marta122 31.05.04, 15:10 Witam czy mam się martwić w ogólnym badaniu moczu występuje białko 17mg/dl .Czy to moze swiadczyć o chorobie nerek .Jest to wynik syna lat 20 . Może ktoś mi coś napisze bo się bardzo martwie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: białko w moczu 31.05.04, 15:22 Obecność białka w moczu świadczy na ogół o chorobach nerek, ale może też być spowodowana innymi chorobami. Radzę wybrać się z wizytą do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy-orlowski@wp. Re: białko w moczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 15:48 Proszę zajrzeć na stronę servisy.gazeta.pl/zdrowie/0,0.html i wybrać następnie ABC badań. Odpowiedz Link Zgłoś
marta122 Re: białko w moczu 31.05.04, 16:15 Dzięki bardzo za odpowiedz . A o czym może to jeszcze świadczyć oprócz choroby nerek ?Syn 2 tygodnie temu był chory i pani doktor stwierdziła powiększone węzły Czy to może mieć jakiś związek ? W moczu występują nabłonki płaskie 3-6 wp.w krwinki białe2-4 w p.w.i kr czerwone -św.poj.w p w liczne pasma śluzu i poj bakterie . A wyniki syn robił w związku z podjęciem dalszj nauki WSM czy to może być przeszkodą w dostaniu się do tej szkoły Jeszcze traz bardzo proszę ,naprawdę nie wiem co mam myśleć A do lekarza napewno go wyślę Czy ma zrobić może jeszcze jakieś dodatkowe badania . Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: białko w moczu 31.05.04, 16:43 Oznacz u syna białko całkowite w surowicy krwi i proteinogram. Białokomocz jest przeszkodą w studiowaniu na WSM (chyba, że jest to któryś z łatwiejszych kierunków, np. eksploatacja portów). Najpierw ustal przyczynę, potem myśl o studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
marta122 Re: białko w moczu 31.05.04, 16:54 Jeszcze raz dzięki za odpowiedz .czy te badania można zrobic w każdym laboratorium ?Wiem że najważniejsze teraz jest ustalenie przyczyny tego białkomoczu.ale napisałam o tej szkole ,bo syn nie rozumie ze tojest poważna sprawa .Naprawde coraz mocniej juz się denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: białko w moczu 31.05.04, 16:59 To nie musi być nic groźnego, ale białkomocz w połączeniu z opwiększeniem węzłów chłonnych trzeba koniecznie wyjaśnić. Powiedz synowi, że z takimi wynikami WSM nie przyjmie go na żaden kierunek studiów. Badanie wykonuje (teoretycznie) każde laboratorium. Jeśli nie masz skierowania, to zrób to prywatnie. Koszt jest rzędu 20-30 złotych. Badanie lepiej jest wykonać w dużym laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
marta122 Re: białko w moczu 31.05.04, 17:26 Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedz .Napewno dopilnuję tego żeby zrobił te badania .Ale czy taka ilośc białka to jest dużo ? Robił również OB -6 i morfologie -jest Ok Ale węzły szyjne miał powiększone a wcześniej miał anginę ,może jej nie doleczył? Oj-sama juz nie wiem co mam robić .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: białko w moczu 31.05.04, 17:29 OB jest piękne, więc mam nadzieję, że te objawy nie są ze sobą powiązane. Na wszelki wypadek zrób badania, a lekarz na ich postawie postanowi co dalej robić. Odpowiedz Link Zgłoś
marta122 Re: białko w moczu 31.05.04, 17:43 Jeszcze raz wielkie dzięki .Ale czy ta ilośc białka w moczu to już jest dużo ,czy mógłbyć to błąd laboratoryjny? Czy to może już swiadczyć o uszkodzeniu nerek ? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: białko w moczu 31.05.04, 18:04 Nie jest to (nie powinien być) błąd laboratoryjny. Ilość nie jest bardzo duża. Do uszkodzenia nerek daleko:) Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: białko w moczu 31.05.04, 18:24 Doradzam spokój. Białko w moczu, może występować po tak prozaicznych czynnościach, jak np. dłuzsze przebywanie w pozycjji stojacej, wysiłek fizyczny, infekcja układu moczowego - która na ogół nie jest poważnym problemem i dośc dobrze się leczy. Na wstepnie trzeba się raczej zastanowic jaka jest przyczyna powiększonych węzłów chłonnych, czy to np. angina ropna, czy infekja wirusowa itd. Badanie ogólne moczu wskazane jest powtórzyć, po wyleczeniu/wyjaśnieniu przyczyny powiększonych węzłów chłonnych szyi. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
marta122 Re: białko w moczu 31.05.04, 19:19 Dzięki wielkie za słowa pocieszenia,jutro wyślę syna na te badania i do lekarza .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marta122 Re: białko w moczu.,usunac migdaly? 05.06.04, 12:09 Witam ponownie. Och jaka ulga w powtórnym badaniu moczu nie wykryto ju| bialka . pani doktor stwierdzila ze przyczyna byla przebyta angina dala skierowanie do laryngologa który zadecydowal ze nalezy usunc te brzydkie migdalki . I teraz problem czy zdecydowac sie na zabieg czy moze jeszcze leczyc ? Syn bardzo sie boi . Lekarz mowil ze sam zabieg trwa ok 20 min,ze nastepnego dnia po zabiegu syn moze wrocic do domu,tylko przez tydzien ma pozostc w domu . Oj,teraz tylko przekonac syna . Choc nie ukrywam ze sama tez to przezywam . Moze ktos kto to przeszedl mi cos napisze ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: białko w moczu.,usunac migdaly? 05.06.04, 12:29 Witaj cieszę się z Tobą z dobrych wyników:) Zaraz pewnie pojawią się osoby straszące makabrycznymi opisami usuwania migdałków. Nie zwracaj na nich uwagi. Po prostu kochają straszyć. Poszukaj w wyszukiwarce, na forum jest kilka wątków, gdzie w spokojny racjonalny sposób jest opisany zabieg. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witam Re: białko w moczu.,usunac migdaly? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 21:53 Odpowiedz Link Zgłoś
marta122 Re: białko w moczu.,usunac migdaly? 05.06.04, 22:05 Witam Dziki wedrowiec ze cieszysz sie razem ze mna .Poczytalam watki o tych migdalkach ,roznie to opisuja ,ale twoje slowa zeby sie nie dac zastraszyc jakos mnie przekonaly i bardziej zwracalam uwage na te watki pozytywnie opisujace przebieg zabiegu i jego korzysci .Teraz pozostaje mi pozytywne nastawienie syna do tego zabiegu .Termnin zabiegu ma na 12 czerwca .Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: białko w moczu.,usunac migdaly? 05.06.04, 22:15 marta122 napisała: > Witam > Dziki wedrowiec Jaki ze mnie dziki wedrowiec. Jestem cichą, oswojoną istotą:)) Syna próbuj przekonać argumentami o potrzebie posiadania końskiego zdrowia w zawodzie, który sobie wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś