Dodaj do ulubionych

jakie okulary?

08.08.11, 08:51
Mam dużą wadę wzroku (+3, -1,5) i dużo jeżdżę samochodem, średnio 8h dziennie. Powoli zaczyna mnie męczyć, gdy słońce daje po oczach. Pytanie do was – czy ktoś z was ma taki sam problem? Chodzi mi o to, czy z moją wadą wzroku mam szansę zdobyć gdzieś porządne okulary przeciwsłoneczne z korekcją. Potrzebuję opinii.
Obserwuj wątek
    • mi.ka.n Re: jakie okulary? 08.08.11, 11:09
      Ciemne korekcyjne okulary zawsze byly.Nie bedziesz miala problemu.
      • aino84 Re: jakie okulary? 09.08.11, 07:40
        Tak tylko nie chodzi mi o zwykłe ciemne okulary....czytałam gdzieś, że powinny mieć powłokę polaryzacyjną i fotochromową a dla mnie to brzmi jak kosmos. Moje pytanie - gdzie takie dostane? Allegro czy lepiej okulista?
        • 25augustyna Re: jakie okulary? 09.08.11, 09:32
          raczej optyk. Ja ma fotochromy czyli na korekcyjych jest taka powłoka. Bardzo to sobie chwalę. Nie razi mnie słonko
    • tadeusz998 Re: jakie okulary? 09.08.11, 19:29
      Miałem ten sam problem .Najlepiej sprawdzają się zwykłe szklane okulary do dali , na które zakładam nakładki polaryzacyjne .Dostępne na allegro , trzeba znaleźć odpowiednią wielkość , trochę większe od okularów .Grafitowa na silne nasłonecznienie , brązowa na umiarkowane , żółta na noc .
      • aino84 Re: jakie okulary? 10.08.11, 08:05
        A czy te nakładki z allegro mają jakieś atesty? Nie lepiej wziąć szkła od optyka?
        • tadeusz998 Re: jakie okulary? 10.08.11, 10:24
          Większość nakładek polaryzacyjnych na allegro posiada certyfikat CE , te same modele u optyka widziałem dwa razy droższe .
          Można też samemu sprawdzić .Jedną parę zakładasz na nos , a przez drugą patrzysz i obracasz o 360 stopni .Jeśli obie pary są polaryzacyjne , to co 180 stopni obraz się zaciemnia i rozjaśnia .
          Przy nakładkach żółtych , efekt ten jest najsłabszy .
          Nakładki kosztują od 20 do 40 zł , jest to niewielki wydatek w porównaniu do cen okularów leczniczych i zawsze można je wymienić na nowe .
          • aino84 Re: jakie okulary? 29.08.11, 08:11
            No tak, ale skoro "awsze można je wymienic na now", to to generuje koszty i czy nie uzyskam w ten sposób taki sam efekt cenowy co u okulsty? chyba tak, a jednak u okulisty będę miała okulary polaryzacyjne sprawdzone, lecznicze..
    • czytelniczkazbelgi Re: jakie okulary? 31.08.11, 11:27
      Nie będziesz miał problemu. Sama używam okularów korekcyjnych/przeciwsłonecznych i jestem zadowolona. Pamiętaj o tym, aby zaopatrzyc się w konkretne okulary. Wzrok rzadko kiedy da się naprawic.
      • stef_cia Re: jakie okulary? 28.09.11, 17:01
        Fotochromy z korekcją załatwiają sprawę. Ja mam soczewki z JZO.
        • stef_cia Re: jakie okulary? 29.09.11, 16:21
          Poczytajcie sobie o szkłach fotochromowych z JZO. Każdy dobry optyk powinien je mieć w swoim asortymencie.

Macie rację, oczy ma się tylko jedne. Warto o nie dbać.
          Pytaj się lekarzy oni sa od tego by pomagac.

--
          if I lie here
          if I just lie here
          would you lie with me
          and just forget the world?
    • osmanthus Re: jakie okulary? 28.09.11, 17:59
      aino84 napisała:

> Mam dużą wadę wzroku (+3, -1,5) i dużo jeżdżę samochodem, średnio 8h dziennie.
      > Powoli zaczyna mnie męczyć, gdy słońce daje po oczach. Pytanie do was – c
      > zy ktoś z was ma taki sam problem? Chodzi mi o to, czy z moją wadą wzroku mam s
      > zansę zdobyć gdzieś porządne okulary przeciwsłoneczne z korekcją. Potrzebuję op
      > inii.

Nie rozumiem dlaczego masz te okulary "zdobywac".
      Czasy zdobywania dobr chyba juz w PL bezpowrotnie minely?
      Z recepta na soczewki idziesz do wybranego optyka i zamawiasz korekcyjne okulary p/sloneczne wg zyczenia.
      • aqua48 Porządne. 29.09.11, 15:37
        Jeśli kupisz sobie nakładki, a masz szkła plastikowe, to mogą się one zrysować od nakładek. Przy tak dużej różnicy między oczami nie szukałabym niczego na allegro, tylko poszła do dobrego optyka po porządne okulary. Oczu nie naprawisz.
        • stef_cia Re: Porządne. 30.09.11, 16:34
          Nakładki na okulary moim zdaniem nie wyglądają estetycznie.
    • ginero Re: jakie okulary? 15.11.11, 20:26
      Masz wadę +3,0 na jedno oko, a -1,50 na drugie?
      Czy może astygmatyzm sfera +3,0 cylinder -1,50?
      Ogólnie proponuję okulary korekcyjne z polaryzacją lub tańsza wersją z barwieniami np fizjologicznymi.
      Dla kierowców świetnym (ale drogim) rozwiązaniem są soczewki Drivewear.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka