Dodaj do ulubionych

wezly chlonne

12.02.13, 20:53
Witajcie :-) od ok miesiąca boli mnie lekko szyja , kark do pomylicy ,doły obojczykowe, żuchwa , brzuch przy końcach żeber bliżej środka , łydki . Wszystkie te bóle są lekkie i nie występują razem , po prostu co dziennie co innego . Czy to mogą być bóle węzłów chłonnych ? Zrobiłam rtg klatki piersiowej i kręgosłupa, badanie krwi 2x , usg tarczycy i brzucha, gastroskopie,. Jutro mam rezonans głowy . Czy ktoś mi pomoże ? Z góry dziękuje .
Obserwuj wątek
    • madziara1208 Re: wezly chlonne 12.02.13, 20:58
      Zapomniałam dodać że wyniki mam ok ,poza tym że mam krzywy kręgosłup od ledzwi do szyji ....
    • 1halszka48 Re: wezly chlonne 17.02.13, 14:58
      mam bardzo podobne objawy gdzie się leczysz ja zrobiłam wiele wyników min. na borelioze , chlamydię, mykoplazme kiłe wszystko ujemne nie wiem do jakiego lekarza sie udać internista patrzy na mnie jak na wariatkę a ja ledwo chodzę nie wiem co mi jest a badania ogóle też w normie
      • magda7805 Re: wezly chlonne 17.02.13, 20:52
        Ja tez mam podobne objawy, do tego stan podgoraczkowy od pół roku i dretwienie rąk i nóg. W morfologii niewielka niedokrwistosc , CRP+ , OB lekko podwyższone, zawroty glowy i mroczki przed oczami, bóle głowy, stawow i kości. Borelioza wykluczona niby na podstawie testu Elisa, ale pewnosci nie mam co do tego testu. Do neurologa ide w tym tygodniu i do zakaźnego. Czy macie jeszcze jakies pomysly? Do jakiego specjalisty jeszcze z tym pojsc? Mój rodzinny tez bagatelizuje moje objawy i nie widzi problemu.
        • baska192 Re: wezly chlonne 18.02.13, 00:24
          Jesli chodzi o testy na borel to nie ma 100% pewnego testu.
          Wracajac do poprzednich wypowiedzi na temat wezlow chlonnych to ja podpowiadam ,ze robiac mammografie wychodza na zdjeciach powiekszone wezly chlonne ,ktore polozone sa na tyle gleboko,ze reka sie tego nie wyczuje.Mnie takie wyszly a po latach doczytalam w jakims opracowaniu ,ze takie wezly sa powiekszone sa przy chlamydii ktora mam.Tylko problem jest w tym ,ze niestety nasi lekarze wiedza nie grzesza i szukac nalezy samemu.Pamietam wtedy zapytalam ginia co robic z tymi wezlami -bo wiadomo przerazilo mnie to i wiedzialam ,ze jest to jakas odpowiedz organizmu na zagrozenie --a ten palant odpowiedzial "nic nie robic"...A juz wtedy powinnam dostac porzadna dawke antybiotyku o szerokim spektrum dzialania.
      • madziara1208 Re: wezly chlonne 02.03.13, 12:48
        Póki co nigdzie sie nie lecze..nie wiem co robić .Objawy troszke ustapiły , teraz mam lekkie bole łydek taki ucisk , oczy lekko zachodz mgła, ale jak mrugnę to przechodzi, bole prawej strony glowy . Wykluczylam bolerioze .Jeszcze musze zrobić badanie na chlamydie ale czekam az objawy sie nasila, moze wtedy test wyjdzie pozytywny . A Ty już znalazłaś powód Twoich dolegliwosci ? pozdrawiam Magda :)
        • magda7805 Re: wezly chlonne 02.03.13, 17:33
          Hej,
          niestety nie mam nadal diagnozy, ale wykluczono u mnie przez zakaźnika Boreliozę i Toksoplazmozę, ale co do testu Elisa nie jestem przekonana, ale wykonam jeszcze Western-Blot, tylko czekam jeszcze na usg węzłów i tarczycy oraz na tomografie głowy, bo mi dokucza cały czas ból głowy, szyi i karku. Byłam przebadana przez laryngologa i zostałam skierowana na tomografię głowy i teraz muszę się dostać jak najszybciej na tomograf. Czuję się coraz gorzej. W tym tygodniu mam wizyte u neurologa, zobaczę co powie. Laryngolog sugeruje zapalenie tarczycy, a endokrynolog ja wykluczył, mimo poziomu przeciwciał, które są blisko górnej granicy. Czyżby się pomylił? Nie wiem, ale rozważam pójscie jeszcze z wynikami do innego endo , ale o dobrego specjaliste bardzo ciężko w Olsztynie. Również pozdrawiam i życzę wytrwałosci, bo ja jestem coraz bardziej bezsilna w swojej chorobie. Magda;)
        • baska192 Re: wezly chlonne 03.03.13, 22:09
          Poniewaz mam podobne objawy do Twoich tylko juz bardziej zaawansowane to napisze Ci,ze mi w badaniach wyszla jersinia i chlamydia.Niestety nie wiem ktore objawy od ktorej choroby.Boreliozy nie uchwycilam w badaniach ale mam objawy boreliozowe.
          Jesli chodzi o chlamydie to nie musisz czekac.Jesli jest beda przeciwciala.
          • magda7805 Re: wezly chlonne 04.03.13, 20:14
            Hej,

dziękuję za poradę, może się okazać cenna. Szczerze mówiąc rozważałam też tę Chlamydioze pneumonie, ale lekarz chorób zakaźnych mnie wybił z tropu. Faktycznie wiele objawów moich sie pokrywa. Stosowałam w październiku Doxycykline, ale tylko 5 dni, bo źle tolerowałam ją, ale to niestety za krótko. Faktycznie chyba zrobie test, ale nie wiem, który najbardziej wiarygodny i który wykonują w moim mieście. Dzięki za poradę. Jutro mam tomografie zatok, a dzisiaj miałam robione usg węzłów chłonnych i niby wszystko w porządku. Jeśli nic nie wniesie do diagnozy tomografia i jeszcze neurolog rozłozy rece, to na pewno zrobię test.
            Pozdrawiam serdecznie,
            Magda.
            • madziara1208 Re: wezly chlonne 04.03.13, 20:52
              Od weekendu znowu mam problem z trawieniem , tzn czesto mi sie odbija ale nie za każdym razem się uda (czyli chce ale nie moge ) do tego dochodzi lekki ból pleców promieniujacy do łopatki , bardziej prawej.... dreszcze, temp 37 ( u mnie to juz cos ) bo ja nie goraczkuje ..... nadal nie wiem co mi jest :/ jutro pojde zrobić chalmydie i test na zapalenie watroby typu c .... juz wszędzie szukam żeby sobie ulżyć ....
              Dziewczyny koniecznie dajcie znac jak znajdziecie przyczynę :)
              ściskam mocno duuuużo zdrówka dka Was :)
              • 1halszka48 Re: wezly chlonne 06.03.13, 17:02
                mam bardzo podobne objawy przeszłam wszystkie testy na choroby typu kiła, rzeżączka chlamydia nawet hiv, mykoplazma, borelioza i dalej mam objawy głównie bóle mięśn,i kostne barku, kłucie w okolicach wątroby alat i aspat w normie, nie wiem jakie mam zrobić testy nie robiłam odzwierzęcych mam koty i psy w domu może w tym kierunku ? może ktoś coś podpowie
                • magda7805 Re: wezly chlonne 06.03.13, 18:28
                  A na toxoplazmoze robiłas badanie?
                  • magda7805 wezly chlonne 06.03.13, 18:43
                    Jestem już po tomografii głowy, która wykazała, ze z zatokami jest wszystko w porządku. Usg węzłów chłonnych na szyi bez patologii. W tarczycy lewy płat lekko powiększony. Neurolog stwierdził, że te wszystkie objawy sa pod wpływem stresu, w co szczerze wątpie, bo wyniki z morfologii nienajlepsze, ob przyspieszone i crp dodatnie, no i ciągły stan podgorączkowy. Skierował mnie na rezonans głowy, ale dodał, ze niczego złego się nie spodziewa. Laryngolog sugeruje jeszcze zrobić usg brzucha i gastroskopię. Zastanawiam się jeszcze nad testem na chlamydia pneumoniae, ale skoro zatoki sa czyste, to moze ją mozna wykluczyć ? Jak sądzicie?
                    Również życzę wszystkim dużo zdrówka i siły w zwalczaniu choróbska.
                    Pozdrawiam wszystkich;)
                  • 1halszka48 Re: wezly chlonne 07.03.13, 18:24
                    przy toksoplazmozie jakies problemy oczne chyba występują.
                    Mam typowe kłucia jakieś zaćmy ale nie tak bardzo, ostatni dokucza mi jeszcze wzdęty brzuch jak zaczynam leczenie ziołami próbuję stosować zioła, Buhnera ale takich ilości jakie on zaleca nie mogę brać bo to dawki końskie.
                    • magda7805 Re: wezly chlonne 07.03.13, 19:23
                      Z tego co się orientuję, to przy toxoplazmozie jednym z głównych objawów są właśnie powiększone węzły, a z tego co pisałaś masz koty, to obowiązkowo powinnaś wykluczyć toxo. Jeśli chodzi o alergię, to mam pokarmową stwierdzoną i dopada mnie głównie wiosną, kiedy zaczynaja się nowalijki. Próbowałam też doustnie leki na alergię, ale nie zmniejszyło to moich dolegliwości. Zapomniałam Wam powiedzieć, że mieszkałam ponad rok w Skandynawii,(wróciłam do PL pod koniec roku), blisko morza i za swoje dolegliwości obwiniałam nadmiar jodu, ale wyniki z tarczycy niby w normie, tylko przeciwciała na pograniczu, ale endo wykluczyła stan zapalny tarczycy, więc juz sama nie wiem co to moze być. Ból kości i stawów też mi zyć nie daje.
                      A te testy u alergologa zrób skórne, bo teraz wiosną nie ma sensu robic podobno z krwi.
                      Pozdrawiam.
                • madziara1208 Re: wezly chlonne 06.03.13, 23:10
                  Słuchajcie, a może to alergia ? Od wczoraj robię test na sobie , gdy tylko objawy sie nasilaja to zauwazyłam ze dodatkowo oprócz bóli nóg, pleców, barków i zoładka , mam wodnitą wydzielinę która spływa po tylniej ścianie gardła , lekki kaszel i łzawiące oczy .Może to alergia pokarmowa albo inna .
                  Zażywam zyrtec i objawy prawie całkowice ustepują . Jeszcze sie poobserwuje i chyba udan na testy do alergologa . Jak bede miała wyniki , dam znać :)
                  pozdrawiam cieplutko :)
                  • 1halszka48 Re: wezly chlonne 07.03.13, 18:20
                    testy na alergie podstawową robiłam wyszła ok ale skórną
                    • madziara1208 Re: wezly chlonne 10.03.13, 09:32
                      Witajcie, znalazlyscie juz powód swoich dolegliwości ? Ja myślałam ze juz jest po wszystkim ale... W piątek poszłam z dziewczynami na imprezie , troszkę dużo wypłilam i znowu zaczęły sie problemy. A mianowicie bol plecow na wysokości zapiecia stanika , scisk w zoladku , problem z odbijaniem ( chce mi sie odbić i nie zawsze sie da );( a na dodatek okres mi sie juz spóźnia tydzień ;(( nigdy tak nie miałam . Jak myślicie czy to moze być helikobacter ? Wyszedł mi w styczniu w badaniu z krwi , dostałam antybiotyk na 10 dni .... Objawy jeszcze długo sie utrzymywały aż w końcu przeszły ..... Ale teraz znów wróciły .....ech....
                      • 1halszka48 Re: wezly chlonne 10.03.13, 11:25
                        Też miałam helikobakter ale leczyła się 6 tygodni ale to było w 2011 a teraz objawy mam takie jak przy helikobakter robiłam test z krwi nie wyszedł pozytywny, więc to jakaś inna przyczyna może borelioza bo to podejrzewam u siebie.
                        A co do okresu proponuje zrobić test ciążowy.
                        • madziara1208 Re: wezly chlonne 10.03.13, 12:39
                          test ciazowy zrobilam -ujemny .Teraz ból sprecyzował się i boli mnie pod prawym żebrem ( gniecenie) promieniuje do prawej łopatki ... może to woreczek żółciowy ? miałam miesiąc temu usg brzucha i nic nie wykazało ? więc co mnie tam boli i często wraca ?
                          Próby watrobowe ok , test na zapalenie watroby typu c - ujemne .
                          Jestem obciążona genetycznie (moja babcia i mama miały kamienice woreczka )
                          Mam już dosyć tego szukania :(((((
                          • 1halszka48 Re: wezly chlonne 10.03.13, 15:17
                            testy na boreliozę robiłaś? lub koinfekcje, bo masz podobne objawy do moich, ja szukam w tym kierunku też mam bóle, teraz leczę się nano srebrem.
                            • madziara1208 Re: wezly chlonne 10.03.13, 16:00
                              Robiłam test wester blot w obu klasach wyszedl ujemny ( ponić ciezko jest uchwycic bolerioze ) czekam jeszcze na wynik z chlamydii ....
                              lepiej sie czujesz pijac to nano srebro ?
                              • 1halszka48 Re: wezly chlonne 12.03.13, 19:03
                                Nie wiem trudno określić może troszkę mniej bolą ale nie piję długo tego nanosrebra tylko tydzień ale , jak biorę zioła to brzuch mam jak balon wieczorem nie mogę dopiąć spodni.
                                Po sreberku tak nie mam więc robię sobie takie mitingi a jeszcze smaruję się olejkami rozcieńczonymi w oleju winogronowym i wodą utlenioną też ma wiele cennych właściwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka