Dodaj do ulubionych

Bajpasy a restauracja

06.12.11, 02:01
Witam

Chciałabym na święta sprezentować Teściom romantyczną kolację w dobrej restauracji. Problem mój polega na tym, że teść jest przygotowywany do zabiegu wszczepienia bajpasów. Nie wiem na co zwracać uwagę w menu wybierając restaurację, czym się kierować a czego unikać. Ewentualnie istnieje może jakiś konkretny rodzaj kuchni, który jest raczej niegroźny dla takich osób? Bardzo mi na tym zależy.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomoc i wskazówki.
Obserwuj wątek
    • ewa.bieniak Re: Bajpasy a restauracja 06.12.11, 14:04
      Dzień dobry,

Zakładam, że zabieg ten będzie wykonywany na naczyniach wieńcowych, a w związku z tym Pani Teść ma prawdopodobnie problemy zdrowotne związane z układem krążenia. Prawidłowy sposób odżywiania zależy od tego jaki jest dokładnie stan jego zdrowia.

Jednak na pewno powinien on unikać spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste produkty zwierzęce: tłuste mięsa, wędliny, mleko, sery i inne tłuste produkty mleczne) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans (zupki w proszku i inne produkty instant, wyroby cukiernicze). Lepiej, by nie udawał się do restauracji, w których olej używany jest wielokrotnie przez długi czas (powstają w nim wtedy związki negatywnie wpływające na pracę układu krążenia).

Dieta osób z chorobami serca powinna być bogata w warzywa, owoce, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, oleje roślinne (szczególnie olej lniany, rzepakowy i oliwa – jako dodatek do potraw). Myślę, że dobrym wyborem dla Pani Teścia byłaby restauracja, w której serwowane potrawy są wysokiej jakości, a w menu znajduje się np. sałatka z tuńczykiem/łososiem lub też inne dania z rybą/chudym mięsem i warzywami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka