darekocur 14.05.10, 16:23 Czy będąc po wypadku w wieku 28 lat i wyczerpaniu świadczenia rehabilitacyjnego mam prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.ka.n Re: Świadczenie 14.05.10, 16:40 O tym decyduje komisja lekarska.Jesli istnieje powód to pewnie ,ze masz. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Świadczenie 14.05.10, 17:02 mi.ka.n napisała: > O tym decyduje komisja lekarska.Jesli istnieje powód to pewnie ,ze masz. Zgadzam się z tym ,z małym zastrzeżeniem , jednym z warunków otrzymania renty ,jeżeli komisja orzeknie,że jesteś dalej niezdolny do pracy jest- w ostatnim 10-leciu 5 lat pracy itd (poczytaj sobie na ten temat).Jeżeli tego nie masz nie dostaniesz ani grosza... Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 14.05.10, 17:06 powód istnieje bo do końca tego roku nie moge wócić do pracy czeka mnie kilka miesięcy rehabilitacji i nie wiem czy kolejnej operacji nie będę miał, a teraz zbyt wcześnie po drugiej operacji aby cokolwiek powiedzieć. Tylko ZUS ma swoje przepisy dziwne zresztą i mogą powiedzieć "że pan za młody" i to jest zatrważające uzależniać od stażu okresów składkowych a nie od stanu zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Świadczenie 15.05.10, 14:00 darekocur napisał: > to jest zatrważające uzależniać od stażu okresów składkowych a nie od stanu zdr > owia. To jest jak najbardziej normalne. Na zwykłą rentę trzeba sobie zapracować. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Świadczenie 14.05.10, 16:56 darekocur napisał: > Czy będąc po wypadku w wieku 28 lat i wyczerpaniu świadczenia > rehabilitacyjnego mam prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy? To zależy, ile czasu pracowałeś, jakie masz okresy składkowe i bez składkowe. Więcej: praca.gazetaprawna.pl/artykuly/6562,kto_i_kiedy_moze_nabyc_prawo_do_renty_w_2007_roku.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 14.05.10, 17:11 w różnych firmach pracowałem na różne umowy, często zmieniałem prace (nie z mojej winy), co to są okresy bezskładkowe? Czy umowa zlecenie i okres gdy pozostawałem bez pracy a byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy też wlicza się do tych okresów? Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 14.05.10, 18:58 A jakie jeszcze inne okresy są nieskładkowe, chyba nie tylko studia? Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Świadczenie 14.05.10, 19:32 Nie chce Cię wprowadzic w błąd ,najlepiej zadzwoń do ZUS i poproś z informacją o przyznawaniu rent.. Czy byłeś w wojsku ? chyba to jest okres składkowy ,zapytaj tam też. Czy mogę wiedzieć jaki to był wypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 14.05.10, 21:17 W wojsku byłem w roku 2004 pobór wiosenny ale długo tam nie pobyłem jakieś półtora miesiąca... Wypadek miałem komunikacyjny, w czasie jazdy rowerem potrącił mnie pirat drogowy który skręcając wymusił pierwszeństwo i mnie potrącił (uderzył w lewy staw kolanowy). Wypadek miałem w sierpniu 2008, drugie pół roku korzystania ze świadczenia rehabilitacyjnego skończy się w lipcu, wszystko tak długo trwa z powodu złego zdiagnozowania urazu, potem trafienie na właściwego fachowca - ortopede prywatne wizyty, rehabilitacje bo w przychodniach normalnych nie potrafią tego robić, okres oczekiwania na badanie rezonansem magnetycznym i operacje wszystko wydłużył. Przez tak długie leczenie zostałem zwolniony i jestem bez pracy, nie wiem czy kolejna operacja mnie nie czeka, uraz dość złożony - uszkodzenie aparatu więzadłowego kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Świadczenie 14.05.10, 22:05 Ja też miałam wypadek samochodowy w styczniu 2009 roku .Znam jak może być długa droga do postawienia prawidłowej diagnozy -horror.Rehabilitacja w ciemno bez poprawy ,nawet na PR nie zrobiono rtg.Zmieniłam dr ,znów rehabilitacje i długie oczekiwanie na MR ,finał artroskopia kolana ,usunięcie 1/3 łąkotki ,potem krio i inne zabiegi ,zaczęło z powrotem boleć operowane kolano ,jak również drugie.Decyzja skierowanie do Korfantowa ,termin oczekiwania od 3m-cy -1,5 roku i też nie mogę podjąć pracy ,a renty nie mam .Prywatnie mam krio pod koniec maja 20 zabiegów ,zobaczymy.. Czy starałeś się o odszkodowanie? Ja zdecydowałam się w tym roku (wziełam firmę) w lutym i finał ,w poniedziałek mam mieć kasę i naprawdę nie spodziewałam się ,że aż tyle ..i to jeszcze nie koniec ,naprawdę warto... Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 08:46 Ja też mam już część odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej ale nadal jestem niezdolny do pracy, fakt że zwracają za straty w zarobkach i z tytułu pobierania świadczenia rehabilitacyjnego. Tylko co z tego, co po jednorazowym odszkodowaniu jeżeli nie wiem jak długo będę niezdolny do pracy a jeżeli to będzie trwała niezdolność do pracy? Podobno z firmy ubezpieczeniowej też można otrzymać rente uzależnioną od stopnia uszczerbku i niezdolności do pracy (częściowa lub całkowita). Jednorazowe odszkodowanie może być ale gdy leczenie się zakończy powodzeniem tzn. wracam do tych samych zajęć co przed urazem. A jaką prace wykonywałeś po tym wypadku jesteś zdolny do każdej pracy tak jak przed? Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Świadczenie 15.05.10, 09:02 Firma powinna dalej prowadzić Twoją sprawę ,bo nie masz zakończonego leczenia ,zarobki utracone ,a "uszerbek na zdrowiu?" Jeżeli sprawca jest znany mają "łatwiej" Zbieraj wszystkie r-nki na dojazdy ,za leczenie prywatne ,za leki itp Oczywiście ,ze nie chciałabym mieć tej kasy tylko zdrowie i pracować ,ale wlaśnie ta kasa jest Nam potrzebna na rehabilitacje itp Pozniej napiszę Tobie na priva resztę oki? Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 11:35 Tak sprawa jest prowadzona dalej ale wiesz wypadek był w 2008 w sierpniu czyli tego roku w sierpniu będzie dwa lata a ja nie wiem ile leczenia mnie czeka jeszcze, może być jeszcze jedna rekonstrukcja piszczelowego więzadła bo leczenie zachowawcze było nieefektowne ponieważ w szpitalu w Gdyni tak gips założyli (z okienkiem) że pękł potem na pół więc jak więzadło piszczelowe miało dobrze się zrosnąć? Czekanie na operacje znowu kilka miesięcy rehabilitacji po niej jak nie dajby wydłuży się powyżej 3 lat i co wtedy? W przepisach jest czas do 3 lat i potem firme ubezpieczeniową nie interesuje? Czas na wypowiedzenie sprawy cywilnej sprawcy wypadku jest też 3 lata (sprawca znany) i co na razie prawnik załatwia wszystkie procedury z firmą ubezpieczeniową - trzeba wykorzystać wszystkie metody dochodzenia przed sądowego a jak przyjdzie wypowiedzieć sprawe cywilną sprawcy wypadku i co wtedy jak to będzie po 3 latach, to już nic nie można mu zrobić? Do pracy nie wróciłeś jeszcze? Nie wiesz jak po takich urazach z powrotami do pracy czy znasz może kogoś kto wrócił do fizycznej stojąco - chodzącej pracy? Jeżeli ktoś nie może do końca życia po wypadku podjąć każdej pracy jak przed wypadkiem to powinna być renta chociaż częściowa bo przecież to jest stałe ograniczenie nie można podjąć każdej pracy a ma się przed sobą kupe lat pracy co tu daje jednorazowe odszkodowanie? To niesprawiedliwe, bardzo niesprawiedliwe. Jeszcze jak wspominałem o tym mojej prawnik to mi odpowiedział: wie pan jakby tak było to by każda firma ubezpieczeniowa splajtowała, to jakaś ironia a co ma zrobić człowiek który nie może każdej pracy już podjąć a praca ma dzisiaj wartośc i ZDROWIE, a wiadomo jaka sytuacja na rynku pracy jest. Miałem problemy z pracą jak byłem w pełni sprawny, mogłem dżwigać, kucać biegać a co dopiero dalej będzie!? Spoko pisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Świadczenie 15.05.10, 16:10 Jestem kobieta, ale spoko:)Współczuję Tobie naprawdę całe życie przed Tobą.To masz naprawdę problem ,ja też mam (szczegoły na priva) i dziwię się tej mecenas ,że tak mowi ,niekonsekwentna ,to Ona bierze dolę i powinno jej zależeć.Mój mecenas jest inny ,na razie jestem zadwolona ,a czas pokaże ,co dalej..Jeżeli chodzi o rentę socjalną ,to chyba nie masz szans ,niepelnosprawność ,chyba do 18 roku ,czy 24 Teraz nie pamiętam ,zapytaj.W między czasie możesz załarwić sobie grupę niepełnosprawnośći z Centrum Pomocy rodzinie ,zależy jaki dostaniesz stopień i jedyne wyjście do MOPS pomagałam osobom ,ale tam to też zołzy ,biorą pod uwagę zarobki całej rodziny(tu możesz napisać ,że prowadzisz osobne gospodarstwo ) mogłyś dostać zasiłek stały ,ale to też jest uzależnione od kwoty jaką ma MOPS przeznaczone ,ale możesz mieć ubezpieczenie od MOPS .Jeżeli chodzi o Urząd Pracy ,możesz zarejestrować się nie przyznająć się ,ze jesteś niezdolny do pracy ,ale to wyjdzie "w praniu" ,jak zaproponują Tobie pracę.Druga sprawa ,jeżeli dostajesz L4 to odpada.Jeżeli nie dostajesz jest taka mozliwość,z zastrzeżeniem ,że jezeli będziesz miał następną operację to w UP ,możesz przekładać te L4 do 3-m- cy potem kierują do MOPS-u ,człowiek nie wie co może spotkać go w zyciu i niektorzy nie potrafią zrozumieć tego ,bo nie byli w takiej sytuacji.W sekundach wali się życie ,dlatego moja zasada ,gdy śmierć zajrzała mi w oczy 2 razy ,żyję z dnia na dzięn .Nie planuję niczego.Z takimi dolegliwościami chorobowymi ,każdy pracodawca nie chce przyjąć ,do tej pory nie udało mi się znaleść pracy ,ale zawsze mam nadzieję ,ze znajdę i nie podaję się.Ostatnio czytałam ogłoszenie potrzebny pracownik do ochrony z 2 stopniem niepełnosprawności z b. dobrym zdrowiem ,to paranoja.Co mogę Tobie jeszcze doradzić ,jeżeli byś miał stopień umiarkowany ,pracodawca ,może Cie zatrudnić i wziąśc "doposażenie" na utworzenie stanowiska pracy itp.W Centum Pomocy Rodzinie jest jakiś program (nie pamiętam teraz nazwy(ale to dla osób niepełnosprawnych z orzeczonym stopniem) jakiś z uni ,organizują turnusy i inne zajęcia i pomagają znalesć pracę.Drinknęłam tam ,ale nieliczni skorzystali z pracy,chyba robią w bambuko.. Sorki ,teraz zaskoczyłam ,że chyba ni możesz zarejestrować sie ,bo będą chcieli ,że jesteś zdony do pracy(te swiadczenia rehabilitacyjne) Jest jeszcze jedno wyjście ,możesz napisać do prezesa ZUS ,naprawdę małe szanse ,aby przyznał rentę "wyjątkową.Pomagam osobom w roznych sytuacjach bardzo róznych i teraz nie pamiętam jak ona się nazywa.Na pozostałe pytania odnośnie prowadzonej przez Twoja mecenas nie potrafię na razie odp ,może uda mi się cos wyciągnać od mojego mecenasa .. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Świadczenie 15.05.10, 18:00 Czasem służba wojskowa, np. dawniej roczne szkolenie studentów było okresem nieskładkowym. Dla kobiet okresy nieskładkowe to urlopy wychowawcze. Tak za dużo to tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Świadczenie 15.05.10, 12:43 darekocur napisał: > w różnych firmach pracowałem na różne umowy, często zmieniałem prace (nie z > mojej winy), co to są okresy bezskładkowe? Okresy bezskładkowe: a) czas pobierania wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy (czas zwolnienia lekarskiego, za który wynagrodzenie wypłaca zakład pracy); b) czas, w którym zasiłek chorobowy lub opiekuńczy, bądź renta chorobowa były wypłacane przez ZUS; c) czas pobierania świadczenia chorobowego lub rehabilitacyjnego; d) okres, za który zostało wypłacone odszkodowanie na mocy przepisów Kodeksu Pracy; e) miesiące pozostawania bez pracy przed 4 czerwca 1989, z powodu represji politycznych (jednak wliczone do stażu emerytalnego może zostać maksymalnie 5 lat); f) okres urlopu wychowawczego (maksymalnie 3 lata na jedno dziecko, ale nie więcej niż 6 lat niezależnie od liczby dzieci); g) okres pobierania zasiłku pielęgnacyjnego na dziecko (dodatkowo maksymalnie 3 lata na każde dziecko); h) okres opieki pielęgnacyjnej nad inwalidą wojennym (I grupy) - członkiem rodziny, który nie uzyskuje przychodu w min. kwocie połowy najniższego wynagrodzenia (w przypadku inwalidów niewojennych, okres wliczony do stażu może wynosić maksymalnie 6 lat); i) lata studiów - pod warunkiem ukończenia ich, w wymiarze podstawowym i tylko na jednym kierunku (np. studia obejmują 5 lat nauki, ale student powtarzał rok, a później miał urlop dziekański, więc sumarycznie studiował 7 lat - mimo to, po obronie, do stażu emerytalnego zostanie mu wliczone tylko 5 lat); j) czas dokształcania zawodowego lekarzy w klinikach akademii medycznych i oddziałach instytutów naukowych w charakterze wolontariusza - maksymalnie 1 rok; k) lata studiów doktoranckich, asystenckich studiów przygotowawczych i aspirantury naukowej - w wymiarze określonym w decyzji o ich utworzeniu; l) okres pobierania zasiłku przedemerytalnego; m) miesiące pobierania zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku szkoleniowego lub stypendium z Urzędu Pracy; n) czas urlopu bezpłatnego lub przerw w zatrudnieniu małżonków osób skierowanych do pracy w przedstawicielstwach dyplomatycznych, urzędach konsularnych, w stałych przedstawicielstwach przy Organizacji Narodów Zjednoczonych, itp. poradnik-kariery.monsterpolska.pl/w-miejscu-pracy/prawo-pracy/zus-okresy-skladkowe-i-bezskladkowe/article.aspx > Czy umowa zlecenie i okres gdy pozostawałem bez pracy a byłem zarejestrowany w > Urzędzie Pracy też wlicza się do tych okresów? Jeśli nie miałeś zasiłku, to nie. Jak widzisz nie jest to proste i nie sama niezdolność do pracy wystarcza. Najlepiej zapytaj się zw ZUS. S. Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 13:12 he he hehe... I to wszystko? Punktów gęsto i często a nic w temacie. Czyli los ludzki jest im obojętny i politykom też którzy "wymyślali" te ustawy. I co ma ktoś zrobić jeżeli pozostanie bez środków, pracy i nie może pracy podjąć? Kretynizm.. Zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako niezdolny do pracy? Bo przecież składki ktoś musi za mnie odprowadzać choćby np. zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Świadczenie 15.05.10, 14:06 darekocur napisał: > he he hehe... > I to wszystko? > Punktów gęsto i często a nic w temacie. > Czyli los ludzki jest im obojętny i politykom też którzy "wymyślali" te ustawy. Ustawy muszą obejmować różne przypadki. A listę okresów bezskładkowych rozszerza się właśnie z myślą o ludziach. Lepszy okres bezzskładkowy niż nic. > I co ma ktoś zrobić jeżeli pozostanie bez środków, pracy i nie może pracy podjąć? > Kretynizm.. Na zwykłą rentę trzeba sobie zapracować. Są jeszcze renty socjalne i różne inne. Dlatego pisałem - poradź się w ZUS. > Zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako niezdolny do pracy? Niezdolny do pracy nie może się zarejestrować. Wynika to z definicji bezrobotnego - gotowego do podjęcia pracy. > Bo przecież składki ktoś musi za mnie odprowadzać choćby np. zdrowotne. Nie musi. Można samemu odprowadzać. A nie masz przypadkiem prawa do świadczeń z powodu niezdolności do pracy ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 16:12 Sam może opłacić? Ironia jakaś?! Jak sam ma opłacić z czego?! Pobieram do połowy lipca świadczenie rehabilitacyjne (druga część) i po nim nie wiem co będzie. Zapracować sobie na rente? A niby jak zapracować jak ktoś wyrządził mi taką szkode że nie wiem kiedy do pracy, wróce, bezczelność! Patrzenie na każdego człowieka jak na nieroba który próbuje wyłudzić rente,. Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 16:13 I jeszcze jedno! Nie mam zamiaru się z nikim kłócić ani użerać na forum bo sprawiedliwość jest po mojej stronie, tylko wątpliwe dochodzenie sprawiedliwości w tak podłym kraju jak polska. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Świadczenie 16.05.10, 02:05 darekocur napisał: > Sam może opłacić? > Ironia jakaś?! Nie, nie ironia. Skoro chcesz być ubezpieczony, to możesz sam opłacać składki. Albo za leczenie, jeśli nie jesteś ubezpieczony. > Jak sam ma opłacić z czego?! A może pójść do pracy jak miliony innych ludzi ? Uszkodzone kolano nie przeszkadza w wielu zawodach. Piłkarzem chciałeś być ? > Pobieram do połowy lipca świadczenie rehabilitacyjne (druga część) i po nim nie > wiem co będzie. > Zapracować sobie na rente? > A niby jak zapracować jak ktoś wyrządził mi taką szkode że nie wiem kiedy do > pracy, wróce, bezczelność! Polska ma najbardziej rozbudowany system rentowy w Europie. Mamy największą liczbę emerytów. Także tych młodych. To jest bezczelność. Żerowanie na pracy innych. > Patrzenie na każdego człowieka jak na nieroba który próbuje wyłudzić rente,. Albo Ci się renta należy, albo nie. Idź do ZUS i sprawdź. Wolisz na forum pisać ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Świadczenie 16.05.10, 13:18 snajper55 napisał: > darekocur napisał: > > > Sam może opłacić? > > Ironia jakaś?! > > Nie, nie ironia. Skoro chcesz być ubezpieczony, to możesz sam opłacać składki. > Albo za leczenie, jeśli nie jesteś ubezpieczony. > > > Jak sam ma opłacić z czego?! > > A może pójść do pracy jak miliony innych ludzi ? Uszkodzone kolano nie > przeszkadza w wielu zawodach. Piłkarzem chciałeś być ? Uszkodzone kolano ,a wiesz co ma uszkodzone? bo w kolanie sa wiązadła łąkotka itp .Teraz ma iść do pracy ,to niech dr da skierowanie ,że jest zdolny ,skoro nie ma zakończonego leczenia? Dalej czym skutkuje podjęcie pracy z takim kolanem kalectwem na całe życie zanikiem mięśni itp ,aaa zapomniałam ,że są endoprotezy ,tylko ,aby się załapać kolejka dluga .Wracając do dr ktory dał skierowanie o zdolności do pracy ,czy czasem On nie odp za pogorszenie stanu zdrowia. To tak jakby(z innej beczki) pracodawca zatrudnia osobę(z grupą wiadomo doposażenie itp)z dużą wadą wzroku do monitoringu załóżmy.Osoba ta ma wziąsć żaswiadczenie od okulisty ,że może pracować ,co robi okulista? da? Pracodawca ,który zatrudni taką osobę(wiadomo są rózni okuliści) zatrudnia i kiedy wzrok się pogarsza ,kto odpowiada za to? > > > Pobieram do połowy lipca świadczenie rehabilitacyjne (druga część) i po n > im nie > > wiem co będzie. > > Zapracować sobie na rente? > > A niby jak zapracować jak ktoś wyrządził mi taką szkode że nie wiem kiedy > do > > pracy, wróce, bezczelność! > > Polska ma najbardziej rozbudowany system rentowy w Europie. Mamy największą > liczbę emerytów. Także tych młodych. To jest bezczelność. Żerowanie na pracy in > nych. Tu się zgodzę ,a w jakich zawodach są młodzi emeryci? Mundurówka i taki ma emeryturę i jeszcze pracę.Takich zatrudniają firmy ochroniarskie itp i tacy zajmują pracę innym i to jest beszczelność i człowieka trafia.To powinno się zmienić! > > Patrzenie na każdego człowieka jak na nieroba który próbuje wyłudzić rent > e,. > > Albo Ci się renta należy, albo nie. Idź do ZUS i sprawdź. Wolisz na forum pisać > ? a dlaczego nie ma zapytać? ,dużo ludzi tak robi.. > S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Świadczenie 16.05.10, 15:25 cccykoria napisała: > snajper55 napisał: > > > Polska ma najbardziej rozbudowany system rentowy w Europie. Mamy > > największą liczbę emerytów. Także tych młodych. To jest bezczelność. > > Żerowanie na pracy innych. > > Tu się zgodzę ,a w jakich zawodach są młodzi emeryci? > Mundurówka i taki ma emeryturę i jeszcze pracę.Takich > zatrudniają firmy ochroniarskie itp i tacy zajmują pracę innym > i to jest beszczelność i człowieka trafia.To powinno się > zmienić! Miałem na myśli rencistów. Emerytura nie jest rzeczą uznaniową. S. Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 16:21 Zapracować na rente, samemu opłacać składki?! Ironia jakaś! Jak mam zapracować na cokolwiek jak toś mnie tak urządził że do pracy nie mogę wrócić? Jak mam sobie opłacić składki z czego? Pisałem już wcześniej że jestem niezdolny do pracy z powodu urazu i długiego leczenie które nie wiem jak się zakończy, pobieram do połowy lipca świadczenie rehabilitacyjne (druga część) a potem nie wiem co będzie. W tak podłym kraju jak polska leczenie się wydłuża, pozostaje się bez pracy i pomocy z zewnątrz. Nie wiem na czyją pomoc bym mógł liczyć gdyby nie to że mam rodziców kto by mnie na rehabilitacje (prywatne, słono trzeba płacić) po operacji woził. Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 16:23 nie chce się użerać z nikim ani kłócić na forum bo wiem że sprawiedliwość jest po mojej stronie tylko w polsce dochodzenie sprawiedliwości, załatwianie czego kolwiek jest jak syzyfowa praca,.,.. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Świadczenie 15.05.10, 17:38 darekocur napisał: > nie chce się użerać z nikim ani kłócić na forum bo wiem że sprawiedliwość jest > po mojej stronie tylko w polsce dochodzenie sprawiedliwości, załatwianie czego > kolwiek jest jak syzyfowa praca,.,.. Święta prawda ,masz rację.Nie przejmuj się komentami ,snajper chyba nie oriętuje się jak teraz jest z pracą ,nie to co dawniej,czlowiek przebierał.Współczuje mlodym ludziom ,pracodawca może wszystko wymagania wykształcenie i doświadczenie ,a gdzie zdobyć je? Mój syn przeszedł gechennę zaczym dostał 1 pracę.Miejsca pracy są ,gdzie jest rotacja ,pracodawca płaci grosze wszystkie chwyty dozwolonw, szkoda gadać.. Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 15.05.10, 18:35 widze po wieku 55... Już tematu pracy nie będę rozwijał bo często zmieniałem i nie z mojej winy, mobbingu też doświadczyłem w 2006 w jednej firmie na zlecenie pracowałem facet powiedział do mnie w odpowiedzi na moje pytanie (co ma zrobić?) - że mam się powiesić>... Po psychiatrach też chodziłem od kilku lat. Dlatego pisze że praca nabrała wartości szczególnie dziś gdzie trudno o nią i dlatego za częściową niezdolność do pracy powinno się płacić nie jednorazowe odszkodowanie a rente, a np. w sanatorium na badaniu bezczelny lekarz ZUSowski mi powiedział nie ma czegoś takiego jak "częściowa niezdolność do pracy" albo pan jest zdolny albo nie "znaczki może pan naklejać, długopisy może pan skręcać, czyli może pan pracowac skoro siedzącą prace może pan wykonywać". Spoko tylko gdzie taka jest? A w szukaniu pracy mam o ohoho niemałe doświadczenie! Przecież nie każdy nadaje sie żeby iść i studiować, kto robotnikowi wykwalifikowanemu da siedzącą prace.. A młody jestem mam kupe lat pracy przed sobą muszę emeryture wypracować i co jak nie wiem z jakim efektem zakończy się leczenie czy do tych samych zajęć wróce a jak nie to do jakich do takich których nie ma? A firma ubezpieczeniowa z OC sprawcy zamiast renty wypłaci odszkodowanie pare tys. albo co najwyżej do 30tys. a ograniczenie być może będę miał w podejmowaniu pracy do końca życia i co wtedy? Pieniążki - grosze z ich miezernego jak za taką krzywde odszkodowania skonsumuje w ciągu 2-3 lat a jaka rekompensata za utraconą zdolność zarobkowania dowolną pracą, nadgodzinami gdzie mógłbym się rozwijać zaspokajać swoje zainteresowania (sportem się interesowałem). Wycenili ludzkie zdrowie 4300zł za uraz kolana potem po 2500zł dopłacają co odwołanie z kancelarii prawnej i zwracają za leczenie na szczęście bo słono płace... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Świadczenie 16.05.10, 02:11 cccykoria napisała: > Święta prawda ,masz rację.Nie przejmuj się > komentami ,snajper chyba nie oriętuje się jak teraz jest z > pracą ,nie to co dawniej,czlowiek przebierał.Współczuje > mlodym ludziom ,pracodawca może wszystko wymagania > wykształcenie i doświadczenie ,a gdzie zdobyć je? Mój syn > przeszedł gechennę zaczym dostał 1 pracę.Miejsca pracy > są ,gdzie jest rotacja ,pracodawca płaci grosze wszystkie > chwyty dozwolonw, szkoda gadać.. Nie przesadzaj. Mój syn zrezygnował ze studiów i był jakiś czas bezrobotnym. Dostał staż z UP a w czasie stażu znalazł pracę informatyka. Teraz pracuje i studiuje informatykę. Można. S. Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Świadczenie 16.05.10, 10:31 Zdarza się, czasem się uda ale to "Można" to dzieło przypadku i przypadki jednostkowe, biorąc pod uwagę większość jest że staż "za grosze" się kończy i pracy nie ma. Zdolny syn to mu się udało a tu mówimy o ogóle, społeczeństwo składa się z różnych ludzi mniej i bardziej zdolnych, z tych którzy potrafią się "rozpychać łokciami" i nie potrafią, nie każdy nadaje się na studia. Nie ma w polsce rozwiązań w skali "makro", każdy sobie rzepke skrobie i kto sobie nie radzi jest wywalany na margines i nikt się nim nie interesuje. Mi nikt nigdy stażu nie dawał z urzędu pracy, zawsze sam sobie znajdowałem i doświadczenie mam niemałe w szukaniu pracy, dużo niemiłych sytuacji napotkałem. Chciałem kilka lat temu z Urzędu Pracy iść na kurs językowy dowiedzieli się po co mi to że mam zamiar wyjechać i potem utrudniali, tłumaczyli kilka miesięcy że grupe zbierają i nauki język się ni doczekałem./ A teraz nie myśle o szukaniu pracy bo jestem tak załatwiony że nie wiem nawet kiedy będę do niej zdolny. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: darekocur 16.05.10, 12:22 Jesteś b. mądrym młodzieńcem ,tylko niektórzy nie rozumieją osob takich jak Ty i innych ,ktorzy znależli się w takiej sytuacji ,ja też do nich należę ,dopóki nie będę miała zakończonego leczenia ,nie mogę podjąć żadnej pracy.I to jest przykre ,ale głowa do góry ,masz kochających rodziców nie jesteś sam... Rzeczą naturalną jest myślenie o przyszłości ,co dalej będzie ,ale teraz najważniejsze dla Ciebie jest zdrowie ,pamiętaj o tym... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Świadczenie 16.05.10, 15:28 darekocur napisał: > Nie ma w polsce rozwiązań w skali "makro", każdy sobie rzepke skrobie i kto > sobie nie radzi jest wywalany na margines i nikt się nim nie interesuje. Ależ są rozwiązania w skali makro i to tak szerokie, że wiele osób nazywa Polskę (i nie tylko Polskę) państwem socjalistycznym. Największa grupa rencistów chyba też o czymś świadczy. Mamy potwornie rozbudowaną sferę socjalną i może socjalistycznym państwem nie jesteśmy, ale socjalnym - na pewno. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Snajper 16.05.10, 12:07 ..aleś teraz to sobie palnął ,nawet nie wiesz ,jak cięzko dostać się ,aby odbywać staż w UP..Ze wszystkich znajomych ,którzy chcieli odbywać staż w UP ,nawet po studiach ,nikt się nie dostał .Nie chce pisać co się dzieje itp ,bo to nie fair .... Twoj syn to wielki szcześciarz;) Odpowiedz Link Zgłoś
darekocur Re: Snajper 16.05.10, 13:11 Pewnie dobrych tylko co dalej, a co by było bez nich przecież nawet na rehabilitacje nie byłbym w stanie sam dojechać a kolano po zabiegu w przeciągu kilku dni wymaga fizykoterapii i po zdjęciu szwów terapia manualna i ćwiczenia i tego nie ma w zwykłych przychodniach i to jest dramat że za to trzeba płacić! A za co składki się płaci za rehabilitacje na której trzeba się obawiać że szkody mogą narobić? Jeszcze przed wypadkiem gdy już zaczęło się układać myślałem o odłożeniu na lepsze auto, może wynajęciu mieszkania (chociaż to jest topienie pieniędzy w błoto) i spróbować chociaż trochę żyć na własny rachunek, samemu pogospodarzyć, pokalkulować czy sie opłaca. Teraz to o rozwijaniu się, usamodzielnieniu można pomarzyć, zresztą kokosów nie zarabiałem na włąsne "M" nigdy nie byłoby mnie stać ale zawsze było zajęcie praca która dawała trochę grosza.. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Odpowiedz Link Zgłoś