10.03.13, 16:14
Witam wszystkich od jakiś 5miesięcy się źle czuję... Objawy : ciągłe zmęczenie i senność , ból oczu i ogólna nerwica... wchodzę do sklepu to zaczynam się źle czuć np jak stoje w kolejce ;/
Mam mroczki przed oczami praktycznie codziennie. byłem u okulisty i siatkówka ok dno oka też . tylko mam delikatną wade w lewym oku ale na razie nie trzeba z tym nic robić... od małego mam wysokie ciśnienie 150/85 lekarz wypisał mi leki na ciśnienie Bespres 80mg . Nie biorę ich bo się boje że dostane jakies dziwne zawroty głowy ;/ już sam nie wiem co robić... co poradzicie ?
Obserwuj wątek
    • xxmacq93xx Re: Nerwica ? 10.03.13, 16:20
      raz była sytuacja że tak sobie wkręciłem że mam duży puls że mało co nie zemdlałem a ciśnienie miałem 160/90/90p
      Ogólnie kładąc się spać sprawdzam puls . Schizuję na punkcie choroby i wkręcam że jestem na coś poważnie chory... już sam nie wiem co robić.. bo od pół roku jestem cieniem człowieka.
      • easyblue Re: Nerwica ? 10.03.13, 20:45
        E, skąd ja to znam:))
        Ciśnienie lecz - zacznij od połówki tabletki i zwiększaj powoli do pełnej dawki. I nie oszukuj lekarza! Ma wiedzieć, ze nie brałeś jak kazał! Bo inaczej przepisze mocniejsze leki nie widząc u Ciebie poprawy, Ty zażyjesz i będzei problem. Skutkami ubocznymi się nie przejmuj - oni muszą je wypisać. Na początku możesz odczuwać jakieś skutki uboczne, ale jak w ciagu 1-2 tygodni nie miną trzeba zmienic lek. Czasami trudno dobrać właściwy, więc się nie martw jak lekarz przepisał lek, który Ci nie pasuje.
        Jezęli masz nadwagę - KONIECZNIE SCHUDNIJ. Prawdopodobieństwo, ze ciśnienie się unormuje jest 90% /to z moich obserwacji otoczenia:)/. Być możę też kawa na Ciebie tak działa, albo nadmiar soli - musisz to sprawdzić.
        Puls 90 to ja mam często. 80 to u mnie norma:) Spróbuj położyć się do łóżka, odprężyć i wyobrazić sobie, że puls zwalnia. tak jakbyś myślami nim sterował. Jestem pewna, że faktycznie zwolni.
        Zresztą puls ma to do siebie, ze reaguje i na zmęczenie i na stres - wtedy rośnie. Więc jak schizujesz, to się podwyższa.

> raz była sytuacja że tak sobie wkręciłem że mam duży puls że mało co nie zemdla
        > łem
        Klasyczny objaw nerwicy. Sam widzisz, że myslami sterujesz pulsem. Więc spróbuj go myślami zwolnić. Zobaczysz, ze się uda:)
        Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy.
        Ryszard Kapuściński
      • szaman.ka Re: Nerwica ? 11.03.13, 11:14
        Nerwica nie bierze się z powietrza.Jak myślisz: jakie przyczyny i jakie problemy, z którymi sobie nie radzisz mogły ją spowodować?
        • xxmacq93xx Re: Nerwica ? 11.03.13, 13:49
          szczerze sam nie wiem.... ostatnio brak kasy na wszystko ale raczej nie od tego...
          Kiedyś dawno temu jechałem autem z kumplami i zacząłem się śmiać i mi się zakołowało w głowie i strasznie się źle poczułem i od tamtej pory mam takie problemy. w aucie było gorąco i musiało mi skoczyć ciśnienie albo nie wiem co...
        • kolorbluee Re: Nerwica ? 14.03.13, 22:00
          Witam,
          ja tez lecze sie na nerwice od roku. Moje objawy związane były z podwyzszonym cisnieniem i czasową utrata słuchu. Znam ten stan. Ale ucze sie radzić sobie z tym, jestem po terapi grupowej mnie pomogła w zrozumieniu pewnych mechanizmow. Odstawilam leki juz kilka miesięcy temu i stosuje napary ziołowe, czasem pomagają a czasem mniej, ale nie poddam sie i Tobie tez tego zycze. życze Ci powrotu do normalnego spokojnego życia.
    • xxmacq93xx Re: Nerwica ? 12.03.13, 10:49
      do tego dosyć często w nocy mam taki bezdech... budzę się i muszę złapać powietrza to też jest dosyć nieprzyjemnie...
      • elizabeta1972 Re: Nerwica ? 12.03.13, 12:51
        Tarczycę zbadaj - takie objawy pasują do nadczynności. Zrób TSH, Ft3 i Ft4. Bardzo często zaburzenia tarczycy mylone są z objawami nerwicy. Ludzie często nie zdają sobie sprawy jak taki wpływ na funkcjonowanie całego organizmu ma tarczyca.
        Jeżeli tarczyca okaże się w normie pomyśl nad jakąś stałą aktywnością fizyczną. Nie musi to być od razu siłownia czy biegi długodystansowe. Wystarczy energiczny marsz po pół godziny dziennie, byleby regularny. Przy nerwicach są to pierwsze zalecenia terapeutyczne. W łagodnych formach nerwicy bardzo często wystarczają - poczytaj, w necie znajdziesz sporo o wpływie ćwiczeń fizycznych na psychikę.
        • bassia13 Re: Nerwica ? 12.03.13, 13:04
          borelia.pl/objawy/
          • bassia13 Re: Nerwica ? 12.03.13, 13:06
            ale tarczyce zbadaj bo to dobry trop- trzeba wykluczyc badz potwierdzic.TSH,FT3 i FT4 i przeciwciala.
            • xxmacq93xx Re: Nerwica ? 12.03.13, 21:34
              najbardziej boje sie tego bezdechu w nocy... az boje sie zasnąć ;/ srednio raz na dwa tyg to mam
    • szaman.ka Re: Nerwica ? 13.03.13, 13:17
      Jeśli cierpisz na bezdech senny to przyczyna złego samopoczucia i objawów nerwicowych może tkwić w nim.
      Powinieneś iść do dobrego laryngologa,który zbada czy nie ma przeszkody w górnych drogach oddechowych,który wymaga przeprowadzania zabiegu usunięcia tej przeszkody.
      (Teraz laryngolodzy mają zwyczaj wciskania takich aparatów zamiast przeprowadzić zabieg,który nie jest zbyt skomplikowany.Taki aparat jest potrzebny tylko w bardzo poważnych wypadkach)

Jest to bardzo poważna i niebezpieczna choroba,która może doprowadzić do innych poważnych chorób,a nawet śmierci.
      Jeśli jesteś otyły,to niestety trzeba się odchudzić i zapomnieć o papierosach i alkoholu.
      • xxmacq93xx Re: Nerwica ? 13.03.13, 15:51
        ogólnie nie miałem nigdy z tym problemów zrobiło mi się tak z 5 razy że w trakcie snu nie mogłem złapać powietrza i się przebudziłem i poszedłem dalej spać... Waże 89kg przy wzroście 185cm wiec aż tak bardzo otyły nie jestem... na prawdę już nie wiem co mam robić , te moje choroby od pół roku mnie męczą ;/ wszystko zaczęło się pół roku temu.
        • szaman.ka Re: Nerwica ? 13.03.13, 16:24
          A co miało miejsce pół roku temu ? Oprócz tego co opisałeś w samochodzie ?

Możesz nie pamiętać momentów bezdechu w nocy.Naprawdę nie lekceważ tego.Poczytaj sobie w internecie jakie mogą być następstwa tej choroby.
          • xxmacq93xx Re: Nerwica ? 13.03.13, 17:13
            Wcześniej na pewno nie miałem bezdechy... tylko od pół roku trochę się opuściłem w ruchu fizycznym przez zime... zero ruchu tylko auto dom auto . i kilka razy zdarzyło mi się w nocy właśnie w trakcie snu przebudziłem się i nie mogłem złapać oddechu i dalej szedłem spac. i poszedłem do lekarza i zlecił badania mocz i krew. wypisał leki na nadciśnienie bo mam trochę za wysokie. 150/85 , powiedziałem mu że mnie ostatnio bolą oczy to kazał iść do okulisty . byłem u okulisty dno oka ok. siatkówka oka też . jest delikatna wada w lewym oku ale na razie nie trzeba z tym nic robić... a mroczki przed oczami mam cały czas.... Wiec już nie wiem co to jest , wydaje mi się że nerwica.
          • bassia13 Re: Nerwica ? 13.03.13, 17:28
            Zglos sie do lekarza.Wiem,ze mozna zbadac bezdech nocny kladac sie na oddzial szpitalny.Tylko bardzo czesto nic z tego badania nie wychodzi bo pacjent nie spi.Ale pogadac z lekarzem na ten temat mozesz.Sam sie nie wyleczysz.Poza tym uwazam ,ze jakas bakteria zaatakowala Twoj system nerwowy.To sie nie wzielo z niczego.
            • xxmacq93xx Re: Nerwica ? 13.03.13, 17:42
              Pójdę po niedzieli do lekarza i z nim pogadam... ale nie wiem czemu od pół roku mnie to wszystko wzięło. mam 20 lat i wcześniej byłem okazem zdrowia. a teraz wszystko na raz. ;/
            • evee1 Re: Nerwica ? 14.03.13, 03:25
              > Poza tym uwazam ,ze jakas bakteria zaatakowala Twoj system nerwowy.
              ??!!?? Jaka bakteria?
              • myszka141_2008 Re: Nerwica ? 14.03.13, 08:45
                A'propo bezdechów, też tak mi się zdarza, staram się unikać spania na wznak... Byłam z tym problemem niejednokrotnie u lekarza, podobnie jak w Twoim przypadku zlecił morfologię - ok, wiec dał spokój. Ostatnio poruszyłam problem u laryngologa i wiesz co usłyszałam?? -"nie wygląda Pani na osobę która cierpi na bezdech - jest .młoda, nie ma nadwagi". A chrapie Pani w nocy?? (moja odp, ze chyba nie, mąż nic nie mówi, a wręcz, ze nie chrapię). Więc niemożliwe jest, zeby miała Pani bezdech bez chrapania. Bezdech diagnozują w specjalnej klinice doktórej daję skierowanie, ale u Pani nie widzę wskazań..." I tak skończył isę mój temat z bezdechem... Boję się spać na wznak, więc tego unikam, bo nie ma nikogo kto by chciał pomóc... Życzę, zbyś Ty trafil na lepszych lekarzy...
                • szaman.ka Re: Nerwica ? 14.03.13, 10:42
                  Polecam stronę :www.abc-med.info/Bezdech.htm
                  • szaman.ka Re: Nerwica ? 14.03.13, 10:47
                    www.abc-med.info/Bezdech.htm
                    lub:www.abc-med.pl
              • fionka21 Re: Nerwica ? 14.03.13, 11:04

> > Poza tym uwazam ,ze jakas bakteria zaatakowala Twoj system nerwowy.
                > ??!!?? Jaka bakteria?

Też uważam, że to może być infekcja - np. Chlamydia pneumoniae, jakoaś mycoplazma, Borrelia...

Przebadaj się pod tym kątem ale naprzód poczytaj o diagnostyce, bo wyniki często wychodzą fałszywie ujemne
    • martynika317 [...] 26.04.16, 21:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • koziorozka Re: Nerwica ? 27.04.16, 13:55
        martynika317 napisała:
        > Radzę iść na psychoterapię. Tam pomogą Ci się uporać z tymi trudnymi emocjami. Sama osobiście mam takie problemy i wiem jakie
        to trudne. Polecam Ci tą poradnię (tu był link) do której sama chodzę

Chodzisz do poradni a poza tym siedzisz na forum i stale coś reklamujesz.
        Nie mam problemu z identyfikowaniem takiego jak ty spamera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka