Dodaj do ulubionych

Dna moczanowa

04.05.14, 07:43
Witam. Mam prośbę czy ktoś może mi pomóc.Od dłuższego czasu boli mnie duży palec u prawej nogi.Wręcz wydaje się ,że jest kość wybrzuszona.Chodziłam na masażena kręgosłup i również tego palca.Miałam również rtg wyszły zwyrodnienia.Są to bóle okropne , napadowe, rwace aż do mdłości nawet w nocy.Teraz od miesiąca mam jeszcze problem zlewą nogą.Pod palcami boli mnie ta poduszka.Wydaje się napuchnięta.Wyniki krwi na kwas moczowy nie są jednoznaczne.Lekarz rodzinny przepisał mi tabletki Colchicum-Dispert oraz Metindol Retard na stawy.Zczęłam brać obydwa i było dużo lepiej .Stwierdziłam jednak ,że nadal nie wiem co mi pomaga więc te na stawy odstawiłam.Poprawa jest nadal.Chodzę ju dużo lepiej.Nie utykam z bólu.Nie wiem co o tym sądzić.Czy dna moczanowa obiawia się też tak jak u mnie w lewej stopie.Boli tzw poduszka pod palcami?.Bardzo proszę o odpowiedż jesli ktoś coś wie.Nadmieniam ,że ogólnie mam reumatyzm.Bolą kosci dłoni i kręgosłup.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Dna moczanowa 31.05.14, 10:44
      Przejdź się do dobrego chirurga ortopedy - specjalisty od stóp. Mogą to być zmiany zwyrodnieniowe, na które pomaga operacja skrzywionych palców. Odpowiednia dieta i zmniejszenie wagi całego ciała też nie zaszkodzą.
    • siec_diagnostyka Re: Dna moczanowa 01.12.14, 15:12
      Podstawowym badaniem jest oznaczenie poziomu stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi, które można wykonać w sieci Diagnostyka. Innym badaniem jest analiza moczu, podczas której sprawdza się poziom wydalania tego kwasu z organizmu. Alarmujący wynik tych badań może być podstawą do badania płynu stawowego poprzez nakłucie przez lekarza stawu, aby przekonać się o tym czy pojawiają się w nim kryształki moczanu sodu.
    • babciappl Re: Dna moczanowa 01.12.14, 19:26
      Bardzo dziekuję za odpowiedzi.Wybieram się do lekarza rodzinnego po ponowne skierowanie na oznaczenie mozliwości dny.Pozdrawiam
    • babciappl Re: Dna moczanowa 05.01.15, 20:11
      Witam.Ponownie zrobiłam badanie na poziom kwasu moczowego we krwi.Przy normie 5,70 ja mam 5,40.Lekarz rodzinny nic nie powiedział tylko zapisał mi Milurit lek na dnę .Zacznę brać i zobaczę czy będą efekty.Postaram się również zrobić coś z dietą ale będzie to trudne gdyz cały dzieńopiekuję się 2 letnia wnuczką i dla niej szykuję posiłki.No ale cóż coś muszę zrobić.Może ktoś ma przykładowy jadłospis przy dnie to proszę o podanie.Pozdrawiam
      • antonilabuda [...] 16.01.15, 17:47
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aqua48 Re: Dna moczanowa 16.01.15, 18:27
        babciappl napisał(a):

>Postaram się również zrobić coś
        > z dietą ale będzie to trudne gdyz cały dzieńopiekuję się 2 letnia wnuczką i dla
        > niej szykuję posiłki.

To wcale nie trudne w Twoim przypadku - dieta dobra dla Ciebie będzie również w zdecydowanej większości odpowiednia dla dwulatka - lekkostrawne, nietłuste, gotowane potrawy mleczno-wegetariańskie, a dłuższe spacery i dużo ruchu dobrze zrobią Wam obu. Odwagi!
        • pakaja2 Re: Dna moczanowa 18.01.15, 11:11
          podaj proszę nazwę spray i gdzie można kupić
          nowa
    • 22megi Re: Dna moczanowa 17.09.15, 13:52
      Witam. Borkam sie od ponad kilku lat z silnymi bólami kolan miesiąc temu stwierdzono u mnie dną moczanową .
      Doszły bóle stawów barkowych. ,łokciowych nadgarstka ,w kolanach mam uczucie jakbym miała rozżarzone węgle włożone.Lekarz przepisał mi MILURIT 100 I COLCHICUM-DISPERT 0.5 może ktoś coś wie więcej o tych lekach i pomoże mi !!!! NIE UMIEM SOBIE Z TYM BÓLEM JUŻ PORADZIĆ .POZDRAWIAM
      • jan440 Re: Dna moczanowa 17.09.15, 14:09
        Ja co prawda zajmuję się ziołami (oczywiście też takimi na dnę, w tym uśmierzającymi ból) ale akurat pisałem pracę o dnie którą będę wklejał na moją stronę. Mogę Ci wkleić podrozdział o chemicznym leczeniu.
        Masz zalecone dokładnie to o czym piszę. Dyskusyjne są dawki.

Leczenie dny zaczyna się najczęściej od jej ataku. Ogromna większość pacjentów nie wie, że od lat choruje na dnę i atak dny jest pierwszym, bardzo bolesnym sygnałem i potwierdzeniem tego, że jest się chorym. O objawach ataku już pisałem, w wypadku ataku najważniejszą rzeczą którą musimy zrobić to uśmierzenie bólu, zresztą praktycznie nic innego nie można robić bo nawet nie można zaczynać właściwego leczenia. Jedyną wskazówką świadcząca o tym, że jesteśmy chorzy jest podwyższone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi zwane hiperurykemią. Ale ponieważ nie mieliśmy żadnych objawów więc najczęściej nie kontrolowaliśmy tego parametru w czasie różnych badań.

Podstawowym, najbardziej skutecznym lekiem w przypadku ataku dny jest Kolchicyna, szerzej o niej napisałem w rozdziale o ziołach. Podaje się ją w dawkach od 0,5mg do 8mg/ dobę.
        Następną grupą środków uśmierzających ból są niesteroidowe leki przeciwzapalne (NSLPZ). Można stosować dowolny lek z tej grupy, różnicując jedynie ze względu na działania uboczne. Nie ma co się czarować - trzeba stosować maksymalne dopuszczone czy możliwie duże dawki bo ból jest najczęściej nie do wytrzymania. Poza tym są dość częste opinie wilelu lekarzy, że stosowane małe dawki leków i dotyczy to zarówno Kolchicyny, NSLPZ jak GKS powodują przedłużanie się napadów dny. Wymienię parę popularnych związków - ibuprofen, ketoprofen, naproksen, diklofenak. Poprawa jest już po paru godzinach a terapia powinna trwać tak długo jak utrzymuje się ból czyli 1-2 tygodnie. Oczywiście NSLPZ i ich stosowanie posiadają swoje ograniczenia i jeśli nie można ich stosować to pozostają sterydy czyli

Glikokortykosteroidy (GKS) - stosuje się ogólnoustrojowo czy nawet dostawowo w szczególnych, rzadkich przypadkach. Trzeba pamiętać, że podawana początkowo dawka powinna być systematycznie zmniejszana ale o tym to lekarz pamięta.
        W wyjątkowych sytuacjach gdy poprzednie środki nie mogą być stosowane lub napady są już częste to podaje się Kanakinumab.

Proszę pamiętać aby nigdy nie stosować jako środka p.bólowego kwasu acetylosalicylowego czyli popularnej aspiryny i jej innych odpowiedników. Ten środek powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego i może pogorszyć ból i stan chorego.

Zawsze bardzo pomaga stosowanie okładów z lodu - stosować kilkakrotnie w ciągu dnia, okładając bolesne miejsce na 20-30min.
        Następną ważna rzeczą jest niestosowanie witaminy C która sprzyja wytrącaniu się kryształków. jednak w czasie terapii wiele źródeł wspomina o konieczności suplementowania wit.C nawet w ilości 1,5g.

Oczywiście ważne jest picie przynajmniej 3 litrów płynów na dobę - zapobiega to odwodnieniu organizmu i wytrącaniu się kryształków.
        Jeśli jesteśmy przy płynach to oczywiście pamiętamy i musimy już wprowadzić tą zasadę na całe życie - im większa ilość płynu tym więcej wysikanych różnych związków chemicznych i tym mniej osadzonych na naszych stawach. Bedąc przy płynie muszę wspomnieć, że picie kawy obniża znacząco stężenie kwasu moczowego. Wypice 4-5 filiżanek na dobę pozwala na obniżenie stężenia kwasu moczowego o 40%. Zaś jeśli piszę o 40% to pamiętamy o tym, że trunek mający taką moc czyli wódka oraz piwo sprzyjają powstawaniu dny moczanowej - po prostu wpływają na przemianę kwasu moczowego, pobudzając endogenną syntezę tego związku i upośledzają jego proces wydalania przez nerki. To zostało już udowodnione, jednocześnie nie udowodniono zależności między spożyciem wina a ryzykiem powstania dny.
        Wszyscy lekarze stwierdzają, że najwięcej ataków dny jest w okresie poświątecznym czy weekendowym po imprezach z niewłaściwą ilością i rodzajem pokarmów oraz po spożyciu w większych ilościach właśnie tych niebezpiecznych alkoholi.
        Następna ważną i specyficzną i trochę dyskusyjną zasadą o której powinien wiedzieć każdy chory z dną jest to, że w czasie ataku nie wiadomo do końca czy powinno się stosować leki obniżające stężenie kwasu moczowego. Zasada ta jest dyskusyjna, zdecydowana większość lekarzy uważa, że nie powinno się przerywać dotychczas stosowanego leczenia zmniejszającego stężenie kwasu moczowego.

Natomiast na pewno bezdyskusyjną sprawą jest to, że leczenie lekami syntetycznymi, głownie obniżającymi stężenie kwasu moczowego nie można rozpoczynać w czasie ataku dny czy bezpośrednio po niej. Najczęściej terapię powinno się zaczynać 2 tygodnie po ustąpieniu ataku any, stosując na początku mniejsze dawki, stopniowo je zwiększając.
        Nie wiadomo do końca co jest główną przyczyną dny - czy do krystalizacji i osadzania się na stawach ( i nie tylko tam) moczanu sodu dochodzi z powodu zmniejszonego wydalania przez nerki czy też z powodu zwiększonego wytwarzania kwasu moczowego.

W każdym razie lekami pierwszego rzutu są leki zmniejszające stężenie kwasu moczowego poniżej poziomu 6mg/dl. Takim podstawowym lekiem jest Allopurynol. W literaturze jak i praktyce są prowadzone dyskusje na temat wysokości dawek tego leku. Większość lekarzy stosuje niskie dawki, rzędu 100-300mg. Inni lekarze podkreślając, że celem leczenia jest obniżenie stężenia kwasu moczowego poniżej 6mg/dl to celowym jest podawanie dawek 600-800mg na dobę. Nie będę się wypowiadał w tej kwestii bo wiem jak trudno jest przekonać lekarza przez zwykłego chorego. W każdym razie uważam, że chory może próbować, na zachodzi Europy przeważa większe dawkowanie.

W przypadku gdy występują reakcje niepożądane po zażyciu Allopurynolu pozostaje nam inny skuteczniejszy nowy lek - Febuksostat. Badania porównawcze mówią o jego większej skuteczności od Allopurynolu przy dawkach 100-300mg, na większych dawkach badań nie przeprowadzano.
        Dla chorych którzy mają dużo złogów lekiem z wyboru pozostaje podawana dożylnie Peglotikaza. Tek ten bardzo skutecznie obniża poziom kwasu moczowego, rozpuszcza istniejące złogi. Jednak jeszcze niedawno tek lek był tylko zarejestrowany w USA i w Polsce niedostępny w powszechnym obiegu.

Drugą grupą leków są leki zwiększające wydalanie kwasu moczowego - takim lekiem jest Probenecyd jednak musimy pamiętać o tym, że zwiększenie wydalania kwasu moczowego może z kolei spowodować tworzenie się kamieni.

Innym podobnym lekiem jest Benzbromaron
        Chory musi pamiętać o tym, że pełny efekt leczniczy leków obniżających poziom kwasu moczowego trwa ok. 2 lat. W czasie leczenia mogą się pojawiać ataki, leczenie praktycznie może trwać do końca życia.

Najczęstszy schemat przy długotrwałym leczeniu ( a tylko takie istnieje) to Allopurynol plus NSLPZ plus mała dawka Kolchicyny.
    • 22megi Re: Dna moczanowa 17.09.15, 14:51
      Dziękuję jan440 za obszerny artykuł dotyczący leków,dziwią mnie tylko te napady bólu i pieczenia , nie piję alkoholu odżywiam się raczej zdrowo, czy zmiany pogody tak jak np silny upał ma na to wpływ? leczenie zimnem typu krioterapia wpływa na moje stawy źle mam uczucie jakby kości mi rozsadzało :(
      • jan440 Re: Dna moczanowa 17.09.15, 18:25
        To, że nie pijesz alkoholu czy też zdrowo się odżywiasz nie ma nic do rzeczy.
        A nawet dobre odżywanie jest przyczyną tej choroby.

To inaczej nazywana choroba bogatych ludzi ze względu właśnie na dobre odżywianie.
        Przyczyny, profilaktyka to bym musiał wklejać inne rozdziały.

Jak zimno źle działa to się go nie używa.
    • goodman41 Re: Dna moczanowa 10.10.15, 11:31
      Jan440 napisał:
      "Bedąc przy płynie muszę wspomnieć, że picie kawy obniża znacząco stężenie kwasu moczowego."
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      Odczyn zaparzonej kawy jest kwaśny. Po dodaniu do kawy mleka lub śmietany pH napoju się zwiększa. Po dodaniu tłuszczu do kawy kawa utrzymuje to samo pH, a tłuszcz w organizmie jest metabolizowany do kwasów ketonowych. I kawa i tłuszcz obniża pH kiwi i stąd stężenie kwasu moczowego się zmniejsza, bo w organizmie zwiększyło się stężenie kwasów organicznych.

Jan440 napisał:
      "Wszyscy lekarze stwierdzają, że najwięcej ataków dny jest w okresie poświątecznym czy weekendowym po imprezach z niewłaściwą ilością i rodzajem pokarmów oraz po spożyciu w większych ilościach właśnie tych niebezpiecznych alkoholi."
      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      Alkohol w wątrobie jest metabolizowany do kwasu octowego, który obniża pH krwi, a wszystkie słodycze i produkty mleczne podwyższają pH krwi i organizm z braku laku (kwasów organicznych) zatrzymuje kwas moczowy, aby obniżyć pH krwi.

Jan440 napisał:
      "Nie wiadomo do końca co jest główną przyczyną dny - czy do krystalizacji i osadzania się na stawach ( i nie tylko tam) moczanu sodu dochodzi z powodu zmniejszonego wydalania przez nerki czy też z powodu zwiększonego wytwarzania kwasu moczowego."
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Kwas moczowy jest produktem ubocznym metabolizmu, a w przypadku braku egzogennych kwasów organicznych, organizm zatrzymuje kwas moczowy aby obniżyć pH krwi.
    • goodman41 Re: Dna moczanowa 10.10.15, 11:40

22megi napisal/a:
      "…….odżywiam się raczej zdrowo……"
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      Na czym polega to twoje zdrowie odżywianie? Czy to jest odżywianie zgodne z wytycznymi IŻiŻ? Te pierdziele fotelowe żyją w zabobonie szkodliwości spożycia bluszczu zwierzęcego oraz szkodliwości spożycia jajek i potrafią tylko robić copy/paste.

22megi napisal/a:
      "….czy zmiany pogody tak jak np silny upał ma na to wpływ?"
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      Przy obniżeniu ciśnienia atmosferycznego jest mniejsze utlenienie hemoglobiny i komórki cierpią na niedotlenienie.
      Przy upale i zimnie organizm zużywa wiecej tlenu i jak organizm nie jest w stanie zrekompensować zużytego tlenu poprzez efekt Bohra, to komórki również będą cierpieć na niedotlenienie. "Niskie stężenie i ciśnienie tlenu w żywej komórce zapowiada powstawanie raka" - dr Otto Warburg - Nagroda Nobla  ...
    • komisarz_ryba88 [...] 09.06.16, 08:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • koziorozka Re: Dna moczanowa 09.06.16, 10:19
        komisarz_ryba88 napisał:
        > Dna moczanowa swojego czasu dosłownie wykańczała moją żonę. Po wizycie u lekarz
        > a okazało się, że jest dużo poniżej normy. Lekarz polecił jej xxx
        > i jej stan zdrowia zaczął się stopniowo polepszać. Aktualnie badania wykazują w
        > szystko w normie.

A komisarz taki życzliwy, że w każdym poście coś poleca, reklamuje ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka