Dodaj do ulubionych

refundacja

01.10.10, 10:20
Jestem po operacji kardiologicznej i do końca życia będę brać leki.Co jakiś czas mam pobieraną krew na wskaźnik INR.Ponieważ powstają problemy z żyłami chciałam kupić aparat do INR. Cena jaką usłyszałam (3000 zł) powaliła mnie z nóg.W NFZ dowiedziałam się, że oni nie dołożą nawet 1 gr. Pytam się dlaczego diabetycy mają refundowane glukometry chociaż są o wiele tańsze, a ludzie z chorobami kardiologicznymi,po operacjach muszą ponosić pełną odpłatność.Czy to sprawiedliwe?
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: refundacja 01.10.10, 10:29
      > Pytam się dlaczego diabetycy
      > mają refundowane glukometry chociaż są o wiele tańsze

refundowane glukometry? nie słyszalam. zresztą to jednorazowy wydatek ok.30zł ("biedne państwo" mogloby tyle wydać).
      a może chodzi ci o paski do glukometrów? paski rzeczywiście są refundowane (na receptę ok.3,2 zamiast 50).
      • ania_53 Re: refundacja 02.10.10, 10:28
        justy1 napisała:

> refundowane glukometry? nie słyszalam. zresztą to jednorazowy wydatek ok.30zł (
        > "biedne państwo" mogloby tyle wydać).
        > a może chodzi ci o paski do glukometrów? paski rzeczywiście są refundowane (na
        > receptę ok.3,2 zamiast 50).
        W NFZ powiedziano mi o glukometrach.Zresztą to i tak jest niska cena w porównaniu z ceną NRatio.
    • snajper55 Re: refundacja 02.10.10, 14:46
      ania_53 napisała:

> Jestem po operacji kardiologicznej i do końca życia będę brać leki.Co jakiś cza
      > s mam pobieraną krew na wskaźnik INR.Ponieważ powstają problemy z żyłami chciał
      > am kupić aparat do INR. Cena jaką usłyszałam (3000 zł) powaliła mnie z nóg.W NF
      > Z dowiedziałam się, że oni nie dołożą nawet 1 gr. Pytam się dlaczego diabetycy
      > mają refundowane glukometry chociaż są o wiele tańsze, a ludzie z chorobami kar
      > diologicznymi,po operacjach muszą ponosić pełną odpłatność.Czy to sprawiedliwe?

Glukometry nie są refundowane. Glukometry są po prostu tanie, a niektóre są nawet rozdawane za darmo. Firmy zarabiają na refundowanych paskach do glukometrów.

Nie może być tak, że wszystko jest refundowane. Masz refundowane badania a jeśli chcesz je robić inną metodą, to musisz już za nią płacić.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka