Dodaj do ulubionych

ZAPARCIA - pomocy..:(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 13:13
Prosze, poradzcie w temacie jak wyzej..
Nie chce lykac tabletek - typu exlax - w zasadzie robie to drugi raz w ciagu
dwoch tygodni, wiem ze mozna sie uzaleznic, wiec staram sie tego wogole nie
robic - traktuje jako ostatnia deska ratunku.
kupilam blonnik w tabletkach - NIC
co mam robic??/ czuje sie okropnie - nie chodze po 3-4 dni do ubikacji..:(
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 14.06.04, 14:28
      Kup ziołowe herbatki typu Figura, Zapytaj w aptece, z pewnoscią beda wiedzec co
      Ci polecić.
      No i zmien dietę. Sięgnij po sliwki .. ogólnie po duze ilosci owoców i soków
      (np. jabłko). Ogranicz spozycie artykułów "zapychających" i mięs.
      Na czczo mozesz sobie codziennie wypić łyzkę oliwy. Powinno pomóc

W odwodzie są równiez czopki glicerynowe.
    • Gość: Anka Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 14:37
      Polecam bezpieczny, nieuzależniający lek DUPHALAC lub polski odpowiednik
      LACTULOSUM . Cenowo stoją podobnie, więc polecam ten pierwszy / lepszy smak/.
      Oba do nabycia w aptece bez recepty.
      • Gość: Ola Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.lanet.net.pl 14.06.04, 14:48
        po co leki??? przede wszystkim dieta: rano na czczo szklanka wody, dużo owoców (truskaweczki - mniam!!!), suszone morele i śliwki jak najbardziej wskazane, do obiadu zjadaj sporą porcję surówki, np. kapusta kiszona i jedz więcej pełnoziarnistego pieczywa. POWINNO PODZIAŁAĆ!!
        • Gość: Anka Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:14
          Te leki, które poleciłam są absolutnie bezpieczne, mają łagodne działanie i
          można je brać latami.
          Po co leki?....Wiem po sobie, że nie zawsze sama odpowiednia dieta wystarcza.
          Zajadam się owocami, otrębami, jogurtami, razowym pieczywem a mam straszne
          kłopoty z wypróżnianiem. U jednych jelita pracują na wysokich obrotach, a u
          innych są "leniwe", i trzeba je wspomóc ziołami lub np. Duphalakiem.
      • Gość: Monia Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.hor.net.pl 14.06.04, 16:00
        Wszystkie zaproponowane sposoby sztucznie stymuluja organizm, bo to sa ziola
        lub extrakty w tabletkach.
        itd. I od tego tez organizm sie uzaleznia, bo potzrebuje sztucznej stymulacji.
        ja tez milam taki problem, probowalam wszystkiego , rozne ziolka (figura, ,
        senes, normosan itd) po jakims czasie pzrestawaly dzialac,tabletki(np.
        boldaloin) tez nie dzialaly jak nalezy, sliwki suszone, daktyle-poprawa byla
        mierna, a kalorii sporo. od jakiegos czasu jem otreby owsiane (smaczniejsze
        niz pszenne),calkiem dobre, kilka lyzeczek na noc popijane letnia woda dla
        latwiejszego przelkniecia. Sposob latwy, tani, nieuzalezniajacy (ziola w
        nadmiarze tez moga byc szkodliwe)i na pewno zdrowy, daje duzo blonnika. I jaki
        efekt. zawsze od kiedy pamietam milam z tym problemy, a teraz naprawde nie
        mam. Polecam, warto a ryzyko minimalne. Monia
    • cereusfoto Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 14.06.04, 15:26
      Dam ci jedną radę ( chyba powinnam to opatentować, bo działa bez zarzutu! )A
      więc codziennie rano na czczo łyknij ( chwilę potrzymaj w ustach zanim
      połkniesz )1/2 łyżeczki ... musztardy np. sarepskiej. Potem za jakieś 15 min.
      możesz już jeść śniadanie. Zawsze miałam ten problem co ty - teraz zniknął
      bezpowrotnie. Reakcja jest po około 30 - 60 min. Mam nadzieję, że na Twój
      organizm to tak samo zadziała jak na mój. Sposób jest nieszkodliwy pod
      warunkiem , że lubisz smak musztardy - ja lubię.
    • Gość: witek Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: 81.15.192.* 14.06.04, 16:03
      polecam Bio-Jogurty najnowszej generacji. Jogurt Probiotyczny ALL-IN-1000
      probiotic. Opatentowany. Zapewniam ze po pierwszym dniu - kał koloru zielonego.
      Oprocz tego bardzo skuteczny w oczyszczaniu jest Basic Bio Plus. wkrotce beda
      informacje na stronie internetowej www.infofirma.pl/pmpolska
      • Gość: vanillka czerwony grapefruit IP: *.smrw.lodz.pl 14.06.04, 16:30
        Ja sama nie mam z tym problemu, ale mojej kolezance często się to zdarza.
        Pomaga jej wtedy czerwony grajpfrut - wystarczy, że zje ćwiartkę i za jakieś 5
        minut już leci do ubikacji. Śmiejemy się, że u mnie jest fajniejszy kibelek i
        dlatego u mnie załatwia się bez problemów, ale prawdą jest, że pomagają jej
        własnie te owoce - spróbuj, koszta prawie żadne w porównaniu z tabletkami, a i
        w smaku lepsze... Pozdrawiam i zyczę aby skutki były pozytywne.
      • Gość: Kasia Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 16:33
        To mi zakrawa na kryptoreklamę!!!
        • Gość: witek Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: 81.15.192.* 14.06.04, 16:45
          co?
          • donjuan Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 14.06.04, 17:18
            Troche wody do anus ; mozna wstrzyknac z butelki plastikowej nalanej do pelna
            aby zmiekczyc zapierajacy korek ; potem poleci juz samo jesli dodatkowo
            pomasowac brzuch . Zbytnie wysilanie sie przy wyproznieniu moze doprowadzic do
            hemoroidow.
    • olka_krakow Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 15.06.04, 10:01
      Najlepsze sa wedlug mnie czopki glicerolowe, dzialaja najszybciej ze wszystkich
      mozliwych sposobow (10 - 15 minut po wlozeniu). Poza tym pomaga szklanka wody na
      czczo oraz spozywanie duzej ilosci owocow.
      • aretse11 Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 17.06.04, 09:31
        ziola?-pomagaja,ale nie wpedzaj sie w to,senes tez uzaleznia,a poza tym jak
        kiedys zaczelam pic to potem bez tego ani rusz i musialam dodatkowo zwiakszac
        dawki(np:2 torebki),a potem to zaczelam puchnac od tych ziol,dobre na 2-3
        dni,nie na zawsze.
        maslanka,sliwki suszone,czerwony grejprut-pomaga,ale nie zawsze..trzeba by jesc
        to codziennie regularnie..a sorry-sliwki..sa drogie..
        zadnych tabletek typu alax-tj mowisz tez uzalezniaja..

u mnie raz zadzialaja sliwki,raz maslanka..ale roznie z tym..jak juz mam kryzys
        to robie sobie lewatywe..brzmi strasznie..ale nie przesadzajmy,raz kup eneme w
        aptece,a potem wystarczy tylko wykorzystac butelke=ciepla woda+troche
        mydla..ale tez nie stosuj tego non stop..sporadycznie jak juz naprawde jest
        kiepsko...

ja juz dlugo mecze sie z zaparciami,ale tylko gdy gdzies wyjezdzam,zmiana
        klimatu,miejsca pobytu..itd...jak jestem w domku to ok..a i zawsze przed
        okresem 3-4 dni nie ide do wc...niestety..
    • Gość: lea88 Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 10:28
      no a u mnie nie skutkuje kompletnie bogarta w blonnik dieta. jadlam ponad
      miesiac same warzywa, owoce, otreby, platki owsiane, rodzynki, figi, morele i
      sliwki suszone, duzo wody, rano naczczo sok z burakow, woda z miodem i cytryna
      itd itp..
      nic a nic, ciagnie sie to u mnie od ponad 2 miesiecy. dostalam od lekarza
      duspatalin retard na prace jelit- jeszcze gorzej- brzuch mi puchnie, a
      wyproznic sie jak nie moglam tak nie moge.

jesli rano sie nie wyproznie to potem caly dzien boli mnie brzuch, a od diety
      tylko mi kiszki skreca. jak nic nie wezme to jak sie zmusze po godzinnym
      siedzenie w ubikacji zawsze cos wychodzi, ale to stanowczo za malo a brzuch jak
      bolal tak boli.
      mysle ze to w ogole u mnie nie problem samych zaparc, bo zauwazylam, ze stolec
      jest zupelnie miekki, czasem nawet wodnisty. po prostu to nerwy- byc moze ZJW.
      w czasie miesiaczki jest ok, nawet mam biegunki.
      jak sie denerwuje to jest jeszcze gorzej, a jak cos wezme na uspokojenie, albo
      na przeczyszczenie to od razu ide do kibelka i sie zalatwiam, nawet 5 min
      czekac nie musze (zapewne dzialanie psychologiczne ze lek mi pomoze)

niestety wrocilam do starej metody lek Alax. nic mi nie pomagalo, a tak
      przynajmniej codziennie rano i de do kibelka i no problem a brzuch nie boli.
      wiem ze sie moge uzaleznic ale nie wiem co mam ze soba zrobic. moze faktycznie
      powinnam te syropki nieuzalezniace pic:( ale nie wiem czy poskutkuja, bo na
      mnie czesc lekow dziala okropnie (tzn zawsze sie po nich wyprozniam, ale jelita
      mi skreca albo brzuch rozdyma jak w 5 miesiacu ciazy)
      • Gość: witek Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: 81.15.192.* 17.06.04, 11:30
        moze 15 lat temu to tyle warzyw co zjadlas to by ci pomoglo.... natomiast dzis?
        wszyscy dobrze wiemy jakie mamy warzywa... i owoce. HIPERSUPERMAKROMARKETY !!
        • Gość: lea88 Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 15:18
          no to wlasnie jak sa z chemikaliami to powinnam non stop w ubikacji siedziec, a
          tu nic:/
          z reszta wiele warzyw i owocow mam z dzialki (nie pryskane, bez chemii i tez
          nic). to u mnie na pewno kwestia psychiki.
          mam nadzieje ze kiedys sie poprawi:)
          • Gość: witek Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: 81.15.192.* 17.06.04, 15:35
            ..jest takie zioło Ajurwedyjskie o nazwie AMLA. moze cos takiego by pomoglo?
            zapytaj... moze inni specjalisci cos wiedza?
    • Gość: Basia Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.cg.shawcable.net 17.06.04, 15:46
      Oczywiscie moze to by sprawa psychiki....
      Czesto zaparcia sa spowodowane niedoborami flory bakteryjnej i jest to coraz
      bardziej powszechne bo wszystko sie teraz pasteryzuje. Dlatego propozycja Witka
      jest godna polecenia. Jak ktos nie jada jogurtow, kefirow czy kiszonych ogorkow
      moze sobie kupic jakas dobra kulture bakteryjna ( musi w niej byc Lactobacillus
      Bulgaricus)i zrobic kuracje.
      Drugie podloze zaparc to motoryka (perystaltyka) jelit. By ja poprawic polecam
      kilka wizyt u dobrego akupunkturzysty, najlepiej chinczyka.
      Zwiekszajac ilosc blonnika w diecie terzeba to robic stopniowo bo mozna sobie
      zaszkodzic. Duza ilosc wody w diecie, regularnosc wyproznien itd tez pomagaja.
      Odradzam uzaleznianie sie od herbatek,Laktuloz, czopkow, lewatyw itd.
      Powodzenia
      • Gość: Witek Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: 81.15.192.* 17.06.04, 16:01
        ..na wstepie dziekuje za : "Dlatego propozycja Witka
        jest godna polecenia".

Gdy mówi się dziś o jogurcie czy innej potrawie na bazie kwaśnego mleka, nie
        powinno zabraknąć pojęcia „probiotyczny”.
        Ale co właściwie znaczy to słowo?
        Probiotica („probiotyczny” = „dla życia”) są mieszankami spożywczymi z żywymi
        mikroorganizmami, które tak wpływają na stosunek wspomagających zdrowie do
        szkodliwych mikroorganizmów przewodu pokarmowego, że powstają z tego pozytywne
        efekty dla całego organizmu. Probiotica odbudowują wspomagającą zdrowie florę
        bakteryjną jelit i wzmagają jej rozwój.

Które bakterie działają probiotycznie i dlaczego?
        Wśród wielu mikroorganizmów są pewni przedstawiciele trzech grup bakterii,
        wspomagających zdrowie:
        Laktopałeczki
        Bifidobakterie
        Paciorkowce
        Te trzy szczepy są najlepiej zbadanymi mikroorganizmami w związku z działaniem
        wspomagającym zdrowie. Laktopaleczki hamują wzrost bakterii chorobotwórczych w
        ten sposób, że tworzą z kwasami mlekowymi kwaśne i bakteriobójcze środowisko.
        Lactobacillus bulgaricus i streptococcus thermophilus korzystnie wzajemnie
        wpływają na swój wzrost i dzięki temu dodatkowo wzmagają te pozytywne efekty.
        • Gość: lea88 Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 17.06.04, 16:34
          herbatke ziolowa owszem sprawdzic zawsze mozna:))
          ale np. mi tona herbatek "figura" itp tez nie pomaga..
          jogurty, kerify i maslanki tez probowalam
          kupilam tez ziolka herbapolu ale zawieraja dziurawiec a biore pigulki
          antykoncepcyjne i odpadaja :(
          • witski Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 17.06.04, 16:45
            polecilbym ci pewien probiotyczny Bio-jogurt.... ale nie moge - obiecalem ze na
            forum nie bede nic polecal.
            • Gość: Kasia Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 21:33
              Uff... Nareszcie!!!
              Wszyscy odetchnęliśmy z ulgą! Pozdrawiam Witka.
              • Gość: Witek Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: 81.15.192.* 18.06.04, 12:31
                Pozdrawiam Kasie :)
    • rezurekcja Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 18.06.04, 11:47
      Gość portalu: elzbieta napisał(a):

> Prosze, poradzcie w temacie jak wyzej..

pol godziny prezd posilkiem pijesz pol lyzki miodu rozpuszczonej w pol szklanki
      cieplej wody.
      Testowalam na sobie. dziala.
      • Gość: lea88 Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.06.04, 12:50
        nie u wszystkich..wierz mi ;(((
        • rezurekcja Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 18.06.04, 13:33
          Gość portalu: lea88 napisał(a):

> nie u wszystkich..wierz mi ;(((

sprobuj owsianki.
          na moja babcie dzialala.
        • rezurekcja Re: ZAPARCIA - pomocy..:( 18.06.04, 14:24
          aha: ten "napoj" trzeba zazywac nieco dluzej niz 1 dzien.
          • Gość: -_- kolonoskopia na poczatek IP: *.dyn.optonline.net 19.06.04, 03:00
            u kazdego kto ma zaparcia trzeba zrobic kolonoskpie !!!

tez mam takie problemy jak wy i nic mi nie pomaga.mialem kolonoskopie i jelito
            mam czyste i zdrowe.lekarz powedzial ze po prostu mam leniwe jelita.zalecil
            duzo wody,pokarm z blonnikiem i duzo ruchu(biegi)

problem w tym ze zabardzo mi to nie pomaga i caly czas szukam jakies metody na
            pozbycie sue tego problemu

• Gość: Mike Re: ZAPARCIA - pomocy..:( IP: 80.51.237.* 21.07.04, 11:21
      Spróbój łykać 1 tabletkę dziennie SILIMAROLU 70 mg. Mojej żonie to pomogło jak
      ręką odjął. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka