Dodaj do ulubionych

rak jelita grubego

23.08.11, 10:02
Witam wszystkich. Kilka dni temu zdiagnozowano u mojej mamy raka jelita grubego esicy G2. Onkolog na wstepnej rozmowie zaproponowal jak dla mnie dziwna metode leczenia poniewaz powiedzial ze najpierw zastosuja chemioterapie a pozniej dopiero operacje. Bardzo bym prosil o wyjasnienie o co chodzi w tej metodzie leczenia i dlaczego na cos takiego sie zdecydowal bo wedlug mnie najpierw powinna byc operacja a pozniej chemia. Z gory bardzo dziekuje.
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: rak jelita grubego 23.08.11, 10:48
      Uwierz lekarzowi.
      Chemie przedoperacyjna stosuje sie, zeby zmniejszyc guza i ulatwic dzialanie chirurgiczne.
      Powodzenie wszelkiej terapii w duzym stopniu zalezy od zaufania pacjenta i jego rodziny do lekarza.
      Daj mu szanse.
      • anusiadanusia Re: rak jelita grubego 23.08.11, 11:20
        www.dieta-dla-zuchwalych.pl/jedzeniem-wygrac-z-rakiem-zaglodzic-raka.html
        www.leczenie-raka.pl/Dieta_zdrowego_czlowieka/Optymalna_Dieta_Kwasniewskiego/
        • ewusia13 Re: rak jelita grubego 23.08.11, 11:37
          może skonsultuj to z drugim lekarzem?
          mój tata miał najpierw operacje a potem chemie ale to z powodu nagłej niedrożności i operacja musiała być zrobiona natychmiast, dopiero po 2 tyg dowiedzieliśmy się, że to rak
    • kol.3 Re: rak jelita grubego 23.08.11, 19:04
      Metoda nie jest dziwna tylko powszechnie stosowana. Najpierw stosuje się chemię aby zmniejszyć guz, potem wykonuje się operację i ponownie stosuje chemię aby guza dobić i zapobiec przerzutom. W tej metodzie jest jedno "ale", czy lekarze dopasują prawidłową chemię. Aby dopasować dobrze chemię trzeba pobrać wycinek, zbadać go i określić typ nowotworu. Wszelkie dopasowywanie chemii na wyczucie może się skończyć tym, że chemia źle dobrana w ogóle nie zadziała, natomiast wykończy organizm chorego.
      • jakubczyk21 Re: rak jelita grubego 23.08.11, 22:11
        Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedz uspokiliscie mnie tym. Mam nadzieje ze wszystko sie dobrze potoczy i mama wroci do zdrowia.
        • anette35 Re: rak jelita grubego 24.03.17, 15:54
          Witaj.I jak mama?
    • kamil484767 Re: rak jelita grubego 27.05.17, 15:20
      Witam u mojego taty 61 lat wykryto guza odbytnicy , nowotwor złośliwy G2 w opisie wykryto guz płożący sie do 10 cm obejmuje 2/3 obwodu odbytnicy , nie ma zadnych innych ognisk , ma zaplanowana operacje na 13 lipca , wczesniej 29 maj 5 dni radioterapi ,wiadomo tata jest załamany , dotąd aktywny fizycznie jak i zawodowo , nie dopuszcza mysli ze nie wroci do pracy , ile trwa rekonwalescencja to takiej operacji ,wiadomo każdy przypadek jest inny ,mam nadzieje ze z Bożą pomoca moj tata wróci do zdrowia , dziekuje za odpowiedz i zrozumienie , wszystkim chorym życze wiele wytrwałości i szybkieko powrotu do zdrowia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka