Gość: bebebe IP: *.sosnet.pl 24.06.04, 09:38 gdzie go można kupić? może w jakiś hipermarketach? real, tesco? inne... może ktos z was już kupował, mile widziana cena:) i jeszcze mała proźba: pomógł on wam? dzięki wielkie i ogromne. ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hania Re: OCET JABŁKOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 09:54 a na co ma pomóc, ocet jest bardzo szkodliwy (w dużych dawkach powoduje białaczkę i inne cieżkie choroby) - jak usłyszałam z czego sie go robi to niemal nie upadłam - ze związków nafty i beznzyny !!!!!!!!!! a jabłkowy - niby wszyscy podrabiają - był taki jeden z listkiem kiedyś chciałam go kupić - jest tylko jeden oryginalny (słyszałam audycje na temat szkodliwości octu i tylko ten jeden można w małych ilościach stosować np. do marynat) poszłam szukać tego octu - niestety nie zapisałam dokłanych danych bo myślałm że poznam po tym listku wchodzę do marketu patrzę - a tam całe pół kilometra octu na półkach i na każdym zielony listek ;-) szybko wzieli sie za podrabianie oczywiście zrezygnowałam bo ten też miał być szkodliwy tyle że mniej a tak nawiasem mówiąc z czystej ciekawości - na co on miałby niby pomóc ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: OCET JABŁKOWY IP: *.sosnet.pl 24.06.04, 10:03 na odchudzanie:) pół godziny przed posiłkiem wypić szklankę wody z 2 ŁYŻECZKAMI octu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: OCET JABŁKOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 10:24 co Ty nie pij tego, jeszcze dawno temu, jak nikt nie chorował na raka moja mama miała na oddziale małą dziewczynkę która miała białaczkę - jeszcze nie wiedzieli kiedyś nawet jak to leczyć (choć pewnie i teraz to nieuleczalne) podejrzewali że dostała tej białaczki od picia octu, bo poprostu wipijała ocet ze śledzi, z wszelkich marynat - bardzo jej smakował - mówiła "oranżadka" ocet jest bardzo szkodliwy - nie pij go, bo będziesz chora !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: OCET JABŁKOWY IP: *.chello.pl 24.06.04, 10:26 Ocet jabłkowy zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza, wapnia, fluoru i innych pierwiastków śladowych. Działa profilaktycznie i leczniczo w wielu schorzeniach, jak np. reumatyzm, zaburzenia trawienne, choroby skórne , wspomaga odchudzanie itp. Najlepiej przygotowac go w domu - mozna użyć do tego samych skórek lub całych jabłek - zetrzeć na tarce, włozyc do szklanego lub ceramicznego słoja, zalać ciepłą przegotowaną wodą (0,5 litra na 0,4 kg jabłek), na każdy litr wody dodać 100g miodu lub cukru a w celu przyspieszenia fermentacji - 10g drożdży piekarskich i 20g suchego chleba razowego. Naczynie (nie przykryte!) postawić w ciemnym miejscu. 2-3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką, po 10 dniach przecedzić przez gazę, nakryć naczynie gazą i trzymać w ciemnym, ciepłym miejscu. Czekać aż stanie się jasny (40-60 dni). Przelać do butelek (też używając gazy), zakorkować, zalać korki woskiem. Uproszczony sposób: obierzyny jabłek zalać słodzoną wodą (2 łyżki cukru na 1 szklankę wody), słoik zawiązać płótnem, po 3-4 tygodniach - ocet gotowy! Te przepisy podaje dr.Górnicka, ja robiłam w/g pierwszego - to zupełnie inny ocet niz ten ze sklepu! Pije go 2-3 x dziennie - 2-łyżeczki na 1/2 szklanki wody + 1 łyżeczka miodu. Dobry jest też przy przeziębieniu, okłady przynoszą ulgę gdy boli gardło, w półpaścu itp. Lepiej nie szukać podróbek tylko zrobić w domu! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: OCET JABŁKOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 10:29 lepiej nie nazywać tego octem - to raczej wino lub sok z moszczu jabłkowego bo jeszcze ludzie uwierzą w dobroczynną moc octu a taki ze sklepu to zupełnie co innego - samemu warto zrobić, ale żeby pić to nie byłabym taka pewna, choć w tych składnikach które podajesz nie ma nic groźnego - chyba sama wezmę sie za produkcję octu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: OCET JABŁKOWY IP: *.chello.pl 24.06.04, 10:31 Porównywać ocet jabłkowy do zwykłego octu spirytusowego to jak porównywać lecznicze preparaty wapnia z wapnem lasowanym używanym na budowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: OCET JABŁKOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 10:33 masz rację ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: OCET JABŁKOWY IP: *.chello.pl 24.06.04, 10:47 Nawet w aptece mozna dostać ocet jabłkowy - preparat o nazwie CIDREX, ja wolę jednak ocet "domowy", mozna go używać do wszystkiego zamiast trującego rzeczywiście octu spirytusowego! Ja uzywam go bo wyczytałam ze znakomicie(?) oczyszcza stawy i pomaga w migrenowych bólach głowy (to potwierdzam). Pewnie jakby sie kto uparł i wlał w siebie z pół litra na raz to by mu zaszkodził! Rzeczywiście nazwa "ocet" jest niezbyt zachęcająca - może macerat jabłkowy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: OCET JABŁKOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 11:00 hej ! mnie tylko dziwi że to się nie psuje - nie ma mowy o żadnym pasteryzowaniu czy cuś... Bardzo boję się pleśni - czy to czasem nie pleśnieje ( bo w sumie czym to jest zakonserwowane - nie alkoholem) pleśń jest trująca - ale w tym mam nadzieję nie rozwija się, masz może jakieś uzasadnienie.... dlaczego to się nie psuje (cukier?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: OCET JABŁKOWY IP: *.chello.pl 24.06.04, 11:14 Przygotowanie tego octu (przepis 1) jest podobne do produkcji słabego wina wytrawnego. Jesli butelki "zalakujemy" to mogą sobie bezpiecznie "leżakować". Ważne jest żeby odczekać (po tej drugiej fermentacji) aż płyn "uspokoi się" i będzie klarowny. Z przepisami na ocet jabłkowy spotkałam sie w wielu książkach - także u Gumowskiej, Tombaka, oni też piszą że tak zabezpieczony może stać i kilka lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: OCET JABŁKOWY IP: *.chello.pl 24.06.04, 11:17 "To" będzie miało kilka procent alkoholu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: OCET JABŁKOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 11:17 widzę że mam przyjemność w profesjonalistką :-) moja mama ma wiele ksiażek Gumowskiej, kojarzę to nazwisko ;-)chyba będę musiała pożyczyć.... wiesz może dokładnie jak zalakować te butelki żeby było ok ? tzn. wiem że korek i jakiś wosk ale jaki ze świeczki ? jak to wykonac żeby było dobrze ? pozdrawiam serecznie. Hania Odpowiedz Link Zgłoś
fiordilligi Re: OCET JABŁKOWY 24.06.04, 11:25 moja babka pochodzi ze wschodu. W latach jej młodości nie było konserwantów i lodówek, a zakwasy naturalne były powszechnie używane, głównie dlatego, że się nie psuły. Do dziś robi ocet jabłkowy tak jak ula, używa jabłek ze swojego sadu, po zakończonym procesie , jak już zrobi się jasny, przelewa do butelek i korkuje. To się nie psuje, bo podlega naturalnym procesom fermentacji. Jest doskonałe do sałatek, pomidorów, sałaty i innych wielu, wielu rzeczy. Babcia robi tez inne zakwasy, z buraków ( mam anemię i to dla mnie zbawienne), mąki żytniej, to jest zdrowe i daje nam to, czego nie dostaniemy w żadnym sklepie, a kosztuje i mało pieniędzy i niewiele wysiłku. Nie porównujmy naturalnych zakwasów do octu wytwarzanego chemicznie. To jest coś ZUPEŁNIE innego. Pleśń powstaje zawsze przy tego rodzaju procesach. Jest to naturalny proces towarzyszący. Babcia powtarza, że trzeba ją w całości koniecznie usunąć np z buraków przed zlaniem barszczu to butelek. Ta pleść pojawiająca się na wierzchu jak kożuch właśnie umożliwia fermentację produktu. Sama jest niezdrowa, ale po prostu się ją usuwa pp łyżeczką owiniętą w gazę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: OCET JABŁKOWY IP: *.chello.pl 24.06.04, 11:39 Najlepszy jest wosk (moze byc z woskowej świecy) lub lak. Jeszcze mały dodatek - po pierwszej fermentacji (po 10 dniach) też dodać 50- 100g miodu na każdy litr soku! i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia! Nie jestem chemikiem i nie jestem pewna czy ten "kożuszek" powstający na wierzchu w czasie fermentacji to pleśń, ale usuwa się go filtrując płyn przez gazę. Jeśli na jakichś przetworach np. dżemie - pojawia się choć odrobina pleśni to wyrzucam całość - cóś takiego jest w całości niejadalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: OCET JABŁKOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 11:50 Ula ! Wielkie dzięki, mam sad wiec spróbuję w tym roku zrobić ocet ;-) jak byś jeszcze miała jakieś wskazówki to pisz, wszytsko sobie skopiuję a propos pleśni - TAK !!! gdy tylko pojawi się pleśń należy wyrzucić całość, niestety..... samo zebranie pleśni "z wierzchu" nie wystarczy, zarodniki pleśni są już w całym słoiku mimo że ich nie widać !!! Jedzenie takich przetwórów w których choćby zaczęła się rozwijać pleśń, powoduje raka wątroby. To proces długotrwały ale NIGDY NIE należy go przyspieszać spożywając takie produkty, nawet gdy np. kupujemy cytryny i widzimy że niktóre są w skrzynce spleśniałe lub nadpleśniałe to należy zrezygnować z innych nawet na "oko" dobrych z tej skrzynki - niestety PLEŚŃ to największa naturalna trucizna w tym occie ta pianka to myślę że nie jest pleśnią - tylko może fermentem z tych dożdży - albo z jabłek ....? Dzięki za przepis. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: OCET JABŁKOWY 24.06.04, 11:56 Wg opinii lakarzy ocet jablkowy NIE MA ZADNEGO WPLYWU na przemiane materii i przyspieszenie spalania w organizmie. A to jest wlasnie argument koronny wytworcow ktorzy sprzedaja ocet jablkowy nawet w tabletkach jako pomagakacy schudnac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: OCET JABŁKOWY IP: *.chello.pl 24.06.04, 12:00 Ale te przepisy pochodzą z książek które napisali lekarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebebe Re: OCET JABŁKOWY IP: *.sosnet.pl 24.06.04, 13:21 powiedzcie coś więcej o CIDREX... ile kosztuje, jak wyglada itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beba2 Re: OCET JABŁKOWY IP: *.autocom.pl 24.06.04, 13:21 Oczywiście, że najlepsze są wszelkie mikstury domowe, ale nie zgodzę się z tym, że w sklepach nie można kupić octu jabłkowego nadającego się do bezpośredniego spożycia. Otóż są takie octy ( także winne ),które nie mają nic wspólnego ze spirytusowym ( tylko ten może doprowadzić do niedokrwistości). Moja koleżanka ma zalecone przez lekarza picie łyżki dziennie takiego octu ( firma Matmar) w rozcieńczeniu z wodą 1 : 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebebe Re: OCET JABŁKOWY IP: *.sosnet.pl 24.06.04, 13:27 wiecie co? teraz, bo bardzo zależy mi na czasie kupie sobie pierwszy lepszy w sklepie, gotowy ocet. a jak będe miała czas, to zrobie sobie swój własny. będe pić teraz 1 łyżeczke małą na i szklanke wody- może coś da, więcej wole nie dawać, bo się troche przestraszyłam po tym co napisałyście. w ogóle nie chce mi się już żyć... a świat jest taki piękny:( Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: OCET JABŁKOWY 21.07.04, 16:28 Gość portalu: beba2 napisał(a): > że w sklepach nie można kupić octu jabłkowego nadającego się do bezpośredniego > spożycia. > Otóż są takie octy ( także winne ),które nie mają nic wspólnego ze > spirytusowym ( tylko ten może doprowadzić do niedokrwistości). a jakie skladniki chemiczne powoduja ze jeden prowadzi a drugi nie Odpowiedz Link Zgłoś
fiordilligi Re: OCET JABŁKOWY 24.06.04, 13:40 pleśń na powidłach a na zakwasie to zupełnie inny rodzaj pleśni. Powidła nie fermentują tylko są w pewien sposób pasteryzowane. Pasteryzowany produkt nie ma prawa zapleśnieć, bo to oznacza, iż rozpoczął się proces gnilny. Takie produkty się wyrzuca. Tutaj w zakwasach zawsze ten kożuszek wystąpi, tak jak na ogórkach małosolnych albo kapuście kwaszonej. Zbiera się ją i odrzuca, ale nie powoduje ona zepsucia całego produktu. Kisząc żurek z mąki, także spotkacie się z tym kożuszkiem - to nieuniknione. Robiąc to samemu w domu, można dopilnować, żeby się tego kozuszka perfekcyjnie pozbyć przed zabutelkowaniem produktu Odpowiedz Link Zgłoś
magjanic Re: OCET JABŁKOWY 24.06.04, 15:31 Nie mów, że ocet jest bardzo szkodliwy, bo uogólniasz. Szkodliwy jest ocet spirytusowy wytwarzany syntetycznie, nie ocet winny, które są produktem naturalnym, powstającym w procesie fermentacji wina!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Na forum ziola IP: *.gl.digi.pl 24.06.04, 13:29 Na forum ziola jest podane jak zrobic w domu ocet jablkowy. Taki domowy jest OK. Sa tam przynamnjej 2 przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebebe Re: Na forum ziola IP: *.sosnet.pl 24.06.04, 13:32 ale nie rozumiecie... ja mam MAŁO czasu:( sezon na jabłka się skończyłm teraz są truskawki. sadu nie mam- lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Na forum ziola IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 13:36 może ja Ci zrobię ten ocet - w sezonie :-) bo ja mam jabłka a octu nie potrzebuję - chętnie bym sie z Tobą zamieniła ja właśnie chciałabym przytyć ;-) pij kefir z truskawkami i czekaj na sezon jabłkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula_ Re: IP: *.chello.pl 24.06.04, 14:10 Ja też nie muszę chudnąć, ale odkąd pojawiły sie truskawki - codziennie na kolację robię koktajl z truskawek, bananów i jogurtu naturalnego (tylko Bakoma)! Po tygodniu straciłam 1 kg wagi! Ktoś pytał o CIDREX - nie pamiętam ceny, ale coś koło 10 zł, moja córka go łyka bo nie lubi tego mojego octu(?), niestety nie chudnie!, przeczytałam na opakowaniu że zawiera też olej z soi i kiełków pszenicy. Ja wolę jednak wypić zrobiony przez siebie, z miodem jest nawet smaczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: OCET JABŁKOWY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 14:54 Tylko ocet jabłkowy jest dobry do picia, może nazwa myląca jak inni już sugerowali.Ocet winny to już co innego. To muszą być koniecznie jabłka. Anna J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga5 Re: OCET JABŁKOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 20:58 Ocet jabłkowy bywa w sklepach typu "zdrowa zywność". Ale najlepszy jest domowy, przepis podano wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś