Dodaj do ulubionych

choroba STILLA?

24.02.02, 12:35
moja kuzynka ma 24 lata i zachorowala mna chorobr STILLA. nic nie wiem na temat
tej choroby, sposobu leczenia, objawow, rokowan. czy ktos moglby mi udzielic
jakichs informacji na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: agulha Re: choroba STILLA? IP: *.astercity.net / 10.131.128.* 24.02.02, 20:21
      postać układowa młodzieńczego przewlekłego zapalenia stawów. Początek choroby
      ostry z wysoką gorączką (...), z powiększeniem węzłów chłonnych iśledziony,
      rzadziej wątroby, dochodzi do zapalenia m. serca i/lub osierdzia, opłucnej i
      otrzewnej. Stan ogólny bywa b. ciężki (...). Na początku choroby objawy ze str.
      stawów mogą nie występować wcale lub być słabo wyrażone, Stopniowo może dojść
      do zapalenia wielostawowego, głównie stawów kolanowych, nadgarstków, stawów
      śródręczno- i śródstopnopalcowych oraz skokowych. Zap. stawów mogą towarzyszyć
      stany zpaalne pochewek ścięnistych (...). W przebiegu choroby - nawracające
      zaostrzenia i remisje, u części chorych remisja bywa wieloletnia. Ch. Stilla
      może występować także u dorosłych, jako kolejne zaostrzenie lub po raz pierwszy
      (...).

Spisałam to z książeczki Ireny Zimmermann-Górskiej "Choroby reumatyczne -
      podręcznik dla studentów" z roku 1989; w leczeniu pisze o niesterydowych lekach
      pzapalnych, sterydach i immunosupresantach. O rokowaniu nie pisze. Ale
      leczenie+rokowanie to trzeba sprawdzić w nowszej publikacji, bo sprzed 13 lat
      to historia medycyny.

Jeśli naprawdę chcesz poświęcić czas tej sprawie,idź do biblioteki medycznej
      (dla lekarzy lub studentów) i poproś o dostęp do Medline - biblioteki mają na
      CRDROMach, bibliotekarka pomoże obsłużyć.
      Oczywiście trzeba znać angielski.
      3maj się
      Agnieszka
      • uve Re: choroba STILLA? 25.02.02, 10:30
        No, No, No, Agnieszka jest duzo ladniej niz Agulha, i brzmi jakos tak swojsko.
        PZDR - uve

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka