Dodaj do ulubionych

pierwsze okulary

15.02.12, 20:21
Witam. Odebrałam dziś swoje pierwsze okulary. Mam wadę w jednym oku -1 i astygmatyzm. Kiedy je zakładam widzę krzywy obraz. Jak patrzę na komputer widzę zniekształcenie jego krawędzi tak jakby pod skosem, niczym trapez. Czy to normalne na początku? Przyzwyczaję się i będę widzieć wszystko normalnie? Czy jest możliwe, że oś cylindra jest źle ustawiona lub coś innego?
Według komputerowego badania oś cylindra wyszła 110, ale optyk robiąc mi badanie szkiełkami ustalił 105. Czy to duża różnica? Nie znam się na tym kompletnie ;)
Z góry dziękuję za odp!
Obserwuj wątek
    • 1solberg99 Re: pierwsze okulary 21.02.12, 22:22
      Ja też mam astygmatyzm minus 0,75 na każdym oku. Cylindry 180. Jednak od początku chodzę do Vision Express i nigdy nie miałem problemów z okularami, ze wzrokiem czy patrzeniem przez okulary. A korzystam z ich usług koło 15 lat. Moim zdaniem masz coś nie tak ze szkłami. Mi okulary po prostu poprawiają ostrość bo bez nich widzę rozmazany obraz chociaż nie tak bardzo. Z moją wadą nie muszę nosić okularów ale lubię :)
    • zuza-477 Re: pierwsze okulary 25.03.12, 09:28
      Witam .Mam ten sam problem co Ty,emmy99.odebrałam swoje pierwsze okulary,na lewe oko mam -1 i cylinder,na prawe -05.Na lewym oku jest poprawa na 98%,mam jeszcze rozmazany obraz.Prawe jest ok.Bylam u okulisty i powiedzial mi,ze przez miesiac musze sie przyzwyczajac ,a pozniej zobaczymyAle dziwi mnie jedno.znajomi,ktorzy maja tez minus maja tylko jedne okulary ,chodza w nich i czytaja,a mi lekarz przepisal dwie pary okularow,moze ktos wie o co tu chodzi?
      • kwiatufek Re: pierwsze okulary 25.03.12, 21:53
        A dlaczego nie zglosicie tych problemow do optyka i okulisty gdzie robiliscie okularki? :-)
        Ja mam takowe okulary - na wiekszej wadzie i nie mam zadnych znieksztalcen...
    • nowa_nudziara Re: pierwsze okulary 26.03.12, 12:10
      Najlepszą odpowiedź dostaniesz u okulisty.To są oczy i nie wolno dopuścić do zaniedbania ich.
      Uważam,że okulary powinny zlikwidować tę wadę,ale najlepszą informację dostaniesz u specjalisty.Powodzenia.Pa.
      • beatulek Re: pierwsze okulary 26.03.12, 12:54
        nowa_nudziara napisała:

> Najlepszą odpowiedź dostaniesz u okulisty.To są oczy i nie wolno dopuścić do za
        > niedbania ich.
        > Uważam,że okulary powinny zlikwidować tę wadę,ale najlepszą informację dostanie
        > sz u specjalisty.Powodzenia.Pa.

Bardzo mądra rada. Zbyt wiele się ryzykuje czytając "fachowe" opinie na forum. Dla przykładu - mam kupić okulary mojej 6-cioletniej córce. Na wizycie lekarz-okulista powiedziała, że szkła dobierzemy za dwa tygodnie bo dziecko ma katar a to może wpływać na ostrość widzenia. Kazała odczekać dwa tygodnie i zgłosić się ponownie. Ja w tym czasie odwiedziłam kilku optyków, żeby wiedzieć gdzie z dobranymi już szkłami ewentualnie iść...i co....i większość chciała małej robić komputerowe badanie wzroku i już natychmiast sprzedawać okulary :(.
        Czyli co? Miałam uwierzyć optykowi, że lekarz nie ma racji?? Nosz...każdy tylko na swój zysk patrzy....:( przykre to...
        • zuza477 Re: pierwsze okulary 26.03.12, 18:16
          Ale właśnie byłam z tym u okulisty i kazał przyjść za miesiąc ,jak się nie przestanie obraz rozmazywać,ale strasznie mnie to denerwuje:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka