Dodaj do ulubionych

wybity bark

01.09.13, 17:36
witam. mam pytanko odnośnie barku. upadłem nieszczęśliwie na prawy bark i wyskoczył "do tyłu" na izbie przyjęć po rtg został nastawiony,chusta itd.nia było żadnych dodatkowych objawów,po nastawieniu praktycznie ręka sprawna,nic mnie nie boli,ale wiadomo..wybieram się we wtorek do ortopedy.pytanie jaki jest najkrótszy możliwy okres stabilizacji? nie mogę sobie pozwolić na długie l4...
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: wybity bark 02.09.13, 20:34
      Jeżeli czujesz się dobrze, to L4 może być na dwa trzy dni nawet, albo i wcale. A brać go nie musisz. A nawet, jak doc je wypisze, nie musisz oddawać pracodawcy.
      • osman71 Re: wybity bark 03.09.13, 12:48
        no i pięknie,właśnie wróciłem od ortopedy...od razu 3 tyg l4! kiepsko to widzę...no i kamizelka do noszenia.
        • easyblue Re: wybity bark 04.09.13, 17:50
          Czasami przechodzi szybciej:) Przy złamaniu wybiłam bark, ale o wybiciu dowiedziałam się z... lustra. Po prostu miałam jedno ramię o wiele krótsze. Wskoczyło pewnego dnia samo, bezboleśnie:)
          • osman71 Re: wybity bark 04.09.13, 17:54
            mnie od razu nastawili na pogotowiu,ale ortopeda od razu bez jakiegokolwiek badania stwierdził że kamizelka na 3 tyg i tyle. Mam pytanko, można sobie jakoś pomóc? mogę ściągać ją tylko do kąpieli i ew zasypka...może jakaś maść,coś co pomoże.
            • osman71 Re: wybity bark 07.09.13, 12:42
              nie jest wesoło...ściągam wieczorem stabilizator do kąpieli i... zamiast barku strasznie boli mnie zastany staw w lokciu...nie można ręki wyprostować..a to dopiero 10dni..masakra
              • easyblue Re: wybity bark 07.09.13, 21:35
                A urazu łokcia nie miałeś? Miałes RTG tego łokcia? No bo wiesz, mi wybitego barku też nie stwierdzono:/ Dopiero jak zauważyłam różnicę w długości ramienia i jak mi kość na właściwe miejsce skoczyła.
                Wróc do lekarza, bo łokieć nie powinien Cię boleć, no chyba, ze masz problemy ze stawami, nie zwiazane z tamtym urazem.
                • osman71 Re: wybity bark 08.09.13, 09:49
                  nie miałem rtg lokcia,tylko barku zresztą bark gołym okiem można bylo zauważyć cały wypadł do tyłu...tak się zastanawiam czy ten łokieć może boleć od zastania i ew od naciągania, bo lekarz nieźle się naciągnął za rękę za nim wskoczył bark na swoje miejsce...nie chcę na razie za dużo ruszać bo to dopiero 10 dni..jak ściągam do kąpieli stabilizator to tym lokciem właśnie staram się ruszać,żeby uzyskac wyprost...zobaczymy.
    • osman71 Re: wybity bark 09.09.13, 17:42
      sorry,ale nie zapytałem czy mogę tym lokciem właściwie ruszac? może to ma związek z barkiem i nie wolno??
      • aqua48 Re: wybity bark 09.09.13, 22:19
        Idź do ortopedy, poproś o prześwietlenie łokcia i powiedz, że Cię boli, przy okazji zapytaj czy możesz nim ruszać. Zazwyczaj jednak następny (zdrowy) staw po uszkodzonym też się unieruchamia,tyle, że boleć nie powinien, a ten ból w łokciu nie zwiastuje niczego dobrego.
        • bozenao54 Re: wybity bark 15.09.13, 04:09
          Jeśli unieruchomisz bark na dłużej jak 2 tygodnie, dostaniesz tzw. Zamrożenia Barku , bark stanie sie nieruchomy , mogą nastapić bule ,torebka stawowa sie obkurczy ,nie bedziesz zdolny do podnoszenia reki przez pół roku. Tak ja to widzę
          • osman71 Re: wybity bark 15.09.13, 11:45
            nie strasz mnie!!! niestety tak zarzadził ortopeda jeszcze 10 dni...ściągam do kapieli ten stabilizator i próbuję chociaż lokciem popracować,ale barku boję się ruszać,żeby nie było jeszcze gorzej! i powiem szczerze na poczatku nic mnie nie bolało, a teraz szczególnie po nocy czuję ból barku a właściwie mięśni barku..nie wyobrażam sobie jakoś tego,że będę umiał od razu ruszac sprawnie ręka..masakra oby nie za dlugo!!
    • spector1 Re: wybity bark 15.09.13, 16:22
      osman71 napisał:

> witam. mam pytanko odnośnie barku. upadłem nieszczęśliwie na prawy bark i wysko
      > czył "do tyłu" na izbie przyjęć po rtg został nastawiony,chusta itd.nia było ża
      > dnych dodatkowych objawów,po nastawieniu praktycznie ręka sprawna,nic mnie nie
      > boli,ale wiadomo..wybieram się we wtorek do ortopedy.pytanie jaki jest najkróts
      > zy możliwy okres stabilizacji? nie mogę sobie pozwolić na długie l4...

Usztywnienie min 5 tygodni.
      Dopuszczalne jest zdjecie usztywnienia przed kapiela. Absolutnie nie jest dopuszczalne przed
      uplywem 5 tyg ruszanie ta konczyna (zadne zgiecia, prostowania czy odchylenia od tulowia zgietaj w lokciu konczyny).
      Po zdjeciu usztywnienia rehabilitacja ok 5-6 tygodni. Oczywiscie reka bedzie sztywna po zdjeciu usztywnienia.Powrot do pelnego zakresu ruchu bedzie mozolny.
      Rehabilitacja powinna zawierac odpowiedni zestaw cwiczen , ktore powinny byc wykonywane 3x dziennie po ok 20min w sesji.
      Po tym okresie mozna osiagnac pelna sprawnosc reki. Nie ma innej mozliwosci. Oczywiscie nalezy odpowiednio wzmocnic miesnie barku, ramienia, przedramienia.
      Jezeli panewka lopatki jest anatomicznie zbyt plytka to nalezy spodziewac sie w przyszlosci ponownych, identycznych kontuzji. W takim przypadku nalezaloby dac sobie ze sportami
      kontaktowymi czy np. tenisem.
      Tzw. zamrozony bark jest malo prawdopodobny u mlodych aktywnych osob. Dotyczy on z reguly emerytow .

Spector
      • osman71 Re: wybity bark 15.09.13, 16:47
        o kurcze,to może być problem... ja jak ściągam ten stabilizator, tak na godzinkę do kapieli to sobie powoli wlaśnie w lokciu prostuję rekę...myślalem że łokieć mnie boli od nastawiania przez lekarza, bo trochę się mordował żeby bark wskoczył i rękę mocno ciągnął...jakies konsekwencję będą?? oby nie!!
        • bozenao54 Do Spektora ! 16.09.13, 03:53
          Witam , bardzo prosze o podobna szczegółową wypowiedz w mojej dolegliwości
          Lat 59 ,około maja br. podczas "skręcenia " ręką poczułem straszny bul w ramieniu ,aż "przysiadłem" ,za parę dni podczas ruchu obrotowego- podobnie . Poszedłem do ortopedy,skierowanie na zdjęcie oraz USG.Ortopeda bardzo mało "mówi" -przyjmuje dużą ilość pacjentów !. Na USG- wynik naderwane ścięgno 2-głowe....... ,płyn 2x8mm , ...Dostałem zastrzyk blokada i ręka na 4 tygodnie na tęblak. Po zdjęciu ciężko ją było ruszyć !Po miesiącu drugie USG- mniejsza ilość płynów w stawie , nastepny zastrzyk "Blokada" ale już z małymi ruchami [bez temblaka]. Pojechałem na 1-miesiąc nad morze- pływałem daleko [1-km.] ,ręką chorą jak "pieskiem" zdrową normalnie. Ale zauważyłem jakiś dziwny ruch --jak unosiłem chorą rękę, unosić zaczęła sie z tyłu razem z nia łopatka ? .Zauważyłem na zdjeciach po powrocie do domy. W miedzy czasie przeziębienie , 7 dni leżenie w łóżku - antybioty itd. Po powrocie do ortopedy mówię , że mam jakieś zimniejsze to ramię -napisał w karcie "Zamrożone ramię" ,skierowanie na rezonans, maść traumon, zabiegi Ultradzw. Jonoforeza ,,magnetronik , Solar , oraz czwiczenia w Odciążeniu. Dziś [od maja] Nie mogę podnieść ręki ponad głowę , nie mogę jej odwieść w łokciu bo bardzo boli , ręka podnosi się wraz z całą łopatką z tyłu , Pytanie : czy mam nadal ćwiczyć , czy smarować jakimiś innymi maściami ? czy "grzać" czy raczej "chłodzić" ramię ? Czy jesteś z Kielc ? Czy udzielasz prywatnie szkoleń rehabilitacyjnych ? Pozdrawiam serdecznie [Wichrowe Wzgórze]
        • osman71 Re: wybity bark 19.09.13, 09:28
          jeszcze tydzień i ide do ortopedy na kontrolę!! mam nadzieję że to już koniec noszenia usztywnienia (28dni) i wszystko będzie ok?! oby nie wyszły jakieś jaja...chciałbym, a własciwie musiałbym szybko wrócić do pracy...
          • narfi Re: wybity bark 19.09.13, 10:38
            Powiedz, po co Ty nam to wszystko opisujesz?
            Setkom tysiecy ludzi na swiecie przytrafia sie taka kontuzja kazdego roku i nikt jeszcze od tego nie umarl, a Ty sie nad soba litujesz jak jakas klimakteryczna ciotka.
            ...a moze po prostu chcesz, zeby Cie ktos przytulil....hehehe....

• osman71 Re: wybity bark 19.09.13, 10:51
              a kto Ci karze to czytać?? poczytaj sobie jakąś bajkę,głowa ochłonie!
              • narfi Re: wybity bark 19.09.13, 10:59
                ...to juz nie chcesz, zeby ktos Cie przytulil ?
                ...no, ale agresja to tez jest sposob odreagowywania syndromu odrzucenia, ale jestem pewien, ze nie miales zamiaru byc agresywny w stosunku do mnie, nieprawdaz? :D
                • narfi Re: wybity bark 19.09.13, 11:11
                  P.S.
                  Bylbym zapomnial :)
                  Prymitywny przyglupie, nie pisze sie "nikt ci nie karze" tylko "nikt ci nie każe"
                  zapytaj.onet.pl/Category/006,017/2,21985635,Kaze_czy_karze.html
                  • bozenao54 Re: wybity bark 19.09.13, 16:32
                    Narfi nie przesadzaj , to Cie nic nie kosztuje jak odpuścisz . ,. Daj chłopu sobie ulzyć , trzymaj klasę ,nie szukaj potknieć
                    Pozdrawiam
                  • easyblue Re: wybity bark 19.09.13, 17:41
                    Idź, narfi do piaskownicy.
          • bozenao54 Re: wybity bark 19.09.13, 16:36
            Staraj się ruszać chorym narządem , nie pozostawiaj za długo w bezruchu , bo dojdzie Ci nastepna przypadłość "Zamrorzony Bark"
            • osman71 Re: wybity bark 19.09.13, 20:41
              ok,dzieki przeczytam..
    • spector1 Re: wybity bark 20.09.13, 19:03
      Staw barkowy jest najbardziej skomplikowanym stawem ze wszystkich stawow czlowieka.
      Dlatego nigdy nie nalezy lekcewazyc jego urazow.
      Uraz barku, ktory nie wymagal operacji ,po zdjeciu usztywnienia wymaga podobnej rehabilitacji jak w przypadku powaznych urazow, w ktorych nastapilo zlamanie(a).
      W google nie jest mozliwe dla osoby nie majacej pojecia o fizjoterapii (do tej grupy nalezy takze 95% ortopedow) znalezc wlasciwy zestaw cwiczen. Nie ma w google zadnych gotowcow.Jest groch z kapusta, mozna sie tym zatruc.
      Inny zestaw cwiczen (rozciagajacych i wzmacniajacych) jest dla osob zdrowych chcacych poprawic ruchomosc stawu barkowego i wzmocnic go a inny dla osob po urazie.
      Ci, ktorzy krytykuja autora wpisu nie wiedza o czym pisza .Sami moga znalezc sie w podobnej sytuacji (wystarczy niefortunny upadek czy stluczka samochodowa).
      Dopiero wowczas przekonaja sie jak kompetentni sa specjalisci (ortopeda,fizjoterapeuta) i jak "leczony" bedzie bark.
      Nawet pacjentow po zlamaniach i operacji barku zaliczonych do inwalidow przez wielka komisje lekarzy specjalistow, dalo sie uratowac i przywrocic 95% sprawnosci barku i calej konczyny gornej (ramie ,przedramie ,staw lokciowy, nadgarstek i dlon).

Skrocony ,ogolny opis obowiazujacej ,sprawdzonej procedury rehabilitacyjnej ,wraz z wiarygodnymi linkami bylby 10x obszerniejszy od tego wpisu, oczywiscie glownie w j.angielskim .

Spector
      • osman71 Re: wybity bark 20.09.13, 21:12
        Spector,a mogę o coś zapytać?? Czy ortopeda powinien jakoś sprawdzić prawidłowe zaleczenie się urazu? pytam bo niedługo wybieram się na kontrolna wizytę do ortopedy,a chciałbym być na 100%pewnym że mogę normalnie zacząć ruszać,ćwiczyć czy rehabilitować tą rękę.Dotychczas jedynie wykonano na izbie przyjęć rtg po urazie i sprawdzające po nastawieniu,to wszystko. ortopeda jedynie wypisał l4 na 25dni i kazał założyć kamizelkę usztywniającą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka