Dodaj do ulubionych

Operacja bez szczepienia na żółtaczkę????

20.09.11, 09:37
W listopadzie mam operację na stopę (halluks), nie spodziewalam sie, ze termin bedzie tak szybki... tak mnie ostatnio tknelo, ze lekarz niz nie mowil o zadnym szczepieniu na zoltaczke!! Pomijam, ze byloby to juz za pozno (dano mi termin op. na za 2 miesiace), zastanawiam sie, czy isc na zywiol czy co robic ... :/
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Operacja bez szczepienia na żółtaczkę???? 20.09.11, 10:13
      Nie idź na żywioł, bo może Ci termin przepaść, dopytaj się.
      • ammazuko_powrot Re: Operacja bez szczepienia na żółtaczkę???? 20.09.11, 10:16
        Dopytaj lekarza.
        Ja byłam w podobnej sytuacji, nie miałam czasu na szczepienia bo operacja była pilna.
    • lila1974 Przede wszystkim 20.09.11, 14:20
      Przede wszystkim zrób badanie krwi na antygen HBS - da on odpowiedź, czy jesteś osobą zdrową, czy może też nosicielem wirusa. To badanie przyda Ci się podwójnie:
      po pierwsze jako dowód, że do szpitala idziesz "czysty"
      po drugie, czy szczepienie wogóle ma sens (jeśli wynik będzie "dodatni", to znaczy, że na szczepienia jest już za późno, bo jesteś nosicielem wirusa).

Na szczepienia nie jest za późno, jeśli operacja przewidziana jest na listopad. Schemat szczepienia jest taki, że po pierwszym szczepieniu, drugie podaje się po 3 tygodniach, trzecie po pó roku, ale przyjmuje się, że drugie szczepienie jest już tym chroniącym a trzecie jest jakby kropką nad "i".
      • zona-ex Re: Przede wszystkim 20.09.11, 14:33
        schemat szczepienia 0-1-6 tzn szczepisz sie teraz, po miesiącu drugi raz i 2 tyg. po drugim szczepieniu możesz być operowana, potem 6 m-cy od daty pierwszego szczepienia. Jest jeszcze tryb przyśpieszony 0-7dzień-21dzień
    • kozica111 Re: Operacja bez szczepienia na żółtaczkę???? 20.09.11, 14:47
      Pójście na taka operację bez dawek minimum 2 szczepionki to głupota, wolałabym mieć haluksa niż zafundować sobie żółtaczkę.
      Dodatnie anty Hbs jest niepokojące u osób nieszczepionych i tych które nie miały wyleczonego zakażenia wirusem żółtaczki typu B, więc dodatni anty HBS wcale nie świadczy o nosicielstwie.
      • osmanthus Re: Operacja bez szczepienia na żółtaczkę???? 21.09.11, 23:51
        Wyobrazcie sobie, mieszkam, w ktorych od operowanego pacjenta nie wymaga sie szczepienia p/zoltaczce.
        Ale w tutejszych szpitalach wystepuje cos co sie nazywa "infection control" ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka