oldboy42wawa 12.01.14, 01:20 od wczoraj mam mega ból gardła - szansa na wizytę u lekarza jest w Poniedziałek około południa czyli ok. 36 godzin - teraz jeszcze doszedł ból głowy czy powinenem się udać na ostry dyżur czy mogę poczekać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oldboy42wawa Re: pilne - ostry dyżur 12.01.14, 05:14 już nieaktualne byłem na ostrym Odpowiedz Link Zgłoś
mamakacperka11 Re: pilne - ostry dyżur 12.01.14, 11:01 Szpitalny Oddział Ratunkowy jak sama nazwa wskazuje pomaga w przypadku zagrożenia życia.W Twoim przypadku wystarczy udać się do punktu Nocnej I Świątecznej opieki, która funkcjonuje w każdym mieście.Jeśli nie wiesz gdzie-poszukaj w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: pilne - ostry dyżur 12.01.14, 12:15 dzięki za podpowiedź ale uświadomili mi to na Pogotowiu później pół nocy się błąkałem po Warszawie drugie pół szukałem czynnej apteki i o godz. 6.00 wróciłem do domu z antybiotykiem z tym leczeniem to teraz jest gorzej niż za komuny a nawiasem mówiąc od kiedy ta Nocna Pomoc Lekarska funkcjonuje że ja nigdy jakoś o tym nie słyszałem a druga rzecz jak leczyć ostre zapalenie gardła oprócz antybiotyku trzeba czymś płukać podobno Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: pilne - ostry dyżur 12.01.14, 12:17 zjadło mi część zdania chciałem napisać że błąkałem się w poszukiwaniu tego punktu Lekarskiej Pomocy Nocnej Odpowiedz Link Zgłoś
narfi Re: pilne - ostry dyżur 12.01.14, 12:52 Pol szklanki cieplej wody, dwie kopiaste lyzeczki (od herbaty) soli, plukac gardlo co 2-3 godziny. Umiesz plukac gardlo? Maly lyczek, ale gleboko i tak, zeby bulgotalo. Mnie zawsze pomaga, tyle, ze bardzo rzadko mnie gardlo boli :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: pilne - ostry dyżur 12.01.14, 13:12 Ewentualnie szałwią, albo septosanem. Poza tym istnieje masa różnych tabletek do ssania, które łagodzą stan zapalny. Ostatnio testowałam strepsils, nawet toto działało. A zamiast ganiać do lekarza po antybiotyk, smarowałam się poniżej szyi olejkiem olbas, żeby nie przeniosło się na oskrzela. I pomogło, chociaż gardło było naprawdę w kiepskim stanie. Warto mieć jednak w domu takie dyżurne leki bez recepty, żeby móc zastosować je od razu, a nie szukać godzinami pomocy. Zwłaszcza, że człowiek może się doziębić, jak wychodzi z domu w kiepską pogodę. Ja jeszcze stosuję leki zawierające paracetamol i witaminę C, ale nie na wszystkich leki działają równie skutecznie. Trzeba wypróbować przy pierwszej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: pilne - ostry dyżur 12.01.14, 13:29 sól i witaminę C mam w domu to od tego zacznę a w Poniedziałek jeszcze popytam w aptece co mają na podorędziu w każdym razie dzięki za porady Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: pilne - ostry dyżur 29.01.14, 23:53 Na ostry dyżur z bólem gardła??? Możesz, ale jest duża szansa, że będzie dyżurował ktoś mądry i cie w pasach odeśle do najbliższego psychiatryka... Odpowiedz Link Zgłoś