Dodaj do ulubionych

augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działać??:(

26.01.14, 09:16
Witam serdecznie. od wczoraj czekam na odpowiedź na forum stomatologia, ale się nie doczekałam. Tydzień temu wypadł mi opatrunek z zęba (3 na dole) . Byłam wtedy w górach, nie mogłam od razu skorzystać z wizyty u stomatologa. Po powrocie, w piątek o 9 rano zameldowałam się w gabinecie, gotowa na wszystko, po całej nieprzespanej nocy (z bólu - wydawało mi się, ze rozsadzi mi dolną szczękę). Pani dr zrobiła zdjęcie rtg i stwierdziła torbiel pod dolną jedynką (tzn. ta torbiel jest już kilka miesięcy, teraz podobno się zmniejszyła). Powiedziała, ze po wypadnięciu opatrunku z zeba, dostały się do wewnątrz bakterie i stąd ten ból. Dostałam Augumentin SR w dawce 1 tabl co 12 godzin (silny antybiotyk ponoć i duża dawka 1000mg.) i w czwartek jestem umówiona na wizytę. Dziś o 7 rano wzięłam 4ty antybiotyk. Ból nadal jest porównywalny z tym, który nawiedził mnie przedwczorajszej nocy. Boli jak jasna ch.... Bez przeciwbólowych leków nie czuję brody, nie mogę złączyć zębów górnych z dolnymi (choć przyznam, ze dziś już z tym łączeniem jest minimalnie lepiej iż wczoraj , ale nagryźć nie mogę nic). Z kolei ketonal, który biorę już rozwala mi żołądek. Dwa razy wzięłam tramal, który starcza na krótko. Już sama nie wiem. Błagam, powiedzcie, kiedy mogę poczuć się lepiej, keidy ten augumentin może zacząć działać? Byłam już w piątek zdecydowana na usunięcie zeba razem z torbielą, ale lekarka się uparła, ze przy takim stanie nie będzie nic z tym robić. Weszłam do gabinetu z bólem, wyszłam z bólem, zapłaciłam 100zł. za wizytę i nadal dostaje szału z bólu. Ile to jeszcze może trwać?????? .
Acha, jak w piątek wychodziłam z gabinetu z receptą, to dentystka powiedziała , ze wstępnie umówimy się na poniedziałek na "ruszenie" tego zęba, otwarcie go, ale po krótkim zastanowieniu dodała, ze to może być za wcześnie, ze jeszcze mogę nie dojść całkiem do siebie. Czy to możliwe, że antybiotyk po 4tej dawce (czwarta wzięta dziś o 7 rano) nie przynosi ulgi? Już sama nie wiem. Mam wziąć 14 tabletek. Pierwszą wzięłam w piątek wieczorem , czyli minęło półtorej doby. Niepokoi mnie jeszcze fakt, ze ropa z tej torbieli nie ma którędy wyjść na zewnątrz - pani dr nie otworzyła mi żadnego zęba, wręcz zatkała lekiem i sączkiem jedynego, z którego wypadł opatrunek, a który był w bezpośrednim sąsiedztwie chorego zeba z torbielą. Pamiętam że miałam podobną sytuację z zębami na górze 12 lat temu i dentysta, u którego wtedy się leczyłam, przede wszystkim otworzył zęba i zostawił otwartego i codziennie chodziłam na zmianę sączków i suszenie kanału, a i tak skończyło się resekcją korzenia (wtedy nie robiono tego ambulatoryjnie i jeszcze leżałam 3 dni w szpitalu na chirurgii szczękowej).
Już nic nie rozumiem, chcę tylko, żeby w końcu przestało boleć:(((
Podpowiedzcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 26.01.14, 09:24
      Ja nie mam najlepszego zdania o augmentinie. Ciesz się, jeżeli nie dostałaś po nim biegunki.

A poza tym zmień dentystkę. I płucz okolice zęba dobrze ciepłym naparem z szałwii, działa ściągająco.
      • szklanapulapka2 Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 26.01.14, 09:29
        Ja w sumie dobrze reaguję na antybiotyki - tylko żeby wreszcie zaczął działać....
      • sp9tcu Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 26.01.14, 13:14
        zmienic dentyste
        i to koniecznie
        antybiotyk tak
        ale trzeba też dać do zęba dobre lekarstwo
        jak nie przejdzie do tygodnia ząb do usuniecia
        • szklanapulapka2 Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 26.01.14, 13:45
          Ja mam w tym zębie lekarstwo, ale czy dobre?.... Miałam włożone w październiku bodajże. Teraz lekrka zrobiła rtg i stwierdziła, ze torbiel mniejsza czyli lekarstwa nie zmieniamy.... Dziś, teraz już zęby tak nie bolą, nie mam tak wysadzonych.... Boże, może zadziała....
          • sp9tcu Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 26.01.14, 15:13
            Wszystko wskazuje że dentystka zrobiła dobrze
            nie zapomnij w terminie iść do dentysty
            • mi.ka.n Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 26.01.14, 17:51
              Torbiel nie zniknie po antybiotyku.Trzeba ząb resekowac,jezeli zmiany sie do tego nadaja.Jak nie to usuniecie zeba.
              • szklanapulapka2 Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 26.01.14, 20:26
                Ano właśnie, też mi się tak wydaje. Po co więc ten antybiotyk? Po co ta całą męczarnia?? W piątek byłam zdecydowana na zabieg nawet usunięcia tego zeba razem z torbielą. Czekał anestezjolog, miałam to mieć zrobione w pełnej narkozie. Lekarka, która zdecydowała o podaniu antybiotyku zdecydowanie nie pozwoliła mi na takie rozwiązanie sprawy. Zdziwiłam się, bo to chirurg właśnie, ja byłam zdecydowana, przygotowana, miałąm kasę żeby zapłacić. Dziś byłoby już na pewno 100 razy lepiej. A tak?... Stwierdziła, że pewnie tego zęba i tak się nie uratuje, nie tylko ze ze względu na torbiel, ale również na ogólne zniszczenie. Dała ten nieszczęsny augumentin, który, mam wrażenie, niewiele pomaga, i kazałą czekać do czwartku. Przecież ja osiwieję z bólu do tego dnia. A w czwartek? stwierdziła, ze wymieni mi lekarstwo w tym zębie, więc też żadnego konkretnego działania.... Jutro tam zadzwonię, zobaczymy... Dzis cały dzień była "do wytrzymania" - przyznam, że to pierwszy dzień od piątku, który "prezyłam" "tylko" na ketonalu forte rano jednej tabletce. Teraz zaczęło bardziej boleć, więc na noc coś wezmę, ale cała szczęka "wysadzona", broda boli.... Szczególnie ciężko w pozycji leżącej. Wyć mi się chce normalnie:(
                • szklanapulapka2 Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 28.01.14, 17:48
                  No i niewiele się poprawiło. Ząb zachowuje się "jako tako" w ciągu dnia, ale wieczorem to masakra. Nie wiążę tego ze zmianą pozycji, bo wystarczy późne popołudnie i już "się zaczyna" i trwa do wieczora. Zęby mam nadal "tkliwe", boli przy nagryzaniu. Wzięłam już 8 augumentinów i wydaje mi się, ze gdyby działały, to poprawa powinna być znacznie większa niż ta, która odczuwam. Chyba ze antybiotyk tak masakrycznie wolno działa. Dziś jest pierwszy dzień od piątku, kiedy jestem bez leków przeciwbólowych. Albo przyzwyczaiłam się do tego bólu, albo boli trochę mniej, ale czy do nocy wytrzymam, nie wiem - wątpię.
                  Nie mogę absolutnie nic gryźć tym zebem (mam wrażenie że 6ma zebami na dole), boli mnie broda jakbym miała siniaka.
                  Prosiłam dentystkę o usunięcie tego zęba, gdyż wiadomo, ze ejst pod nim torbiel i z doświadczenia wiem, ze żadne leczenie antybiotykiem raczej nie pomoże - tym bardziej, jak ząb jest zamknięty, włożone lekarstwo 3 miesiące temu i nie wyjęte (na ostatniej wizycie w piątek lekarka stwierdziła zę nie ma na razie potrzeby wyciągania tego leku - no ale ok. może to taki lek).
                  W każdym razie nie wyobrażam sobie też otwierania tego zeba, borowania, leczenia kanałowego, wymiany opatrunku w takim silnym bólu.
                  Czy ja mogę (czy mam prawo) poprosić o resekcje korzenia z tą torbielą lub całkowitą ekstrakcję zeba? Chciałabym to zrobić w narkozie, jeste pod silną osłoną antybiotyku, więc.... Dlaczego nie chcą się zgodzić? Teoretycznie mam jechać w czwartek ale to będzie stracona wizyta bo nie pozwolę sobie dłubać w tym zębie na bank. W piątki robią zabiegi z anestezjologiem .... Pojechałabym wtedy bo w ten czwartek wybulę tylko pani doktor za "czas" i tyle. Nie wiem co mam robić....
                  • kol.3 Re: augumentin(torbiel zęba)-kiedy zacznie działa 29.01.14, 09:16
                    Czy to nie jest przypadkiem dodatkowo zapalenie miazgi/zgorzel? Objawy które opisujesz są porównywalne do tego co kiedyś przeżywałam. Trzeba ząb otworzyć i zatruć.
    • sp9tcu Od sp9tcu 28.01.14, 20:21
      Wyrywanie lub naprawa pod narkozą przesada
      za duże obciążenie organizmu
      a wiesz że mogą powstać działania nie pożądane
      nie polecam

Iść do innego dentysty
      i wyrwać w zwykłym znieczuleniu miejscowym

• kol.3 Re: Od sp9tcu 29.01.14, 09:19
        Jak jest ropa, to znieczulenie niewiele da. Najważniejsze żeby się ropowica nie przyplątała bo od tego można się przekręcić. Polecałabym lepszego dentystę.
        • szklanapulapka2 Re: Od sp9tcu 30.01.14, 18:50
          Właśnie wróciłam od dentysty. Pani dr stwierdziła, ze aż mam brodę siną i napuchniętą - wrażenie, jakbym siniaka miała. Nie dało się otworzyć zęba bo ból straszny, znieczulenie nic nie działało. Jutro o 11 mam mieć w narkozie otwierane 3 zęby, czyszczone kanały, zakładane lekarstwa i zobaczymy. Dentystka upiera się, ze ta torbiel jest dużo mniejsza niż była, że jest tylko pod jednym zębem. Przez to, że wypadł mi opatrunek, bakterie spowodowały wtórne zakażenie, ale sprawa jest podobno do uratowania. Nie wiadomo, czy jest stan ropny, ale pewnie tak, skoro tak boli. Dentystka orzekła, ze resekcji korzenia też nie zrobi zanim go nie wyczyści i nie wypełni. A ufa, ze jak to zrobi, to żaden zabieg chirurgiczny nie będzie potrzebny. Oby! I... oby do jutra.
          • kozica111 Re: Od sp9tcu 31.01.14, 13:08
            Lepszy byłby prawdopodobnie Dalacin C, napisz jak sie skończył cały ten problem.
            • szklanapulapka2 Re: Od sp9tcu 31.01.14, 15:24
              Już po wizycie:). Godzinę trwałą narkoza. Otworzono 3 zęby, przeczyszczono kanały, wypłukano, założono lekarstwa. Podobno był stan zapalny, sączyła się ropa. Dziwne, ze augumentin nie pomógł:(. Teraz dostałam Metronidazol (pierwszą dobę tabletka co 8 godzin, potem co 12) i clindamycynę 600 co 12 godzin. W poniedziałek jadę znów, już bez narkozy. Jeśli te antybiotyki nie zadziałają, będą mnie wysyłać gdzieś do laboratorium celem zrobienia posiewu i antybiogramu z tej zmiany, żeby dać już antybiotyk pewny, celowany - jak to określił dentysta.
              Teraz nie boli, czuję, zę żeby są "naruszone", ale ogólne nie jest źle.
              I mam pytanie - jak się wykonuje ten posiew?? Mam nadzieję, zę to ambulatoryjna sprawa i nie bardzo bolesna.... Wspomniano, ze gdzieś w laboratorium Uniwersytetu Łódzkiego.
              Mam nadzieję, zę te antybiotyki pomogą, tzn. te, które biorę teraz, ale pytam tak "na zapas", bo moje zęby do zbyt łaskawych nie należą i tak łatwo nie poddają się antybiotykoterapii...
              • kol.3 Re: Od sp9tcu 01.02.14, 19:09
                W Łodzi to spytaj na Piotrkowskiej 17. Znakomite laboratorium. Robiłam tam dziecku różne antybiogramy, tyle że dawno.
                • szklanapulapka2 Re: Od sp9tcu 01.02.14, 22:38
                  O, dziękuję pięknie. Jeśli będę zmuszona zrobić ten posiew, z pewnością tam zajrzę. Na razie cieszę się jak głupia, bo nie boli. Tkliwe są jeszcze zęby, ale nie bolą korzenie, broda, zęby "opadły" - tzn. nie mam wrażenia, że są podniesione, wybrzuszone; mogę normalnie jesć, zagryzać i... spadła temperatura, która utrzymywała się od kilku dni w granicach 37,5. W poniedziałek się wszystko rozegra, co dalej będą ze mna robić. Ta poradnia, do któej chodze ma chyba "swoje" laboratorium gdzieś przy Uniwersytecie Medycznym. nawet nie mam pewności, czy przypadkiem nie pracują tam właśnie stomatolodzy z tej mojej poradni. W każdym razie ja mam prawo wyboru i na pewno rozpatrzę te Piotrkowską. A miał ktoś może robiony taki posiew nietypowy jak u mnie? Jak to przebiega?? Bo szczerze mówiąc, jeśli stan zapalny nie przejdzie całkowicie to nie wyobrażam sobie rozwiercania tego zęba i grzebania w kanale. Po prostu tego nie wytrzymam. Nie po to wzięłam narkozę i wybuliłam 600zł., żeby po tygodniu przezywać to samo bez znieczulenia....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka