Dodaj do ulubionych

zakrzepica

13.07.04, 09:38
5 miesiecy temu dopala mnie zakrzepica.Zdiagnozowano zespol
antyfosfolipidowy.Ale ja nie o zespole...
Czy sa jakies sposoby na szybsza i dobra rekanalizacje zyl?
Wiem, ze musze duuuzo chodzic, bo praca miesni to podstawowa metoda na
udroznianie zylek.Ale co jeszcze? Chce jak najszybciej zajsc w ciaze, a co za
tym idzie musze pracowac nad rekanalizacja.Tylko, ze nie znalazlam
literatury na ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Milka Re: zakrzepica IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.04, 11:33
      Wyczytalam, ze ciaza i okres pologu sprzyjaja powstawaniu zakrzepicy.
      Jezeli chodzi o metody leczenia to znalazlam : Cyt.: leczenie : glownie przez
      unieruchomienie konczyny, antybiotyki, srodki obnizajace krzepliwosc krwi.
      koniec cyt.

Zrodlo : MEM PWN
      • Gość: moniao1 Re: zakrzepica IP: *.bait.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 12:58
        no tak..zgadza sie i dzienks...tylko, ze to jest leczenie w momencie
        zdiagnozowania choroby przez dwa tygodnie mniej wiecej.A żylki zostaja
        pozapychane duzo dluzej i rekanalizuja sie powoli.Ja probuje sie dowiedziec co
        robic, zeby "pomoc" rekanalizacji i ja przyspieszyc.Caly czas biore oczywiscie
        leki na rozrzedzenie krwi, ale to sa srodki zapobiegawcze przed nawrotami
        zakrzepicy.
        • Gość: Piotr Re: zakrzepica IP: 217.153.16.* 13.07.04, 15:22
          Znalazłem coś takiego w sieci.Ciekawe
          Krzepliwosc krwi jest jednym z czynników hemostazy, czyli zdolnosc organizmu do
          zachowania krwi w lozysku naczyniowym. W normalnych warunkach proces ten jest
          uruchomiany gdy krew styka sie z tkankami innymi niz sródblonek naczyn
          krwionosnych lub cialami obcymi oraz ustaje przeplyw krwi. Z taka sytuacja
          mozemy miec do czynienia w zyciu codziennym, gdy dojdzie np. do skaleczenia.
          Krew „zastyga” na skórze tworzac skrzep, co uniemozliwia wydostanie sie jej na
          zewnatrz i nadmierna utrate. Gdyby czlowiek nie posiadal takiej zdolnosci,
          nawet drobne rany bylyby zagrozeniem zycia.W normalnych warunkach krew nie ma
          mozliwosci krzepniecia w naczyniach krwionosnych. Aby do tego doszlo musi
          nastapic uszkodzenie blony wewnetrznej oraz zatrzymanie przeplywu krwi. Z
          wiekiem coraz czesciej dochodzi jednak do defektów sródblonka, które
          usposabiaja do powstawania skrzepliny. Jest wiele czynników, które moga
          powodowac uszkodzenie sciany wewnetrznej naczyn krwionosnych. Najczesciej
          podawanym jest palenie papierosów najrzadziej nieprawidlowe odzywianie, które
          ma decydujacy wplyw na strukture kazdej tkanki. Waznym czynnikiem sprzyjajacym
          powstawaniu zakrzepów jest oczywiscie zastój krwi. W tetnicach ruch krwi
          wymuszony jest przez skórcze miesnia sercowego, który pracuje przez caly czas.
          W naczyniach zylnych natomiast jest ona pompowana przez miesnie szkieletowe.
          Dlatego praca konczyn poprawia w nich krazenie. Im czlowiek mniej sie rusza,
          tym trudniejszy jest odplyw krwi. Zazwyczaj ilosc ruchu zmniejsza sie z
          wiekiem. Z powyzszych powodów wynika, ze szczególnie narazone na zakrzepy zylne
          konczyn dolnych beda osoby starsze oraz pacjenci unieruchomieni po zlamaniach,
          szczególnie ci leczeni operacyjnie. Wobec tego, standardowo w takich
          przypadkach podaje sie leki przeciwzakrzepowe.Najwazniejszy czynnik decydujacy
          o wytworzeniu skrzeplizny tkwi jednak w samej krwi. Jest to tzw. uklad
          krzepniecia, na który skladaja sie komórki zwane plytkami krwi - trombocyty
          oraz wyspecjalizowane bialka osocza. Proces ten jest uruchomiany, gdy dochodzi
          do kontaktu z tkanka inna niz sródblonek - trombocyty ulegaja wtedy zlepieniu i
          miejsce takie pokrywa skrzep. Ilosc plytek krwi ma kolosalne znaczenie w
          procesach krzepniecia. Jesli ich liczba wzrasta znacznie ponad norme, moze
          dochodzic do samoistnego ich laczenia, czyli agregacji. Okazuje sie jednak, ze
          trombocyty maja rózna zdolnosc do agregacji, a wplywa na to sposób odzywiania.
          Juz dosc dawno stwierdzono, ze zwieksza ja dieta wysokoweglowodanowa, a obniza
          sie ona ze wzrostem spozycia tluszczów. Z powyzszych powodów wynika, ze
          najnizsze ryzyko wystapienia choroby bedzie u osób zywiacych sie optymalnie.
          Dostarczenie wysokowartosciowych bialek zapewnia prawidlowa strukture blon
          wewnatrz naczyn krwionosnych, a mala ilosc weglowodanów obniza zdolnosc
          agregacji plytek. Oczywiscie ludzie zdrowi poruszaja sie wiecej, co poprawia
          cyrkulacje krwi i nie dochodzi do zastojów.Zywienie optymalne dosyc szybko
          usuwa równiez skutki po przebytym zapaleniu zyl. Sam ostry stan, jezeli
          wystapi, jest jednak zbyt powazny, aby moglo usunac go przejscie na diete
          optymalna. Konieczne jest tutaj wdrozenie leczenia przeciw - zakrzepowego
          wedlug wskazówek lekarza. Jest to stan nagly, który musi byc traktowany
          radykalnie. Jezeli z jakiegos powodu sytuacja taka przytrafi sie optymalnym, to
          tez powinni przejsc leczenie farmakologiczne. Z wlasnego doswiadczenia wiem
          jednak, ze wystarczy zastosowac u nich srodki znacznie slabsze niz heparyna.
          Czasem wystarczaja nawet niesterydowe leki przeciwzapalne, aby uzyskac znaczna
          poprawe.U pewnego pacjenta przebywajacego na turnusie w Centrum Zywienia
          Optymalnego objawy ustapily po podaniu pierwszej tabletki butapirazolu (koszt
          leczenia byl okolo 100 razy nizszy niz koszt postepowania standardowego).
          Skutki przebytego stanu zapalnego latwo ustepuja po wdrozeniu do leczenia
          pradów selektywnych. W zaleznosci od objawów stosuje sie serie 10 - 20 zabiegów
          PS po 15 - 20 min. na konczyny dolne. Zazwyczaj zabiegi nie wymagaja
          powtarzania. Stanem nieodwracalnym moze byc jedynie sytuacja, gdy uszkodzeniu
          ulegly zastawki zylne i w skutek powstalych blizn nie spelniaja swej funkcji.
          Tutaj konieczne bedzie leczenie operacyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka