evonka nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 29.07.06, 13:47 a coś takiego proponuje mi lekarz(seria 5 zastrzykow do kolana) jeśłi po 4 tyg cwiczeń nie poczuję poprawy. czy mozecie mi pomoc odnaleźć onformacje o tych zastrzykach. a moze macie swoje doswiadczenia. czy to pomaga istotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
aaata Re: nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 30.07.06, 17:31 to znowu ja ,kochanie zastrzyków do kolan jest cała masa.Podaj jakie Ci polecił lekarz.Ja osobiście uważam ,że one niewiele pomagają ,a co jedne to są droższe.Ale to tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 31.07.06, 09:48 Synvisc / Hyanlgan .. mozesz cos powiedzieć o nich? dostawałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
nyc123 Re: nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 01.08.06, 00:12 calkowicie bez przekonania lekarz przepisal do mojego kolana zastrzyk homeopatyczny miesznka TRAUMEEL + ZEEL. Mialem otrzymac(5) piec. Po pierwszym zastzyku nie wrocilem poniewaz strasznie bolalo mnie kolano. Slyszalem jednak opinie, ze ten rodzaj leczenia dziala. Nie moge zachecac ani tez negowac. Cheers Odpowiedz Link Zgłoś
mroziaczek Re: nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 01.08.06, 10:48 to zależy na co ma działać u mnie nie zadziałały żadne zastrzyki - niepotrzbny ból i strata pieniędzy :( Odpowiedz Link Zgłoś
gagatka24 Re: nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 02.08.06, 12:03 Witam, ja tu debiutuję, ale temat mi niestety bliski jest. Miałam zastrzyki Synvisc - seria czterech o ile dobrze pamiętam. Zapłaciłam jak za zboże, a okazało się, że efekt żaden. Sam zastrzyk mega nieprzyjemny, bo w sam środek kolana. Nie wiem co masz z kolanem, więc ciężko mi generalizować. Ja mam chondromolację I/II stopnia i coś z rzepką. Jeśli mogę coś radzić - zasiegnij rady jeszcze jakiegoś lekarza, wiem, że to nużące, ale ja dopiero teraz = po dwóch latach choroby = spotkałam lekarza, który stwierdził, że mnie wyleczy. Nadzieja umiera ostatnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
roberto1987 Tydzien po rekonstrukcji Acl - Warszawa- mswia... 02.08.06, 22:59 Chcialem sie pochwalic, ze jestem tydzien po rekonstrukcji ACL z zastosowaniem implantow biowchlanialnych... Niby operacja poszla okey, rehabilitacje zaczalem na drugi dzien po zabiegu. Cwicze w domu i co dwa dni na rehabilitacje do szpitala... 3 dni temu bylem na zmianie opatrunku, lekarz przy okazji sciagnal mi wysiek z okolic kolana. Teraz mam 2 pytania. Czy ten wysiek to normalny objaw po zabiegu? 2. Noga boli, Tzn. to jest bol reumatyczny, nie do zniesienia. Czy to jest normalnie? Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 03.08.06, 10:23 bedę wdzięczna za informacje co ten nowy lekarz Ci powiedział. mam podobną sytuacje do twojej(chodnromalacja I/II, jestem po artroskopii kilka miesiecy, ale mam wrażenie, ze znowu jest niedobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
mroziaczek Re: nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 03.08.06, 11:27 gagatka24 napisała: > Witam, ja tu debiutuję, ale temat mi niestety bliski jest. Miałam zastrzyki > Synvisc - seria czterech o ile dobrze pamiętam. Zapłaciłam jak za zboże, a > okazało się, że efekt żaden. Sam zastrzyk mega nieprzyjemny, bo w sam środek > kolana. Nie wiem co masz z kolanem, więc ciężko mi generalizować. Ja mam > chondromolację I/II stopnia i coś z rzepką. Jeśli mogę coś radzić - zasiegnij > rady jeszcze jakiegoś lekarza, wiem, że to nużące, ale ja dopiero teraz = po > dwóch latach choroby = spotkałam lekarza, który stwierdził, że mnie wyleczy. > Nadzieja umiera ostatnia :) to daj namiary na tego cudotwórcę bo ja mam podobne doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
olusia131 Re: nie mogę znaleźć info zastrzykach do kolana 06.08.06, 18:36 Mi akurat pomogły synvisc bralam i było dorbze przez jakis czas, ok 9 miesiecy miałam spkoju. Teraz znowu zaczyna troche bolec, wiec dostane pewnie nastpene zastrzyki i jakies zabiegi rechabilitacyjne:) Odpowiedz Link Zgłoś
airebea Re: jakie leczenie farmakologiczne? 22.08.06, 10:16 Mój mąż ma na podstawie usg stwierdzone pękniecie łakotki.Przed podjeciem decyzji o ewentualnej operacji wybieramy się na urlop.Ortopeda przepisał mu Celebrex ale nie jest specjalnie skuteczny.Ja kilka lat temu miałam zerwane wiązadło i dostałam jakiś silny lek /chyba steroidowy/ który błyskawicznie postawił mnie na nogi ale nie pamietam nazwy.Czy macie jakieś doświadczenia? Podzielcie się-sprawa dla nas pilna. Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 do kubagr !!! 24.08.06, 21:41 Pisalam juz wczesniej w czerwcu. Pisalam ze mam problem z kolanem i ze wskazana jest artroskopia. Dzisiaj bedac u ortopedy narazie zrezygnowalam z zabiegu- prywatne powody-choroba mamy. Kolano boli prawie caly czas, przeskakuje, boli jak wchodze po schodach czy jade na rowerze. Czuje w okolicy rzepki klucie- jakby cos chcialo wyjsc z kolana. Ortopeda po zbadaniu stwierdzil ze prawdopodobnie mam ubytki w chrzastce, czy uszkodzenie chrzastki. Mam brak diclofenac 25(dodatkowo zaczerwienienie i cieple kolano) no i dostalam skierowanie na 15 zaboegow polem magnetycznym- bede miala od poniedzialku. No i mam sie zastanowic nad jakimis zastrzykami bardzo drogimi. No i wlasnie zastanawiam sie czy beda skuteczne i czy warto wydac te 600zl??? Odpowiedz Link Zgłoś
jozek585 DO KUBAGR !!! 26.08.06, 14:07 Od czasu do czasu przegladam sobie to forum bo należę do "szczęśliwców" którym Bozia nie poskąpiła problemów z kolanami. Kiedyś opisywałem swój przypadek (post ok 1000) a później zespół zespół cyklopa który mi się wytworzył. Radziłem się Ciebie w tej sprawie. Dzisiaj sprowadza mnie trochę inny temat. Do tej pory borykałem się z prawą nogą bo ta mi najbardziej dokuczała ale po 2 zabiegach (rekonstrukcja i usunięcie zespołu cyklopa) powiedzmy, że jest jako tako. Jednak już podczas pierwszej wizyty lekarz stwierdził, że w lewej nodze też mam uszkodzone więzadło krzyżowe. Dlatego starałem sie nie dopuszczać do sytuacji aby to więzadło nadwyrężyć. Zero nart, gier zespołowych, i innych sportów tylko rower (szczególnie), basen i żeglarstwo. Ale niestety do czasu. Przedwczoraj miałem przygodę na rowerze i skręciłem to kolano. Powiedzmy nie było to takie silne skręcenie jak w prawej, gdzie udo poszło mi zupełnie na bok ale lekki skręt był i poczułem bardzo silny ból z boku po zewnętrznej stronie. Wystąpił lekki obrzęk dlatego położylem się i obkładałem je lodem a na wieczór wziąłem ketonal aby zasnąć bo bardzo rwało. Na drugi dzień (tj wczoraj) ból znacznie zelżał ale wziąłem sobie wolne i starałem się je oszcczędzać. Aczkolwiek trochę ruchów po domu wykonałem. Co kilka godzin smarowałem maścią przeciwbólową a wieczorem znowu obkładałem lodem bo czułem, że środku jest gorące. Nie zgłaszałem sie z tym na pogowie czy izbę przyjęć w szpitalu bo tam dostałby 2 tygodnie gipsu i pokrzyżowało by mi to wiele spraw Moje pytanie a bardziej prośba o poradę jest następująca 1. czy jest sens pakować tą nogę do gipsu skoro i tak rekostrukcja jest nieunikniona 2. czy unieruchomić ten staw na jakiś czas ponieważ została mi jeszcze orteza po wcześniejszym zabiegu 3. czy zastosować stabilizator (np.neoprenowy) i normalnie ją zginać unikając jakichkolwiek ruchów skrętnych 4. czy na tym etapie traktować je maściami przeciwbólowymi Będę wdzięczny jeżeli poradzisz mi co dalej z tym zrobić. Józek Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: DO KUBAGR !!! 26.08.06, 15:39 nie wiem co ci zrobiono z prawym kolanem ale zespol cyklopa to jest takie cos jak garbage bag co do lewego: oczywisice nie potrzebujesz gipsu: natomist nie wiem czy to objawy wskutek acl czy np mcl. jezeli acl to acl functional brace jest wystarczajacy. jezeli rypnales mcl (co sie zdarza razem z acl) to wstedy musisz miec dluzszy brace lod jest potrzebny, masci jak chcesz NIE DLA ZASTRZYKOW!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: do kubagr !!! 26.08.06, 18:34 jezeli jestes mloda to nie ma co pchac sie z zastrzykami czy tabletkami: trzeba zajrzec do satwu i wyleczyc ew ubytki: wazne zeby ktos to robil co ma pojecie Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: do kubagr !!! 26.08.06, 18:46 No mloda to moze jeszcze jestem :) A nie wiesz czy szpital w Piekarach Slaskich Oddział Urazowo - Ortopedyczny z Pododdziałem Artroskopii i Chirurgii Kolana Ordynator: dr hab. n. med. Jerzy Widuchowski, jest dobry?? Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: do kubagr !!! 27.08.06, 04:45 nie wiem i nic nie chce wiedziec o polskiej medycynie: na szczescie tez nie musze ale ZAWSZE bede dorzadzal w imie najlepszego dobra danej osoby......... Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: do kubagr !!! 27.08.06, 10:34 Dziekuje bardzo za odpowiedz. Postaram sie to wykorzystac:) Pozdrawiam z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
foroza Re: do kubagr !!! 28.08.06, 02:22 Jestem przed operacja ACL oraz lekotki.Czy Zory to dobra klinika ???? Ktory z tamtejszych lekarzy jest najlepszym specjalista ??? Nie uprawiam sportu wyczynowo,ale przy rekreacji juz 3 raz naderwalam ACL, a dodatkowo za tym 3 razem pekla lekotka.Po rezonansie lek. nadal nie umieja ustalic co jest z ta lekotka,ale sa jednomyslnego zdania,ze musze zrobic operacje:antroskopia rekonstrukcje ACL oraz lekotke.Ten 3 wypadek mialam za granica na wakacjach i tutaj nie moge sie operowac,bo mnie na to nie stac.Za tydzie bede w Polsce. Duzo slyszalam o powiklaniach takiej operacji,a nawet ze po kilku latach nadal ma sie klopoty-czeste skrecenia itd.Przeczytalam juz chyba cale forum o antroskopii,a o Zorach tez sie co nie co dowiedzialam,ale nie wiem czy te osoby operowane w Zorach mialy jakies komplikacje itd.Jesli kots moze mi doradzic- bardzo prosze o pomoc.Dzieki,pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: do kubagr !!! 28.08.06, 02:52 nie wiem cos tam slyszalem o zorach podobno nie sa najgorsi tylkko sie nie daj namowic na diagnostyczna artroskopie albo na dwuetapowe leczenie: nawet jak lakotka jest uszkodzona to powinno byc naprawione w czasie acl Odpowiedz Link Zgłoś
foroza Re: do kubagr !!! 29.08.06, 04:58 Dzieki za odpowiedz,innym tez dziekuje:)Przeczytalam Twoje wczesniejsze wypowiedzi i okazuje sie,ze jestesmy w tym samym kraju,ale szkoda,ze w innym miescie:(Mialam oczywiscie MRI ale nie wiem,czy byl dobrze odczytany...w tym kraju tez ufalabym tylko dobrym specjalistom,bo mnostwo tu "tanich"klinik(na warunki tego panstwa),ktore nie wygladaja najlepiej:(moze Ty mi polecisz dobrego specjaliste?Moge napisac na emaila?A moze polecisz mi rowniez cos z literatury faktu,zebym mogla isc przygotowana do lekarza i wiedziec o co mam sie pytac.Po wczesniejszych naderwaniach ACL-wracalam do zdrowia-nawet po nich mialam 2najlepsze w moim zyciu sezony narciarskie:)Oczywscie-codzienny streching.wiec teraz mam dylemat,czy na pewno jest potrzebna astro?Chyba,ze to o lekotke sie rozgrywa sprawa?Moze tutaj znajde dobrego specjaliste? Odpowiedz Link Zgłoś
winky1 Re: do kubagr !!! 28.08.06, 16:43 witam! nie bój sie operacji w klinice w Żorach. Sama miałam tam zabieg pół roku temu i jest ok, znajoma tez tam miała rekonstrukcje i tez jest ok (opisy znajdziesz wczesniej na forum). W tej klinice sa sami specjaliści, a z tego, co wiem, nie zdarzyły sie komplikacje u nikogo. Moim lekarzem (u którego sie lecze i mnie operował ) jest dr Smolik, którego mogę szczerze polecić za wszystko. Więc nic sie nie bój, dobrze będzie i nie bój sie zabiegu,. W tej klinice naprawde leczą! Pozdrawiam! Aga Odpowiedz Link Zgłoś
klaudyna333 klinika w zorach 29.08.06, 17:53 Ja byłam operowana dwa razy w Żorach.W marcu miałam szyte obie łakotki a w maju miałam rekonstrukcje ACL. Po dwóch miesiącach zaczęłam sprawnie chodzić .Nie mam żadnych problemów ..co wiecej własnie minęły dopiero trzy miesiące od zabiegu a ja cały weekend przetańczyłam na weselu siostry i wszystko jest ok.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
foroza Re: klinika w zorach 30.08.06, 01:53 Dzieki za odp.A jesli mozesz to napisz mi dlaczego mialas w innym czasie robiona lekotke i rekonstrukcje ACL?Obie operacje byly przeprowadzone z Zorach? Czy mialas punkcje po operacji,tak jak niektorzy opisywali na forum? dzieki,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klaudyna333 Re: klinika w zorach 30.08.06, 22:49 Witaj...tak , oba zabiegi miałam w żorach ..Załozenie było takie , ze szycie łakotki przysrodkowej i rekonstrukcje acl zrobią jednoczasowo ...W trakcie zabiegu okazało sie ze uszkodzona jest także łąkotka boczna / czego wykonany MRI trzy miesiące wcześniej nie wykazał / ...Rekonstrukcje acl odłozono na pożniej ponieważ łakotka przsrodkowa była mocno uszkodzona i powiedziano mi , ze byc moze jezeli się nie wygoi będzie do usunięcia...Rekonstrukcie miałam wykonaną 7 tygodni póżniej, łąkotka przyśrodkowa niestety się nie zagoiła. Nie miałam żadnych powikłań po zabiegach ..Nie robiono mi żadnej punkcji . Po pierszym zabiegu az do czerwca przebywałam na oddziałe rehabilitacji co tez sie przyczyniło do szybszego powrotu do sprawnosci. Nie mam zadnych dolegliwosci bólowych , mam pełny wyprost i prawie pełne zgięcie i niewielki zanik mięsnia czworogłowego ...Pozdrawiam goraco i zycze wszystkim tak udanych zabiegów:)) Odpowiedz Link Zgłoś
beatawwww Re: klinika w zorach 01.09.06, 19:24 Czy mialas rehabilitację w Zorach? Tam jest tylko prywatnie. Jesli nie, to gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudyna333 Re: klinika w zorach 01.09.06, 21:09 Oddział Rehabilitacji w Lędzinach..naprawde godny polecenia.Odzyskałam nie tylko sprawność fizyczną ale przede wszystkim pozbyłam się depresji w która wpadłam z powodu swojej choroby ..a to wszystko dzięki przebywaniu z ludzmi , którzy mieli te same problemy co ja i oczywiscie wszystkim tym , którzy nas usprawniali:)) Odpowiedz Link Zgłoś
beatawwww Re: klinika w zorach 01.09.06, 21:32 Gdzie sa te Lędziny? Czy byłaś tam stacjonarnie czy miałaś tylko zabiegi? Czy lekarz z Żor ci zlecił czy tam w Ledzinach zadecydowali? Czy w ogóle korzystałaś z rehabilitacji w Żorach? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudyna333 Re: klinika w zorach 01.09.06, 22:21 Sa gdzies miedzy Tychami a Mysłowicami.Skierowanie dostałąm od lekarza rodzinnego .Był to pobyt stacjonarny . Odpowiedz Link Zgłoś
beatawwww Re: klinika w zorach 01.09.06, 23:23 Czyli nie korzystalas z rehabilitacji w Zorach? Nie wiesz jak tam to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
ninka861 Re: klinika w zorach 02.09.06, 04:10 Bardzo was prosze napiszcie mi ile czeka sie na zabieg w żorach???(Mam pęknięte łąkotki przyśrodkowe w obu kolanach)Jak to wygląda z zabiegiem na kase chorych- ile się na niego czeka.Jeśli chciałabym prywatnie tam jechac to jaki jest koszt operacji i jak odległe sa terminy?? Pisałam maila do kliniki ale nie doczekałam sie odpowiedzi.Bardzow as prosze o pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
beatawwww Re: klinika w zorach 02.09.06, 10:58 Ja czekalam na operacje 5 miesiecy, ale wczesniej chodzilam prywatnie do lekarza tam pracujacego. Zabieg byl wykonywany w ramach kasy chorych. Prywatnie jest duzo szybciej.Powinnas udac sie do kliniki osobiscie lub zadzwonic. Tam wizyta lekarska kosztuje 200 zl. Operacja byla bezplatna, ale wszystkie wizyty pooperacyne,zdjecie szwow z porada rehabilitacyjna(130), zdjecie opatrunku(50), wizyta pooperacyjana(200)pozniej kosztuja. Z tym sie trzeba liczyc...Moze warto sprobowac w Piekarach, gdzie wszystko jest za darmo, ale nie wiem jakie sa terminy..Ceny to ok. 5-10 tys w zaleznosci od tego co ci zrobia. Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 Re: klinika w zorach 06.09.06, 10:13 12 wrzesnia bede mial rekonstrukcje acl w Zorach. jak juz bede po to podziele sie swoimi spostrzezeniami. zabiegu nie bede mial finansowanego przez nfz. zbyt odlegle terminy a zima juz tuz, tuz ;-))) koszt rekonstrukcji to 9500 + pobyt w szpitalu jedna lub dwie doby + rehab (ale to juz oddzielny temat). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania20002 Re: klinika w zorach 21.09.06, 18:00 Polecam wszystkim tę klinikę. A tym, których sytuacja kolanowa jest poważna radzę zbierać pieniądze i operować się, a także rehabilitować prywatnie, nie czekać na NFZ, bo tu chodzi o Wasze zdrowie, a na nim nie należy oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
aaata Re: klinika w zorach 22.09.06, 20:32 Witam! Jestem 3-ci dzień po artroskopii w Klinice w Żorach.Było to już po raz 3-ci i tych co się boją zapewniam nie jest to takie straszne.A warto leczyć się za wczasu i w tym względzie popieram Anię.Ja wiele lat temu nie miałam takiej możliwości i teraz mam taką diagnozę.A chciało by się jeszcze pochodzić. "krańcowo zaawansowane zwyrodnienie kolana prawego ze szpotawością i przykurczem zgięciowym,niestabilność przednio -przyśrodkowa. Wskazane rozważenie całkowitej endoprotezoplastyki kolana." Miałam możliwość obserwowania całego przebiegu zabiegu na monitorze.Pan doktor wręcz informował mnie co w danej chwili robi.A wycinał tylko osteofity,które narosły w stawie.A było tego dużo.Widziałam mój "goły" staw bez chrząstki i ślady po dawno zerwanym wiązadle krzyżowym i pobocznym.Horror.I zdziwienie pana doktora,ze ja jeszcze chodzę ,jeżdzę na rowerze i pływam. Teraz czuje się dobrze ,troche boli a co bedzie dalej to zobaczymy.Piszę to ku przestrodze dla tych co się zastanawiają czy warto cos robic z uszkodzonym kolanem. W sumie nie bardzo tu do Was pasuję i wiekowo (53 lata) i z moim krancowym schorzeniem.Nie mniej jeśli ktoś ma podobne doświadczenia to napiszcie.Interesuje mnie wszystko na temat endoprotezy.Gdzie ,jaka i za ile.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 Re: klinika w zorach 23.09.06, 11:57 wszystkie kolanka to jedna rodzina, starszy czy młodszy, chłopak czy dziewczyna ;-))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaata Re: klinika w zorach 23.09.06, 12:13 arp007 Baaaardzo dziękuję.Mnie noga troche spuchła i lekko zsiniała ,chyba ją troche przesiliłam.Ale za bardzo nie boli.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 Re: klinika w zorach 23.09.06, 18:27 a rehabilitację przepisali Ci jakąś? ja przy tobie to mały pikuś jestem - jedynie rekonstrukcja acl ;-))) dostałem rehabilitację ale dopiero od 2-go tygodnia po zabiegu a że mam zaufanie do rehabilitantki w ośrodku sportowym obok mojego miejsca zamieszkania to pozstanowiłem przyspieszyć zabiegi o całe 7 dni i na dzisiaj po polu, laserze i krio opuchlizny i wysięku nie ma (tyle mogę stwierdzić wizualnie i palczasto ;-)) na takiej "śmiesznej" szynie, która zgina kolano za ciebie mam już 60 stopni zgięcia. wszytko będzie OK z i u wszyskich kolanek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaata Re: klinika w zorach 23.09.06, 23:34 myślę ,że dobrze ,że zacząłeś wcześniej rehabilitację ,bo każde kolano to inna reakcja.Twoje szybko dochodzi do siebie.Mnie nic nie zapisano i nie zapiszą ,bo jak już któryś z kolei lekarz powiedział ,mnie nic nie pomoże i nic nie zaszkodzi.Sama wiem ,że muszę wzmacniać mięśnie i już to robię ,chociaż moja noga nie bardzo mi się podoba na dzien dzisiejszy(5-ta doba po artroskopii),ale zobaczę co będzie dalej.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
annabg Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 28.08.06, 10:48 halo ja mialam atroskopie kolana prawego w 2004 roku. po zabiegu zle sie czulam ale to po narkosie.potem jechalam na srodkach przeciwbolowych.ja milam ryse na lekotce.2 razy mialam tzw punkcje, sciaganie wody z kolana. taki brunatny az plyn.bolalo jak nie wiem. po tyg sciagnieto szwy i po 10 dniach rehabilitacja.musialam lezac napinac noge i podnosic ja, no rozne cwiczenia.to mialo tez rozgonic te plyny w kolanie. lekarz mowil ze jak 3 raz bedzie trzeba sciagac wode to musza otworzc kolano ponownie. ja,jako osoba wierzaca modlilam sie po prostu lezac na lozku, wlasnymi slowami by Bog sprawil aby nie bylo to konieczne.tak tez sie stalo! powoli zaczelam chodzic o jedenj kuli a potem normalnie juz bez.miesiace uplynely zanim mogla zgiac kolano w pelni. to trzeba przetrwac. ja liczylam na pomoc Boga i przyajciol. dzis mam sie dobrze od czasu do czasu biore cos z glukozamina i jest ok.prawa noga jest nawet sparwniejsza niz lea. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
heavenlyqueen Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 31.08.06, 12:59 No ja mam 15 lat i chyba będę mieć robioną artroskopię. Mam chondromalację rzepek. Ktos miał robioną artroskopię pod tym kątem? Chciałabym się dowiedzieć pary rzeczy. Będę miała założone jakieś szwy? I ajk będzie wyglądało znieczulenie?Długo będę chodzić o kulach?I co ze szkoły, stracę dużo?I wszyscy piszecie, ze rechabilitacja jest bolesna, czy to prwada?Już się sytrasznie boję....proszę odp Odpowiedz Link Zgłoś
winky1 Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 31.08.06, 17:34 nic sie nie bój! atroskopia to nie jest taki straszny zabieg. jak sobie poczytasz wszystki posty na tym forum to sie dość sporo fajnych rzeczy dowiesz na wszystkie tematy, jakie cie interesują.co do bolesnosci rehabilitacji - może na poczatku troche boli jak musisz zastane mięsnie i spuchniete "wnętrznosci" rozruszac :-), ale potem to juz naprawde jest ok. wszystko wymaga czasu niestety, wiec w zaleznosci od tego, co ci beda z kolankiem robic, to mozesz stracic w szkole od 2-10 tygodni. szwy zakladaja zawsze, ale bardzo eleganckie i zgrabne. a znieczulenie - osoboscie polecam miejscowe - mniej powiklan jak po narkozie, jedynie trzeba zniesc to durne uczucie -wiesz, ze masz nogi ale ich nei czujesz :-) wiec glowa do gory nie ma czego sie bac - wszystko bedzie dobrze !! Odpowiedz Link Zgłoś
heavenlyqueen Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 31.08.06, 19:26 Wow to stracę sporo...A będe musieć chodzić o kulach?trochę już poczytałam, ale tyle tego jest...i jak czytam niektóre posty to się przerażam.A jakie sa powikłania po narkozie?I ile trzeba około leżeć w szpitalu?I czytałam o tych punkcjach i w ogóle..Często zdarza sie tak, ze trzeba robić tą punkcje po artroskopii? Odpowiedz Link Zgłoś
winky1 Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 31.08.06, 20:09 po kolei: oczywiście że bedziesz chodzić o kulach; długośc - zadecyduje lekarz, inaczej sie nie da chodzić po zabiegu :-); po narkozie - każdy reaguje inaczej, ale z reguły złe samopoczucie, mdłości, itp; czas leżenia w szpitalu - zalezy gdzie i jaki zabieg (u mnie to trwało - w poniedziałek przyszła, we wtorek wyszła); punkcje - tak samo - każde kolanko jest indywidualistą, jedno domaga się punkcji drugie nie; ja uniknęłam na szczęście tej przyjemności. pozdrówka młodzieżo! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heavenlyqueen Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 31.08.06, 21:19 A potem trzeba kupic jakiś stabilizator tak?Dzięki serdecznie za wszelką pomoc i chęć wykazaną przy odpowiedzi na moje pytania (: Już 6 września wszystko sie wyjasni :) Odpowiedz Link Zgłoś
winky1 Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 01.09.06, 21:26 to zalezy od tego co masz w kolanku i co beda ci z nim robic. ja cale szczescie obylam sie bez ortezy i stabilizatora. napisz, co ci lekarz stwierdzil dokladnie i co cie czeka! i głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
kiczulka Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 01.09.06, 21:27 Nie martw sie tym co stracisz w szkole, wszystko jest do odrobienia, a zdrowie jest najwazniejsze :) co do stabilizatora jesli bedziesz go potrzebowac to raczej powinnas dostac zlecenie od swojego lekarza, co oznacza, ze nie musisz go kupowac, tylko dostajesz w ramach ubezpieczenia z funduszu. I to lekarz stwierdzi jaki rodzaj jest Ci potrzebny, stabilizatorow jest dostepnych cala masa. Nie jestem pewna przepisow, ale chyba mowia, ze mozesz sprzet ortopedyczny otrzymac nieodplatnie raz na 3 lata. Znieczulenie tez nie takie straszne :)ja mialam przewodowe i kazali mi potem lezec plasko 24 godz, bo potencjalnym powiklaniem jest bol glowy, ponoc bardzo silny. Nie lezalam tyle, troche wczesniej wypuscili mnie do domu a tam znowu mialam sie polozyc. Tu na forum byly rozne wersje dlugosci czasu lezenia :) Powiem Ci na pocieszenie, ze jestem straszna panikara i nawet przy pobieraniu krwi mdleje a podczas zabiegu bylo ok :) Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
heavenlyqueen Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 02.09.06, 16:36 Ja tez mdleje przy pobieraniu krwi i jestem niezłą panikarą :] Nie wiem co mi będą robić ale mam chondromalacje rzepek więc coś w tym kierunku :P Odpowiedz Link Zgłoś
kiczulka Re: Artroskopia -bedzie dobrze! 02.09.06, 23:36 Na pewno bedziesz rozmawiac z anestezjologiem przed zabiegiem, to mu powiedz czego sie boisz. Ja swojemu (raczej swojej) powiedzialam jak jest i potem pielegniarka trzymala mnie ramieniem za szyje na wszelki wypadek gdybym leciala w dol. Siedzialam do znieczulenia, podobno robia je tez na lezaco. trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
korneliusz9 DO KUBARG 02.09.06, 16:45 witam, Mam 16 lat i moim problemem jest ruchomość rzepki i przykurcz mięśnia. Od roku mam problemy z kolanami ale dopiero 6 ortopeda(w CMC) powiedział co mi jest. Chodze na rehabilitacje jak zalecił lekarz, i mam do Ciebie takie pytanie: Czy orientujesz sie czy rzepka dzieki rehabilitacji wróci na swoje miejsce, jeżeli tak to po jakim mniej więcej czasie i czy konieczna będzie operacja... i czy bieganie, jazda na rowerze i ogólnie sporty są teraz niewskazane? Widzę że znasz się na rzeczy i mam nadzieje że będziesz potrafił odpowiedziećna moje pytania, z góry dzieki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: DO KUBARG 03.09.06, 18:32 z twojego opisu nie wiem co w sumie jest grane: czy miales epizody zwichniecia rzepki i to jest twoj problem?? Odpowiedz Link Zgłoś
korneliusz9 Re: DO KUBAGR 03.09.06, 22:41 moim problemem jest to że jedna partia mięśni odciąga rzepkę w swoją stronę i rzepka chodzi po nie swoim torze i sprawia mi to ból, jest to żadko spotykana sprawa, najczęściej u sportowców. Poprzednich 6 ortopedów mówiło że mam problemy ze chrząstką albo łękotką, albo mówili ze nic mi nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
kolano2006 Re: DO KUBAGR 04.09.06, 10:01 kubagr - piszesz gdzieś poniżej że pojęcie chondromalacja wychodzi już z obiegu. OK, w każdym bądź razie u mnie takową stwierdzona podczas artroskopii (pokazywano mi, że chrząstka się ugina a powinna być jako porcelana). Nie do końca zrozumiałem powodów tego. Mam teraz rehabilitację (ćwiczenia) w Carolinie, podobno sytuacja ma wrócić do normy. Czy to znaczy, że z czasem chrząstka wróci do normy? No i oczywiście kolano przestanie boleć. Czy dobrze zrozumiałem, że ból kolana to nie do końca wynika z "miekkiej" chrząstki a bardziej z tego, że kolano nie pracuje tak jak powinno? A temu ma pomóc rehabilitacja? Mam 20 lat, kolano mnie boli w różny sposób podczas wysiłku. Arek Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: DO KUBAGR 04.09.06, 15:00 osteochondrosis to jest prawidlowa nazwa: ale ma to znaczenie tylko dla fachowcow: powiedzieli ci jakiego stopnia???? 1-4 to jest klasyfikacja: im wyzsza liczba tym gorzej. sama chrzastka sie nie zregeneruje: mozna ten proces ulatwic przez kilka rodzajow operacji: gdzies slyszalem ze w polsce jest popularna metoda wszczepienia sztyftow weglowych: pisalem o tyum: jest to niesprawdzona metoda i nie ma badan potwierdzajacych slusznosc tej metody Odpowiedz Link Zgłoś
kolano2006 Kolano2006 04.09.06, 15:47 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zmieniam temat, aby było łatwiej rozróżniać. > fachowcow: powiedzieli ci jakiego stopnia???? 1-4 Stopień 2. >sama chrzastka sie nie zregeneruje: mozna ten > proces ulatwic przez kilka rodzajow operacji: Czyli operacja być musi? Jakieś tam wygładzanie itp? Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: DO KUBAGR 04.09.06, 14:57 nie jest to RZADKA (nie zadka) sprawa, zwykle u dorastajacych dziewczyn: sport nie ma z tym nic wspolnego: jest to podwichniecie albo zespol bocznego przyparcia chyba tak sie to popolsku nazywa> : powinno sie artroscopowo zrobic uwolnienie boczne i sprawdzic chrzastke, czy nie ma uszkodzenia: zwykle przysrodkowa czesc rzepki lub boczna czesc klykcia bocznego ulega uszkodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: DO KUBAGR 04.09.06, 15:02 oczywiscie nalezy przed zabiegiem przeanalizowac ogolna mechanike konczyny i tzw Q angle: w wybranych przypadkach trzeba tez wykonac osteotomie chyba to sie nazywa podkolanowa (blizszego docinka piszczeli) lub przeniesienie guzowatosci piszczeli najlepiej fulkerson'a Odpowiedz Link Zgłoś
korneliusz9 Re: DO KUBAGR 04.09.06, 20:00 Autor: kubagr Data: 04.09.06, 15:02 nie jest to RZADKA (nie zadka) sprawa, zwykle u dorastajacych dziewczyn: sport nie ma z tym nic wspolnego: jest to podwichniecie albo zespol bocznego przyparcia chyba tak sie to popolsku nazywa> : powinno sie artroscopowo zrobic uwolnienie boczne i sprawdzic chrzastke, czy nie ma uszkodzenia: zwykle przysrodkowa czesc rzepki lub boczna czesc klykcia bocznego ulega uszkodzeniu oczywiscie nalezy przed zabiegiem przeanalizowac ogolna mechanike konczyny i tzw Q angle: w wybranych przypadkach trzeba tez wykonac osteotomie chyba to sie nazywa podkolanowa (blizszego docinka piszczeli) lub przeniesienie guzowatosci piszczeli najlepiej fulkerson'a dzięki bardzo że mi odpowiedziałeś, mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jakie moga być skutki niewykonania artroscopi, co sie może gorszego z tą rzepką stać i czy bardzo szkodliwe jest uprawianie sportu w tym momencie? Chciałbym zaznaczyć, że odkąd rehabilituje moje kolana spostrzegłem znaczną poprawę... Odpowiedz Link Zgłoś
korneliusz9 Re: DO KUBAGR 04.09.06, 20:01 Autor: kubagr Data: 04.09.06, 15:02 nie jest to RZADKA (nie zadka) sprawa, zwykle u dorastajacych dziewczyn: sport nie ma z tym nic wspolnego: jest to podwichniecie albo zespol bocznego przyparcia chyba tak sie to popolsku nazywa> : powinno sie artroscopowo zrobic uwolnienie boczne i sprawdzic chrzastke, czy nie ma uszkodzenia: zwykle przysrodkowa czesc rzepki lub boczna czesc klykcia bocznego ulega uszkodzeniu oczywiscie nalezy przed zabiegiem przeanalizowac ogolna mechanike konczyny i tzw Q angle: w wybranych przypadkach trzeba tez wykonac osteotomie chyba to sie nazywa podkolanowa (blizszego docinka piszczeli) lub przeniesienie guzowatosci piszczeli najlepiej fulkerson'a dzięki bardzo że mi odpowiedziałeś, mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jakie moga być skutki niewykonania artroscopi, co sie może gorszego z tą rzepką stać i czy bardzo szkodliwe jest uprawianie sportu w tym momencie? Chciałbym zaznaczyć, że odkąd rehabilituje moje kolana spostrzegłem znaczną poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
moneta181 Re: artroskopia kolana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.09.06, 20:50 Witam, niedługo bede mial robiona artroskopie, prosze napiszcie jaki miejsca polecacie??????? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 REHAB ABC - kubagr comment pls 06.09.06, 10:25 wklejam ponizej rehabilitacyjne abc po rekonstrukcji acl, ktore jeszcze przed zabiegiem (12/09) otrzymalem od mojej rehabilitantki. sa to oczywiscie zalecenia pomocnicze i samej rehab nie zastapia. ciekaw jestem waszych doswiadczen. oto lista: 1. stopa zawsze musi być podparta. 2. zmieniając kierunek ruchu nie wykonuj zwrotu na nodze operowanej. 3. chodzenie po schodach krokiem dostawnym. 4. unoś nogę operowaną przy pomocy drugiej nogi podłożonej pod piętą lub ręki. 5. nie przesuwaj niczego nogą operowaną. 6. zginając nogę w stawie kolanowym, leżąc na brzuchu, skręć stopę na zewnątrz. 7. przesuwając stopę po ścianie w trakcie zginania kolana prostuj nogę zawsze przy pomocy nogi nieoperowanej. 8. nie odstawiaj kul, jeśli nie masz zgody lekarza lub terapeuty. 9. przed napięciem m. czworogłowego napnij zginacze. 10. napinaj mięsień czworogłowy w zgięciu stawu kolanowego ok.25 stopni. 11. nie zakładaj nogi operowanej na zdrową. 12. nie siadaj ze zwisającym podudziem nogi operowanej. 13. nie siadaj z podpartym o krawędź siedzenia podudziem 14. żadnych własnych pomysłów, uproszczeń i modyfikacji zalecenia dotyczą całego okresu rehabilitacji. Pilnuj poprawności ruchu i wykonania zaleceń w domu hihihi... mam nadzieje, ze wasze komentarze nie spowoduja zmieny rehabilitantki ;-))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 3 dnien po 15.09.06, 19:08 rekonstrukcji ACL w Żorach. We wtorek rozpoczynam rehab. Pytajcie, jesli macie ochote i jestescie ciekawi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcin999910 Re: 3 dnien po 18.09.06, 13:02 napisz coś bliżej , ja ma termin na listopad , tylko że w Łodzi jakie znieczulenie , jaki rodzaj przeszczepu , nadal mam wątpliwośi :((( pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 Re: 3 dnien po 18.09.06, 20:53 moim zdaniem nie ma sie czego bac aczkolwiek kazdy organizm reaguje indywidualnie. na forum byly posty, ze temperatura i duży ból utrzymywaly sie nawet tydzien po. ja temperatury nie mialem w ogole a ketonal (srodek przeciwbolowy) po raz ostatni wzialem w drugiej dobie po zabiegu majac generalnie niski prog bolu. przeszczep byl zrobiony z "poczwornie zlozonych ścięgien z mięśni półcięgnistego i smukłego". mocowanie - biowchłanialne. znieczulenie miałem zewnątrzoponowe - z powodu tego znieczulenia miałem większego "schiza" niż przed samym zabiegiem, ale teraz z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że strach ma wielkie oczy. pomysl sobie, ze jesli jestes osobą aktywną i nie zrobisz z tym pożadku to dużo szybciej zdegeneruje ci się cały staw (miesnie nie przejmuja roli acl), to pozbędziesz sie wszelkich wątpliwości. ja zastanawialem sie jedynie krotka chwile. pozdrawiam i trzymam kciuki. wszystko na pewno bedzie OK ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
milu30 Po artroskopi 19.09.06, 13:00 Cześc jestem tu nowy, artroskopie mialem 14 września, i mam kilka pytan do was i prosze o pomoc :) Mianowicie czy moglby mi ktos to przetlumaczyć?? Napisze wam co mi stwierdzili i co mi tam zrobili i jak ktos z was bedize mial pojęcie o co chodzi niech da mi znac tutaj bede very wdzieczny :) Stwierdzono: -Fałd skrzydłowy -Przerost Hoffy -MM, ML, ACL, PCL BZ -Malacja chrząstki na rzepce 1 stopnia Wykonano: -Uwolniono fałdy -Płukanie stawu -Uwolniono przezskórnie troczki boczne rzepki Koniec. Bardzo mi na tym zależy bo jeszcze moim "problemem" jest to że sporo gram w koszykówkę, a tam kolana są wyjątkowo obciążone... HELP Odpowiedz Link Zgłoś
ninka861 Mylne wyniki Rezonansu,mylne diagnozy-przeczytajci 26.09.06, 12:17 Witam was!Jestem 4-ty dzien po artroskopi kolana lewego.Pzed zabiegeiem bylam u 3 lekarzy kazdy powiedział cos innego.Na rezonansie wyszło mi pęknięcie łąkotki przysrodkowej-róg tylni- w lewym i prawym kolanie .Lekarze stwierdzili zgodnie ze w prawym nic nie ma (na podstawie zdjec z rezonansu),natomiast co do lewego wszyscy mowili ze jest ewidentnie pęknieta łąkotka.Jedni mowili ze wycinac inni nie, oprcz tego wynajdowali inne schorzenia tłumaczac,że ból nie jest spowodawany pęknieciem tylko np chondromalacja rzepki.PO długim namysle zdecydowałam sie jednak na artroskopie ,wyciecie kawałka uszkodzonej czesci łąkotki.Jak lezałam na stole i ogladałam w telewizorku co mi robia udało mi sie usłyszec:"łąkotki są całe" i zgłupiałam.Po operacji pan doktor powiedział,że każda diagnoza wczesniejsza byla zła ,rzaadne badania przeprowadzone przed operacja nie wykryły tego co napwrde sie działo.Okazało się,że w związku ze zwichnięciem rzepki jakiego doznałam rok wczesniej,wystąpiły powikłania w postaci zrostu maziówkowego w stawie rzepkowo-udowym-który został usunięty.Ponadto miałam złamanie chrzęstno-podchrzęstne rzepki.Po operacji czułam sie siwtenie i w tej chwli chodze juz sama -bez kul.I teraz pytanie bo przeczytałam ze po Shavingu chrząstki rzepki nie wolno obciązac kolana do 4 tyg a lekarz powiedział ze nie ma potrzeby odciążąc.Nie chciałabym sobie znowu czegos uszkodzic przez kolejne sprzeczne informacje.Jesli wiecie cos o tym to powiedzcie mi co mam robic. P.S Napisałam tego posta również po to aby pokazac ze nie ma co panikowac jak zobaczymy wyniki badan bo jak widac moga one byc dalekie od rzeczywistosci.Artroskopia diagnostyczna rządzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
milu30 Re: Mylne wyniki Rezonansu,mylne diagnozy-przeczy 26.09.06, 20:32 No to ja powiem tak. Miałem plastyke troczków w lewym kolanie 14 wrzesnia, dzisiaj mi zdjeli szwy, a ja sobie gram w kosza, gralem juz w tamtym tygosniu nawet, pytalem sie doktora czy mam jakos odciązac to mowil ze nie ma takiej potrzeby. No ale z 2 strony to gra w kosza to lekka przesada, wiem jestem głupi :) Odpowiedz Link Zgłoś