Dodaj do ulubionych

Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy

23.01.12, 20:12
Czy ktoś ma pomysł, jak ufarbować naturalnie siwe włosy.
Po naturalnej koloryzacji- chna w tubce, wychodzą mi fioletowe włosy.
Wygląda to okropnie, Mam ciemnobrązowe , rude i fioletowe.
Czy są salony fryzjerskie, gdzie stosuje się chnę lub basmę?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 23.01.12, 21:57
      To co reklamują, a to co wychodzi to dwie różne sprawy.
      Chna powinna malować na rudo, Basma na czarno, niestety moje siwe włosy na tym się nie znają i nie łapią koloru.
      Nie spotkałam również zakładu, w którym te cuda robią(skutecznie).
    • osmanthus Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 25.01.12, 23:53
      Jesli w tubce to zawiera z pewnoscia kupe chemikaliow i stad Pollock na glowie...

Ja farbuje wlosy od lat uzywajac naturalnej sproszkowanej henny (Lawsonia)
      1. To co siwe ZAWSZE bedzie b. ogniste.
      2. Paciaje trzeba przetrzymac na glowie przez min 5-6h - ja nakladam henne przed pojsciem spac. Oczywiscie spanie w turbanie z recznika nie jest zbyt komfortowe ale mozna sie przyzwyczaic ;)
      • giruson Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 27.01.12, 19:48
        dziś to zrobię , napiszę oefektach
      • wadera3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 27.01.12, 21:14
        Używałam i Chny i Basmy, i w paście i w proszku, i jedyne co mi się na pewno przy używaniu proszku trafiało, to to, że paciaja natychmiast traciła swoje paciajowate właściwości i kruszyła się, do tego bardzo źle się spłukiwała z włosów. A włosy i tak nie farbowały się na taki kolor, jaki chciałam uzyskać(też spałam w turbanie).
        • osmanthus Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 28.01.12, 14:11
          wadera3 napisała:

> Używałam i Chny i Basmy, i w paście i w proszku, i jedyne co mi się na pewno pr
          > zy używaniu proszku trafiało, to to, że paciaja natychmiast traciła swoje pacia
          > jowate właściwości i kruszyła się, do tego bardzo źle się spłukiwała z włosów.
          > A włosy i tak nie farbowały się na taki kolor, jaki chciałam uzyskać(też spałam
          > w turbanie).

Ja obecnie uzywam organicznej henny produkowanej lokalnie przez firme BonVita. Musialam przerzucic sie na o wiele drozsza wersje produktu gdyz moj ulubiony hinduski sklep Blue Elephant zamknal swe podwoje :(
          crazyvitamins.com.au/content/bonvit-henna-powder-natural-red-100g
          Nic mi sie nie kruszy. Proszek zalewam wrzatkiem, mieszam do stanu gestego gluta i gdy nieco przestygnie nakladam na czerep. Wlosy sa elastyczne i pieknie blyszcza. Nie jestem calkiem siwa wiec robia mi sie interesujace pasemka. Jedyny problem to szybko rosnace wlosy i siwe odrosty. W zasadzie powinnam nakladac henne co 3, max. 4 tygodnie!

Henna BonVita wystepuje w roznych kolorach i odcieniach.
          Producent ostrzega, ze czarna zastoswana na siwych wlosach ufarbuje je na fioletowo, i w dodatku nierowno, ze nie wolno henny stosowac na wlosy uprzednio rozjasniane lub farbowane chemikaliami, ze generalnie siwe wlosy beda ufarbowane w sposob nierowny, etc. ...
          • wadera3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 28.01.12, 15:09
            Kiedyś, nie pamiętam kiedy, kupowałam Basmę(piekielnie drogą) w jakimś orientalnym sklepie, i właśnie zapytałam o to kruszenie się papki, niestety, panie zgodnie twierdziły, że to niemożliwe, oraz zapewniały, że te zioła na pewno przyciemnią siwe, faktem jednak jest, że mijały się z prawdą na całej linii.
            Nie twierdzę, że świadomie.
    • kol.3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 28.01.12, 09:10
      Na początku farbowania włosów też stosowałam chnę, ale efekty były zawsze żałosne. Znacznie lepiej kupować dobrą farbę i raz na 6 tygodni poprawiać kolor. Po wielu latach stosowania nie zauważam negatywnego wplywu farby na włosy. Unikałabym jedynie gwałtownych zmian kolorów włosów, dekoloryzacji.
      • wadera3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 28.01.12, 10:19
        W moim przypadku, nawet "dobra" farba nie daje rady, włosy mi rosną bardzo szybko, więc po dwóch tygodniach widać srebrzyste odrosty, szczególnie na jednej skroni. Po dwóch, trzech myciach, skroń wygląda jakbym zapomniała ją pomalować :(
        Najbardziej ucieszyłaby mnie jakaś gotowa farba "na odrosty" na zasadzie tuszu do rzęs, ale chyba czegoś takiego jeszcze nie wymyślono.
        • kol.3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 28.01.12, 13:58
          Myję włosy codziennie, stosuję Preference l'Oreala, farba jest bardzo trwała, do 4-5 tygodni wszystko jest ok. Odrosty widać niewiele.
        • giruson Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 28.01.12, 14:51
          Do Wadery3 :Ja widziałam coś takiego na stronie internetowej,ale teraz nie mogę odszukać.

• wadera3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 28.01.12, 15:06
            Dzięki, poszukam.
        • mel.la Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 29.01.12, 19:32
          wadera3 napisała:

> W moim przypadku, nawet "dobra" farba nie daje rady, włosy mi rosną bardzo szyb
          > ko, więc po dwóch tygodniach widać srebrzyste odrosty, szczególnie na jednej sk
          > roni. Po dwóch, trzech myciach, skroń wygląda jakbym zapomniała ją pomalować :(
          > Najbardziej ucieszyłaby mnie jakaś gotowa farba "na odrosty" na zasadzie tuszu
          > do rzęs, ale chyba czegoś takiego jeszcze nie wymyślono.
          >

Mam dokladnie te samo. A ponoc juz jest cos takiego do odrostow, jakies sztyfty czy cos ale na razie nie udalo mi sie jeszcze ich namierzyc :)
          • wadera3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 29.01.12, 23:23
            goldenrose-styl.pl/sklep/product.php?id_product=51
            Jutro idę do drogerii:)
            • mel.la Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 30.01.12, 18:00
              Wadera3 dzieki za link :-) zaraz szukam na ebayu.
    • giruson Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 29.01.12, 12:36
      giruson napisała:

> Czy ktoś ma pomysł, jak ufarbować naturalnie siwe włosy.
      > Po naturalnej koloryzacji- chna w tubce, wychodzą mi fioletowe włosy.
      > Wygląda to okropnie, Mam ciemnobrązowe , rude i fioletowe.
      > Czy są salony fryzjerskie, gdzie stosuje się chnę lub basmę?

No więc ufarbowałam włosy VENITą w paście - kolor czekoladowy- podobnież ma nie być fioletowego odcienia.
      Po farbowaniu jest ok.Zobaczymy ,co zrobi się po paru dniach.Chciałam sobie trochę rozjaśnić,
      np. ciemny blond, no ale trudno już wolę tą czekoladę niż gencjanę.

Sam kolor wyszedł bardzo ładny
      • mel.la Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 29.01.12, 19:38
        Slyszalam pozytywne opinie na temat farby naturalnej Herbatint, pisze ze pokrywa siwe wlosy w 100% :

www.herbatint.pl/Farby_Do_Wlosow_HERBATINT_COLOR.php
        • osmanthus @mel.la 29.01.12, 22:18
          Nie ma cudow.
          "Naturalna" farba, o ktorej piszesz musi zawierac chemikalia skoro mozliwe jest farbowanie nia wlosow na tyle kolorow.
          • mel.la Re: @mel.la 30.01.12, 17:40
            osmanthus napisała:

> Nie ma cudow.
            > "Naturalna" farba, o ktorej piszesz musi zawierac chemikalia skoro mozliwe jest
            > farbowanie nia wlosow na tyle kolorow.

Herbatint™ - naturalna trwała ziołowa farba do włosów

BEZ AMONIAKU
            BEZ NIEPRZYJEMNEJ WONI
            BEZ SUBSTANCJI ZAPACHOWYCH
            BEZ ALKOHOLU
            BEZ REZORCYNY
            BEZ PARABENÓW

Herbatint- opracowano z zastosowaniem minimalnej ilości składników chemicznych ,co- dzięki harmonijnemu połączeniu z wyciągami roślinnymi i ziołowymi- umożliwiło uzyskanie unikalnego składu farby, która nie tylko łagodnie i trwale barwi Twoje włosy, ale również chroni je i pielęgnuje.
            Bez amoniaku
            Specjalnie opracowany na bazie wyciągów ziołowych i białek, HERBATINT™ wykorzystuje rozmaryn, chinowiec oraz łupinę orzecha włoskiego, aby łagodnie uwalniać barwnik. Daje naturalny, intensywny efekt na Twoich włosach.

Brak szkodliwego wpływu
            Dzięki unikalnemu składowi, HERBATINT™ trwale barwi włosy nie niszcząc ich. Daje w efekcie naturalny, subtelny kolor, który za każdym razem wygląda wspaniale oraz powoduje, że Ty czujesz się świetnie.

Naturalny blask i połysk
            HERBATINT™ ma właściwości wzmacniające zdrowy i świetlisty połysk Twoich włosów, nie wytwarza nadmiernie jednolitego koloru, często kojarzonego z chemicznymi kolorantami.

HERBATINT? FARBA PIELĘGNUJĄCA TWOJE WŁOSY zawiera także wyciągi z ziół:

ALOE VERA
            Szczególnie bogata w enzymy, polisacharydy, witaminy A – C - E oraz sole mineralne. W trakcie nakładania działa kojąco na skórę głowy. Wzmacnia i chroni włosy. Poprawia kondycję włosów i przyczynia się do dłuższego utrzymywania koloru.

LIMNANTHES ALBA (MEADOWFOAM)
            Bogaty w witaminy E i F olejek z nasion kwiatów Meadowfoam. Zapewnia lepsze krycie i wpływa na długotrwałość koloru.

HAMAMELIS VIRGINIANA-Oczar wirgiński
            Pielęgnuje skórę głowy, bogaty we flawonoidy oraz olejki eteryczne.

BETULA ALBA-Biała brzoza
            Tonik do włosów i środek re-mineralizujący.

ECHINACEA ANGUSTIFOLIA-Jeżówka wąskolistna
            Naturalny środek antyseptyczny i nawilżający.

Juz poprawiam - a wiec glownie na bazie ziol z minimalna dawka skladnikow chemicznych ;-)

• giruson Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 05.02.12, 16:47
        Po tygodniu znowuż włosy sa filotowe no może bardziej bordo. Oczywiście Henna (Basma Vanita) ze skroni zeszła i sa siwe.
        jeden plus mniej wychodzą.
    • giruson Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 20.02.12, 20:01
      No udało mi się , nie ma fioletu-Venita nr 15 BRONZE !!!
      • wadera3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 20.02.12, 20:55
        A ja kupiłam goldencośtam i lipa. Sztyft w formie szminki, owszem siwe trochę maluje, ale nie oszczędza skóry - szczególnie na skroniach, więc bez sensu.
        Muszę szukać nadal.
        Gdzie tę Venitę kupiłaś?
        • mel.la Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 21.02.12, 08:50
          wadera3 napisała:

> A ja kupiłam goldencośtam i lipa. Sztyft w formie szminki, owszem siwe trochę m
          > aluje, ale nie oszczędza skóry - szczególnie na skroniach, więc bez sensu.
          > Muszę szukać nadal.

Sa tez maskary do siwych odrostow np. takie"

www.catalogclassics.com/classics/Item_Masc-A-Gray-Hair-Mascara_LA1342_ps_srm.html
          Tu jest nawet jedna opinia :) :

www.beautystoponline.com/Rashell-Masc-A-Gray-Hair-Mascara-103-Warm-Brown-p/ra3mas0103.htm
          • mikesorentinno30 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 22.02.12, 10:41
            przedewszystkim juz mozna cofnac przyczyne siwienia, a nie maskowac to, czy nie czujesz ze sama sie oszukujesz
            • wadera3 Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 22.02.12, 12:01
              Oczywiście , przyczyną siwienia w moim przypadku jest wiek, poproszę o przepis na cofanie się w czasie (a może jakaś maszynka?), bardzo chętnie skorzystam.
        • giruson Re: Siwe włosy naturalne farbowanie chną -POMOCy 05.03.12, 21:43
          Kupiłam w sklepie zielarskim .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka