Dodaj do ulubionych

Zapadnięte żebra.

15.03.12, 00:32
Witam, mam niecałe 18 lat i jestem szczupłej budowy (aktywny fizycznie), i dość wygimnastykowany. Mój problem polega na tym, że żebra z prawej strony pod "piersią" zaczynają mi się zapadać i później podnosić (taka dziura). Nie dość że brzydko to wygląda to jeszcze gdy zegne się lekko w bok czy w przód w pasie i napnę mięśnie brzucha to żebra bardzo mocno zapadają się do środka (tak jak by je coś ciągnęło), a te co są niżej ( nie tak zapadnięte) nachodzą na nie i gdy się prostuję to zaskakuje jedno na drugie i później tak przeskakuje (zeskakuje) albo nawet czasami muszę dotknąć żeby zeskoczyło. Sprawia mi to trochę bólu i kłopotu bo jednak nie mam w pełni swobody ruchu przez to. ( nie wspominając o wyglądzie...) Boje się jeszcze o to że gdy dostanę w nieodpowiednim momencie w żebra czymkolwiek to może mi ono przebić skórę i wyjść na wierzch ponieważ czasami znajduje się w takiej pozycji, że widać jak jego koniec napina mi skórę

Mam to odkąd pamiętam ale nie udało mi się do tego przyzwyczaić i mam już tego dość, jak można to wyleczyć ? gram w piłkę na ramce i często musze się złożyć w "kulkę" i przeszkadza mi to troche. (nie tylko w tym)

Mam nadzieję ze ktoś powie mi co z tym mogę zrobić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kasiaania20 Re: Zapadnięte żebra. 15.03.12, 20:45
      pl.wikipedia.org/wiki/Klatka_piersiowa_lejkowata
      • kontuzjakolana Re: Zapadnięte żebra. 15.03.12, 22:12
        "Klatka piersiowa lejkowata - Polega ona na zapadnięciu się mostka na odcinku o różnej długości"
        Opisałem zupełnie co innego.... Nie mostek, a żebra.
        • kasiaania20 Re: Zapadnięte żebra. 15.03.12, 22:27
          to idz do lekarza i mu to pokaż
          • kontuzjakolana Re: Zapadnięte żebra. 15.03.12, 23:42
            nie bardzo mam czas na to żeby iść do lekarza z tym, szkoła, rehabilitacje itp. Dlatego postanowiłem napisać tu z nadzieja, że usłyszę jakąś radę .
            • snajper55 Re: Zapadnięte żebra. 16.03.12, 01:56
              kontuzjakolana napisał:

> nie bardzo mam czas na to żeby iść do lekarza z tym, szkoła, rehabilitacje itp
              > . Dlatego postanowiłem napisać tu z nadzieja, że usłyszę jakąś radę .

Usłyszałeś najrozsądniejszą radę, jaką można tu usłyszeć - idź do lekarza.

S.
    • kasiaania20 Re: Zapadnięte żebra. 16.03.12, 20:08
      rehabilitacje?
      tzn że już ktoś musi wiedzieć co ci jest , bo nie robi się rehabilitacji od tak dla hecy
      • kontuzjakolana Re: Zapadnięte żebra. 17.03.12, 00:04
        Do ortopedy iść czy jak ?

A co do tych rehabilitacji to one są akurat na kolano bo jestem po urazie aktualnie.
        • easyblue Re: Zapadnięte żebra. 17.03.12, 09:11
          Zapytaj rehabilitanta przy okazji. Na pewno będzie wiedział co z tym zrobić, w końcu musiał to studiować:)
          Na forum czasami znajdzie sie ktoś, kto zna takie mniej "popularne" przypadki i dokładnie pokieruje i objaśni. Większość moze jedynie gdybać:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka