Dodaj do ulubionych

medycyna chińska

IP: *.wiml.waw.pl 05.03.02, 13:24
Czy moglibyscie wypowiedziec sie na temat swoich doswiadczen z medycyna chnska,
tybetanska itp. Sama korzystalam z 2 takich specjalistow, z roznym skutkiem,
mam po tym powiedzmy czesciowe zaufanie do dietetyczno-ziolowych poczynan tych
specjalistow. Czy komus pomoglo, czy ktos sie stosowal scisle do takich
zalecen, jakie byly ew. skutki uboczne i ew. jakich specjalistow(zwlaszcza w
Wwie)moglibyscie polecic.
Obserwuj wątek
    • Gość: tao Re: medycyna chińska IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.03.02, 19:45
      Ja slyszalam tylko o dobroczynnym wplywie na zdrowie tzw. rytualow tybetanskich, czyli jakiegos zestawu cwiczen. Nie mam pojecia co to za cwiczenia, jak je sie wykonuje ale podobno moga zdzialac cuda! ;)))

p.s. Moze ktos z forumowiczow zna te cwiczenia i moglby w skrocie opisac jak je wykonywac???
    • Gość: hserwin Re: medycyna chińska IP: *.chello.pl 06.03.02, 07:31
      Tak.Znam te ćwiczenia.Najlepiej jest je pokazać,ale jeśli będzie pare osób
      zainteresowanych to je opisze.Jest to 6 ćwiczeń,choć właściwie najczęsciej
      wykonuje sie 5.Sa bardzo proste w wykonaniu i zajmują ok 10-15 minut w
      zależności od ilości powtórzeń.
      • Gość: tao do hserwin IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.03.02, 08:36
        Gość portalu: hserwin napisał(a):

> Najlepiej jest je pokazać,ale jeśli będzie pare osób
        > zainteresowanych to je opisze.

Witaj!
        A nie mozesz opisac dla jednej? :))) Ja jestem zainteresowana za sto osob! :)))
        A tak na powaznie. Mysle, ze wielu osobom odwiedzajcym to forum Twoj instruktaz sie przyda i to bardzo... Wiec...do dziela hserwin!!! :)))Prosze...i z gory dziekuje!
        Pozdrawiam.
        • Gość: Oriana Re: do hserwin IP: *.waw.cdp.pl 06.03.02, 09:36
          Ja też chętnie poczytam :-)))))))))
      • Gość: paris3 Re: medycyna chińska IP: *.dryvit.com.pl / 10.10.10.* 06.03.02, 10:52
        i ja, i ja,i ja też!

> Tak.Znam te ćwiczenia.Najlepiej jest je pokazać,ale jeśli będzie pare osób
        > zainteresowanych to je opisze.Jest to 6 ćwiczeń,choć właściwie najczęsciej
        > wykonuje sie 5.Sa bardzo proste w wykonaniu i zajmują ok 10-15 minut w
        > zależności od ilości powtórzeń.

• Gość: anakon Re: medycyna chińska IP: *.wiml.waw.pl 06.03.02, 13:00
      ale moze jednak ktos stosowal med. chinska w kontekscie diety(zazwyczaj bywa
      dosc restrykcyjna) i ziol, wymaga to niewatpliwie cierpliwosci i determinacji,
      zastanawiam sie na ile wiarygodne jest diagnozowanie na pods. pulsu i powiedzmy
      wygladu jezyka + wywiad, bo wlasciwie tylko takimi metodami ta medycyna
      operuje. Ja spotkalam sie raczej z dieta niz z akupunktura i innymi technikami.
      Lekarz chinski zalecil mi wlasciwie dosc restrykcyjna diete przez cale zycie,
      problem w tym, ze nie bardzo rozumiem jak mozna normalnie funkcjonowac nie
      jedzac przez lata wielu wydawaloby sie wartosciowych rzeczy(np. produktow
      mlecznych, niektorch warzyw i owocow), rozumiem przez jakis czas, ale tak na
      stale, zwlaszcza, ze nie mozna medycznie potwierdzic, ze akurat wlasnie te
      produkty szkodza, jest to raczej sprawa wiary w mozliwosci owej medycyny, a
      przeciez my nie jestesmy chinczykami....
    • Gość: hserwin Re: medycyna chińska IP: *.chello.pl 06.03.02, 15:32
      Bardzo chętnie podam Wam opis tej specyficznej gimnastyki nazywanych Rytami
      Nieśmiertelności.Nie zrobiłam tego od razu ponieważ musiałam znaleśc opis,aby
      niczego nie pomylić.
      Jest to 5 ćwiczeń,które są kluczem do zachowania zdrowia i m lodości,gdyz
      pobudzają prace siedmiu ośrodków energetycznych zwanych czakrami.Wykonywane
      regularnie.dzień po dniu najlepiej rano i wieczorem przywracają
      zdrowie,odmładzają oraz pozwalają zachować sprawnośc fizyczną i umysłowa.
      Cwiczenie piersze.
      Stań prosto z rękami wyciągnietymiw bok/spod dłoni skierowany w dół/ i
      powoli,zgodnie z ruchem wskazówek zegara/w prawo/zacznij się obracać dookoła
      własnej osi.Wiruj tak do pierszego zawrotu głowy.W pierwszych dniach wykonujesz
      to ćwieczenie 3 razy.Stopniowo zwiekszaj ilośc obrotów do 12.Jeżeli jednak
      poczujesz,że kręci Ci sie w głowie przerwij je i odpocznij przed drugim
      ćwiczeniem.

Stopniowo z tygodnia na tydzień mozna dojść do 21 pełnych obrotów,ale starsze
      osoby niech poprzestaną na 12.Jeżeli poczujesz mrowienie w jakiejs części
      ciała,nie niepokój sie bo to znak,że energia zaczyna krążyć w Twoim
      organiżmie.To Cwiczenie zwiększa energie całego ciała,wycisza osoby
      nadpobudliwe oraz likwiduje uczucie zmeczenia.
      Cwicz.drugie.
      Ułóz sie wygodnie na plecach/na dywanie,kocu,materacu/tak by kręgosłup
      przylegał do podłoża i wyciągnij ręce wzdłuż ciała tak,by dłonie przylegały
      wewnętrzną stroną do podłoża.Ręce wyprostowane,palce złaczone.
      Robiąc glęboki wdech,unieś głowę i przycisnij brodę do piersi,podnosząc
      równoczesnie do góry wyprostowane w kolanach nogi do góry/tak by utworzyły kąt
      prosty/
      Teraz zrób głeboki wydech i powoli opuszczaj nogi,a potem głowę do pozycji
      wyjściowej.
      Gdy nie możesz wyprostować nóg w kolanach unieś je tak wysoko,jak potrafisz-bez
      forsowania.
      Cwiczenie trzecie.
      Klęknij na podłodze z wyprostowanym kregosłupem.i ułóż dłonie z tyłu na
      udach,pod pośladkami.Teraz pochyl głowe mocno do przodu,przyciagając brodę do
      piersi ,a potem odchyl dłowę i ciało jak najdalej do tyłu,biorąc głęboki wdech
      i wyginając kręgosłup w łuk.Wracając do pozycji wyjsciowej/ciało i głowa
      prosta/zrób pełny wydech.
      Cwiczenie 4.
      Usiadz na podłodze z wyprostowanymi nogami tak aby odstęp między stopami
      wynosił ok25 cm.Tułow trzymaj prosto,a dłonie plasko na podłozu tuż przy
      pośladkach..Opuśc głowe na piersi,a potem odrzuć ja energicznie do tyłu.W tej
      pozycji zegnij kolana i unieś biodra bez odrywania dłoni od podłoża.Opierając
      się na dłoniach i stopach,trzymaj ciało w powietrzu tak,by od kolan do ramion
      zjandowało sie w pozycji poziomej./podobne do mostku/
      Unoszac tułow robisz wdech,a wracając do pozycji wyjsciowej wydech.
      Cwiczenie5.
      Połoz sie na brzuchu tak,by rece na wysokości klatki piersiowej,nogi lekko
      rozchylone.palce stop oparte o podloze.Najpierw unies tułow opierając ciało na
      dłoniach i palcach stóp odchylajac głowe jak najdalej do tyłu /wydech/
      Nabierajac powietrza unies biodra tak wysoko jak dasz rade,równoczesnie
      opuszczając brode tak by dotknęła klatki piersiowej.Ciało przypomina odwrócona
      litere V.Wracajac do pozycji wyjsciowej zrób wydech.
      W tych ćwiczeniach bardzo ważne sa momenty wdechu i wydech.
      W pierwszym miesiącu najlepiej ćwiczyc raz dziennie i to rano.Dopiero kiedy
      ustabilizuje sie praca czakramów mozna cwiczyc wieczorem bez obawy nadmiernego
      pobudzenia przed snem.
      Jest jeszce ryt 6,ale stosuje sie go tylko w wypadku kiedy odczuwa sie nadmiar
      energii seksualnej i silne pragnienie jej rozładowania lub nie zaspakaja sie
      fizycznie pragnień seksualnych.
      Jeżeli i tym rytem jesteście zainteresowani podam go jutro.Na dzis mam dośc
      pisania.

• Gość: tao do hserwin-podziekowania IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.03.02, 16:26
        Suuuuuper!!!!Serdeczne dzieki! Troche sie napisalas, to fakt, ale opis jest rewelacyjny, bardzo dokladny! Juz zrobilam nawet pierwsza probe i musze przyznac iz cwiczy mi sie bardzo przyjemnie! To troche podobne do jogi, wiec rezulaty na pewno sie pojawia, ale trzeba byc cierpliwym no i wytrwalym w cwiczeniu! Jesli o mnie chodzi to chetnie poznam rowniez cwiczonko (czy raczej ryt) nr. 6 :)))
        Ja ze swojej strony bardzo dziekuje. Mam nadzieje, ze pozostalym forumowiczom tez przypadnie ten zestaw do gustu! :)))
        Pozdrawiam!
      • Gość: maz Re: medycyna chińska IP: 141.145.176.* 06.03.02, 16:40

> Jest jeszce ryt 6,ale stosuje sie go tylko w wypadku kiedy odczuwa sie nadmiar
        > energii seksualnej i silne pragnienie jej rozładowania lub nie zaspakaja sie
        > fizycznie pragnień seksualnych.
        > Jeżeli i tym rytem jesteście zainteresowani podam go jutro.Na dzis mam dośc
        > pisania.
        >

A czy jest może ryt na przypadek wręcz przeciwny?:-))

• Gość: hserwin Re: medycyna chińska IP: *.chello.pl 06.03.02, 20:03
          Na pobudzenie energii jako takiej w tym również seksualnej jest zestaw tych
          5-ciu rytow.Jeżeli zyjemy normalnie bez ogarniczen cielesnych wszystko jest w
          najlepszym porzadku,jeżeli z jakiegoś powodu zdecydujemy o
          wstrzemięzliwości,stosujemy ryt 6, jako wentyl bezpieczestwa.
          Jeżeli pozwolicie podam go jutro.Teraz tylko na moment tu wpadłam.
          Powodzenia.
    • Gość: tao do hserwin-jeszcze jedno male pytanko :) IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.03.02, 08:30
      Ile razy (w ciagu jednej sesji) wykonywac kazde z cwiczen? Jeden raz wystarczy?
      Pozdrowka! :)
      • Gość: hserwin cd.ryt Nr 6 IP: *.chello.pl 07.03.02, 10:49
        Wczoraj podałam Wam 5 rytów.Przypominam,aby wykonywać je w podanej
        kolejności.Ilośc należy stopniowo z tygodnia na tydzień zwiekszac do max 21
        powtórzeń,starsze osoby niech poprzestana na 12.Minimum jest zależne od Waszego
        ciała,NIC NA SIŁE!
        Ostatni ryt 6.
        Najwłaściwszy moment na zastosowanie rytu 6 jest wówczas,kiedy odczuwa sie
        nadmiar energii seksualnej i silne pragnienie jej rozładowania.
        Osoby,które będa wykonywać 6-ty ryt bez przekonania i szcerej motywacji,z
        pretensja do siebie lub losu,że muszą zachowac przez dłuzszy czas
        wstrzenmieżliwośc płciową,mogą sobie wyrzadzić wiecej szkody niż
        pożytku.Podobnie jak ci,którzy nie odczuwają potrzeb seksualnych.
        1.i 2.Stań prosto i powoli wypuszczaj powietrze z płuc-stopniowo pochylając sie
        do przodu,az zegniesz sie tak,by oprzeć dłonie na kolanach.W tej pozycji wyrzuć
        z płuc resztki powietrza i wróć do pozycji wyjściowej.
        3.Teraz ułoz rece na biodrach,tak aby palce znajdowały sie z przodu,a kciuk z
        tułu,i mocno zacznij uciskac biodra.Wtedy ramiona uniosą się automatycznie
        wyżej.Staraj sie wciągnąc brzuch tak,by znalazł sie jak najbliżej kregosłupa-
        podnoszac równoczesnie klatke piersiowa ku górze..Wytrwaj w tej pozycji jak
        długo możesz/wysokocisnieniowcy musza uważac/
        4.Kiedy poczujesz brak powietrza,nabieraj go powoli przez nos,aż wypełni Twoje
        płuca,następnie wydychaj przez usta,opuszczając rece wzdłuz ciała/Podczas
        wdechu sacały czas oparte na biodrach/
        Potem wykonaj kilka głębokich wdechów i wydechów/obojetnie jak usta lub
        nos ,jak ci wygodnie/
        Ot i całe szóste ćwiczenie które należy powtórzyc co najmniej 3 razy.
        W czsie tego ćwiczenia warto dodatkowo wyobrazic sobie,że ta energia unoszac
        sie ku górze zasila poszczególne czakry i wydostaje sie na zewnatrz ciała przez
        siódmy koronny czakram-zostaje przetransformowana w anergie duchową.Nie jest to
        warunek konieczny..Ważne ,aby w chwilach odczuwania silnego popedu płciowego
        starannie wykonac kilka pełnych cwiczen i nie żałowac,ze nie zaspakaja sie
        fizycznie pragnień seksualnych.
        Szósty ryt tybetański zmienia świadomośc,potrzeby i cele życiowe,TO NIE ZABAWA!
        Nie radze w przypływie słomianego zapału przystepowac do tego ćwiczenia.Osobom
        zmysłowym,które nade wszystko cania sobie uroki zycia proponuje pozostać przy
        5-ciu rytach.Ajesli bedą ćwiczyc systematycznie osina wiecej niż przypuszczają.
        Ryt 6 to zamiana pragnienia miłości na inna energie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka