strenge.hand 08.03.12, 21:53 Kto poradzi - po wyrwaniu zęba płukać czymś czy zostawić w spokoju? JEśli tak, to czym - Dentosept? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baba-baba Re: Po wyrwaniu zęba 08.03.12, 21:58 Mąż miał ostatnio wyrwanego zębola i na koniec wizyty usłyszał od dentystki(chirurg szczękowy):tylko żeby ci nie przyszło do głowy płukac to czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Po wyrwaniu zęba 08.03.12, 23:16 Po wyrwaniu nie wolno płukać, można wypłukać skrzep i zafundować sobie suchy zębodół. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: Po wyrwaniu zęba 09.03.12, 11:39 Po wyrwaniu zęba kazdy stomatolog powinien dac takie wskazowki:trzymac przygryziony wacik pół godziny,niczym nie plukac,nie jesc goracych potraw, i robic zimne oklady. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.sarabella Re: Po wyrwaniu zęba 09.03.12, 15:31 z tym płukaniem to bardzo trzeba uważać - ja zaczęłam BARDZO DELIKATNE płukanie po 36 godzinach i i tak utworzył mi się suchy zębodół. Nie polecam takich atrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Po wyrwaniu zęba 10.03.12, 08:20 Po wyrwaniu zęba najlepiej iść spać. Nie jeść ciepłego nie pić przez słomkę. Odpowiedz Link Zgłoś
arte-m Re: Po wyrwaniu zęba 10.03.12, 14:59 Kora dębu, nagietek, olcha, kłącze pięciornika, krwawnik, liść orzecha włoskiego rdestowiec, szałwia plus kora z czeremchy i lilaka- te dwa ostatnie to silne środki fintocydowe, tyle wystarczy - dobry , mocny odwar o temperaturze ciała ok, 37 stopni . To trzymać po stronie gdzie był usunięty ząb, nie płukać tylko delikatnie trzymać i wypluwać. Tak kilkakrotnie w ciągu dnia. Odwar ma działanie ściągające, antyseptyczne, przeciwzapalne, bakteriobójcze ,dezynfekujące. Taki preparat zastosowałam z powodzeniem u córki po chirurgicznym usunięciu ósemki. Po usunięciu od razu okłady z lodu - to przynosi ulge i dużą pomoc. Pierwsza doba zimne okłady. Lodów do jedzenia nie polecam , cukier, środki konserwujace to wpłynie na rozwój bakterii w jamie ustnej. Odpowiedz Link Zgłoś