Dodaj do ulubionych

podwyższone OB

31.10.13, 16:49
Witam, dziś odebrałam wyniki badań krwi i wyszło że mam podwyższone OB-18 (norma 2-10) czy tak mogło się podnieśc po okresie?krew miałam pobieraną 2 dni po ustaniu miesiączki. Denerwuję się tym ponieważ czekam obecnie na wizytę u reumatologa z powodu objawu Raynauda i podejrzenia choroby tkanki łącznej. Z góry dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • tafti Re: podwyższone OB 31.10.13, 20:36
      Niestety, jesli chodzi o OB, nie jestem w stanie Ci pomoc, choc uwazam, ze okres nie ma tu nic do rzeczy.
      Wspomnialas, ze masz objaw 'bialych palcow' i podejrzenie choroby tkanki lacznej. Kto podejrzewa taka chorobe u Ciebie, mozna wiedziec? Jakis lekarz? Rodzinny? Od niego masz skierowanie do reumatologa?
      Czy oporocz tego objawu, masz jeszcze jakies inne?
      Pytam, bo sama mam podobny problem, choc oprocz tego, duzo innych niepokojacych zmian w wynikach (zmiany w rozmazie krwi na przyklad) i objawow...

Bede Ci bardzo wdzieczna, jesli zechcesz mi odpisac.

Pozdrawiam i zycze zdrowia
      • mania2008 Re: podwyższone OB 01.11.13, 10:49
        Witam, otóż u mnie to jest tak, że objaw blednięcia palców miałam 2 lata temu. Teraz objaw Raynauda mam bardzo silny tj. pod wpływem nawet najmniejszego zimna moje palce robią się sino fioletowe, drętwieją że nie mam w nich czucia a jak to odpuszcza robią się purpurowe i bolą. To samo mam też w palcach stóp. Robiłam we wrześniu kapilaroskopie palców dłoni (lekarz ogląda pod mikroskopem wał paznokciowy) i obraz wyszedł znacznie gorszy niż 2 lata temu. Wyszło, że mam liczne pętle typy Raynauda, mam poskręcane naczynia i przez to przepływ krwi jest znacznie utrudniony. Lekarka, która wykonywała to badanie powiedziała,że teraz może mi pomóc jedynie reumatolog i to ona zasugerowała, że mogę miec jakąś chorobę tkanki łącznej. Lekarz rodzinny widząc "na żywo" moje sine palce i mając wynik badania bez wahania wypisał mi skierowanie do reumatologa (wizytę mam 13.11) i zlecił badania podstawowe krwi. I tak morfologia i mocz wyszły dobrze, sód, potas, magnez też w normie, TSH-2,65 też niby w normie ale wydaje mi się że ciut za wysoko,cholesterol i cały lipidogram też o dziwo ok gdzie jeszcze rok temu jak byłam w ciąży i nie mogłam brac na to leków wynosił prawie 400 przy normie do 200. Poza tym od jakiegoś czasu odczuwam ból dłoni w nocy tj. tak jakby mi drętwieją i palce mam lekko opuchnięte, do tego jak zaciskam dłonie w pięści to boli mnie wewnętrzna strona dłoni. Dodatkowo mam bardzo niskie ciśnienie-średnio wynosi 85-90/55-60 (najniższe jakie zanotowałam to 77/45) gdzie zawsze miałam je książkowe 120/80. Sama nie wiem co może mi dolegac ale mam nadzieje, że nie jest to żadna choroba tkanki łącznej. Zamierzam jeszcze dobrze się przebadac endokrynologicznie ponieważ te 2 lata temu miałam lekko podwyższone przeciwciała antyTPO co przemawiałoby za chorobą hashimoto oraz w obrazie usg wyszło, że mam bardzo małą tarczycę o całkowitej objętości ok 4ml. A Tobie co dolega oprócz tych "białych palców"?zauważyłaś coś niepokojącego?
        • jedynybzyk Re: podwyższone OB 03.11.13, 23:05
          Zajmij sie ta tarczyca.Mala tarczyca produkuje mniej hormonow.Twoje OB jest tylko lekko podwyzszone.Przede wszystkim zbadaj Ft3 I FT4.Wazny jest ich wzajemny stosunek. No I powinny byc w zakresie 50%.Nie wiem jak sie czujesz (ociezala?,zmeczona?tyjaca?).Ja mam objetosc tarczycy ok.9 I naprawde czuje ta niedoczynnosc.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka