Dodaj do ulubionych

Po wyrwaniu zęba

08.03.12, 21:53
Kto poradzi - po wyrwaniu zęba płukać czymś czy zostawić w spokoju? JEśli tak, to czym - Dentosept?
Obserwuj wątek
    • baba-baba Re: Po wyrwaniu zęba 08.03.12, 21:58
      Mąż miał ostatnio wyrwanego zębola i na koniec wizyty usłyszał od dentystki(chirurg szczękowy):tylko żeby ci nie przyszło do głowy płukac to czymkolwiek.
    • wadera3 Re: Po wyrwaniu zęba 08.03.12, 23:16
      Po wyrwaniu nie wolno płukać, można wypłukać skrzep i zafundować sobie suchy zębodół.
      • mi.ka.n Re: Po wyrwaniu zęba 09.03.12, 11:39
        Po wyrwaniu zęba kazdy stomatolog powinien dac takie wskazowki:trzymac przygryziony wacik pół godziny,niczym nie plukac,nie jesc goracych potraw, i robic zimne oklady.
    • panna.sarabella Re: Po wyrwaniu zęba 09.03.12, 15:31
      z tym płukaniem to bardzo trzeba uważać - ja zaczęłam BARDZO DELIKATNE płukanie po 36 godzinach i i tak utworzył mi się suchy zębodół. Nie polecam takich atrakcji.
      • aqua48 Re: Po wyrwaniu zęba 09.03.12, 15:37
        Można lody zjeść.
    • kol.3 Re: Po wyrwaniu zęba 10.03.12, 08:20
      Po wyrwaniu zęba najlepiej iść spać. Nie jeść ciepłego nie pić przez słomkę.
      • arte-m Re: Po wyrwaniu zęba 10.03.12, 14:59
        Kora dębu, nagietek, olcha, kłącze pięciornika, krwawnik, liść orzecha włoskiego rdestowiec, szałwia plus kora z czeremchy i lilaka- te dwa ostatnie to silne środki fintocydowe, tyle wystarczy - dobry , mocny odwar o temperaturze ciała ok, 37 stopni . To trzymać po stronie gdzie był usunięty ząb, nie płukać tylko delikatnie trzymać i wypluwać. Tak kilkakrotnie w ciągu dnia. Odwar ma działanie ściągające, antyseptyczne, przeciwzapalne, bakteriobójcze ,dezynfekujące. Taki preparat zastosowałam z powodzeniem u córki po chirurgicznym usunięciu ósemki. Po usunięciu od razu okłady z lodu - to przynosi ulge i dużą pomoc. Pierwsza doba zimne okłady.

Lodów do jedzenia nie polecam , cukier, środki konserwujace to wpłynie na rozwój bakterii w jamie ustnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka