Gość: Kinga IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 21:50 Kto z Was chorował na ziarnicę złośliwą i miał wznowę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: greta Re: ziarnica IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 14:52 sprawdz tutaj www.ziarnica.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
krystian19888888 Re: ziarnica 02.11.22, 15:27 Hej chciałbym zapytać - synek lat 3 - raczej nie choruje, ma powiększone węzły chłonne - na usg wyszło, że liczne powiększone węzły chłonne na szyi - odczynowe (niezbite w pakiety, owalne lub zbliżone do owalnych, prawidłowe echo). Największy trochę powyżej 2 cm (podżuchwowy) , parę około 1,5 cm. Zrobiliśmy wyniki krwi, wskaże niepokojące: W automatycznym rozmazie wyszło: 1) 6.8 % monocytów 2) 30 % neutrofilli 3) 59% limfocytów W ręcznym: 1) 12% monocytów (!) 2) 23% neutrofili 3) 59 % limfocytów Hemoglobina prawidłowa, płytki 333 (prawidłowe), leukocyty 12.5 (prawidłowe). OB, CRP w normie. Wątpliwości budzi wysoki poziom monocytów i limfocytów (w rozmazie ręcznym) oraz zmniejszone neutrofilie. Boję się bardzo białaczki oraz ziarnicy złośliwej -czy w obrazie USG by ją wykryto (odczytowe węzły opisano, lekarz wykonujący uspakajał, że to na pewno nic nowotworowego), ale z drugiej strony czytałem, że wysokie monocyty i limfocyty mogą świadczyć o ziarnicy, proszę o pomoc. Czy na podstawie USG można wykluczyć, że te szyjne są nowotworowe? Brak powiększenia innych węzłów. Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: ziarnica 02.11.22, 15:46 Wyniki wedłyg mojego analityka nie są złe kazde dziecko ma skłoność do przeziembień stanów zapalnych to raz dwa wezły powiekszone odczynowe ( też panikowałem ) teraz nie to wezły na tle zaplanym po stanie zapalnym z nich nic sie stanie być moze że ma chore zatoki polecąłbym udać się do laryngologa zrobić rtg zatok ( z uwagi że mam alergie robie co rok ) to dwa a trzy to podaje droga pani wszystkie wyniki proszę więc je przepisać Odpowiedz Link Zgłoś