Dodaj do ulubionych

Pytanie dermatologiczne

03.03.12, 16:28
Prawie dwa lata temu, w wakacje ugryzł mnie komar/ oparzyłam się pokrzywą / coś mnie uczuliło - nie pamiętam, w każdym razie w efekcie tego dość mocno swędziała mnie skóra na piszczeli i ją podrapałam. Nie do krwi, ale zostało zaczerwienienie i ślad na suchym naskórku. Po kilku dniach przestało swędzieć, ale zaczerwienienie się utrzymywało. Miałam nadzieję, że po jakimś czasie zniknie, ale zrobiła się z tego nieduża, różowa plama, po pewnym czasie zaczęła się powiększać i zmieniać kolor na ciemniejszy. W tej chwili plama zajmuje już spora część łydki, skóra w tym miejscu jest cienka, błyszcząca i chropowata, wygląda jakbym cały czas miała tam gęsią skórkę. Plamę tworzy mnóstwo drobnych, intensywnie czerwonych "piegów", nie jest to żadna wysypka, tylko takie właśnie drobne przebarwienia.
Oprócz tego że nieciekawie wygląda nie daje żadnych objawów, nie swędzi, nie boli, nie występuje nigdzie indziej, no ale się powiększa. W czasie, kiedy zaczęło mi się to robić, byłam w trakcie leczenia doustną izotretynoiną , więc skóra była wrażliwa, ale teraz już od ponad roku nie biorę leku a blizna nadal jest :( Nie wydaje mi się to na tyle poważne, żeby lecieć z tym do dermatologa, ale zbliża się lato i chciałabym się tego jakoś pozbyć. Czy ktoś miał może doświadczenia z podobną sprawą? co to może być? Poniżej wklejam zdjęcie, w rzeczywistości te małe plamki są bardziej kontrastowe, mocno czerwone.
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/rh/oi/uawr/iN3zFZQweAjRWsQHpX.jpg
Obserwuj wątek
    • r7u Re: Pytanie dermatologiczne 03.03.12, 17:20
      dla wszystkich alergików polecam kulę do prania, kupiłam na tej aukcji: allegro.pl/kula-do-prania-antyalergiczna-promocja-22-i2158468408.html
    • marbor1 Re: Pytanie dermatologiczne 03.03.12, 19:32
      To może być skutek uboczny izotretynoiny. Poczytaj sobie na temat działania skutków ubocznych tego leku.

Ja w tej chwili mam też podobne problemy skórne spowodowane innym lekiem.
      • jan440 Re: Pytanie dermatologiczne 03.03.12, 20:54
        Na rumień przy boreliozie to raczej nie wygląda ale kto wie.
        Poczytaj sobie więcej, 100 różnych przyczyn może być.
        • agnes_6891 Re: Pytanie dermatologiczne 04.03.12, 12:01
          Nie, objawy zdecydowanie nie przypominają boreliozy. Co do izotretynoiny to wiem, że ten lek ma różne skutki uboczne i może powodować zmiany w skórze, byłam na to przygotowana podczas kuracji. Ale teraz kiedy izotretynoiny nie ma już w ogóle w moim organizmie plama nadal nie znika i jeszcze się powiększa, więc to chyba nie ma związku.
    • marcheweczka.karla Re: Pytanie dermatologiczne 05.03.12, 13:29
      ja bym poszła do dermatologa, nie wygląda to za ciekawie a najgorzej jak zostanie Ci blizna, a wcześnie i odpowiednio leczona może całkowicie zniknąć
      • agnes_6891 Re: Pytanie dermatologiczne 15.03.12, 20:54
        Wygląda na to, że podobna plama zaczyna mi się tworzyć na drugiej nodze, w tym samym miejscu :( Muszę chyba faktycznie wybrać się do dermatologa. Może jednak ktoś ma jakiś pomysł?
        • wikky Re: Pytanie dermatologiczne 29.03.12, 17:48
          Ja bym na pewno poszła na Twoim miejscu do dermatologa - nie potrzebujesz nawet skierowania. Ja muszę powiedzieć, że w przypadku jakichkolwiek ukąszeń, czy poparzeń używam zawsze specjalnego żelu SOS Aloe Vera, który świetnie łagodzi podrażnioną skórę.
          • pantelina Re: Pytanie dermatologiczne 12.09.13, 20:51
            Mam identyczna wysypkę. Wiem że temat stary ale mam nadzieję, ze może osoba, która go zaczęła, już wie z czego to wynikało i wyleczyła ją i może mi to napisać - bardzo prosze o pmoc, bo jeste0 za granicą, nie mogę pójść do dermatologa i zaczynam sie martwić bo wysypka się powiększa. Powodu kompletnie nie znam. Zaczęła się po tygodniu pobytu tutaj, więc powodów może być cała masa, od tutejszej wody (ale wtedy przeciez chyba cale cialo byloby wysypane?)
            po inne. Proszę o pomoc i informację, co to za wysypka i czy to jest groźne!
            • fionka21 Re: Pytanie dermatologiczne 13.09.13, 07:46
              To może być rumień wędrujący w boreliozie. Nie tylko kleszcze tym zarażają...
    • karola_1989194 Re: Pytanie dermatologiczne 14.01.16, 16:23
      Witam, czy jeszcze ktoś zagląda do tego wątku. Czy autorce udało się uporać z tymi plamkami na nogach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka