Dodaj do ulubionych

Drętwienie Dłoni;

19.06.12, 14:07
Witam serdecznie. Chciałbym napisać o problemie, który mnie ostatnio męczy. Przez kilka ładnych lat zupełnie nie dbałem o kondycję fizyczną. Dużo paliłem i niewiele się ruszałem. Spędzałem większość czasu przed komputerem. W końcu postanowiłem to zmienić. Zająłem się ćwiczeniami fizycznymi i ogólnie ruchem, żeby poprawić swoją kondycję oraz wygląd.
Mój problem pojawił się jakiś tydzień temu. Zaczęła mi lekko drętwieć wewnętrzna część dłoni z prawej strony. Czy to może mieć jakiś związek z kręgosłupem ? Nie wiem czy ćwiczyć dalej. Nie chcę sobie bardziej zaszkodzić niż poprawić sylwetkę. Mam wrażenie, że jest to powiązane z tym "nowym" ruchem. A wy co o tym sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • prim.asol Re: Drętwienie Dłoni; 19.06.12, 18:19
      przede wszystkim wielkie gratulacje za chęć zmiany swojego życia. Jeśli dotychczas byłeś "kanapowcem" to nie możesz od razu wyciskać na siłowni bo sobie zrobisz krzywdę. Najlepsze to : spacery, wycieczki piesze, rower, pływanie, może być taniec..., ćwiczenia ogólnorozwojowe. To mrowienie może być od kręgosłupa. Jeśli masz możliwość dotarcia do ortopedy to byłoby dobrze ale i rodzinny może skierować do rtg kręgosłupa piersiowego i szyjnego i dać zalecenia.Zresztą do specjalisty też trzeba iść ze zdjęciami. Tak trzymaj ;)
      • ksenia54 Re: Drętwienie Dłoni; 15.07.12, 20:28
        Witam i przepraszam za tak długie milczenie z mej strony. Otóż muszę napisać , ze drętwienie całkowicie ustąpiło ponieważ brałam leki takie .jak: dicloratio uno;zaldar37.5 ,metypred16.Zjadłam wszystkie leki i mrowienie całkowicie ustąpiło.

pozdrawiam
        • millka29 Re: Drętwienie Dłoni; 22.07.12, 17:51
          oby to bylo na stale ,bo mi niestety po odstawieniu metypredu dretwienia zaczely stopniowo wracac. metypred pomogl ale nie na stale.emg wykazalo ciesn nadgarstka i dopiero zabiegi operacyjne daly efekty
      • 2majka0 Re: Drętwienie Dłoni; 31.07.12, 14:54
        Jezeli wczesniej duzo czasu spedzales przed komputerem to moim zdaniem Twoj problem moze byc spowodowany Zespolem ciesni kanalu nadgarstka. Poczytaj sobie w internecie infoipmacje na ten temat i zobacz czy masz typowe objawy
    • husar-77 Re: Drętwienie Dłoni; 23.06.12, 00:57
      Jakbym czytał o sobie. Mnie drętwiała też dłoń. Takie mrowienie, potem drętwienie. Z czasem bardzo dokuczliwe tak że w nocy musiałem kilka minut potrząsać dłonią żeby przeszło. Wszystko to od kręgosłupa. Konkretnie przez zwyrodnienie odcinka szyjnego.
      • bardu Re: Drętwienie Dłoni; 23.06.12, 18:31
        Miałam takie same objawy i też mi zdiagnozowano zmiany w kręgosłupie. Po 20 latach okazało się, że to również zespół cieśni nadgarstka. Jestem już po operacji. Chirurg, który mnie operował zapytał dlaczego tak późno się do niego zgłosiłam. To ponoć dość powszechne, że ludzie leczą kręgosłup, a mają zcn. Drętwienie, a potem bóle dłoni, szczególnie w nocy to typowe objawy zcn. Jak będziesz u neurologa poproś o skierowanie na badanie emg.
    • arrass Re: Drętwienie Dłoni; 23.06.12, 19:15
      Masz chory kręgosłup szyjny lub nastapił ucisk nadgarstka .
      Grasz w tenis ziemny lub stołowy ? Jakie ćwiczenia wykonujesz ?
      Nie wykonuj ciągle tych samych ćwiczeń przez dłuższy czas .
      • ksenia54 Re: Drętwienie Dłoni; 27.06.12, 12:48
        Witam serdecznie. Mnie drętwienie dłoni tak strasznie dokucza ., kłopoty w nocy nie wiem gdzie położyć Wzięłam dwie blokady i trochę jakby się poprawiło ale to tylko na chwilkę .później znów drętwienie wraca. Biorę leki takie jak aspicami i
        metypred 16mg. . Prosze o jakieś rady , czy ktoś z Was tez bierze takie leki i czy pomaga ?
        z góry dziękuje Ksenia
        • pia.ed Re: Drętwienie dłoni ... 28.06.12, 00:02
          .... zespół cieśni nadgarstka ... Chirurg, który mnie operował zapytał dlaczego tak późno się do niego zgłosiłam. To ponoć dość powszechne, że ludzie leczą kręgosłup, a mają zcn. Drętwienie, a potem bóle dłoni, szczególnie w nocy to typowe objawy zcn. Jak będziesz u neurologa poproś o skierowanie na badanie emg.

Ja tez czekalam stanowczo za dlugo :(
          Kiedy jednak tu na forum podano mi mozliwa dignoze, czyli zespół cieśni nadgarstka,
          to sprawa potoczyla sie bardzo szybko.
          Ortopeda do ktorego poszlam, w ciagu tygodnia wykonal mi zabieg ambulatoryjnie,
          bez zadnych dodatkowych badan, bo moje objawy nie mogly byc bardziej klasyczne.
          Zabieg byl przy znieczuleniu miejscowym, ortopeda uwolnil przycisniety nerw,
          i zaraz po zabiegu ktory trwal 10 minut moglam pojsc do domu ...
          Przez pare tygodni czulam niewielki bol we szwie, co jest naturalne.
          Teraz minelo juz dwa lata, i reka wspaniale funcjonuje.

Aha, przed zabiegiem czesto zdarzalo mi sie wypuscic talerz czy kubek z reki,
          choc wydawalo mi sie ze mam dobre czucie,
          • millka29 Re: Drętwienie dłoni ... 30.06.12, 15:15
            ja tez mialam ciesn i tylko zabieg pomogl. mialam dretwienia, zaniki miesni tak duze ze rece byly sztywne.ogolnie koszmar. tez bralam metypred ale to bylo bez sensu bo pomagalo chwilowo po odstawieniu leku wracalo.a przeciez p co sie truc sterydami jesli maly zabieg moze nam pomoc?dodam ze operowane mialam obie dlonie w odstepie 3 m-cy
            • ksenia54 Re: Drętwienie dłoni ... 01.07.12, 18:44
              Witaj Emilko .Dziekuje Ci za odzew. Musze Ci napisac ,ze odstawiłam leki bo mi przechodziło ale mrowienie wróciło i dlatego jutro ide do lekarki i zobaczymy co mi powie. Boje sie zabiegu . bardzo boje sie bo tez 5 lat temu miałam operacje (sprawy nie będę pisać na forum) i od tego czasu boje sie operacji.
    • elabornix Re: Drętwienie Dłoni; 03.07.12, 15:07
      miałem podobny problem (28 l.) tylko u mnie była zdiagnozowana skolioza. oczywiście przez całe dzieciństwo nikt nie przypilnował jak zresztą wszystkie dzieciaki i tak się pogłębiało. bardzo dużo czasu spędzam przed kompem i zaczął mi drętwieć mały palec w prawej ręce i tak odrobinę w dół. lekarz szybko zdiagnozował, że to ucisk na krążki i kazał kupić klin do siedzenia, coś takiego KLIN, natomiast w ogóle odradził pajączki i tego typu korektory. I rzeczywiście po jakiś 2-3 tygodniach zaczęło puszczać i drętwienie zniknęło, więc jak masz problem z kręgosłupem, to polecam wizytę u ortopedy.
      • flora.5 Re: Drętwienie Dłoni; 03.07.12, 17:01
        Różne są przyczyny drętwoty rąk.Zbadanie ciśnień nadgarstka jeżeli nie ma lekarz umowy to kosztuje kilka set złotych,może być od kęgosłupa a może też być od stanu pogody o czym mi lekarz na ostatniej wizycie powiedział,Trzeba siebie obserwować.
        • millka29 Re: Drętwienie Dłoni; 03.07.12, 19:35
          za emg placilam 230 zl,ale mialam takie nasilone dolegliwosci ze nie mialam juz sily czekac na wizyte u ortopedy badz neurologa ktory ma kontrakt z prcacownia emg. ale jak ktos ma jeszcze delikatne objawy to moze sie dowiedziec jaki ortopeda ma kontrakt z jakas pracownia emg i poczekac sobie w kolejce i pojsc na emg ze skierowaniem .
          ja tez sie balam zabiegu(to zabieg w znieczuleniu miejscowym,ze znieczuleniem niecale pol godziny wiec trudno to nazwac operacja) ale jakos sie przemoglam
    • primum_non Re: ciekawy problem 10.12.12, 20:19
      operacja będzie niezbędna, jeżeli jest pewność cieśni i na przykład do 4 miesięcy leczenie nic nie da.W internecie jest opis w jakich ustawieniach ręki z dłonią ból się pojawia wzmaga do minuty, do kilku minut.Trudne do sprecyzowania dla danej osoby, na przykład przy posługiwaniu się myszą komputerową, wyprostowaniu i uniesieniu dłoni (?)zaciśnięcia opaski ciśnieniomierza.Z kolei ból zanika w pozycji stojącej, (leżącej) i opuszczeniu swobodnym ręki, wykonywania powolnych delikatnych kółek dłonią.Ból promieniuje od nadgarstka, przez rękę i bark w kierunku kręgosłupa (?).Co do leczenia w niektóre wierzę, w inne nie:Witamina B Compositum w dopuszczalnych dawkach w chorobach nerwów, w kolejności witamina B6, B12, B2 multiwinamina, leki , ale tylko przeciwzapalne, jako dodatek przeciwbólowe-ibuprom, aspiryna, (opokan-środek nie obojętny bez recepty teraz).Nacieranie Amolem, Bromelaina, enzym trawienny z ananasa.Wstrzykiwanie hydrokortyzonu (?wątpliwe).Leczenie nadciśnienia, otyłości, przeciw obrzękowe, cukrzycy.Ale z opisu mam, że leczenie i tak kończy się operacją.Ważne jest na kilka miesięcy zrezygnowanie z używania danej dłoni, powtarzania tych samych ruchów, usztywnianie nadgarstka metalem, plastikiem bez ucisku.Zmniejszanie się, zwiększanie bólów i drętwienia, parestezje to wskazówki co do postępowania.I jeszcze humor, niektórzy zalecają ciepłe okłady oraz wygrzewanie, inni tylko zimne bo zimno wzmaga _obrzęk_ .
    • sokhna Re: Drętwienie Dłoni; 10.12.12, 22:31
      W gre wchodza wlasnie te dwie rzeczy: ciesn nadgarstka i porblemy z szyjnym odcinkiem kregoslupa. Powinienes zbadac obie wlasnie ze wzgledu na to, ze tak nagle i intensywnie zaczela sie Twoja przygoda ze sportem :)
      Jakby sie okazalo, ze to ciesn to oczywiscie wynik pokaze czy juz nadaje sie do operacji czy jeszcze mozna poczekac. Ta dolegliwosc ma to do siebie, ze "pojawia sie i znika". Moze teraz potrwac kilka tygodni i zniknac na kilka miesiecy (w fazie poczatkowej). Potem jednak dretwienie bedzie powracac czesciej i na dluzej.
      Poki co na noc pomocna bedzie "szyna", wyglada dokladnie jak ochraniacz zakladany przy jezdzie np. na rolkach :)

Moj maz jest chirurgiem i to jego secjalizacja. Zabieg trwa kilka minut, szwy sciagane po ok 2 tygodniach. Na poczatku jest dziwnie, bo dosc powoli wraca sila w rece. Czlowiekowi sie wydaje, ze wszystko moze (bo nic nie boli) ale po prostu nie ma sily :) To wiem po sobie bo tez te operacje przeszlam.
      Jako ciekawostke napisze, ze mialam zespol ciesni nadgarstka w obu rekach, obie kwalifikowaly sie do operacji, ale najpierw zrobilam prawa reke (bo byl gorszy wynik). Kilka miesiecy po operacji wyniki w nieoperowanej rece znacznie sie poprawily, zeszly ponizej granicy kwalifikujacej do zabiegu. To podobno bardzo czeste "zjawisko".

No, ale nie ma co gdybac, idz do chirurga albo ortopedy i porob potrzebne badania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka