Dodaj do ulubionych

Ból stawów i kości

24.12.12, 12:28
Witam
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł odnośnie przyczyn bóli stawów i kości?
Będę wdzięczna za burzę mózgów ;)

Chodzi o bóle tępe (kości) i rwące (stawów). Ból kości najczęściej dotyczy kości długich (golenie, przedramiona), a stawy - najczęściej nadgarstki i paliczki. Nic nie puchnie, anty CCP ujemne, CRP w normie.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Ból stawów i kości 24.12.12, 14:42
      zombiekitty napisała:

> Witam
      > Może ktoś z Was ma jakiś pomysł odnośnie przyczyn bóli stawów i kości?
      > Będę wdzięczna za burzę mózgów ;)
      >
      > Chodzi o bóle tępe (kości) i rwące (stawów). Ból kości najczęściej dotyczy k
      > ości długich (golenie, przedramiona), a stawy - najczęściej nadgarstki i palicz
      > ki. Nic nie puchnie, anty CCP ujemne, CRP w normie.

Bóle stawów to może z powodu odwodnienia? Na kościach się nie znam, bo ja karpie hoduję, więc tylko w sprawie stawów jestem specjalistą.

S.
    • mag401 Re: Ból stawów i kości 25.12.12, 09:34
      nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
      Ciekawy wywiad z lekarzem - można się zdenerwować.
      Może warto wypróbować?
    • zombiekitty Re: Ból stawów i kości 10.01.13, 17:41
      Badania podstawowe są w normie, dziękuję za informację o tej maści - do tej pory używałam maści diklofenak, Viprosal B nie znałam.
      • barnaba_01 Re: Ból stawów i kości 19.01.13, 21:58
        Przyczyny mogą być różne. np. intensywny sport (bieganie, ćwiczenia z dużym obciążeniem), ale też na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, no i brak minerałów. ja polecam też smarowanie Dicloziaja,picie dużej ilości wody, kąpiele rozgrzewające, spożywanie produktów zawierających wapń.
        • zombiekitty Re: Ból stawów i kości 19.01.13, 22:06
          Dzięki :)
          RZS odpada, bo antyCCp ujemne i CRP też, poza tym brak wysięków. Chyba najbardziej prawdopodobny jest ten brak minerałów i wapnia (czy wapń to minerał? chyba nie, głupieję już, więc sorry jak piszę głupoty ;) ), a poza tym zaburzenia hormonalne (mam chorą, acz ustabilizowaną na dzień dzisiejszy tarczycę, i endometriozę)

barnaba_01 napisał(a):

> Przyczyny mogą być różne. np. intensywny sport (bieganie, ćwiczenia z dużym obc
          > iążeniem), ale też na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, no i brak minera
          > łów. ja polecam też smarowanie Dicloziaja,picie dużej ilości wody, kąpiele rozg
          > rzewające, spożywanie produktów zawierających wapń.
          • jan440 Re: Ból stawów i kości 20.01.13, 11:52
            Borelioza,chlamydie.
    • loranet Re: Ból stawów i kości 20.01.13, 19:10
      znam podobny przypadek:
      chłopiec przez dwa lata skarżył się na bóle w nogach,
      potem przyszły jakieś poważniejsze objawy, bo wylądował w szpitalu,
      tam nic nie znaleźli, chociaż miał zrobione podobno wszystkie badania,
      wreszcie pojawiły się nowe dolegliwości, tym razem neurologiczne (skurcz nerwu twarzowego)
      i wtedy trafił na mądrego lekarz neurologa, który stwierdził BORELIOZĘ!
      badania na boreliozę w szpitalu nie zrobiono! Musiał chodzić z tym kilka lat, aż wreszcie choroba rozprzestrzeniła się i zaatakowała mózg.
      Może ta informacja Ci pomoże...
      Lora
      • zombiekitty Re: Ból stawów i kości 20.01.13, 22:50
        Dzięki, ze zrobieniem testów na boreliozę noszę się już od dłuższego czasu...

loranet napisał(a):

> znam podobny przypadek:
        > chłopiec przez dwa lata skarżył się na bóle w nogach,
        > potem przyszły jakieś poważniejsze objawy, bo wylądował w szpitalu,
        > tam nic nie znaleźli, chociaż miał zrobione podobno wszystkie badania,
        > wreszcie pojawiły się nowe dolegliwości, tym razem neurologiczne (skurcz nerwu
        > twarzowego)
        > i wtedy trafił na mądrego lekarz neurologa, który stwierdził BORELIOZĘ!
        > badania na boreliozę w szpitalu nie zrobiono! Musiał chodzić z tym kilka lat, a
        > ż wreszcie choroba rozprzestrzeniła się i zaatakowała mózg.
        > Może ta informacja Ci pomoże...
        > Lora
    • bernato Re: Ból stawów i kości 22.01.13, 22:36
      Badanie krwi na boleriozę. Pozdrawiam
      • fionka21 Re: Ból stawów i kości 22.01.13, 22:44
        A co to jest bolerioza?
    • mlody776 Zobacz MSM 23.01.13, 00:42
      MSM bierze się 1500mg/3 razy dżinnie przez jakieś dwa tygodnie (inaczej, aż zadziała-najczęściej pozytywne zmiany są już po 5 dniach) a następnie profilaktycznie 500mg/dziwnie od czasu do czasu(nie codziennie). Jest to MINIMALNA dawka dla dorosłych. Mozna wiece, bo nie jest to środek syntetyczny. Niestety był kiedyś w Polsce dostępny bez recepty, a teraz trzeba zdaje się, sobie go kopić w Cechach. Ja kupuje w Stanach.
      • grazkavita lekarz pierwszego kontaktu+profilaktyka 23.01.13, 12:05
        Profilaktycznie i leczniczo na ból stawów dobrze robi lecytyna i chrząstka rekina. Twój domowy lekarz Ciebie zna i wie co Ci potrzeba, a my? Co my możemy Ci doradzić?
        • jan440 Re: lekarz pierwszego kontaktu+profilaktyka 23.01.13, 14:01
          Fionko borelioza to taka paskudna choroba której nawet wrogowi nie powinno się życzyć.
          Lecytyna , chrząstka z rekina - a z jakiej to choroby mogą wyleczyć?
          • fionka21 Re: lekarz pierwszego kontaktu+profilaktyka 23.01.13, 16:13
            jan440 napisał:

> Fionko borelioza to taka paskudna choroba której nawet wrogowi nie powinno się
            > życzyć.
            > Lecytyna , chrząstka z rekina - a z jakiej to choroby mogą wyleczyć?

Janie-zielarzu ;) Wiem, co to borelioza i ty wiesz, że ja wiem ;)

Pytałam o "boleriozę" :)
        • mlody776 Re: lekarz pierwszego kontaktu+profilaktyka 23.01.13, 16:03
          Tak, można chrząstki rekina i lecytyna, ale są to słabsze środki (mniej skuteczne) od MSM. Na dodatek nie wiemy, czy osoba już zrezygnowała z jedzenia wszelkich cukrów i przestawiła się na trawienie tłuszczy (zaczęła jeść mięso i przestała zwalczać cholesterol-medycyna niema dowodów, ze szkodzi on na serce i inne, ale można dobrze zarobić na sprzedawaniu leków go zwalczających i wywoływać tym inne schorzenia, które są dobre dla biznesu medycznego-np. wywołana nimi cukrzyca). Tłuszczy nie należny w żaden sposób zwalczać, bo, są potrzebna dla odbudowy starych/chorych komórek naszego ciała. Bez tłuszczy nawet najlepszy naturalne środki będą miały się kłopoty przyswoić i być zużyte pozytywnie. Nasz układ trawienny musi tłuszcze dobrze trawić i należy regularnie do jedzenia pic czysta wodę z paroma kroplami ostu z jabłek + probiotyc (pozytywne bakterie trawienne). Skromnie jadać na śniadanie i pościć od czasu do czasu.
          Jak znacie angielski (ten prosty jak mówcie w PL, bo amerykański. hahaha), to tutaj jest link do archiwum internetowego radia w temacie:
          www.gcnlive.com/programs/brightSide/archives.php
          O tłuszczach (koniecznym jedzeniu mięsa itd) i absolutnie koniecznym zrezygnowaniu z cukrów z naszej diety, mówiło się jakieś miesiąc temu.
          • fionka21 Re: lekarz pierwszego kontaktu+profilaktyka 23.01.13, 16:11
            >>wodę z paroma kroplami ostu <<

Taka woda musi być bardzo pikantna :D
            • mlody776 Re: lekarz pierwszego kontaktu+profilaktyka 23.01.13, 16:44
              Przyzwyczaisz się do octu w wodzie. Ma się to pic tylko po jedzeniu. Ludzie lubią wodę od ogórków kiszonych, warszawskich, kiszonej kapusty itd. Co jest równie zdrowe, bo wszytko co fermentuje ma te pozytywne bakterie trawienne. Z jednym zastrzeżeniem. Nie mona tej wody/przetworow gotować, co robi się w zakładach przetwórczych, gdzie zaprawiają te wymienione różności. Czyli trzeba sobie kisić itd., samemu.
            • mlody776 Re: lekarz pierwszego kontaktu+profilaktyka 23.01.13, 17:02
              Sorry. Nie oset ale ocet jabłkowy mi chodziło.
          • mlody776 ciag dalszy. 16.02.13, 00:46
            Jak jemy wyroby mączne i wszelkie nasiona jakiś roślin (rośliny celowo zniechęcają ich spożywanie-to jest ich ochrona gatunku), to najprawdopodobniej mamy ZA DUŻO lecytynę, która blokuje przyswajanie tłuszczy i w ogóle może ( najczęściej jest) być trucizna w naszym organizmie. Powoduje one: choroby serca, krążenia, raka, różne bule itd. Właśnie żeby zredukować działanie tego środka używa się: chrząstki rekina lub innego zwierzęcia, glukozaminę, naturalne cukry itd. Dobrym sposobem jest tez gotowanie zup na kościach, picie rosołów itd. Czyli lecytyna jest naszym problemem. Chyba ze wierzymy ze cholesterol jest zły dla człowieka, jak to uczy współczesna medycyna, bo blokuje ona tłuszcze(tłuszcze są konieczne). Wiec stosowanie samych Chrząstek rekina (i innych) będzie skuteczniejsze.
    • mtcm1 Re: Ból stawów i kości 17.02.13, 10:44
      Mam kilka pytań:
      - W jakim wieku jest pacjent?
      - czy występuje dodatkowo bolesność w odcinku lędżwiowym?, słabość kolan i słabość zębów?
      - opóźniony rozwój umysłowy, otępienie, słaba pamięć, zawroty głowy lub szum w uszach?
      - przedwczesne siwienie lub utrata włosów?
      - Jasna, blada twarz, niechęć do zimna, zimne kończyny (kolana biodra), znużenie , apatia?
      - czy ból pleców z odczuciem zimna?
      - jak wygląda mocz? czy jest go dużo i jest jasny?
      - jaki apetyt? Słaby? luźne stolce,
      - czy jezyk jest blady z cienkim nalotem?
      - jesli jest to kobieta jak wyglądają cykle, czy wystepują skrzepy. Czy występuje ból jesli tak to czy przed czy po.
      - czy występują bóle głowy podczas, przed lub po miesiączkowaniu.

kolejne pytania:
      - uderzenia gorąca do twarz z rumieńcem?
      - zaparcia ciemny mocz?
      - odczucie gorąca w nogach i dłoniach?
      - nocne poty?
      - ból pleców i kolan z tkliwością uciskową?
      - język czerwony? Z mozliwymi pęknięciami.

Dziekuję za odpowiedzi.
      Pozdrawiam
      • zombiekitty Re: Ból stawów i kości 17.02.13, 12:21
        Witam, odpowiadam na pytania:

> - W jakim wieku jest pacjent?

30 lat

> - czy występuje dodatkowo bolesność w odcinku lędżwiowym?, słabość kolan i słab
        > ość zębów?

wszystko tak poza zębami

> - opóźniony rozwój umysłowy, otępienie, słaba pamięć, zawroty głowy lub szum w
        > uszach?

nie

> - przedwczesne siwienie lub utrata włosów?

nie

> niechęć do zimna, zimne kończyny, znużeni
        > e , apatia?

tak, co związane jest z chorobą tarczycy (chyba)

> - czy ból pleców z odczuciem zimna?

nie

> - jak wygląda mocz? czy jest go dużo i jest jasny?

szczerze mówiąc nie wiem, chyba normalny

> - jaki apetyt? Słaby? luźne stolce,

w normie

> - czy jezyk jest blady z cienkim nalotem?

tak

> - jesli jest to kobieta jak wyglądają cykle, czy wystepują skrzepy. Czy występu
        > je ból jesli tak to czy przed czy po.

ciężko stwierdzić, bo pacjentka ma endometriozę i leczy się hormonalnie;), więc wszystko jest pochrzanione;)

> - czy występują bóle głowy podczas, przed lub po miesiączkowaniu.

nie

> kolejne pytania:
        > - uderzenia gorąca do twarz z rumieńcem?

czasem, pewnie od hormonów

> - zaparcia ciemny mocz?

raczej nie

> - odczucie gorąca w nogach i dłoniach?

nie

> - nocne poty?

nie

> - ból pleców i kolan z tkliwością uciskową?

ból pleców tak, ale nie z tkliwością uciskową, kolana bolą rzadko i tylko przy ruchu

> - język czerwony? Z mozliwymi pęknięciami.

nie

> Dziekuję za odpowiedzi.

A ja za zainteresowanie

> Pozdrawiam

Ja również:)
        • zombiekitty Re: sprostowanie 17.02.13, 12:23
          oj, słabości kolan nie ma (nie zauważyłam tego zdania i napisałam na wszystko "tak")
      • anna8208 Re: Ból stawów i kości 27.02.13, 02:24
        witam
        czy mozesz opisac swoje jakies podejzenia co do tych objaw...mam prawie wszystkie te objawy od dwoch miesiecy i lekarz dal mi zelazo i vit D3 ,biore od 11 dni i niestety nie odczuwam poprawy.Bardzo prosze o odpowiedz bo ja juz w jakas depresje popadam,mam male dzieci i chce dla nich zyc!!!
      • anna8208 Re: Ból stawów i kości 27.02.13, 02:41
        ...nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale od 4,5 miesiecy karmie piersia.
        30 lat
        tak
        tak ...tylko w uszach nie mam szumu a lekki bol i tez nie jest on coagly tylko co jakis czas pobolewa
        tak,posiwialam bardzo ba skroniach i w dol do uszu a wlosy od miesiaca jakiegos wyciagam garsciami
        kolan nie mam zimnych czy tez dloni raczej tak normalnie
        bol plecow jest bardzo duzy ale nie odczuwam zimna
        tak
        apetyt normalny i bardziej zaparcia mam
        z jezykiem to mam tak ze mam uczucie jakby pieczenia dretwienia
        cykl mialam dopiero jeden od porodu (4,5 m temu) pierwszy i ostatni do tej pory mialam cykla jakos miedzy 8 a 10 lutego i byl baaardzo obfity
        nie zaowazylam przy miesiaczce ale mniewam ogolnie lekkie bole glowy przy skroniach a czasem z tylu glowy
        nie mialam do tej pory takich uderzen az do dzis mialam rumience i zlesie czulam
        zaparcia i jasny mocz
        tak
        nie
        tak
        nie

• zombiekitty Re: Ból stawów i kości 27.02.13, 05:15
          u mnie jednak tarczyca, może też zbadaj
          • mlody776 Re: Ból stawów i kości 27.02.13, 21:09
            Kobiety, nie róbcie sobie jaj. Jedna zamiast zmienić cale odżywianie na naturalne, szuka magicznej witaminki a druga czeka na badania czy niema modnej polskiej niedoczynności tarczycy. Tak będziecie się wygłupiać, a na głowę się wam przerzuci i co wtedy?
            • zombiekitty Re: Ból stawów i kości 27.02.13, 21:24
              mlody776 napisał:

> Kobiety, nie róbcie sobie jaj. Jedna zamiast zmienić cale odżywianie na natural
              > ne, szuka magicznej witaminki a druga czeka na badania czy niema modnej polskie
              > j niedoczynności tarczycy. Tak będziecie się wygłupiać, a na głowę się wam prze
              > rzuci i co wtedy?

A odczep Ty się już z tym "naturalizmem"
    • noyee Re: Ból stawów i kości 27.02.13, 22:24
      Witam .powiem ci że od paru tygodni mam to samo ale w moim przypadu powiazuje to ze stresem w jakim ostnio żyje a raczej depresją . Jestem leniwy, otępiały ,ciągle bym spał bolą mnie piszczele ,plecy nadgarstki,mięśnie mam słabe ręce.
      • zombiekitty Re: Ból stawów i kości 27.02.13, 22:24
        To może zbadaj sobie tarczycę?

noyee napisał(a):

> Witam .powiem ci że od paru tygodni mam to samo ale w moim przypadu powiazuje t
        > o ze stresem w jakim ostnio żyje a raczej depresją . Jestem leniwy, otępiały ,
        > ciągle bym spał bolą mnie piszczele ,plecy nadgarstki,mięśnie mam słabe ręce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka