Dodaj do ulubionych

Problem z kręgosłupem [?]

08.12.10, 17:40
Witam. Mam następujący problem. Mam 15 lat i przez ostatnie 2 lata prowadziłem raczej życie ubogie w wysiłek fizyczny. Ostatnio zacząłem to zmieniac lecz pojawił się problem. Otóż moi koledzy przy 0 wysiłku fizycznym bez problemu robią skłon mi natomiast brakuje 20cm+ do dotknięcia podłogi.

I tutaj nasuwa się moje pytanie : Czy to wina słabego rozciągnięcia? A może powinienem wybrac się do lekarza w celu konsultacji ? Martwię się dosc gdyż zamierzam od stycznia uczęstniczyc w wymarzonych treningach w których gibkośc niewątpliwie będzie mi potrzebna.
A może to problem związany z czymś innym?

Proszę o porady i z góry dziękuje za każdą formę pomocy
Obserwuj wątek
    • labadine Re: Problem z kręgosłupem [?] 08.12.10, 19:00
      Logicznie najpierw trzeba stopniowo cwiczyc aby odzyskac smuklosc.
    • spector1 Re: Problem z kręgosłupem [?] 08.12.10, 19:50
      xkikutx napisał:

> Witam. Mam następujący problem. Mam 15 lat i przez ostatnie 2 lata prowadziłem
      > raczej życie ubogie w wysiłek fizyczny. Ostatnio zacząłem to zmieniac lecz poja
      > wił się problem. Otóż moi koledzy przy 0 wysiłku fizycznym bez problemu robią s
      > kłon mi natomiast brakuje 20cm+ do dotknięcia podłogi.
      > I tutaj nasuwa się moje pytanie : Czy to wina słabego rozciągnięcia? A może pow
      > inienem wybrac się do lekarza w celu konsultacji ? Martwię się dosc gdyż zamier
      > zam od stycznia uczęstniczyc w wymarzonych treningach w których gibkośc niewątp
      > liwie będzie mi potrzebna.
      > A może to problem związany z czymś innym?
      > Proszę o porady i z góry dziękuje za każdą formę pomocy

Główny problem jest w tylnych mięśniach uda.
      Rozciąganie(stretch) tylnych mięśni uda(hamstrings) rozwiąze problem.

www.exrx.net/Lists/ExList/ThighWt.html#anchor1942303
      Hamstrings(tylne miesnie uda):
      1. Biceps Femoris - Long Head(miesien dwuglowy dluga glowa)
      2. Biceps Femoris- Short Head (m.dwuglowy krotka glowa)
      3. Semitendinosus(miesien pólścięgnisty)
      4. Semimembranosus (m.polbloniasty)

Należy zacząć od delikatnego rozciągania w pozycji leżącej przy użyciu ręcznika (patrz tabela hamstrings stretch -towel), najlepiej po 10min rozgrzewce czy po kąpieli.
      Nie wolno szarpać. Dociągać nogę tak aby nie powodować bólu, przytrzymać ok 10sek - powtorzyc 5x. Na początek 5 sesji na dzień.
      Nie wolno się śpieszyć, bo można nabawić się grożnej kontuzji.To zadanie na ok 3miesiące przy takim przykurczu tych
      mięśni.Zapomnij o styczniu. Może uda ci się do wiosny.
      Ogólnorozwojowe ćwiczenia fizyczne są wskazane.
      Ćwiczenia z ciężarami na siłowni nie polecam. Może za 2 lata.

Jest możliwość skrócenia tego procesu do ok 2 tygodni ale nie metodą chałupniczą, jaką masz do dyspozycji.
      Jedynie kompetentny specjalista mógłby zapewnić skrócenie tego procesu są oni z reguły do usług profesjonalistów.
      Podczas rozciągania hamstrings innymi metodami(wyszczególnionych w linku) będą rozciągać się także mięśnie grzbietu.

Spector

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka