kasia782 24.08.11, 17:44 nefrolog zalecił mojej córce 2,5 r trzymać taką dietę mam prośbę o wskazówki co na nią się składa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna.roskowicz-banaszynska Re: na czym polega dieta kamiczna 25.08.11, 13:28 Witam serdecznie Z informacji jakie Pani podała trudno mi cokolwiek poradzić, ponieważ diety w kamicach nerkowych są zróżnicowane. Wyróżnia się kilka postaci kamic nerkowych, które różnią się między sobą składem złogów. Wyróżnia się kilka postaci kamic nerkowych najczęściej są to : Witam serdecznie Z informacji jakie Pani podała trudno mi cokolwiek poradzić, ponieważ diety w kamicach nerkowych są zróżnicowane. Wyróżnia się kilka postaci kamic nerkowych, które różnią się między sobą składem złogów. Wyróżnia się kilka postaci kamic nerkowych najczęściej są to : szczawianowo-wapniowa fosforanowo-wapniowa moczanową Dieta jest uzależniona od rodzaju kamicy. W leczeniu należy pamiętać o regularnym piciu wody ok 1,5 l na dobę, ograniczeniu w diecie soli kuchennej (gotowe dania, zupy, sosy w proszku) i produktów bogatych w kwas szczawianowy (szpinak, szczaw, rabarbar, czekolada, kakao, herbata). Duże spożycie białka zwierzęcego również może sprzyjać powstawaniu kamicy. Określenie jaki jest to rodzaj kamicy, pozwoli dokładnie wskazać produkty, które należy wyeliminować z diety czy tez ograniczyć. Pozdrawiam Doradca żywieniowy SetPoint Odpowiedz Link Zgłoś
kasia782 Re: na czym polega dieta kamiczna 25.08.11, 22:03 dziękuje za odp. nefrolog jest strasznie mało mówny rzucił tylko hasło dieta kamiczna ograniczenie forforanów, szawianów i puryn Odpowiedz Link Zgłoś