Dodaj do ulubionych

ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie??

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.04, 23:22
Proszę o opinie, najlepiej czymś poparte ;-)))
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? 03.05.04, 23:27
      z nimi problem jest ten, ze czesto sie psuja, robia niemile halo okolicznym
      zebom, a i dostep do nich jest kiepski. Ja mam wszystkie 4, mimo sugestii
      absolutnie nie dam sobie wyrwac, bo mnie to przeraza, brrr. Tylko w zwiazku z
      tym do dentysty wpadam raz na 50 dni (taka mam magiczna liczbe), bo zeby mam
      slabe i musze te osemki kontrolowac. W sumie cala moja dbalosc o zeby jest
      ostatnio uzasadniona strachem o osemki i przed ich wyrwaniem:). I wychodze z
      zalozenia, ze skoro moj dentysta, za ktorym wloje sie grubo ponad 12 lat, i
      ktory zna moje przeboje zebowe, pozwala mi miec te osemki, to niech one sobie
      beda:)

16%VOL
      22%VAT

• Gość: ja Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 23:28
      jesli zeby nie mieszcza sie w luku zebowym i rosna poza nim lub stlaczaja
      pozostale zeby co moze powodowac wady zgryzu lub gdy rosna w nieprawidlowa
      strone to tak waro je usunac! jednak gdy rosna prawidlowo to nie ma potrzeby
      zeby je wyrywac! najlepiej zrobic zdjecie pantomograficzne (populanie zwane
      panoramicznym) jesli chcemy ocenic odrazu wszystkie 4zeby madrosci i udac sie
      do lekarza stomatologa w celu oceny rosnacych osemek!
      • martini_very_bianco Do ja/Ty:) 03.05.04, 23:41
        ja, albo Ty, bo nie wiem, jak sie zwracac, czy mozna wydlubac wszystkie cztery
        osemki jednorazowo pod narkoza? Teraz mi to przyszlo do glowy. I czy usuwanie 4
        zebow na raz to dobry pomysl? I jeszcze jedno pytanie, czy ma jakis sens
        uzywanie tych kraterkow po osemkach jako wolnej przestrzeni na prostowanie
        zebow (aparatem stalym lub ruchomym?), zakladajac, ze troche miejsca po nich
        zostalo?

16%VOL
        22%VAT

• Gość: ja Re: Do ja/Ty:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 23:50
          tak mozna usunac je pod narkoza tylko nie wszedzie to wykonuja no i jest to
          zabawa za grube pieniadze. jesli nie masz np zaburzen krzepniecia itp i ogolnie
          zdrowy jestes to mysle ze nie ma przeciwskazan do tego abu usunac wszystkie 4
          zeby. i jesli masz zeby stolczone to rzeczywiscie jesli wyrwiesz osemki to
          mozna by pokusic sie o leczenie ortodontyczne zeby wyprostowac zgryz. z tym ze
          polecam wizyte u ortodonty bo czasem jest tak ze warto usunac inny zab niz np
          osemke wiesz trudno mi mowic jak nie widze jamy ustnej.
          • martini_very_bianco Re: Do ja/Ty:) 03.05.04, 23:55
            Pewnie, ze trudno, pytanie bylo ogolne:) Mnie jakos by kusila taka narkoza,
            problem w tym, ze moj dentysta czegos takiego w ofercie nie ma, a nikomu innemu
            zajrzec do buzi nie pozwole, a z racji moich problemow neurologicznych byle
            gdzie nie jest to do wykonania, wiec na razie posiadanie osemek jest mi pisane.
            Dzieki za odpowiedz!

16%VOL
            22%VAT
            • Gość: ja Re: Do ja/Ty:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 00:04
              z tego co wiem prywatne gabinety nie dysponuja w ofertach zabiegami w
              znieczulenieu oglonym. zabiegi pod narkoza wykonuja chyba glownie osrodki
              akademickie poniewaz do tego typu zabiegu po trzebny jest poza stomatologiem
              anastezolog i zaplecze szpitalne!!!
              • martini_very_bianco Re: Do ja/Ty:) 04.05.04, 00:08
                no gdzie indziej niz w szpitalu to bym sie uspic nie dala... wiec pozostaje mi
                byc nieuspiona posiadaczka osemek:)

16%VOL
                22%VAT

• Gość: dokt0r tylko narkoza IP: *.c.002.pth.iprimus.net.au 10.05.04, 18:41
                Dwa lata temu mialem wizyte u dentysty-chirurga (skierowanie od normalnego dentysty), ktory przeprowadzil operacje w szpitalu. Oczywiscie, sam nie ma odpowiedniego zaplecza w swoim gabinecie, dlatego ma umowy ze szpitalami gdzie przeprowadza operacje. W sumie to tylko musialem zaplacic za anestezjologa, reszte pokrylo ubezpieczenie. Zero komplikacji i zero bolu - nawet biorac pod uwage ze chirurg musial usunac czesc zuchwy (kosci) zeby usunac dwa zeby madrosci. Nie wyobrazam sobie takiego ciecia kosci bez narkozy.

• Gość: ingrid Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: 4.2.* / *.kuleuven.ac.be 04.05.04, 00:15
      jak ktoś ma szczęście i zęby mu nie przysparzają problemów to nie musi, ale z
      drugiej strony jak moje ósemki zaczęły mi dawać do wiwatu proponowano mi
      usunięcie a ja się zaparłam że nie i potem żałowałam, bo przez 4 lata co 2-3
      miesiące gębka mi puchła, robił się stan zapalny, szczękościsk, afty, bóle
      niesamowite bo ząbki się rozpychały... ale teraz już jest w porządku więc chyba
      nie ma sensu ich usuwać jak nie mam z nimi kłopotów
      • martini_very_bianco Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? 04.05.04, 00:18
        jestem szczesliwa posiadaczka od jakichs 8 lat, nie bolalo mnie specjalnie,
        kiedy sie wyzynaly wszystkie 4 na raz, wiec chyba zaczynam doceniac wlasne
        szczescie:)

16%VOL
        22%VAT

• evee1 Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? 04.05.04, 05:26
          Ja akurat jestem szczsliwa posiadaczka 8mek juz od ponad 20 lat.
          Nawet nie pamietam kiedy mi wyrosly, ale chyba gdzies tak w szkole
          sredniej. Miejsca w szczece mam dosyc, wiec mi innych zebow nie
          krzywia. Poza tym narazie sa zdrowe i siedza sobie grzecznie z tylu.
          Moj maz za to ma krzywe i jego dentysta namawial go na usuniecie
          i wreszcie jak sie okazalo, ze ma w jednym dziure, to stwierdzil,
          ze ulegnie i da sobie te osemke usunac, zamiast leczyc (wyszlo
          taniej). Dentysta, pan w sile wieku, meczyl sie z zabkiem 40 minut
          i od tamtej pory przestal juz meza namawiac na usuniecie pozostalych
          osemek :-))).
          • Gość: magda Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.duna.pl / 217.98.70.* 04.05.04, 09:47
            leczylam sie u ortodonty i juz dawno mam zapowiedziane;)),ze ósemki pójdą do
            wyrwania...rozmawialam z dentystka i okazalo sie,ze mozna je usunąć nawet jeśli
            sie do końca ne wyrżnęły albo w ogóle nie urosły. tylko,że z tym trzeba iść
            najpierw do ortodonty, wziąć skierowanie do chirurga szczękowego i on wtedy
            usunie je (chyba właśnie pod narkozą). szczerze mówiąc,to właśnie zaczyna mi
            się już pojawiać jedna ósemka i jestem przerażona. czy jeśli dentysta usuwa, ze
            znieczuleniem to i tak boli???
            • Gość: ja Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 13:50
              no jesli dorze ci znieczuli a wokolo zeba nie ma stanu zapalneg ropnego to nie
              powinno bolec. niepowiem ze to jest zabieg przyjemny. poza tym pozniej tez
              pewnie bedzie bolec dopoki sie rana nie wygoi.
      • Gość: dokt0r Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.c.002.pth.iprimus.net.au 10.05.04, 18:43
        A jak nastapi infekcja i zatrucie krwi? A to klops.
    • Gość: małag Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 08:29
      dzięki
    • mechetka Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? 08.05.04, 21:07
      No jasne, ze usuwac! Mi od paru miesiecy rosnie osemka. Zaliczylam juz kilka
      razy szczekoscisk. Nie mozesz wtedy zbyt szeroko otwierac ust. Powstaje on
      czesto gdy rosna zeby madrosci, bardzo niemile uczucie. Druga sprawa to
      odlezyna, ktora mi sie robi w jamie ustnej od zeba ktory wrasta w blone
      sluzowa. Dentysta mowil mi ostatnio, ze musze zeba szybko usunac, bo moge miec
      powiklania. Wiec zeby sie przed tym wszystkim zabezpieczyc najlepiej jak
      najwczesniej usunac zeba. Pozdrawiam.
      • Gość: eM Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.home.cgocable.net 08.05.04, 22:09
        Zeby "madrosci" powinien usuwac chirurg-dentysta z anestezjologiem . Taka
        procedure stosuje sie w Kanadzie gdzie wspomniane zeby usuwa sie dosc czesto (
        wszystkie cztery ) i nie nazywa sie tego zabiegiem ale operacja.
        • Gość: ja Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 22:13
          w naszym kraju tez mozna to wykonac w narkozie i tez mozna to nazwac
          operacja!!! a ceny mimo ze dla mnie wysokie to i tak sa nizsze niz w stanach!!!
        • Gość: ja Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 22:15
          a i jeszcze jedno w naszym kraju kazdy stdent ma chirurge stomatologiczne(nie
          mylic z chirurgia szczekowo - twarzowa) i moze bez problemow usuwac zeby
          rowniez z anestezjologiem!!!
          • Gość: eM Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.home.cgocable.net 08.05.04, 22:32
            Mowiac o dentyscie-chirurgu mialem na mysli specjaliste od chirurgii szczekowej.
        • mechetka Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? 10.05.04, 15:27
          po co anestezjolog? wystarczy znieczulenie miejscowe do takiego zabiegu.
          • Gość: dokt0r Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.c.002.pth.iprimus.net.au 10.05.04, 18:47
            Wlasnie na tym polega medycyna: nie kazda osoba jest identyczna i nie kazda ma identyczny problem. Niektorzy potrzebuja 2-godzinnej operacji z narkoza, innym moze wystarczyc anestezja lokalna w gabinecie dentysty, innym jeszcze wystarczy tylko gaz.
    • charlie_x Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? 09.05.04, 07:47
      ..moim skromnym zdaniem taka decyzja "czy..i jakie 8-ki usuwać..?" zawsze jest
      indywidualna.To co u jednego jest wskazane może być zbędne u innych.Niech twój
      lekarz zadecyduje, a może się okazać, że nie wszystkie "mądrale" trzeba
      wyjąć."Ja" ma rację, a wiodącym zębem w kształtowaniu zgryzu zawsze jest
      trzonowa szóstka...pozdrawia charlie_x..8)
      • Gość: anieze Re: ZĘBY MĄDROŚCI - usuwać czy nie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 16:06
        Mam właśnie za sobą wyrwanie ósemki. 3 lata zbierałam się na odwagę a teraz
        żałuję że tak długo zwlekałam. Nie bolało kompletnie nic, trwało to może 2
        minuty a następnego dnia już prawie nic mnie nie bolało. Tak więc jeśli ósemka
        przeszkadza albo zaczyna się psuć to chyba nie ma sensu jej trzymać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka