przez tak długie leczenie zostałem zwolniony i jestem bez pracy, nie wiem czy
                kolejna operacja mnie nie czeka, uraz dość złożony - uszkodzenie aparatu
                więzadłowego kolana.
                • cccykoria Re: Świadczenie 14.05.10, 22:05
                  Ja też miałam wypadek samochodowy w styczniu 2009
                  roku .Znam jak może być długa droga do postawienia
                  prawidłowej diagnozy -horror.Rehabilitacja w ciemno bez
                  poprawy ,nawet na PR nie zrobiono rtg.Zmieniłam dr ,znów
                  rehabilitacje i długie oczekiwanie na MR ,finał artroskopia
                  kolana ,usunięcie 1/3 łąkotki ,potem krio i inne
                  zabiegi ,zaczęło z powrotem boleć operowane kolano ,jak
                  również drugie.Decyzja skierowanie do Korfantowa ,termin
                  oczekiwania od 3m-cy -1,5 roku i też nie mogę podjąć
                  pracy ,a renty nie mam .Prywatnie mam krio pod koniec maja
                  20 zabiegów ,zobaczymy..

Czy starałeś się o odszkodowanie? Ja zdecydowałam się w
                  tym roku (wziełam firmę) w lutym i finał ,w poniedziałek
                  mam mieć kasę i naprawdę nie spodziewałam się ,że aż
                  tyle ..i to jeszcze nie koniec ,naprawdę warto...
                  • darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 08:46
                    Ja też mam już część odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej ale nadal jestem
                    niezdolny do pracy, fakt że zwracają za straty w zarobkach i z tytułu pobierania
                    świadczenia rehabilitacyjnego.
                    Tylko co z tego, co po jednorazowym odszkodowaniu jeżeli nie wiem jak długo będę
                    niezdolny do pracy a jeżeli to będzie trwała niezdolność do pracy?
                    Podobno z firmy ubezpieczeniowej też można otrzymać rente uzależnioną od stopnia
                    uszczerbku i niezdolności do pracy (częściowa lub całkowita).
                    Jednorazowe odszkodowanie może być ale gdy leczenie się zakończy powodzeniem
                    tzn. wracam do tych samych zajęć co przed urazem.
                    A jaką prace wykonywałeś po tym wypadku jesteś zdolny do każdej pracy tak jak przed?
                    • cccykoria Re: Świadczenie 15.05.10, 09:02
                      Firma powinna dalej prowadzić Twoją sprawę ,bo nie masz
                      zakończonego leczenia ,zarobki utracone ,a "uszerbek na
                      zdrowiu?" Jeżeli sprawca jest znany mają "łatwiej" Zbieraj
                      wszystkie r-nki na dojazdy ,za leczenie prywatne ,za leki itp

Oczywiście ,ze nie chciałabym mieć tej kasy tylko zdrowie i
                      pracować ,ale wlaśnie ta kasa jest Nam potrzebna na
                      rehabilitacje itp Pozniej napiszę Tobie na priva resztę oki?
                      • darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 11:35
                        Tak sprawa jest prowadzona dalej ale wiesz wypadek był w 2008 w sierpniu czyli
                        tego roku w sierpniu będzie dwa lata a ja nie wiem ile leczenia mnie czeka
                        jeszcze, może być jeszcze jedna rekonstrukcja piszczelowego więzadła bo leczenie
                        zachowawcze było nieefektowne ponieważ w szpitalu w Gdyni tak gips założyli (z
                        okienkiem) że pękł potem na pół więc jak więzadło piszczelowe miało dobrze się
                        zrosnąć?
                        Czekanie na operacje znowu kilka miesięcy rehabilitacji po niej jak nie dajby
                        wydłuży się powyżej 3 lat i co wtedy?
                        W przepisach jest czas do 3 lat i potem firme ubezpieczeniową nie interesuje?
                        Czas na wypowiedzenie sprawy cywilnej sprawcy wypadku jest też 3 lata (sprawca
                        znany) i co na razie prawnik załatwia wszystkie procedury z firmą
                        ubezpieczeniową - trzeba wykorzystać wszystkie metody dochodzenia przed sądowego
                        a jak przyjdzie wypowiedzieć sprawe cywilną sprawcy wypadku i co wtedy jak to
                        będzie po 3 latach, to już nic nie można mu zrobić?
                        Do pracy nie wróciłeś jeszcze?
                        Nie wiesz jak po takich urazach z powrotami do pracy czy znasz może kogoś kto
                        wrócił do fizycznej stojąco - chodzącej pracy?
                        Jeżeli ktoś nie może do końca życia po wypadku podjąć każdej pracy jak przed
                        wypadkiem to powinna być renta chociaż częściowa bo przecież to jest stałe
                        ograniczenie nie można podjąć każdej pracy a ma się przed sobą kupe lat pracy co
                        tu daje jednorazowe odszkodowanie?
                        To niesprawiedliwe, bardzo niesprawiedliwe.
                        Jeszcze jak wspominałem o tym mojej prawnik to mi odpowiedział: wie pan jakby
                        tak było to by każda firma ubezpieczeniowa splajtowała, to jakaś ironia a co ma
                        zrobić człowiek który nie może każdej pracy już podjąć a praca ma dzisiaj
                        wartośc i ZDROWIE, a wiadomo jaka sytuacja na rynku pracy jest.
                        Miałem problemy z pracą jak byłem w pełni sprawny, mogłem dżwigać, kucać biegać
                        a co dopiero dalej będzie!?

Spoko pisz na priv.

• cccykoria Re: Świadczenie 15.05.10, 16:10
                          Jestem kobieta, ale spoko:)Współczuję Tobie naprawdę całe
                          życie przed Tobą.To masz naprawdę problem ,ja też mam
                          (szczegoły na priva) i dziwię się tej mecenas ,że tak
                          mowi ,niekonsekwentna ,to Ona bierze dolę i powinno jej
                          zależeć.Mój mecenas jest inny ,na razie jestem zadwolona ,a
                          czas pokaże ,co dalej..Jeżeli chodzi o rentę socjalną ,to
                          chyba nie masz szans ,niepelnosprawność ,chyba do 18
                          roku ,czy 24 Teraz nie pamiętam ,zapytaj.W między czasie
                          możesz załarwić sobie grupę niepełnosprawnośći z Centrum
                          Pomocy rodzinie ,zależy jaki dostaniesz stopień i jedyne
                          wyjście do MOPS pomagałam osobom ,ale tam to też
                          zołzy ,biorą pod uwagę zarobki całej rodziny(tu możesz
                          napisać ,że prowadzisz osobne gospodarstwo ) mogłyś dostać
                          zasiłek stały ,ale to też jest uzależnione od kwoty jaką
                          ma MOPS przeznaczone ,ale możesz mieć ubezpieczenie od
                          MOPS .Jeżeli chodzi o Urząd Pracy ,możesz zarejestrować się
                          nie przyznająć się ,ze jesteś niezdolny do pracy ,ale to
                          wyjdzie "w praniu" ,jak zaproponują Tobie pracę.Druga
                          sprawa ,jeżeli dostajesz L4 to odpada.Jeżeli nie dostajesz
                          jest taka mozliwość,z zastrzeżeniem ,że jezeli będziesz miał
                          następną operację to w UP ,możesz przekładać te L4 do 3-m-
                          cy potem kierują do MOPS-u ,człowiek nie wie co może
                          spotkać go w zyciu i niektorzy nie potrafią zrozumieć
                          tego ,bo nie byli w takiej sytuacji.W sekundach wali się
                          życie ,dlatego moja zasada ,gdy śmierć zajrzała mi w oczy
                          2 razy ,żyję z dnia na dzięn .Nie planuję niczego.Z takimi
                          dolegliwościami chorobowymi ,każdy pracodawca nie chce
                          przyjąć ,do tej pory nie udało mi się znaleść pracy ,ale
                          zawsze mam nadzieję ,ze znajdę i nie podaję się.Ostatnio
                          czytałam ogłoszenie potrzebny pracownik do ochrony z 2
                          stopniem niepełnosprawności z b. dobrym zdrowiem ,to
                          paranoja.Co mogę Tobie jeszcze doradzić ,jeżeli byś miał
                          stopień umiarkowany ,pracodawca ,może Cie zatrudnić i
                          wziąśc "doposażenie" na utworzenie stanowiska pracy itp.W
                          Centum Pomocy Rodzinie jest jakiś program (nie pamiętam
                          teraz nazwy(ale to dla osób niepełnosprawnych z orzeczonym
                          stopniem) jakiś z uni ,organizują turnusy i inne zajęcia i
                          pomagają znalesć pracę.Drinknęłam tam ,ale nieliczni
                          skorzystali z pracy,chyba robią w bambuko..

Sorki ,teraz zaskoczyłam ,że chyba ni możesz zarejestrować
                          sie ,bo będą chcieli ,że jesteś zdony do pracy(te
                          swiadczenia rehabilitacyjne)

Jest jeszcze jedno wyjście ,możesz napisać do prezesa
                          ZUS ,naprawdę małe szanse ,aby przyznał
                          rentę "wyjątkową.Pomagam osobom w roznych sytuacjach bardzo
                          róznych i teraz nie pamiętam jak ona się nazywa.Na
                          pozostałe pytania odnośnie prowadzonej przez Twoja mecenas
                          nie potrafię na razie odp ,może uda mi się cos wyciągnać
                          od mojego mecenasa ..
            • kol.3 Re: Świadczenie 15.05.10, 18:00
              Czasem służba wojskowa, np. dawniej roczne szkolenie studentów było
              okresem nieskładkowym. Dla kobiet okresy nieskładkowe to urlopy
              wychowawcze. Tak za dużo to tego nie ma.
        • snajper55 Re: Świadczenie 15.05.10, 12:43
          darekocur napisał:

> w różnych firmach pracowałem na różne umowy, często zmieniałem prace (nie z
          > mojej winy), co to są okresy bezskładkowe?

Okresy bezskładkowe:
          a) czas pobierania wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy (czas zwolnienia
          lekarskiego, za który wynagrodzenie wypłaca zakład pracy);
          b) czas, w którym zasiłek chorobowy lub opiekuńczy, bądź renta chorobowa były
          wypłacane przez ZUS;
          c) czas pobierania świadczenia chorobowego lub rehabilitacyjnego;
          d) okres, za który zostało wypłacone odszkodowanie na mocy przepisów Kodeksu Pracy;
          e) miesiące pozostawania bez pracy przed 4 czerwca 1989, z powodu represji
          politycznych (jednak wliczone do stażu emerytalnego może zostać maksymalnie 5 lat);
          f) okres urlopu wychowawczego (maksymalnie 3 lata na jedno dziecko, ale nie
          więcej niż 6 lat niezależnie od liczby dzieci);
          g) okres pobierania zasiłku pielęgnacyjnego na dziecko (dodatkowo maksymalnie 3
          lata na każde dziecko);
          h) okres opieki pielęgnacyjnej nad inwalidą wojennym (I grupy) - członkiem
          rodziny, który nie uzyskuje przychodu w min. kwocie połowy najniższego
          wynagrodzenia (w przypadku inwalidów niewojennych, okres wliczony do stażu może
          wynosić maksymalnie 6 lat);
          i) lata studiów - pod warunkiem ukończenia ich, w wymiarze podstawowym i tylko
          na jednym kierunku (np. studia obejmują 5 lat nauki, ale student powtarzał rok,
          a później miał urlop dziekański, więc sumarycznie studiował 7 lat - mimo to, po
          obronie, do stażu emerytalnego zostanie mu wliczone tylko 5 lat);
          j) czas dokształcania zawodowego lekarzy w klinikach akademii medycznych
          i oddziałach instytutów naukowych w charakterze wolontariusza - maksymalnie
          1 rok;
          k) lata studiów doktoranckich, asystenckich studiów przygotowawczych
          i aspirantury naukowej - w wymiarze określonym w decyzji o ich utworzeniu;
          l) okres pobierania zasiłku przedemerytalnego;
          m) miesiące pobierania zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku szkoleniowego lub
          stypendium z Urzędu Pracy;
          n) czas urlopu bezpłatnego lub przerw w zatrudnieniu małżonków osób skierowanych
          do pracy w przedstawicielstwach dyplomatycznych, urzędach konsularnych, w
          stałych przedstawicielstwach przy Organizacji Narodów Zjednoczonych, itp.

poradnik-kariery.monsterpolska.pl/w-miejscu-pracy/prawo-pracy/zus-okresy-skladkowe-i-bezskladkowe/article.aspx

> Czy umowa zlecenie i okres gdy pozostawałem bez pracy a byłem zarejestrowany w
          > Urzędzie Pracy też wlicza się do tych okresów?

Jeśli nie miałeś zasiłku, to nie.

Jak widzisz nie jest to proste i nie sama niezdolność do pracy wystarcza.
          Najlepiej zapytaj się zw ZUS.

S.
          • darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 13:12
            he he hehe...
            I to wszystko?
            Punktów gęsto i często a nic w temacie.
            Czyli los ludzki jest im obojętny i politykom też którzy "wymyślali" te ustawy.
            I co ma ktoś zrobić jeżeli pozostanie bez środków, pracy i nie może pracy podjąć?
            Kretynizm..
            Zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako niezdolny do pracy?
            Bo przecież składki ktoś musi za mnie odprowadzać choćby np. zdrowotne.
            • snajper55 Re: Świadczenie 15.05.10, 14:06
              darekocur napisał:

> he he hehe...
              > I to wszystko?
              > Punktów gęsto i często a nic w temacie.
              > Czyli los ludzki jest im obojętny i politykom też którzy "wymyślali" te ustawy.

Ustawy muszą obejmować różne przypadki. A listę okresów bezskładkowych rozszerza
              się właśnie z myślą o ludziach. Lepszy okres bezzskładkowy niż nic.

> I co ma ktoś zrobić jeżeli pozostanie bez środków, pracy i nie może pracy podjąć?
              > Kretynizm..

Na zwykłą rentę trzeba sobie zapracować. Są jeszcze renty socjalne i różne inne.
              Dlatego pisałem - poradź się w ZUS.

> Zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako niezdolny do pracy?

Niezdolny do pracy nie może się zarejestrować. Wynika to z definicji
              bezrobotnego - gotowego do podjęcia pracy.

> Bo przecież składki ktoś musi za mnie odprowadzać choćby np. zdrowotne.

Nie musi. Można samemu odprowadzać.

A nie masz przypadkiem prawa do świadczeń z powodu niezdolności do pracy ?

S.
              • darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 16:12
                Sam może opłacić?
                Ironia jakaś?!
                Jak sam ma opłacić z czego?!
                Pobieram do połowy lipca świadczenie rehabilitacyjne (druga część) i po nim nie
                wiem co będzie.
                Zapracować sobie na rente?
                A niby jak zapracować jak ktoś wyrządził mi taką szkode że nie wiem kiedy do
                pracy, wróce, bezczelność!
                Patrzenie na każdego człowieka jak na nieroba który próbuje wyłudzić rente,.
                • darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 16:13
                  I jeszcze jedno!
                  Nie mam zamiaru się z nikim kłócić ani użerać na forum bo sprawiedliwość jest po
                  mojej stronie, tylko wątpliwe dochodzenie sprawiedliwości w tak podłym kraju jak
                  polska.
                • snajper55 Re: Świadczenie 16.05.10, 02:05
                  darekocur napisał:

> Sam może opłacić?
                  > Ironia jakaś?!

Nie, nie ironia. Skoro chcesz być ubezpieczony, to możesz sam opłacać składki.
                  Albo za leczenie, jeśli nie jesteś ubezpieczony.

> Jak sam ma opłacić z czego?!

A może pójść do pracy jak miliony innych ludzi ? Uszkodzone kolano nie
                  przeszkadza w wielu zawodach. Piłkarzem chciałeś być ?

> Pobieram do połowy lipca świadczenie rehabilitacyjne (druga część) i po nim nie
                  > wiem co będzie.
                  > Zapracować sobie na rente?
                  > A niby jak zapracować jak ktoś wyrządził mi taką szkode że nie wiem kiedy do
                  > pracy, wróce, bezczelność!

Polska ma najbardziej rozbudowany system rentowy w Europie. Mamy największą
                  liczbę emerytów. Także tych młodych. To jest bezczelność. Żerowanie na pracy innych.

> Patrzenie na każdego człowieka jak na nieroba który próbuje wyłudzić rente,.

Albo Ci się renta należy, albo nie. Idź do ZUS i sprawdź. Wolisz na forum pisać ?

S.
                  • cccykoria Re: Świadczenie 16.05.10, 13:18
                    snajper55 napisał:

> darekocur napisał:
                    >
                    > > Sam może opłacić?
                    > > Ironia jakaś?!
                    >
                    > Nie, nie ironia. Skoro chcesz być ubezpieczony, to możesz sam
                    opłacać składki.
                    > Albo za leczenie, jeśli nie jesteś ubezpieczony.
                    >
                    > > Jak sam ma opłacić z czego?!
                    >
                    > A może pójść do pracy jak miliony innych ludzi ? Uszkodzone kolano
                    nie
                    > przeszkadza w wielu zawodach. Piłkarzem chciałeś być ?

Uszkodzone kolano ,a wiesz co ma uszkodzone? bo w kolanie
                    sa wiązadła łąkotka itp .Teraz ma iść do pracy ,to niech
                    dr da skierowanie ,że jest zdolny ,skoro nie ma
                    zakończonego leczenia? Dalej czym skutkuje podjęcie pracy z
                    takim kolanem kalectwem na całe życie zanikiem mięśni
                    itp ,aaa zapomniałam ,że są endoprotezy ,tylko ,aby się
                    załapać kolejka dluga .Wracając do dr ktory dał skierowanie
                    o zdolności do pracy ,czy czasem On nie odp za
                    pogorszenie stanu zdrowia.

To tak jakby(z innej beczki) pracodawca zatrudnia osobę(z
                    grupą wiadomo doposażenie itp)z dużą wadą wzroku do
                    monitoringu załóżmy.Osoba ta ma wziąsć żaswiadczenie od
                    okulisty ,że może pracować ,co robi okulista? da?
                    Pracodawca ,który zatrudni taką osobę(wiadomo są rózni
                    okuliści) zatrudnia i kiedy wzrok się pogarsza ,kto
                    odpowiada za to?
                    >
                    > > Pobieram do połowy lipca świadczenie rehabilitacyjne (druga
                    część) i po n
                    > im nie
                    > > wiem co będzie.
                    > > Zapracować sobie na rente?
                    > > A niby jak zapracować jak ktoś wyrządził mi taką szkode że nie
                    wiem kiedy
                    > do
                    > > pracy, wróce, bezczelność!
                    >
                    > Polska ma najbardziej rozbudowany system rentowy w Europie. Mamy
                    największą
                    > liczbę emerytów. Także tych młodych. To jest bezczelność.
                    Żerowanie na pracy in
                    > nych.
                    Tu się zgodzę ,a w jakich zawodach są młodzi emeryci?
                    Mundurówka i taki ma emeryturę i jeszcze pracę.Takich
                    zatrudniają firmy ochroniarskie itp i tacy zajmują pracę innym
                    i to jest beszczelność i człowieka trafia.To powinno się
                    zmienić!

> > Patrzenie na każdego człowieka jak na nieroba który próbuje
                    wyłudzić rent
                    > e,.
                    >
                    > Albo Ci się renta należy, albo nie. Idź do ZUS i sprawdź. Wolisz
                    na forum pisać
                    > ?

a dlaczego nie ma zapytać? ,dużo ludzi tak robi..

> S.
                    • snajper55 Re: Świadczenie 16.05.10, 15:25
                      cccykoria napisała:

> snajper55 napisał:
                      >
                      > > Polska ma najbardziej rozbudowany system rentowy w Europie. Mamy
                      > > największą liczbę emerytów. Także tych młodych. To jest bezczelność.
                      > > Żerowanie na pracy innych.
                      >
                      > Tu się zgodzę ,a w jakich zawodach są młodzi emeryci?
                      > Mundurówka i taki ma emeryturę i jeszcze pracę.Takich
                      > zatrudniają firmy ochroniarskie itp i tacy zajmują pracę innym
                      > i to jest beszczelność i człowieka trafia.To powinno się
                      > zmienić!

Miałem na myśli rencistów. Emerytura nie jest rzeczą uznaniową.

S.
              • darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 16:21
                Zapracować na rente, samemu opłacać składki?!
                Ironia jakaś!
                Jak mam zapracować na cokolwiek jak toś mnie tak urządził że do pracy nie mogę
                wrócić?
                Jak mam sobie opłacić składki z czego?
                Pisałem już wcześniej że jestem niezdolny do pracy z powodu urazu i długiego
                leczenie które nie wiem jak się zakończy, pobieram do połowy lipca świadczenie
                rehabilitacyjne (druga część) a potem nie wiem co będzie.
                W tak podłym kraju jak polska leczenie się wydłuża, pozostaje się bez pracy i
                pomocy z zewnątrz.
                Nie wiem na czyją pomoc bym mógł liczyć gdyby nie to że mam rodziców kto by mnie
                na rehabilitacje (prywatne, słono trzeba płacić) po operacji woził.
                • darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 16:23
                  nie chce się użerać z nikim ani kłócić na forum bo wiem że sprawiedliwość jest
                  po mojej stronie tylko w polsce dochodzenie sprawiedliwości, załatwianie czego
                  kolwiek jest jak syzyfowa praca,.,..
                  • cccykoria Re: Świadczenie 15.05.10, 17:38
                    darekocur napisał:

> nie chce się użerać z nikim ani kłócić na forum bo wiem że
                    sprawiedliwość jest
                    > po mojej stronie tylko w polsce dochodzenie sprawiedliwości,
                    załatwianie czego
                    > kolwiek jest jak syzyfowa praca,.,..

Święta prawda ,masz rację.Nie przejmuj się
                    komentami ,snajper chyba nie oriętuje się jak teraz jest z
                    pracą ,nie to co dawniej,czlowiek przebierał.Współczuje
                    mlodym ludziom ,pracodawca może wszystko wymagania
                    wykształcenie i doświadczenie ,a gdzie zdobyć je? Mój syn
                    przeszedł gechennę zaczym dostał 1 pracę.Miejsca pracy
                    są ,gdzie jest rotacja ,pracodawca płaci grosze wszystkie
                    chwyty dozwolonw, szkoda gadać..
                    • darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 18:35
                      widze po wieku 55...
                      Już tematu pracy nie będę rozwijał bo często zmieniałem i nie z mojej winy,
                      mobbingu też doświadczyłem w 2006 w jednej firmie na zlecenie pracowałem facet
                      powiedział do mnie w odpowiedzi na moje pytanie (co ma zrobić?) - że mam się
                      powiesić>...
                      Po psychiatrach też chodziłem od kilku lat.
                      Dlatego pisze że praca nabrała wartości szczególnie dziś gdzie trudno o nią i
                      dlatego za częściową niezdolność do pracy powinno się płacić nie jednorazowe
                      odszkodowanie a rente, a np. w sanatorium na badaniu bezczelny lekarz ZUSowski
                      mi powiedział nie ma czegoś takiego jak "częściowa niezdolność do pracy" albo
                      pan jest zdolny albo nie "znaczki może pan naklejać, długopisy może pan skręcać,
                      czyli może pan pracowac skoro siedzącą prace może pan wykonywać".
                      Spoko tylko gdzie taka jest?
                      A w szukaniu pracy mam o ohoho niemałe doświadczenie!
                      Przecież nie każdy nadaje sie żeby iść i studiować, kto robotnikowi
                      wykwalifikowanemu da siedzącą prace..
                      A młody jestem mam kupe lat pracy przed sobą muszę emeryture wypracować i co jak
                      nie wiem z jakim efektem zakończy się leczenie czy do tych samych zajęć wróce a
                      jak nie to do jakich do takich których nie ma?
                      A firma ubezpieczeniowa z OC sprawcy zamiast renty wypłaci odszkodowanie pare
                      tys. albo co najwyżej do 30tys. a ograniczenie być może będę miał w podejmowaniu
                      pracy do końca życia i co wtedy?
                      Pieniążki - grosze z ich miezernego jak za taką krzywde odszkodowania skonsumuje
                      w ciągu 2-3 lat a jaka rekompensata za utraconą zdolność zarobkowania dowolną
                      pracą, nadgodzinami gdzie mógłbym się rozwijać zaspokajać swoje zainteresowania
                      (sportem się interesowałem).
                      Wycenili ludzkie zdrowie 4300zł za uraz kolana potem po 2500zł dopłacają co
                      odwołanie z kancelarii prawnej i zwracają za leczenie na szczęście bo słono płace...
                    • snajper55 Re: Świadczenie 16.05.10, 02:11
                      cccykoria napisała:

> Święta prawda ,masz rację.Nie przejmuj się
                      > komentami ,snajper chyba nie oriętuje się jak teraz jest z
                      > pracą ,nie to co dawniej,czlowiek przebierał.Współczuje
                      > mlodym ludziom ,pracodawca może wszystko wymagania
                      > wykształcenie i doświadczenie ,a gdzie zdobyć je? Mój syn
                      > przeszedł gechennę zaczym dostał 1 pracę.Miejsca pracy
                      > są ,gdzie jest rotacja ,pracodawca płaci grosze wszystkie
                      > chwyty dozwolonw, szkoda gadać..

Nie przesadzaj. Mój syn zrezygnował ze studiów i był jakiś czas bezrobotnym.
                      Dostał staż z UP a w czasie stażu znalazł pracę informatyka. Teraz pracuje i
                      studiuje informatykę. Można.

S.
                      • darekocur Re: Świadczenie 16.05.10, 10:31
                        Zdarza się, czasem się uda ale to "Można" to dzieło przypadku i przypadki
                        jednostkowe, biorąc pod uwagę większość jest że staż "za grosze" się kończy i
                        pracy nie ma.
                        Zdolny syn to mu się udało a tu mówimy o ogóle, społeczeństwo składa się z
                        różnych ludzi mniej i bardziej zdolnych, z tych którzy potrafią się "rozpychać
                        łokciami" i nie potrafią, nie każdy nadaje się na studia.
                        Nie ma w polsce rozwiązań w skali "makro", każdy sobie rzepke skrobie i kto
                        sobie nie radzi jest wywalany na margines i nikt się nim nie interesuje.
                        Mi nikt nigdy stażu nie dawał z urzędu pracy, zawsze sam sobie znajdowałem i
                        doświadczenie mam niemałe w szukaniu pracy, dużo niemiłych sytuacji napotkałem.
                        Chciałem kilka lat temu z Urzędu Pracy iść na kurs językowy dowiedzieli się po
                        co mi to że mam zamiar wyjechać i potem utrudniali, tłumaczyli kilka miesięcy że
                        grupe zbierają i nauki język się ni doczekałem./
                        A teraz nie myśle o szukaniu pracy bo jestem tak załatwiony że nie wiem nawet
                        kiedy będę do niej zdolny.
                        • cccykoria Re: darekocur 16.05.10, 12:22
                          Jesteś b. mądrym młodzieńcem ,tylko niektórzy nie rozumieją
                          osob takich jak Ty i innych ,ktorzy znależli się w takiej
                          sytuacji ,ja też do nich należę ,dopóki nie będę miała
                          zakończonego leczenia ,nie mogę podjąć żadnej pracy.I to
                          jest przykre ,ale głowa do góry ,masz kochających rodziców
                          nie jesteś sam...

Rzeczą naturalną jest myślenie o przyszłości ,co dalej
                          będzie ,ale teraz najważniejsze dla Ciebie jest
                          zdrowie ,pamiętaj o tym...
                        • snajper55 Re: Świadczenie 16.05.10, 15:28
                          darekocur napisał:

> Nie ma w polsce rozwiązań w skali "makro", każdy sobie rzepke skrobie i kto
                          > sobie nie radzi jest wywalany na margines i nikt się nim nie interesuje.

Ależ są rozwiązania w skali makro i to tak szerokie, że wiele osób nazywa Polskę
                          (i nie tylko Polskę) państwem socjalistycznym. Największa grupa rencistów chyba
                          też o czymś świadczy. Mamy potwornie rozbudowaną sferę socjalną i może
                          socjalistycznym państwem nie jesteśmy, ale socjalnym - na pewno.

S.
                      • cccykoria Re: Snajper 16.05.10, 12:07
                        ..aleś teraz to sobie palnął ,nawet nie wiesz ,jak cięzko
                        dostać się ,aby odbywać staż w UP..Ze wszystkich
                        znajomych ,którzy chcieli odbywać staż w UP ,nawet po
                        studiach ,nikt się nie dostał .Nie chce pisać co się dzieje
                        itp ,bo to nie fair ....
                        Twoj syn to wielki szcześciarz;)
                        • darekocur Re: Snajper 16.05.10, 13:11
                          Pewnie dobrych tylko co dalej, a co by było bez nich przecież nawet na
                          rehabilitacje nie byłbym w stanie sam dojechać a kolano po zabiegu w przeciągu
                          kilku dni wymaga fizykoterapii i po zdjęciu szwów terapia manualna i ćwiczenia i
                          tego nie ma w zwykłych przychodniach i to jest dramat że za to trzeba płacić!
                          A za co składki się płaci za rehabilitacje na której trzeba się obawiać że
                          szkody mogą narobić?
                          Jeszcze przed wypadkiem gdy już zaczęło się układać myślałem o odłożeniu na
                          lepsze auto, może wynajęciu mieszkania (chociaż to jest topienie pieniędzy w
                          błoto) i spróbować chociaż trochę żyć na własny rachunek, samemu pogospodarzyć,
                          pokalkulować czy sie opłaca.
                          Teraz to o rozwijaniu się, usamodzielnieniu można pomarzyć, zresztą kokosów nie
                          zarabiałem na włąsne "M" nigdy nie byłoby mnie stać ale zawsze było zajęcie
                          praca która dawała trochę grosza..
                          Trzeba mierzyć siły na zamiary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka