Dodaj do ulubionych

kręgosłup

27.10.11, 17:42
Hej. to znowu ja. czy to jest mozliwe żeby w wieku 20 lat bolał kręgosłup a raczej nie boli mnie kręgosłup tylko tak dziwnie jakby mnie zawialo albo cos. Mam ból jak sie schylac po prawej strony na wysokości nerek ale tylko z jednej strony...:O co to moze byc? :P
Obserwuj wątek
    • zyrafa46 Re: kręgosłup 27.10.11, 21:39
      A nogę możesz podnosić do góry (ugiętą w kolanie)?
      To jest ważne pytanie.
      • gosc1991 Re: kręgosłup 27.10.11, 22:25
        tak mogę, tak mnie zaczeło bolec od 2 dni. ale tylko jedna strona i wlasciwie nie jest to kregoslup...:O
        • wojtek1477 Re: kręgosłup 28.10.11, 21:37
          Też coś takiego kiedyś miałem - wybierz się na masaż. Mi to pomogło. Tylko musi być dobry specjalista. Polecam Fizjoterapeute i masażyste.

Pod tym numerem telefonu jest dobry +48 664 376 864

Pozdrawiam!
    • mamalgosia Re: kręgosłup 29.10.11, 19:12
      Korzonki
    • marianne11 Re: kręgosłup 31.10.11, 11:25
      kregoslup moze bole i male dzieci, a by cokolwiek stwierdzic to trzeba pojsc do lekarza, jakies przeswietlenie zrobic czy cos, bo tak to moga bolec zarowno "korzonki", jak i od przewiania, jak i z przesilenia, jak i od nerek, jajnikow i trzeciej nogi ;)
    • marcelina323-p Re: kręgosłup 07.11.11, 08:23
      Co roku staram się wykorzystać choć odrobinę urlopu w różnych porach roku i zrobić coś dla siebie :) Najczęściej są to wyjazdy połączone z jakąś aktywnością lub zabiegami. SPA lub coś leczniczego. A to dlatego, że mam zdecydowanie siedziący tryb pracy, co za tym idzie bóle karku, kręgosłupa, problemy z krążeniem itp. Jeździłam i rezerwowałam w rozmaitych miejscach. Może macie jakieś sprawdzone ośrodki i miejsca? Zbliżają się święta i postanowiłam zrobić sobie prezent pod choinkę ;) Szukałam i natknęłam się na jakąś stronę z pobytami, które mają zabiegi pod kątem moich dolegliwości i zobaczyłam tam konkurs świąteczny. Jakaś mała rejestracja, możliwość wygrania jakiejś nagrody i co najlepsze – dostałam bon 100 zł do wykorzystania na dowolny wyjazd. Jak dla mnie bomba bo to zawsze trochę taniej :) Ktoś z was może widział albo brał udział? Chętnie wysłucham wszelkich porad i opinii :)
    • kamilajaneczka Re: kręgosłup 08.11.11, 12:52
      Możliwe, że Cię przewiało. Natomiast jeśli chodzi o kręgosłup to to że masz 20 lat akurat niczego nie zmienia. Nie szukaj diagnozy wsród amatorów tylko pójdź do lekarza, który wytłumaczy Ci wszystko i Cię zbada. Wtedy wszystkiego sie dowiesz. Lekarz z którym rozmawiałam dr Więcej, ortopeda zawsze przestrzega przed taką diagnozą z powietrza. Kręgosłup to poważna rzeczy i nie można w ten sposób pochodzic do niego.
      • spector1 Re: kręgosłup 08.11.11, 21:31
        kamilajaneczka napisała:

> Możliwe, że Cię przewiało. Natomiast jeśli chodzi o kręgosłup to to że masz 20
        > lat akurat niczego nie zmienia. Nie szukaj diagnozy wsród amatorów tylko pójdź
        > do lekarza, który wytłumaczy Ci wszystko i Cię zbada. Wtedy wszystkiego sie dow
        > iesz. Lekarz z którym rozmawiałam dr Więcej, ortopeda zawsze przestrzega przed
        > taką diagnozą z powietrza. Kręgosłup to poważna rzeczy i nie można w ten sposób
        > pochodzic do niego.

Nikt nie bedzie leczyl przez internet. Sama jednak stwiasz diagnoze : "Możliwe, że Cię przewiało".
        Ciekaw jestem w jaki sposob ortopeda wyjasnilby efekt "przewiania" i czy jest to fikcja,
        Jezeli efekt przewiania istnieje to w jaki sposob go szybko zdiagnozowac i zlikwidowac.
        Ciekawe,ze na wielu zachodnich portalach medycznych mozna zadawac specjaliscie konkretne pytania i uzyskac odpowiedz.
        Oczywiscie zawsze nalezy traktowac ja jedynie jako informacje.

Nie zachwalaj tak typowego, polskiego ortopede. Przecietny ortopeda w najlepszym przypadku przepisze jedynie srodki PP.
        Wywiad 10 min, badania 15 min - edukacja 20 min .Tyle czasu poswieci pacjentowi zachwalany przez ciebie ortopeda?
        Na 100% gwarantuje ci, ze poza haslem "przeciazenie" nic innego nie jest on w stanie
        wyprodukowac. Trzeba dobrze znac biomechanike kregoslupa i jego anatomie
        aby postawic dobra diagnoze.

Na jakim poziomie sa polscy ortopedzi mozna przekonac sie czytajac niektore
        publikacje w PubMed prof.M.Napiontka. Na jednej z konferencji prof.Napiontek dal do wypelnienia ankiete o sposobie badania i leczenia hipotetycznego pacjenta.
        40% specjalistow- ortopedow nie oddalo ankiet. Wniosek: nie wiedzieli co napisac.

Spector

• marzanna1965 Re: kręgosłup 13.11.11, 14:50
      Całkiem możliwe, należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu, da skierowanie na prześwietlenie, później zadecyduje co dalej, a ja "za wczasu" mogę polecić udanie się do jakiegoś rehabilitanta, skonsultować dolegliwości, może umówić się na wizytę. Zadzwoń sobie, to mój masażysta : 728 459 423.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka