Dodaj do ulubionych

silny ból kolan u starszej osoby

24.06.13, 09:34
Witam, bardzo proszę o radę. Moja blisko 80 letnia mama, ma bardzo poważne kłopoty z kolanami. Chodzi do lekarzy, na rehabilitacje , ale efekt jest znikomy. Ciągle te kolana smaruje jakimiś specyfikami i okręca, bo wierzy w moc ciepła, ale ... no właśnie, niewiele to pomaga.
Nie ma bólu ciągłego, tylko bardzo silny jak wstaje. Jak już się "rozchodzi" jest dużo lepiej. Przychodzi mi do głowy, że to mogą być jakieś przykurcze, ścięgien, ale nie znam się na tym. lMoże ktoś ma jakiś pomysł jak można pomóc?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: silny ból kolan u starszej osoby 24.06.13, 13:11
      Znaleźć dobrego ortopedę specjalizującego się w leczeniu kolan. Czy mama przypadkiem nie ma nadwagi?
      • attta Re: silny ból kolan u starszej osoby 24.06.13, 13:26
        Nie, nadwagi nie ma. Zawsze była szczupła. Odwiedziłyśmy już kilkunastu ortopedów:(( Po zabiegach rehabilitacyjnych też jest bardzo mała poprawa, a brała różne zabiegi. Ale będę szukała dalej może wreszcie trafimy na dobrego ortopedę.

• narfi Re: silny ból kolan u starszej osoby 24.06.13, 14:16
          Po tylu wizytach u ortopedow powinnas miec jakas diagnoze.
          W 90% jest to albo choroba zwyrodnieniowa stawow albo reumatoidalne zapalenie stawow.
          W pierwszym przypadku istnieje cala gama srodkow przeciwzapalnych i przeciwbolowych a jezeli juz nie pomagaja, to operacja wymiany stawu kolanowego.
          W drugim przypadku stosuje sie z duzym powodzeniem leki modyfikujace przebieg choroby (DMARD) takie jak metotreksat czy sulfasalazyna.
          Bardzo przydatnym badaniem jest rezonans magnetyczny kolan. Wyraznie pokazuje do jakiego stopnia stawy sa zniszczone, ale jezeli Twoja mama byla u tylu specjalistow to pewnie to wszystko doskonale wiesz, tak, ze nie bardzo wiem jak forum moze Ci pomoc.
    • vasilip Re: silny ból kolan u starszej osoby 24.06.13, 17:41
      Nie ciepło a zimno na kolana!
    • 2margo00 Re: silny ból kolan u starszej osoby 24.06.13, 19:57
      Witam!!!!Moga tez pomoc oklady ze świezych liści kapusty teraz jest lato,kapusty pod dostatkiem....rzeba wszystkiego próbowac.M.
      • attta Re: silny ból kolan u starszej osoby 24.06.13, 23:21
        Dziękuję za odpowiedzi i rady.RZS to nie jest, zwyrodnienia w tym wieku są, ale martwi mnie to, że zabiegi niewiele pomagają , a mama cierpi.Dlatego szukam 'domowych "sposobów. Właśnie liście kapusty juz o nich słyszałam, spróbuję.Ja tez jestem zwolennikiem zimna. Sama miałam kiedyś kłopoty i kriokomora zdziałała cuda, ale mamusia wierzy tylko w ciepło:))
        dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.
        • narfi Re: silny ból kolan u starszej osoby 25.06.13, 04:15
          Staw kolanowy przy zaawansowanej chorobie zwyrodnieniowej (osteoarthritis) wyglada tak:
          www.chiropractic-books.com/Knee-Joint-Distraction.html
          Widac ubytki tkanki chrzestnej, ktora nie ma wlasciwosci regeneracyjnych. W odslonietej kosci tworza sie stany zapalne, ktore z kolei powoduja bol.
          Wyleczyc sie tego nie da, bedzie tylko coraz gorzej, ale tymczasowo mozna zlagodzic bol.
          Dlaczego kombinowac z kapusta gdy istnieja leki przeciwzapalne , calkiem skuteczne przez jakis czas. Nalezy dobrac najskuteczniejszy lek i wlasciwa dawke.
          Mozna zaczac od Voltarenu 25mg 3 x dziennie, a po miesiacu zmienic na 50mg 2 x dziennie,
          po sniadaniu i po obiedzie. Gdyby nie dzialalo mozna po 3-4-ch miesiacach sprobowac Celebrex 100mg 2 x dziennie. Do tego dodac srodki przeciwbolowe. Kombinacja paracetamolu
          1000mg+codeina 60mg zaraz po sniadaniu czesto dziala lepiej niz np. oxycodon 5mg podawany 3 x dziennie. Oczywiscie Oxycodon w wiekszych dawkach podawany jako Oxycontin 20mg, zwiekszony do 60mg po kilku miesiacach 1 x dziennie bedzie dzialal doskonale, ale moze prowadzic do uzaleznienia. Z drugiej strony czy to takie wazne u osoby w podeszlym wieku. Umiejetne bandazowanie kolan tez pomaga, ale oslabia miesnie otaczajace kolano. Uzywac dwie rolki. Jedna, gruby,szeroki bandaz nieelastyczny a na wierzch
          ten sam rozmiar bandaz elastyczny. Nie za ciasno.
          ... ale kapusta pewnie bedzie najlepsza :)
          • hania-1985 Re: silny ból kolan u starszej osoby 13.05.14, 10:57
            Witam,
            Ja osobiście na ból kolan mogę z czystym sumieniem polecić KOLAMINE1000+D3 , sama dowiedziałam się o tym z forum i postanowiłam wypróbować bo od dawna miałam problemy z kolanami po miesiącu stosowania przestałam je "odczuwać" :D
        • szaman.ka Re: silny ból kolan u starszej osoby 25.06.13, 19:59
          Mama na pewno czuje,że jej ciepło łagodzi ból.Jest wiele schorzeń zwyrodnieniowych i reumatycznych,które wymagają unikania najmniejszego podmuchu zimna.
          Natomiast co do reszty.Bardzo pomocne są zastrzyki ze złotem,które się aplikuje wprost do stawu kolanowego.Nie wiem czy Mama miała robione coś takiego ?No i tak jak ktoś napisał;powinna być diagnoza w jakim stanie te stawy są.
          • robak.rawback Re: silny ból kolan u starszej osoby 13.05.14, 17:38
            bole kolan moga tez wystepowac przy problemach z tarczyca. warto sprawdzic u starszej pani. czy nie ma innych typowo tarczycowych objawow ktore lekarze ignoruja no bo przeciez w starszym wieku jak wiadomo nalezy miec bole 'i tak to juz jest' etc
    • luna67 Re: silny ból kolan u starszej osoby 13.05.14, 20:41

Dziedobry,

mam pytanie: jaka rehabilitacje miala/ma twoja mama u ortopedy?: prady?, parafina?, elektroterapia? czerwone swiatlo?, magnetoterapia?. A moze tylko zastrzyki?

Nie ty, ale ortopeda powinien konkretna diagnostyke wysunac i na fizjoterapie wyslac!!!

• asis09 Re: silny ból kolan u starszej osoby 14.05.14, 11:46
        szczeć pospolita
    • esmeralda_55 [...] 06.02.17, 16:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • koziorozka Re: silny ból kolan 06.02.17, 17:38
        esmeralda_55 napisał(a)
        > Dobry specyfik to [ tu była nazwa ]. Rekomendowany sportowcom i właśnie osobom starszym. Zawiera glukozaminę i wspomaga produkcję kolagenu [ tu był link ]

Reklamujesz napój za ponad 200 zł, którego skład nie powala na kolana. Przeciętny a cena z kosmosu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka