Dodaj do ulubionych

postepujaca utrata masy ciala

07.02.12, 19:14
witam, mam 35lat od 6 mc chudne stracilem juz 17 kg bez przyczyny apetyt mam czuje sie w miare dobrze , pobolewa mnie trzustka w lewym podrzebrzu i czasem plecy z tylu tak jakby nerki, stolec mam odbarwiony, szarawozolty bez wzgledu na to co zjem ( nawet jak zjem buraczki to stolec sie nie zabarwi),z resztkami pokarmow i taki cuchnacy jak przy biegunkach. wczesniej mialem zaparcia ,zmiane rytmu wyproznien, niemoznosc calkowiteo wyproznienia i bole kolkowe rozsiane po calym brzuchu, lekarz mowi ze to ibs ale to chudniecie niepokoi i zlecil mi badania na poczatek morfologia ,ob, crp,lipaza wszystko w normie , potem mialem usg jamy brzusznej ,gastroskopie, kolonoskopie nie wykryto zadnych zmian, potem znow morfologia (norma), alylaza lipaza,alat , asplat ( norma), ob ( pierwsze 2/5) drugie (3/9)jeszce chyba w normie. O statnio mialem REZONANS JAMY BRZUSZNEJ (bez kontrastu) niestety tez nieuwidocznil zadnych zmian. Podejrzewam u siebie raka trzustki gdzyz dalej chudne (a probowalem przytyc) i mam te przewlekle bole tak jakby trzustki, zacalem sie tez troche pocic w nocy, co mam jeszce zrobic ???nastepna wizyte u gastrologa mam dopiero za 2 tyg, nie moge tak dlugo czkac!! od kilku dni zaczela mnie tez pobolewac mnie noga i zauwazylem zgrubienie zylne na lewym udzie, zaczely sie tez dusznosci i oslabienie miesni , lekarz podejrzewa papalenie zyl lub zakrzepice,podobno takie schorzenie jest oznaka zaawansowanego nowotworu najczesciej trzustki, jakie badania jeszce zrobic by potwierdzic lub wykluczyc raka trzustki lub innego??
Obserwuj wątek
    • ludwica Re: postepujaca utrata masy ciala 07.02.12, 22:06
      Lepiej zbadaj tarczycę.Możesz mieć nadczynność. Za dobre wyniki na raka trzustki.;)
      • 1arti Re: postepujaca utrata masy ciala 07.02.12, 22:22
        no wlasnie tarczyca byla badana , usg, tsh, ft3 i 4 wszystkie wyniki w normie
        • ania.rene Re: postepujaca utrata masy ciala 07.02.12, 22:37
          miałam podobnie, wszystkie badanie dobre. okazało sie ze mam gliste

zbadaj sie na pasozyty
          • wiki9611 Re: postepujaca utrata masy ciala 08.02.12, 12:44
            Mam podobnie wszystkie wyniki są dobre a ja chudnę ,lekarze rozkładają ręce sami nie wiedzą co mi jest ja w 5 miesiące 16 kilo ,dużo jem niestety nie mogę przytyć tylko tracę na wadze ,
            • lejdi111 Re: postepujaca utrata masy ciala 08.02.12, 12:51
              a przebadałeś się w kierunku robali?
              • wiki9611 Re: postepujaca utrata masy ciala 08.02.12, 14:04
                Jeśli chodzi o mnie to przebadałam się nie mam robali .
                • ania.rene Re: postepujaca utrata masy ciala 08.02.12, 21:30
                  badanie nie zawsze wyjdzie pozytywnie.

u mnie bardzo długi czas nic nie wykrywało aż pewnego dnia z krwi wyszła glista.

ile razy miała robione badanie? jakie?
    • easyblue Re: postepujaca utrata masy ciala 08.02.12, 21:57
      A lamblie?
      • 1arti Re: postepujaca utrata masy ciala 08.02.12, 22:49
        kal na pasozyty ujemny,robilem tez kal na trawienie oto wynik:poj. kulki tluszczu,poj.ziarna skrobi,poj.wł.roslinne, poj kr.wapnia ktos to zinterpretuje??
      • 1arti Re: postepujaca utrata masy ciala 08.02.12, 22:52
        lamblia w surowicy ujemny ,kal na pasozyty ujemny,robilem tez kal na trawienie oto wynik:poj. kulki tluszczu,poj.ziarna skrobi,poj.wł.roslinne, poj kr.wapnia ktos to zinterpretuje??
    • agulha Re: postepujaca utrata masy ciala 11.02.12, 00:19
      Moja koleżanka w pracy w podobnym wieku jak Twój (!!) ujawniła celiakię. Głównym objawem były tłuszczowe biegunki i właśnie znaczne zmniejszenie masy ciała - dramatyczne. Badali ją i badali, nic nie wychodziło, nawet miała przemijającą niewydolność nerek. W końcu, jak wezwano gastrologa - od razu wstępne rozpoznanie (potem potwierdzono w badaniu), od następnego dnia dieta bezglutenowa i cudowne ustąpienie objawów (tzn. co do masy ciała, oczywiście troszkę potrwało, zanim odrobiła straty). Jedyny objaw wcześniejszy - podobno typowy - to to, że od dziecka miała nawracającą niedokrwistość. Konsultowało ją wielu lekarzy, ale nie znaleźli przyczyny - uznali, że to "taka uroda", więc leczyła się tylko okresowo preparatami żelaza.
      Możesz sam przetestować tę hipotezę, odstawiając gluten.
      • minniemouse Re: postepujaca utrata masy ciala 11.02.12, 07:07
        lekarz podejrzewa raka, a rezonas jakis ci zrobil np trzustki co cie boli?
        albo ct scan chociaz.

Minnie
        • 1arti Re: postepujaca utrata masy ciala 11.02.12, 14:42
          minniemouse napisała:

> lekarz podejrzewa raka, a rezonas jakis ci zrobil np trzustki co cie boli?
          1lekarz powiedzial ze nie mozna go wykluczyc, 2gi lekarz nie wie gdzie go szukac. Mialem robiony RM JAMY BRZUSZNEJ mc temu , obraz nic nie wykazal zadnych zmian
          > albo ct scan chociaz.
          >
          > Minnie
        • 1arti Re: postepujaca utrata masy ciala 12.02.12, 22:21
          dzis rano ostry bol w lewym nadbzruszu, rozchodzace sie na boki, nudnosci , uderzenie goraca, i utrata przytomnosci, w szpitalu badania krwi , moczu ekg i rtg brzucha( petle jelitowe wzdete w lewym nadbrzuszu i srodbrzuszu) podano pyralgine i wypisano do domu twierdzac ze to nic powaznego (pozostale badania nie odbiegaly od normy), czy nie powinno sie mnie dokladnie przebadac( usg, tk, inne badania) ?? co o tym sadzicie , czy te objawy nie wskazuja na raka trzustki??
      • 1arti Re: postepujaca utrata masy ciala 11.02.12, 14:37
        przy gastroskopii maialem pobrane wycinki na celiakie , wynik ujemny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka