Dodaj do ulubionych

BÓl i PUCHNIECIE NÓG

04.05.04, 13:37
Czy ktos moze mi poradzic co mam robic?Bardzo puchną mi nogi od kolan w
dół,czuje że tam mi się zbiera nadmiar wody.Jak zjem tabletke lub 2 Tialoridu
to woda zejdzie,kilka dni lepiej i znów to samo.Byłam u lekarza ale oni
niewiele moga pomóc,mysle ze sie na tym po prostu nie znają.Czy powinnam
sobie zrobic badanie na drozność żył/komuterowe/czy cos sie dowiem z tego
badania? Co to może być?czy to nerki?/badanie podstawowe moczu-dobre/czy
stawy czy niedrozność żył?Mam wrażenie że mój organizm nie wydala wody
odpowiednio tylko ją gromadzi w nogach.Czy ktoś ma podobne problemy?bo ja już
nie mam sił,ta opuchlizna boli,trudno mi chodzic-jestem załamana,lekarze nie
moga mi pomóc.Nawet jesli przepisza jakies tabletki/Detrolex/ to poprawa jest
chwilowa i znów to samo.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.sasknet.sk.ca 04.05.04, 19:26
      Trudno powiedziec. Jezeli to niewydolnosc krazenia (a zgaduje, ze tak), to w
      zasadzie powinnas byc ciagle (do konca zycia) na leku moczopednym. Twoj lekarz
      powinien wiedziec jaka jest przyczyna twoich dolegliwosci.
      Oczywiscie moze tez byc i inna przyczyna np uszkedzenie zastawek zylnych. W tym
      ostatnim przypadku powinnas byc skonsultowana przez chirurga.
      • Gość: Halina Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.ip-pluggen.com 04.05.04, 19:41
        ARTUR, jak sie nazywa niewydolnosc krazenia po lacinie?
        Bylam z podobnym problemem u lekarza internisty, choc u mnie puchniecie i
        BOLESNE PULSOWANIE zaczyna sie w okolicach kostek i widac ja dokladnie pod
        stopami.
        Lekarz zmierzyl tetno (tam gdzie mialam spuchniete) i powiedzial ze wszystko
        jest w porzadku. Zapomnialam dokladnie co powiedzial, ale cos w tym stylu,
        ze krew dochodzi do stop.
        Czy gdzies mnie powinien wyslac?
        • Gość: Artur Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.sasknet.sk.ca 04.05.04, 19:55
          Nie uzywam laciny od lat. Chyba mozna nazwac to: insuficiencia cardíaca
          • connie1 Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG 05.05.04, 07:00
            Raczej insufficientia circulatoria plus stopień NYHA
            • Gość: Halina Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.ip-pluggen.com 05.05.04, 12:24
              Dzieki. Bede mogla sobie popatrzec w encyklopedii medycznej i zobaczyc czy
              objawy do mnie pasuja. Potem wezme karteczke do lekarza i powiem ze mam takie
              same objawy jak kolezanka, a u niej to sie nazywa tak i tak.
              Nie wiem czy wszedzie w Europie pacjenci sa tak dobrze zorientowani w
              terminologii lekarskiej jak w Polsce?
              Ja nigdy nie dostaje wynikow badan do reki. Oczywiscie moglabym otrzymac od
              lekarza odpis badan, a nawet kopie jego zurnalu. Nikt jednak z takich
              mozliwosci nie korzysta, wiec byloby to bardzo dziwne!
              To, ze nie daja do reki nawet zwyklego przeswietlenia tlumacza tym, ze
              informacja w tym badaniu moze byc ZLE ZROZUMIANA (np rak) przez pacjenta,
              dlatego musi ja najpierw otworzyc lekarz i przekazac pacjentowi jesli badania
              wykazaly nieprawidlowosc. Jesli badania byly w porzadku, to lekarz nie odzywa
              sie.
              Zadnych badan nie mozna tez robic na wlasna reke. Laboratorium przyjmuje tylko
              ze skierowaniem od lekarza. INNYCH MOZLIWOSCI NIE MA.
    • ewax100 Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG 07.05.04, 17:28
      Dzieki serdeczne za odpowiedzi ale jak ja mam zyc cale zycie na tabletkach
      moczopednycm/np.Tialorid?/Słyszałam ze to szkodzi na serce.Chciałam zapytac
      Artura jakie badania zrobic powinnam zeby to jednoznacznie okreslic jaka jest
      przyczyna takiego duzego i ciagłego puchniecia nóg?czy z tego badania na
      droznosc żył coś sie dowiem czy nie?Może jeszcze ktos miał podobne problemy i
      wie jak i gdzie to leczyc czy tez jestem skazana na lek moczopedny?Wiem ze
      wiele ludzi ma podobne problemy,dlaczego lekarze nie traktuja tego
      powaznie,jesli sami nie wiedza dlaczego nie kieruja gdzies dalej?Pozdrawiam
    • Gość: moboj Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.magma / *.magma-net.pl 07.05.04, 17:46
      Ewax, spróbuj pić skrzyp lub pokrzywę - naprawdę pomaga. ja choruję na nerki i
      te zioła naprawdę mi pomagają, kiedy nerki strajkują.
    • connie1 Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG 07.05.04, 17:54
      Przyczyn obrzeków może byc wiele.
      Od niewydoloności żylnej (tu usg dopplerowskie mogłoby coś podpowiedzieć) ,
      objawów niewydolności krążenia, objawów choroby nerek , choroby tarczycy,
      innych schod=rzeń endokrynologicznych , zaburzeń białkowych po samoistne
      obrzeki występujące u młodych kobiet.
      Trudno z tak krótkiego postu wywnioskować przyczynę obrzęków.Nie wiem też w
      jakim jesteś wieku i czy chorujeswz na jakieś choroby ?
      Bo na dobrą sprawe obrzęki to objaw..
      • Gość: Madziula84 Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.05.04, 19:33
        Mojej kolezance tez puchły nogi i nikt nie wiedzial dlaczego.Dopiero badania
        wykazały że ma anemie.Wiem ze to malo prawdopodobne abyś tez to miala ale
        sprawdzic nigdy nie zaszkodzi.
        życze szybkiego powrotu do zdrowia :)
    • Gość: ewax100 Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 14:23
      Ja wiem ze puchciecie nóg to objaw ale nie wiem własnie czego jakiego
      schorzenia.Wyniki miałam robione i mam dobre.Pozdrawiam
      • Gość: Julian Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.05.04, 09:35
        U osoby ze skłonnościami do anemii puchnięcie nóg występowało po spożywaniu
        tłuszczy zwierzęcych / boczek, skwarki, słoninka, kiełbasy wieprzowe/. Może
        warto większą uwagę zwrócić na dietę.
        • kika_19 Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG 09.05.04, 10:41
          jak wygląda takie usg dopplerowskie? założyłam już taki wątek, ale może tu mi
          ktoś odpowie :) i czy potem trzeba iść z nim do lekarza, żeby mi powiedział czy
          mam zakrzepicę, czy nie (boję się, bo drętwieją mi nogi i zażywam pigułki
          anty.) czy też podczas badania od razu mi ktoś powie? i do jakiego lekarza
          specjalisty trzeba się zwrócić po tym badaniu? Przepraszam, że tyle pytań, i to
          na dodatek o takie proste rzeczy. Mam 20 lat i do tej pory byłam jedynie u
          internisty i ginekologa i wogóle na służbie zdrowia sie nie znam...
          • Gość: Julian Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.05.04, 11:53
            Drętwienie nóg wskazuje na braki magnezu w organizmie . Przyczyną może być
            właśnie zażywanie tabletek anty.. Na zakrzepicę chyba jeszcze za wcześnie.
            • connie1 Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG 09.05.04, 12:15
              Całkiem niedawno operowaliśmy młodgo (22 latka) chłopaka z zatorem tęnicy
              płucnej, własnie z powodu zakrzepicy kończyn dolnych.
              A badanie przypomina usg , tez taką sondką "jeździ sie po nogach, tylko z
              reguły jest dłuższe
              POzdrowionka
              Conka
              • Gość: Julian Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.05.04, 12:51
                To bardzo ciekawe co piszesz. Czy możesz coś więcej napisać na temat objawów
                zatoru u tego chłopaka. Może przed operacją był przeprowadzony wywiad z
                pacjentem na temat jego diety i wcześniejszych dolegliwości.
              • Gość: kika_19@gazeta.pl Re: BÓl i PUCHNIECIE NÓG IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.04, 13:46
                i czy podczas tego badania ktoś mi powie czy coś mi jest? wątpię czy mój lekarz
                wypisze skierowanie, dlatego chciałabym iść na prywatne badanie i muszę
                wiedzieć (z powodów finansowych), czy potem potrzebna jest konsultacja, czy też
                osoba, która zrobi mi badanie może mi powiedzieć, czy nic mi nie jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka