Dodaj do ulubionych

Dziwne czucie w palcach ręka i noga

31.08.12, 14:09
Witam. Mój problem polega na tym, że w czerwcu tego roku pojawiło mi się dziwne czucie w palcu dużym w lewej stopie od strony zewnętrznej osłabione czucie na skórze palca, dodatkowo miałam kołatania serca i skaczącą powiekę oka. Mąż polecił mi przyjmowanie magnezu brałam przez 2 tyg. kołatania minęły, pulsująca powieka też, paluch także. Przestałam brać magnez. Jednakże tydzień temu objawy wróciły kołatanie serca, zmniejszone czucie palucha w tym samym miejscu, ale dodatkowo mam podobne uczucie w palcu małym u ręki lewej po stronie zewnętrznej najczęściej odczuwam to przy chwytaniu lub przy myciu rąk. Nie potrafię d końca sprecyzować tego uczucia. Dodatkowo pojawiły się zawroty głowy nie są mocne ale są. Co to może oznaczać?
Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • andzia-l Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 31.08.12, 14:22
      Dodam że jestem cały czas zmęczona i senna. Nie wiem jednak czy to nie jest spowodowane tym iż mam 2 dzieci 3 latka i 9 miesięczniaka i wiele nocy nie przespanych.
    • anabel7 Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 03.09.12, 22:22
      Może brakowac i magnezu i potasu, albo witaminy z grupy B (np. B12)
      www.punktzdrowia.pl/zdrowie/zdrowe-odżywianie/rola-potasu-w-organizmie
      Jeśli suplementacja nie pomoze, warto przejść sie do lekarza, być moze oprócz deficytu witamin lub/i minerałów, masz przeciążony kregosłup i stad te drętwienia, lub pojawił sie jakiś problem neurologiczny.
      • snajper55 Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 04.09.12, 00:20
        anabel7 napisała:

> Może brakowac i magnezu i potasu, albo witaminy z grupy B (np. B12)
        > www.punktzdrowia.pl/zdrowie/zdrowe-odżywianie/rola-potasu-w-organizmie
        > Jeśli suplementacja nie pomoze, warto przejść sie do lekarza

Radzisz jej brać potas bez konsultacji z lekarzem? Czy ty wiesz,że po przedawkowaniu potasu można umrzeć? Ludzie, nie piszcie głupot, bo możecie mieć czyjeś życie na sumieniu.

S.
        • anabel7 Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 04.09.12, 00:58
          No właśnie...ty mówisz o przedawkowaniu. Właśnie po to podaje sie na opakowaniu lub w ulotce dawkowanie, którego nie wolno przekroczyć. Gdyby wszystkie leki podawane w odpowiednich dawkach terapeutycznych byłyby tak niebezpieczne, nie mógłbyś kupić żadnego suplementu czy leku bez recepty.

Dawka dzienna potasu moze wynosic nawet 333mg bez żadnej ale to żadnej szkody dla organizmu, no chyba, ze machniemy sobie od razu 4 tabletki....
          • andzia-l Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 04.09.12, 07:28
            Dziękuję za odpowiedzi. Biorę magnez i potas już od tygodnia i nie ma poprawy jedynie kołatania serca ustały. Zawroty głowy są cały czas i niedoczulone palce. Do tego miałam teraz miesiączkę i przeziębienie. Tydzień temu uderzyłam się głową w futrynę ale nic się nie działo poza małym guzem na czole. Po trzech dniach dostałam zawrotów głowy, ale raczej myślę że nie od uderzenia bo nie było poważne. Dziś się rejestruję u lekarza ciekawe ile karzą mi czekać.

Pozdrawiam.

• snajper55 Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 04.09.12, 13:12
            anabel7 napisała:

> No właśnie...ty mówisz o przedawkowaniu. Właśnie po to podaje sie na opakowaniu
            > lub w ulotce dawkowanie, którego nie wolno przekroczyć.

A skąd wiesz, czy osoba której tak spokojnie potas polecasz nie ma go podwyższonego?

> Gdyby wszystkie leki p
            > odawane w odpowiednich dawkach terapeutycznych byłyby tak niebezpieczne, nie mó
            > głbyś kupić żadnego suplementu czy leku bez recepty.

Odróżniaj leki od suplementów. Po drugie każdy lek jest niebezpieczny, jeśli zostanie niewłaściwie zastosowany.

> Dawka dzienna potasu moze wynosic nawet 333mg bez żadnej ale to żadnej szkody d
            > la organizmu, no chyba, ze machniemy sobie od razu 4 tabletki....

Brednie. To jest dawka bezpieczna w przypadku osoby zdrowej, w przypadku normalnie działającego organizmu. Tu o chorych rozmawiamy.

S.
            • anabel7 do snajper55 04.09.12, 18:21
              Nie wiiemy, czy autorka postu ma podwyższony poziom potasu czy też nie.
              A z przedawkowaniem trochę jednak przesadzasz,bo nawet 1 banan ma wiecej potasu niż tabletka o dawce 333mg,o której pisałam.
              możesz sprawdzić: www.jaimojeserce.eu/zawartosc-potasu-w-warzywach-i-owocach.php

Na szczęście odróżniam leki od suplementów, bo na farmacji niestety tego uczą.
              Potas jest zaliczany do suplementów, gdyby było inaczej, to żaden sklep zielarski nie mógłby tego sprzedawać. Może najpierw poczytaj a potem atakuj:

www.doz.pl/leki/p1782-Potas
              leki.wieszjak.pl/suplementy-diety/284200,Suplementy-magnezu-i-potasu-a-leki.html
              Autorka postu zapewne dobrze wie, ze ustalonych dawek terapeutycznych nie przekracza sie, wiec nie ma co wracac do tego tematu.

Jeśli uważasz, że to wszystko brednie, to możemy również założyć, że nawet 1 banan zabije człowieka, bo ma wiecej potasu niz wspomniana dawka (333mg). Tu masz dzienne dawki: potas.zdrowiutko.info/

• andzia-l Re: do snajper55 07.09.12, 08:53
                Witam. Byłam w szpitalu bo zasłabłam, nasiliły się zawroty głowy + doszła nierówność źrenic. Wylądowałam na neurologii. Zrobili tomograf z kontrastem i bez wszystko wyszło ok, bez guza, krwawień bez zmian ogniskowych. Morfologia ok hemoglobina ok 14,7 potas w normie, cholesterol w normie, cukier ok, Tsh ok, A ja nadal mam zawroty i drętwienia. Wypisali mnie bo neurologicznie nic nie stwierdzili. I nadal mi świt wiruje, bez przerwy. Dziś znów idę do rodzinnego zobaczymy co powie. Nie wiem co się dzieje nie wiem u jakiego lekarza szukać pomocy.
    • anabel7 Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 07.09.12, 18:51
      Zastanawiam sie, czy przyczynę stanowi borelioza, coraz częściej wykrywana u ludzi:

pl.wikipedia.org/wiki/Borelioza
      ale nic nie wspominają o nierównych źrenicach, więc moze jednak to nie to.
      • anabel7 Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 07.09.12, 18:58
        Twoje objawy najbardziej pasują mi do obrzęku mózgu zwłaszcza, że miałaś uraz głowy, ale na tomografii chyba powinni coś takiego raczej zauważyć.

poczytaj:
        www.neurologiczne.pl/obrzek-mozgu.htm
        • andzia-l Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 07.09.12, 21:21
          Witam ponownie. To teraz mnie nastraszyła Pani z tym obrzękiem. Jednakże uderzenie nie było chyba na tyle poważne, schylając się po buty dziecka i odwracając głowę to tyłu uderzyłam się czołem w futrynę drzwi, głowa pobolała mnie dosłownie z 5 min. i wyszedł guz na czole. Byłam dziś u rodzinnego. Dał mi skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa odcinka szyjnego, ale mam go dopiero za miesiąc ze względu na to że miałam tomografię dwa razy pod rząd z kontrastem i bez i było by to za duże promieniowanie na raz. Więc muszę czekać nic innego mi nie poradził.
          • andzia-l Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 07.09.12, 21:26
            Jeśli chodzi o boleriozę, to nigdy nie miałam kleszcza. Lekarz dziś się przyjrzał moim źrenicą, stwierdził że są minimalnie różne i że mam się wybrać do okulisty, to oko mnie czasem pobolewa i łzawi troszkę gorzej na nie widzę.
            • anabel7 Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 07.09.12, 22:56
              Ta nierówność źrenic zabrzmiała bardzo groźnie, wiec można by było podejrzewać cytotoksyczny obrzęk mózgu, gdzie badania obrazowe we wczesnym okresie obrzęku są zwykle prawidłowe.
              Może nierówność źrenic wynika z zupełnie czegoś innego. Tym jednak niech zajmą sie specjaliści.

Zastanawiam sie, czy twoje ciągłe przemeczenie jest wynikiem normalnego wyczerpania energii, czy kryje się pod tym cos innego np.hipoglikemia (niedocukrzenie).
              Od specjalisty wiem, ze zwykłe badanie poziomu cukru z palca jest niewiele warte.
              Aby mieć pewność,że nie sa to objawy cukrzycy, trzeba zrobic krzywą cukrowa w laboratorium. Nie wiem ile to kosztuje ale trzeba na to poświecić ok 3h.

"Jak wygląda badanie krzywej cukrowej?

Krzywa glikemiczna wyznaczana jest na podstawie oznaczonej ilości glukozy we krwi w trzech próbkach. Pierwsza próbka krwi pobierana jest od pacjenta zaraz po zgłoszeniu do laboratorium. Pacjent musi być na czczo, bowiem nawet niewielka ilość spożytego pokarmu może zafałszować wyniki. Pielęgniarka przygotowuje roztwór glukozy (75 g glukozy na 300 ml wody), który następnie należy wypić. Po godzinie od wypicia roztworu glukozy pobierana jest do analizy druga próbka krwi, a po kolejnej godzinie – trzecia próbka. Badanie trwa ok. 3 godzin. Istotne jest, aby w trakcie badania nie wykonywać żadnej aktywności fizycznej, może to bowiem zafałszować obraz badania, obniżając znacznie wyniki. Nie wolno w tym czasie wychodzić z przychodni, np. na spacer czy zakupy. Należy cierpliwie czekać w poczekalni. Warto zaopatrzyć się więc w książkę czy gazetę".

Poczytaj w necie, w każdym artykule opisują chorobę nieco inaczej a ja znalazłam to:

OBJAWY SILNEGO NIEDOCUKRZENIA

- drżenie mięśni,
              - uczucie głodu,
              - ziewanie i senność,
              - ociężałość myślenia,
              - zawroty głowy,
              - nerwowość,
              - obfite poty,
              - osłabienie,
              - zaburzenia pamięci
              - nielogiczne zachowanie się,
              - agresywność bez powodu,
              - zaburzenia widzenia,
              - utrata przytomności,
              - drgawki,
              - hip
              ot
              ermia.

Objawy te narastają - od ła
              godnych do ciężkich.

W przypadku łagodnego niedocukrzenia, jakie objawy najczęściej się zdarzają w cukrzycy typu 2
              W tym typie cukrzycy - nie wymagającej wstrzykiwania insuliny –
              objawy ograniczają się zwykle do braku zdolności skupienia się, bladości, rozdrażnienia, senności, zawrotów głowy, drżenia mięśni, osłabienia, bólu brzucha, przyśpieszenia tętna. Może też pojawić się nadpobudliwość i skłonność do gniewu.

A zresztą, co ja sie będe rozpisywać :):):)
              hipoglikemia.com.pl/
              • andzia-l Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 08.09.12, 07:45
                Krzywą miałam w ciąży jakiś rok temu było wszystko ok.
                • grazkavita Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 08.09.12, 12:29
                  Proponuję Ci jakąś multiwitamine dla kobiet np. falvit.
      • anabel7 Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 08.09.12, 14:01
        Tak, jak wcześniej zasugerowałam, moze to być pozornie "błaha" przyczyna, czyli brak np. wit.b12

pl.wikipedia.org/wiki/Niedobór_witaminy_B12
        • voxave Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 12.09.12, 03:32
          Stawiam na stwardnienie rozsiane---punkcja --pobranie płynu mózgowego w szpitalu---zasugerować neurologowi.
          Objawy zaburzeń wzroku i inne dolegliwości zrodziły takie moje podejrzenie.
          • andzia-l Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 12.09.12, 11:18
            Witam. Wizyta ponowna u neurologa dopiero za miesiąc. Zawroty głowy się zmniejszyły jednak źrenica wciąż powiększona w ciemniejszym świetle, pogorszone widzenie w tym oku.
            Jutro wizyta w okulisty.
          • andzia-l Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 12.09.12, 11:21
            Leżąc w szpitalu na neurologi nie chcieli mi zrobić punkcji, lekarz stwierdził, że nie ma do tego podstaw bo TK wyszło w porządku nic go nie przekonywało.
            • voxave Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 13.09.12, 03:46

andzia-l napisała:

> Leżąc w szpitalu na neurologi nie chcieli mi zrobić punkcji, lekarz stwierdził,
              > że nie ma do tego podstaw bo TK wyszło w porządku nic go nie przekonywało.

To leniuchy--jedna sprwę miałabyś wykluczoną,albo diagnozę .....

• andzia-l Re: Dziwne czucie w palcach ręka i noga 13.09.12, 15:06
                Witam. Jestem po wizycie u okulisty. Okulista stwierdził że oczy mam zdrowe i po za tym, że mam powiększoną źrenicę oku nic nie jest. Zbadał ostrość, ciśnienie i dno oka wszystkie badania są ok. Wysłał mnie z powrotem do neurologa. I co teraz? Musze czekać na kolejną wizytę u neurologa 15 października.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka