Dodaj do ulubionych

cholesterol

02.10.10, 12:04
od kilku lat walczę bezskutecznie z wysokim poziomem, ostatnio zrobiłam wyniki i całkowity wyszedł 300.Czy ktoś się orientuje, czy przy takim poziomie powinno się juz brać leki (na razie Pani doktor powiedziała, dietka i ponowne badania za 6 miesięcy). Chciałabym za wszelką cenę uniknąć leków, jakieś sprawdzone domowe sposoby ?
Obserwuj wątek
    • poduszka123 Re: cholesterol 02.10.10, 16:15
      A ja slyszalam ze jak sie samemu drastycznie ogranicza holesterol to organizm zaczyna jego odpowiednik produkowac i to w nadmiarze, tak na wszelki wypadek, wiec w sumie cala ta walka to syzyfowa praca.
      Calkiem mozliwe ze za kilka lat sie dowiemy ze to wielkie odkrycie holesterolowe to na cele przemyslu farmaceutycznego (i spozywczego) bylo a nie zeby poprawic nasze zdrowie.
    • kol.3 Re: cholesterol 02.10.10, 18:45
      Dieta z tłustymi rybami, śledziami, oliwa z oliwek.
      • domiska75 Re: cholesterol 02.10.10, 19:27
        Ja też walczyłam z cholesterolem od 2 lat. Dietą i regularnymi ćwiczeniami "zbiłam" z 290 do 250. Niedawno okazało się, że choruję na pco, a to często skutkuje właśnie niewłaściwą gospodarką lipidową. Tak więc ćwiczę nadal, ale dietą się już nie bardzo katuję - wynik nadal ok. 250. A moja koleżanka z Francji twierdzi, że u nich norma do 140, a nie jak u nas do 200. Sama nie wiem.
        • cccykoria Re: cholesterol 02.10.10, 22:48
          Nie wierzę, że przy 300 cholesterolu dr nie przepisała tabletek.Nie piszesz ile było HDL i LDL, czy miałaś "oznaczone" trójglicerydy? ,jakie masz ciśnienie?.Wracając do tematu, szukaj diety, nie bierz tabletek, bo to szkodzą(część osób tak sądzi ), a zawał przychodzi nagle...
          ....jak przeżyjesz to zrozumiesz..
          • emazzi Re: cholesterol 04.10.10, 20:33
            dokładnie nie wiem ile było w jakiej frakcji, bo to były badania okresowe w pracy i wyników nie dostałam do ręki, ale na pewno wszystkie były określone jako nieprawidłowe, HDL za mało, LDL i trójglicerydów za dużo. Lekarka która robił badania okresowe jest z pokolenia, które nie przejmowało się cholesterolem i na prawdę kazała mi przyjść za 6 miesięcy. Spróbuję jakieś diety, ostatnio słyszałam o oleju z lny który trzeba pić, czy komuś pomógł?
    • kol.3 Re: cholesterol 03.10.10, 08:24
      Na pocieszenie Ci powiem, że mój znajomy żywiący się rybami i mający cholesterol 170 niedawno wylądował w szpitalu z powodu kłopotów z krążeniem.
    • justy1 Re: cholesterol 05.10.10, 09:07
      emazzi napisała:
      > od kilku lat walczę bezskutecznie z wysokim poziomem

a na czym konkretnie polega ta walka?
      • emazzi Re: cholesterol 05.10.10, 21:50
        walka polega na mobilizacji do diety i ćwiczeń, po kilku miesiącach odpuszczam i wszystko wraca do normy.
    • misprint Re: cholesterol 24.10.10, 18:12
      Kup sobie kwasy omega np. omegarden. To suplement diety. Kwasy omega w naturalny sposób podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL. I bierz je systematycznie, a po miesiącu sprawdź wyniki. Powinny być lepsze. Ja kocham tran i HDL mam bardzo wysoki. Kwasy omega bardzo, bardzo mi pomogły.
    • ewa-jurczyszyn Re: cholesterol 26.10.10, 20:14
      Cholesterol tylko częściowo pochodzi z pożywienia (cholesterol egzogenny), większa część jest wytworzana przez nasz organizm. W różnych źródłach wskazuje się na pomocniczą rolę antyoksydantów w regulacji poziomu produkowanego przez nasze ciało cholesterolu oraz w organiczeniu rozwoju płytki miażdżycowej. Przykładowo, narody kultywujące tradycje picia czerwonego wina - w którym występuje antyoksydant resweratol -mają niższy odsetek osób cierpiących na miażdżycę. Zachęcam do wzbogacenia diety w owoce i warzywa, najlepiej z dodatkowym wspomaganiem w postaci preparatów witaminowych (A, C, E) - korzystniejsze byłyby pochodzenia naturalnego (większa biodostępność). Leki nie rozwiązują całkowicie problemu - hamują synteze cholesterolu już na pierwszym etapie, ograniczając tym samym możliwość wytwarzania przez nasz organizm koenzymu Q10. Przy stosowaniu leków złogi cholesterolowe są mniejsze, ale organizm wtedy zaczyna odkładać złogi wapniowe. Natomiast zmieniając dietę (zwiększając w niej ilość antyoksydantów) wpływamy na procesy biochemiczne będące przyczyną nadmiernej produkcji cholesterolu i odkładania złogów.
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Gotowy ebiznes pod klucz
      • emazzi Re: cholesterol 30.10.10, 23:36
        dziękuję za pomoc, kupiłam tabletki omega, witaminy i za jakiś czas powtórzę wyniki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka